• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Virzās e-paraksta ieviešana. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.10.2005., Nr. 165 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119158

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

18.10.2005., Nr. 165

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Virzās e-paraksta ieviešana

Ministru kabineta Komiteja ir akceptējusi elektroniskā paraksta (e-paraksta) nesēja izvēles un e-paraksta ieviešanas koncepcijas projektu. Kā e-paraksta nesēju paredzēts izmantot viedkartes, kuras perspektīvā varētu lietot arī kā identifikācijas (ID) kartes.

Īpašu uzdevumu ministra e-pārvaldes lietās sekretariāta vērtējumā Elektronisko sakaru likuma prasībām kā e-paraksta nesēja risinājums atbilst arī USB (Universal Serial Bus) marķierīce, bet citi varianti, piemēram, datu glabāšana datora failu sistēmā vai datubāzē, atzīti par neatbilstošiem. Koncepcijā ir aplūkota iespēja izmantot “balto karti”, kurā neievietotu citas lietojumprogrammas vai informāciju. Šādas viedkartes izgatavošana un personalizācija izmaksātu aptuveni 5,60 latus.
Viedkartes uzdevums būtu īstermiņā kalpot par drošu e-paraksta datu nesēju, bet ilgtermiņā – par ID karti. Tā izmaksātu 21 – 42 latus. Šādas kartes izgatavošanas materiāliem un drošībai pret viltošanu tiek izvirzītas ievērojami stingrākas prasības nekā mikrodrukai, lāzergravēšanai un hologrammai. Lai viedkartes izmantotu e-paraksta datu glabāšanai, ir nepieciešams atbilstošs karšu lasītājs. Šim nolūkam var izmantot datorā iebūvētu lasītāju, datora klaviatūrā iebūvētu lasītāju, starp klaviatūru un datoru pieslēdzamu lasītāju, kā arī USB pieslēgvietai pieslēdzamu lasītāju. Būtisks nosacījums – viedkaršu lasītājam ir sava klaviatūra. Ja tiek izmantota datora klaviatūra, kartes PIN kodu būtu iespējams pārtvert ar programmatūras līdzekļiem. Vienas USB marķierierīces paredzamās izmaksas tiek lēstas 14,25 lati.
Lai ieviestu e-parakstu, nepieciešams izstrādāt tehnisko specifikāciju viedkartēm un lasītājiem, norādot kartes elektroniskos parametrus, programmatūras prasības un fiziskos parametrus. Šie dokumenti sertifikācijas pakalpojumu sniedzējam – “Latvijas pastam” (LP) – jāizstrādā līdz šā gada 1.decembrim. Bet līdz 2006.gada 1.martam LP jāveic izvēlētās tehnoloģijas pārbaude un aprobēšana, kā arī kopā ar personalizācijas pakalpojumu sniedzēju jāizgatavo kartes. Līdz 2006.gada 1.februārim E-pārvaldes sekretariāts plāno veikt viedkaršu iepirkumu, bet līdz 1.martam – iepirkt un uzstādīt karšu lasītājus. Vēlāk valsts un pašvaldību institūcijas pašas iepirks nepieciešamo aparatūru.
Pēc E-pārvaldes sekretariāta aprēķiniem, līgumā ar LP un SIA “Lattelekom” garantēto 50 000 droša e-paraksta nesēju, kā arī nepieciešamo 200 karšu lasītāju iepirkšanai valsts un pašvaldību iestāžu vajadzībām vajadzēs 300 000 latu. Nākamajā gadā šim nolūkam plānots iztērēt pusi, bet otru pusi – 2007.gadā. Droša e-paraksta nesēju un kvalificēto sertifikātu derīguma termiņš būs divi gadi. Pēc šā perioda paraksta lietotājam paredzēts izsniegt jaunu nesēju, tādējādi no 2008.gada e-paraksta sistēmas uzturēšanas izmaksas valstij būs 150 000 latu gadā.
Lēmumu par e-paraksta nesēju un e-paraksta ieviešanu pieņems valdība.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!