• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai uzņēmumus negremdētu nodokļu parādi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.10.2000., Nr. 363/364 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11871

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas ministrijas Nacionālā akreditācijas biroja dienesta informācija Nr.6.1-7/15

Par akreditētajām institūcijām

Vēl šajā numurā

17.10.2000., Nr. 363/364

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai uzņēmumus negremdētu nodokļu parādi

Piektdien, 13. oktobrī, Finansu ministrijas (FM) preses konferencē FM valsts sekretāre Valentīna Andrējeva informēja par nokavēto nodokļu maksājumu komisijas lēmumiem. Nokavēto nodokļu maksājumu komisijas (NNMK) sastāvā ir pārstāvji no Ekonomikas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības, Satiksmes, Labklājības un Zemkopības ministrijas, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un Privatizācijas aģentūras.

Šā gada pavasarī Saeima ieviesa izmaiņas likuma "Par nodokļiem un nodevām" pārejas noteikumu 25. punktā. Grozījumi paredzēja, ka uzņēmumi, kuriem ir nodokļu parādi, tajā skaitā iedzīvotāju ienākuma nodokļa parādi, dzēš iepriekš aprēķināto nokavējuma naudu līdz 100 procentiem, ja uzņēmums 90 dienu laikā no Finansu ministrijas lēmuma pieņemšanas dienas samaksā visu līdz 1999. gada oktobrim nokavētā konkrētā nodokļa maksājuma pamatparādu un ar to saistīto pamatparāda palielinājuma jeb refinansēšanas naudu. Tāpat grozījumi paredz samazināt nokavētajam valsts budžetā ieskaitāmajam nodokļa maksājumam, kā arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumam iepriekš aprēķināto nokavējuma naudu atbilstoši saistību izpildes procentam, ja noteiktajā termiņā nodokļu maksātājs samaksā vairāk nekā 50% no nokavētā konkrētā nodokļa maksājuma pamatparāda, kas izveidojies līdz 2000. gada 1. oktobrim, un ar to saistīto pamatparāda palielinājuma naudu. Šie nosacījumi piemērojami arī attiecībā uz iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājuma parādiem ar tās pašvaldības piekrišanu, kuras budžetā ieskaitāmi vairāk nekā 50% no attiecīgā nodokļa maksājumiem.

FM valsts sekretāre Valentīna Andrējeva, kura ir NNMK priekšsēdētāja, preses konferencē teica:

— Pavisam notikušas 8 NNMK sēdes, un man ir prieks secināt, ka šī norma nostrādāja ļoti labi — tas bija diezgan pamatīgs atbalsts mūsu uzņēmējiem. Visa šā gada laikā pavisam 98 uzņēmumi nākuši un lūguši pagarināt nodokļu nomaksu par 90 dienām. NNMK pozitīvu lēmumu pieņēma par 93 uzņēmumiem, bet 5 uzņēmumiem pieprasīja vēl papildu informāciju. Šā gada 1. oktobrī beidzās termiņš 36 uzņēmumiem — tie jau visus maksājumus ir veikuši.

Komisija centās atbalstīt pēc iespējas visus uzņēmumus. Lēmums par nodokļu pamatparāda un pamatparāda palielinājuma naudas (3,5% no pamatparāda lieluma) atmaksāšanu 90 dienu laikā nav jāuztver kā nodokļu pagarināšana — tas paredz, ka uzņēmums nodokļus nomaksā. Tā kā lielākā daļa no šā parāda tomēr bija sociālās apdrošināšanas iemaksas, kas skar katru darba ņēmēju, tad mēs mēģinājām uzņēmumiem dot iespēju šīs sociālās apdrošināšanas iemaksas samaksāt. Šodien situācija rāda, ka uzņēmumiem jānomaksā vairāk nekā 2 miljoni latu budžetā. Nokavējuma nauda ir 0,05% par nokavēto dienu, un šo soda procentu summas sakrājas ļoti ātri — daudziem uzņēmumiem nokavējuma nauda jau ir sakrājusies lielāka, nekā ir pamatparāda summa. Prasīt, lai uzņēmums nomaksā gan pamatparādu, gan nokavējuma naudu, gan vēl arī pamatparāda palielinājuma procentus — vai tas ir reāli... Jo galvenais ir segt iekavētos nodokļu maksājumus, un mums ir vajadzīgi strādājoši, nevis zem parādu sloga mirstoši uzņēmumi. Bez tam, stādot budžetu, mēs nebalstāmies uz kavējuma naudas iekasēšanu.

Budžets šādā ceļā saņems nedaudz vairāk kā 2 miljonus latu, un tas pie visiem parādiem valsts budžetam nav daudz. Taču — 98 uzņēmumi tika vaļā no nokavējuma naudas, kas ir galvenais, jo, atkārtošu vēlreiz, nokavējuma naudas nav plānotas kā ieņēmumi budžetā.

