• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tīmekļa vietni patērētājiem par mobilo sakaru viesabonēšanas cenām Eiropā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.2005., Nr. 159 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118319

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES institūciju administratīvo izdevumu samazināšanu

Vēl šajā numurā

06.10.2005., Nr. 159

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tīmekļa vietni patērētājiem par mobilo sakaru viesabonēšanas cenām Eiropā

Eiropas Komisija otrdien, 4.oktobrī, atklāja jaunu tīmekļa vietni, kuras mērķis ir palīdzēt patērētājiem izvēlēties izdevīgāku piedāvājumu, lai mobilo tālruni lietotu ārvalstīs. Šim nolūkam tīmekļa vietnē ir publiskoti viesabonēšanas tarifi, kurus piedāvā operatori visās 25 ES dalībvalstīs. Par šo tīmekļa vietni tika paziņots jūlijā, kad komisāre Vivjēna Redinga uzsvēra augstās cenas par mobilo tālruņu lietošanu ārvalstīs un vajadzību nodrošināt lielāku šo maksu atklātumu. Šajā tīmekļa vietnē ievietotajām tarifu paraugu tabulām un tiešajām saitēm uz ES mobilo sakaru operatoru tīmekļu vietnēm jāpalīdz ES patērētājiem gūt reālu priekšstatu par to, ar kādiem tarifiem var nākties rēķināties, dodoties atvaļinājumā, un tur būs arī norādes un padomi par starptautiskās viesabonēšanas rēķiniem. Kopš paziņojuma par šo tīmekļa vietni vasaras sākumā var novērot konkurences attīstību, jo daži operatori piedāvā īpašas atvaļinājumu un citas tarifu paketes.
“Tikai labi informēts patērētājs ir labi sagatavots patērētājs,” sacīja informācijas sabiedrības un plašsaziņas līdzekļu komisāre V.Redinga. “Laikā, kad Eiropā ir piedzīvots tik liels progress citos elektrosakaru pakalpojumos, ir grūti noticēt tam, cik augsta cena tiek prasīta par mobilā tālruņa lietošanu ārvalstīs. Tādēļ Eiropas Komisija ar jauno tīmekļa vietni vēlas piedāvāt patērētājam informāciju, lai palīdzētu izdarīt informētu izvēli, pastiprināt konkurenci nozarē un sekmēt taisnīgāku un atklātāku cenu noteikšanu.”
Eiropas Komisijas jaunajā tīmekļa vietnē patērētāji var iepazīties ar tarifu paraugiem, ko dažādos galapunktos piedāvā visi mobilo sakaru tīklu operatori visās 25 ES dalībvalstīs. Tā arī vēlas, lai patērētājs spētu viegli atrast sīkākas ziņas, tādēļ sniegtas tiešās saites uz visu ES operatoru viesabonēšanas tarifu tīmekļa vietnēm un citas norādes uz papildu informāciju. Tostarp sniegti arī ieteikumi par to, kā izvēlēties vislabāko piedāvājumu, un norādīti kontaktpunkti grūtību vai sūdzību gadījumos.
Eiropas Komisijas jaunajā patērētāju tīmekļa vietnē nav mēģināts uzskaitīt daudzos tūkstošus tarifu ES, bet gan ir lietotājam draudzīgā veidā sniegti tarifu paraugi, kas ļaus patērētājam skaidri apzināties, ar kādiem tarifiem var nākties rēķināties, dodoties ceļojumā uz citām Eiropas valstīm. Tīmekļa vietnē ir aplūkojams viesabonēšanas cenu stāvoklis 2005. gada septembrī, un tā tiks atjaunināta reizi sešos mēnešos.
Šo Eiropas Komisijas iniciatīvu papildina 25 dalībvalstu nacionālo telekomunikāciju regulatoru darbs. Nacionālie telekomunikāciju regulatori viesabonēšanas cenu jautājumā cieši sadarbojas ar Eiropas Komisijas dienestiem un nesen ir paziņojuši par papildu rīcību saistībā ar esošo starptautiskās viesabonēšanas tarifu pārskatāmību Eiropas pārvaldes iestāžu grupas (European Regulators GroupERG) pārziņā.
Šīs grupas uzdevums ir nodrošināt, lai visā Eiropā būtu saskaņots regulējums. Tādēļ komisāre V.Redinga kopā ar Dānijas telekomunikāciju regulatora vadītāju un pašreizējo ERG priekšsēdētāju Jergenu Abildu Andersenu otrdien iepazīstināja ar jauno tīmekļa vietni.
Eiropas Komisija cer, ka šo Eiropas un valstu pasākumu rezultātā operatori tiks mudināti piedāvāt saviem klientiem izdevīgākas un taisnīgākas cenas.
“Starptautiskā viesabonēšana” ir iespēja mobilo tālruņu lietotājiem savus tālruņus izmantot ārvalstu ceļojumos. Zvanīt un saņemt zvanus ir iespējams, izmantojot to pašu numuru, kuru lietotājs izmanto savā valstī. Šim nolūkam mobilā tīkla operatoram jānoslēdz starptautiskās viesabonēšanas līgumi ar operatoriem citās valstīs.
Eiropas Komisija 2000. gadā saistībā ar viesabonēšanas mazumtirdzniecības un vairumtirdzniecības cenām Eiropā sāka plašu pretmonopola izmeklēšanu, jo bija aizdomas, ka šīs cenas ir pārāk augstas. Izmeklēšanas rezultātā saskaņā ar EK Līguma noteikumiem par monopola varas ļaunprātīgu izmantošanu (82. pants) pret mobilo sakaru operatoriem Vācijā un Apvienotajā Karalistē tika sāktas savstarpēji nesaistītas pretmonopola tiesvedības sakarā ar pārāk augstiem starptautiskās viesabonēšanas vairumtirdzniecības tarifiem. Šo tiesvedību gaitā līdz šim ir izdoti vairāki iebildumi, un tās joprojām nav beigušās. Turklāt kopš 2004. gada Eiropas Komisija ir pievērsusi uzmanību divām stratēģiskajām aliansēm, kas izveidotas starptautisko viesabonēšanas pakalpojumu uzlabošanai (“Starmap” un “Freemove”), lai nodrošinātu, ka tās ievēro EK Līguma noteikumus par ierobežojošu uzņēmējdarbības praksi (81. pants).
Līdztekus iepriekšminētajām tiesvedībām Eiropas Komisija ir risinājusi jautājumu par viesabonēšanas mazumtirdzniecības cenām kopš 2004. gada decembra, kad ERG – nacionālo telekomunikāciju regulatoru grupa, ko Eiropas Komisija izveidojusi, lai palīdzētu visā ES koordinēt elektronisko komunikāciju regulējumu, – sāka koordinēti pētīt starptautiskās viesabonēšanas vairumtirdzniecības cenas, kuras savstarpēji piemēro mobilo sakaru operatori.
Šie pētījumi vēl nav pabeigti, un tagad kopš maija tie ir sasnieguši jaunu fāzi, kurā nacionālie regulatori, izstrādājot kopīgas rīcības plānu, par kuru panākta vienošanās ERG maija sanāksmē, analizē savus vietējos tirgus. Pienācīgā laikā Eiropas Komisija tiks iepazīstināta ar plānotajiem lēmumiem. Viens no ERG secinājumiem ir tāds, ka “šobrīd bez skaidra pamatojuma ir noteiktas ļoti augstas mazumtirdzniecības maksas”.

EK pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!