• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valstis ir vārti uz plašāku pasauli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.10.2005., Nr. 162 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118736

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kā latu nomainīs eiro

Vēl šajā numurā

12.10.2005., Nr. 162

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valstis ir vārti uz plašāku pasauli

Samahs Mohameds Sotohi Sarhans, Ēģiptes vēstnieks, intervijā “Latvijas Vēstnesim”

EGIPTIETS.JPG (11230 bytes)

– Kā jūs raksturotu nule notikušo sarunu ar Latvijas Valsts prezidenti?

– Mūsu saruna bija ļoti saistoša un nozīmīga. Mēs, protams, bijām vienisprātis, ka attiecības starp Ēģipti un Latviju ir lieliskas. Es apliecināju, ka darīšu visu, kas būs manos spēkos, lai sekmētu mūsu politisko, ekonomisko un kultūras sakaru tālāku padziļināšanos. Mēs arī apspriedām iespējamos mūsu attiecību padziļināšanas ceļus. Ēģipte grib plašāk izmantot Latvijas unikālo ģeopolitisko situāciju un lielo nozīmi šajā reģionā. Latvija mūs interesē kā vārti uz Eiropas Savienības (ES) milzīgo tirgu. Ēģipte savukārt pasaulē tiek uzskatīta par vārtiem uz arābu un musulmaņu pasauli. Līdz ar to ekonomiskas sadarbības paplašināšana dos labumu abām valstīm. Aktuāla ir arī tūrisma sakaru paplašināšana, jo tūrisms dod ne vien ekonomisku labumu, bet sekmē arī informācijas apmaiņu. Vārdu sākot, mums bija ļoti saistoša, nozīmīga saruna.

– Kā jūs konkrēti iztēlojaties mūsu ekonomiskās sadarbības nākotni?

– Latvijas starptautiskās autoritātes pieaugumu sekmē arī straujais ekonomiskais progress. Skaitļi liecina, ka Latvijas ekonomika relatīvi īsā laikā ir attīstījusies ļoti strauji. Es pilnībā piekrītu jūsu prezidentes viedoklim, ka ir veicināma Latvijas un Ēģiptes kopuzņēmumu izveidošana un attīstība. Es arī esmu pārliecināts, ka mēs kopīgiem spēkiem varētu ražot augstas kvalitātes produktus un par pieņemamu cenu tos eksportēt gan Eiropas Savienības tirgū, gan arī caur Ēģipti izplatīt arābu pasaulē, Persijas līča valstīs un tālāk Āfrikas kontinentā.

– Manuprāt, kopš Latvijas iestāšanās ES vēl nozīmīgāka kļuvusi mūsu valstu sadarbība arī daudzpusējo attiecību jomā.

– Jā, un arī šeit tā ir teicama. Mūsu kontaktiem šajā sfērā jau ir senas tradīcijas – Ēģipte taču bija starp pirmajām valstīm, kas atzina Latvijas atjaunoto suverenitāti.

– Vai jūs ar Latvija Valsts prezidenti, kas ir arī ANO ģenerālsekretāra īpašā sūtne, runājāt par ANO reorganizācijas aktualitāti?

– Jā, mēs runājām arī par to, jo Ēģipte, pateicoties Zviedrijai kā ANO Ģenerālās asamblejas prezidējošajai valstij, iekļauta trīspadsmit valstu – aktīvāko ANO Drošības padomes reformu sekmētāju – grupā. Zviedrija, arī Ēģipte un Latvija patiesi vēlas īstenot efektīvu ANO reorganizāciju, lai šī organizācija pilnībā atbilstu mūsdienu pasaules prasībām un maksimāli efektīvi kalpotu cilvēces aktuālāko problēmu risināšanai.

Materiālus sagatavojis
Jānis Ūdris, “LV”
janis.udris@vestnesis.lv

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!