Uz NNMK šogad ir nākuši daudzu uzņēmumu pārstāvji. Lielākoties slimnīcām nodokļu parādi krājušies vairākus gadus. Pēc jaunās sistēmas gan slimnīcas, gan citi uzņēmumi nodokļu parādus ļoti veiksmīgi nomaksā. Uz 1. oktobri jau budžetā nomaksāts pusmiljons latu, un pārsvarā tās ir sociālās apdrošināšanas iemaksas. Lielākā daļa uzņēmumu izmantoja šo normu, un vēl līdz 2001. gada 1. janvārim ir iespēja to izmantot. Likums paredz šo normu izmantot divas reizes, bet laika ir atlicis tik maz, ka tas vairs nav reāli.

Runājot par "vecajiem" nodokļu parādniekiem, kuriem līdz 2000. gadam tika dotas iespējas samaksāt nodokļus viena līdz triju gadu laikā,— tādu pavisam ir 62. Šiem uzņēmumiem ir iespējas ķepuroties, bet vairs turpmāk šāda iespēja dota netiks.

Atgādināšu, ka vairs nekāda atbalsta attiecībā uz nodokļu maksājumu pagarinājumiem nebūs.

Valsts budžetam pavisam parādnieku šobrīd ir par kopējo summu 400 miljoni latu, tajā skaitā gan uzņēmumi, kuri sen vairs neeksistē, gan nenomaksātie iedzīvotāju ienākuma, sociālo iemaksu, akcīzes un citu nodokļu parādi. Šis cipars ir graujošs. VID dara visu, lai šos nodokļus iekasētu.

Pēc FM datiem, visiem uzņēmumiem, kuriem tika pagarināts parādu nomaksas termiņš par 90 dienām, kopējā pamatparāda summa šā gada 1. oktobrī ir Ls 1 647 539,99, pamatparāda palielinājuma nauda (refinansēšanas likme) — Ls 418 253,55, un tie kopā ir Ls 2 065 793,54. Ja šī summa noteiktos termiņos tiks iemaksāta valsts un pašvaldību budžetos, tad tiks samazināta nokavējuma nauda par kopējo summu Ls 1 161 500. No šās kopējās summas jau ir pieņemti lēmumi attiecībā uz sociālā nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu parādiem par summu Ls 1 151 406,69.

Tiem 36 uzņēmumiem, kuriem 90 dienu samaksas termiņš beidzās līdz 1. oktobrim, kopsummā jāsamaksā Ls 726 035,18 pamatparāds un pamatparāda palielinājuma nauda, lai varētu samazināt nokavējuma naudu Ls 305 287,87. No šiem nodokļu parādiem 65,9% jeb 478 380,61 veido sociālā nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu parādi. No 36 uzņēmumiem saistības 100% apjomā izpildījuši 25 uzņēmumi, samaksājot pamatparādu un tā palielinājumu Ls 429 489,24. Šiem uzņēmumiem samazināta nokavējuma nauda Ls 220 249,58. Saistības daļēji — vairāk nekā par 50% — izpildījuši 6 uzņēmumi, samaksājot pamatparādu un tā palielinājumu Ls 80 851,74 apmērā. Šiem uzņēmumiem samazināta nokavējuma nauda Ls 10 589,34. Saistības nav izpildījuši 5 uzņēmumi. Kopā no visiem šiem 36 uzņēmumiem pamatparāda un pamatparāda palielinājuma nauda, kas samaksāta, ir Ls 510 340,98, un nokavējuma nauda samazināta Ls 230 838,92 apmērā. Šo 36 uzņēmumu saistības attiecībā uz sociālā nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu parādiem šobrīd izpildītas par 74% jeb Ls 354 311,24 un attiecīgi samazināta nokavējuma nauda Ls 171 921,86.

Pēdējā NNMK sēde bija 12. oktobrī, un tajā tika nolemts izskatīt jautājumu par nokavējuma naudas samazināšanu, ja nodokļu maksātājs 90 dienās samaksā nodokļa pamatparādu (kas radies līdz 1999.gada 1.oktobrim) un ar to saistītās pamatparāda palielinājuma naudas šādiem uzņēmumiem:

1) SIA "Latgales piensaimnieks" (pievienotās vērtības nodoklis, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, iedzīvotāju ienākuma nodoklis);

2) SIA "Būvgarants" (pievienotās vērtības nodoklis, uzņēmumu ienākuma nodoklis, sociālais nodoklis, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas);

3) a/s "Zieglera mašīnbūve" (iedzīvotāju ienākuma nodoklis);

4) Rēzeknes pašvaldības uzņēmums "Restorāns Latgale" (iedzīvotāju ienākuma nodoklis);

5) bezpeļņas organizācija valsts a/s "Slimnīca Linezers" (sociālais nodoklis, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas);

6) SIA "Reklāmas korporācija" (valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, pievienotās vērtības nodoklis, sociālais nodoklis);

7) SIA "Vilkme" (iedzīvotāju ienākuma nodoklis);

8) SIA "Metenis" (valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, pievienotās vērtības nodoklis, uzņēmumu ienākuma nodoklis);

9) SIA "Latserviss" uzņēmums "Latsēklas" (valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas);

10) Rīgas pašvaldības uzņēmums bezpeļņas organizācija namu pārvalde "Avots" (pievienotās vērtības nodoklis).

Rūta Bierande, "LV" ekonomikas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!