• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Cenu kāpuma maratons. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.10.2005., Nr. 161 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118621

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lelles kalpos drošībai

Vēl šajā numurā

11.10.2005., Nr. 161

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Cenu kāpuma maratons

Vidējais patēriņa cenu līmenis septembrī salīdzinājumā ar augustu audzis par 1,5%, bet gada inflācija (salīdzinājumā ar iepriekšējā gada septembri) bijusi 7,2%.

DEGVIELA-CENAS523812.JPG (13965 bytes)
Gada pieauguma temps atkal ir kļuvis straujāks. Būtiskākais tempu veicinošais faktors septembrī bija degvielas cenu kāpums
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu izmaiņām septembrī bija degvielas, apģērba, apavu un ēdināšanas pakalpojumu cenu kāpumam, informē Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) Patēriņa cenu indeksu daļa.
Degviela mēneša laikā sadārdzinājās par 8,8%, tai skaitā benzīns – par 10%, kas šogad ir straujākais cenu pieaugums.
Beidzoties vasaras preču izpārdošanām un tirdzniecībā parādoties jaunās sezonas apģērbam un apaviem, to cenas pieauga attiecīgi par 5,8% un 10,7%.
Ievērojami sadārdzinājās ēdināšanas pakalpojumi (+4,6%), īpaši skolu, iestāžu un uzņēmumu ēdnīcās.
Sākoties jaunajam mācību gadam, dārgāki kļuva visi izglītības pakalpojumi (+8,0%), tai skaitā maksa par bērnudārza apmeklējumu pieauga par 12,5%.
Pārtikas grupas vidējais cenu līmenis nedaudz samazinājās, jo lētāki kļuva dārzeņi, kartupeļi un augļi (-8,6%), tomēr citiem pārtikas produktiem bija vērojams cenu kāpums. Turpināja pieaugt maizes, gaļas un gaļas izstrādājumu, zivju un zivju izstrādājumu, cukura, tējas un kafijas cenas. Pēc īslaicīgas cenu stabilitātes augustā atsākās piena un piena produktu cenu kāpums.
Salīdzinājumā ar iepriekšējā gada septembri aizvadītajā mēnesī patēriņa cenas pieauga par 7,2%, tai skaitā precēm – par 7,3%, pakalpojumiem – par 7,1%, liecina CSP dati.
Gada pieauguma temps atkal ir kļuvis straujāks. Būtiskākais tempu veicinošais faktors septembrī bija degvielas cenu kāpums. Tāpat pieaugumu veicināja pārtikas produkti, sevišķi augļi, gaļa un gaļas izstrādājumi, piens un piena produkti, maize, kā arī ēdināšanas pakalpojumi.
Pavisam šā gada deviņos mēnešos patēriņa cenas ir pieaugušas par 5,9%. Pērn cenu pieaugums attiecīgajā periodā bija 6%.

 

Fakti:

* Igaunijā septembrī patēriņa cenas vidēji pieauga par 0,8%. To galvenokārt ietekmēja cenu pieaugums degvielai, kā arī sezonas cenu kritums dārzeņiem. Gada inflācija – 4,9%.
* Lietuvā patēriņa cenas septembrī pieauga par 0,9%. To galvenokārt noteica apģērbu, apavu un degvielas cenu kāpums. Gada inflācija – 2,6%.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!