• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sieviete nav nolemta bezdarbam un nabadzībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.2005., Nr. 159 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118309

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Strasbūrā atklās Latvijas plakātu izstādi

Vēl šajā numurā

06.10.2005., Nr. 159

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Sieviete nav nolemta bezdarbam un nabadzībai

Bezdarba risks un līdz ar to arī nabadzība Latvijā daudz vairāk apdraud sievieti nekā vīrieti. Tā liecina 2004. gada Pārskats par tautas attīstību. Deviņdesmit procentos gadījumu bērna kopšanas atvaļinājumā līdz pat diviem gadiem dodas un no darba tirgus aprites izkrīt tieši sieviete. Darba devējiem nekas nav iebilstams pret darbinieku vīrieti, kuram ir mazi bērni, savukārt sieviete, lai gan netieši un neoficiāli, bieži vien tieši tādēļ tiek atraidīta.

Lai palīdzētu sievietēm ar bērniem iekļauties darba tirgū un izkļūt no nabadzības, par Eiropas Sociālā fonda līdzekļiem no nākamā gada 1.janvāra darbu sāks jauns projekts “Motivācijas programma sievietēm ar bērniem – Rīgas pilsētas Kurzemes rajona un Latgales reģiona Krāslavas novada sociālo dienestu klienšu iesaistīšana darba tirgū”. Kā stāsta projekta vadītāja Evija Sedvalde, projektā sievietes iesaistīsies pēc brīvprātības principa. Ir gan trīs pamatnosacījumi: tām jābūt minēto sociālo dienestu klientēm, vismaz reizi mūžā jābūt strādājušām, kā arī jāpārvalda latviešu valoda tādā līmenī, lai varētu strādāt grupā. E.Sedvalde stāsta, ka reizēm ir vienkāršots priekšstats, ka par sociālo dienestu klientiem kļūst nabadzīgi cilvēki, kuriem nav naudas, un dienesta pienākums ir šo naudu viņiem iedot. Patiesībā sociālajam darbiniekam kopā ar klientu jāmeklē cēlonis, kādēļ tad nav naudas, kādēļ nav darba. Un, kā uzsver E.Sedvalde, parasti tā ir nevis viena, bet vesels problēmu kopums. Sākot ar zemu pašapziņu, sliktu izglītību un beidzot ar dažāda veida atkarībām. Un motivācijas programmas ietvaros paredzēts iedot sievietēm pārliecību, ka viņu problēmas ir risināmas un pirmais, ar ko jāsāk, – jāiesaistās darba tirgū.
Motivācijas programmas tēmas, pie kurām sievietes strādās, ir:
• psihosociālais darbs atbalsta grupās,
• lietišķā saskarsme,
• stresa paškontrole,
• biznesa pamati un ētika,
• karjeras veidošanas psiholoģiskais, konsultatīvais un informatīvais atbalsts,
• imidža veidošana,
• darba tiesiskās attiecības,
• tikšanās ar darba devējiem.
Kā stāsta Rīgas pilsētas Kurzemes rajona sociālā dienesta vadītājs Mārtiņš Moors, īpaši svarīgi, ka darbs notiks nevis individuāli ar katru sievieti, bet visām kopā grupā. Jo bieži cilvēkam pašam šķiet, ka viņa problēma un viņa situācija ir tik unikāla un tik sarežģīta, ka to nav iespējams atrisināt. Grupā šī problēma tiek vienkāršota, jo cilvēks tur redz vēl desmit citus ar ļoti līdzīgām likstām. Un tad ir iespējams dalīties ne tikai izjūtās un saprast, ka es tāds neesmu viens, bet kopā arī vieglāk rast risinājumu. Jāatgādina, ka pirmās atbalsta grupas parādījās anonīmajiem alkoholiķiem, un arī Minesotas programma, kas sekmīgi strādā jau vairākus gadu desmitus, ir balstīta tieši uz šo principu.
Projektā piedalīties varēs arī sievietes, kurām ir alkohola atkarība, taču, kā uzsver M. Moors, grupā to, protams, neārstēs. Taču, iespējams, tas palīdzēs sievietei pašai nonākt pie šāda lēmuma.
E.Sedvalde cer, ka pēc pusgadu ilga intensīva darba (tik ilgi sievietes piedalīsies programmā) apmēram 40% no dalībniecēm nākamā pusgada laikā izdosies iekārtoties darbā.
Projekta netiešā mērķgrupa ir arī sociālie darbinieki un pašvaldības. Jo projekta noslēgumā notiks seminārs sociālā darba speciālistiem, lai iepazīstinātu ar izstrādāto motivācijas programmu un tās pielietošanas iespējām. Savukārt pārējām pašvaldībām šis projekts varētu būt labas prakses piemērs, kuru vērts īstenot.
Visa informācija par projektu būs pieejama minētajos sociālajos dienestos, kur arī to klientes varēs pieteikt savu dalību.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!