• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Manī joprojām rit baltiešu asinis". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.10.2005., Nr. 164 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119005

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

14.10.2005., Nr. 164

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Manī joprojām rit baltiešu asinis”

ASV kongresmeņa Džona Šimkus vizīte Latvijā

ASV.JPG (15698 bytes)
Džons Šimkus
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Četras dienas, no 11. līdz 14. oktobrim, Latvijā viesojas ASV kongresmenis Džons Šimkus, kurš Savienoto Valstu un starptautiskajā politikā pazīstams ar savu konsekvento iestāšanos par vēsturisko taisnīgumu pret Baltijas valstīm.
Republikānis Džons Šimkus ASV augstākajā likumdošanas orgānā pārstāv 19. Ilinoisas vēlēšanu apgabalu, kopā ar demokrātu Denisu Kučiniču viņš ir līdzpriekšsēdētājs Baltijas valstu atbalsta grupai ASV Kongresā. Šogad 12. aprīlī Džons Šimkus Kongresā ierosināja rezolūciju, kas aicina Krievijas Federāciju “izplatīt skaidru un nepārprotamu paziņojumu, kas atzīst un nosoda Padomju Savienības nelegālo Baltijas valstu okupāciju un aneksiju”. Šī rezolūcija 19. maijā tika vienbalsīgi pieņemta ASV Senātā un 22. jūlijā arī Pārstāvju palātā.
Latvijā ietekmīgais ASV politiķis tikās ar Latvijas Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, Saeimas priekšsēdētāju Ingrīdu Ūdri, Ministru prezidentu Aigaru Kalvīti, satiksmes ministru Aināru Šleseru un aizsardzības ministru Einaru Repši, pārrunājot ASV un Latvijas sadarbības aktualitātes.
Vakar, 13.oktobrī, uzrunājot Saeimas deputātus, Džons Šimkus Amerikas tautas vārdā pateicās par Latvijas atbalstu Irākā un aicināja to nepārtraukt. “Ir dzirdamas balsis, kas aicina atstāt koalīciju. Šīs balsis, kas aicina izvest spēkus no Irākas, ir tās pašas balsis, kas savulaik aicināja mierīgi līdzās pastāvēt un sadzīvot ar bijušo Padomju Savienību. Es uzdrošinos teikt – ja mēs būtu šīs balsis uzklausījuši, es šaubos, vai es šodien būtu šeit, brīvas, neatkarīgas Latvijas parlamentā. Arī pasaules sabiedrība nebūtu ne redzējusi, ne atzinusi noziegumus pret jūsu tautu”.
Tālāk Džons Šimkus uzsvēra: “Amerikas Savienotās Valstis zina, kā saglabāt savu draugu uzticību. Mēs nepametām Latviju ilgajos, tumšajos padomju okupācijas gados, un mēs aizvien vēl stāvam jums līdzās”.
Īpašā kongresmeņa uzmanības lokā ir Baltijas valstu jaunākā vēsture, tāpēc Dž. Šimkus apmeklēja arī Latvijas Okupācijas muzeju. Pēc muzeja apskates tiekoties ar “Latvijas Vēstnesi”, kongresmenis pastāstīja, ka cēlies no lietuviešu ģimenes – viņa vecvectēvs Amerikā ieceļojis 19. gadsimta beigās. “Manās dzīslās joprojām rit baltiešu asinis,” teica Džons Šimkus, uzsverot apņēmību arī turpmāk konsekventi iestāties par vēsturisko taisnīgumu pret Baltijas valstīm. 

Jānis Ūdris, “LV”

janis.udris@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!