• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rosina uzlabot vecāku sociālo aizsardzību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.2005., Nr. 159 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118288

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lielupes piesārņošanu varēja apturēt agrāk

Vēl šajā numurā

06.10.2005., Nr. 159

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rosina uzlabot vecāku sociālo aizsardzību

RATI.JPG (13934 bytes)Ar nākamo gadu no valsts budžeta līdzekļiem plānots veikt sociālās iemaksas bezdarba gadījumiem par māmiņām, kuras saņem maternitātes pabalstu, bet par nestrādājošiem vecākiem, kuri kopj bērnu invalīdu, – valsts pensiju apdrošināšanai.
To paredz Labklājības ministrijas (LM) izstrādātie grozījumi noteikumos par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no valsts pamatbudžeta un valsts sociālās apdrošināšanas speciālajiem budžetiem. Minētie grozījumi šodien, 6.oktobrī, pieteikti izskatīšanai Valsts sekretāru sanāksmē.
Lai novērstu iespēju, ka sievietei, atgriežoties no maternitātes atvaļinājuma un zaudējot darbu, pietrūktu bezdarbnieka pabalsta piešķiršanai nepieciešamā apdrošināšanas stāža, plānots iepriekšminēto periodu ieskaitīt bezdarba apdrošināšanas stāžā. Tas nodrošinātu māmiņu sociālo aizsardzību darba zaudēšanas gadījumā. Turklāt šī norma attiecas tikai uz sievietēm, jo vīriešiem paternitātes pabalsta saņemšanas laikā (10 dienas) nepastāv risks zaudēt vai neiegūt tiesības uz bezdarbnieka pabalstu.
Noteikumu projektā arī noteikts, ka vecākiem bērna invalīda kopšanas laiks tiks ņemts vērā, aprēķinot vecuma pensiju. Tas pozitīvi ietekmēs to ģimeņu finansiālo stāvokli, kurās aug bērns invalīds, kā arī veicinās bērnu invalīdu pilnvērtīgāku aprūpi mājās. Šī norma atbilst dzimumu līdztiesības principiem, jo jebkuram no vecākiem, t.i., gan bērna mātei, gan tēvam, ja viņš nestrādā un kopj bērnu invalīdu, ir vienādas tiesības attiecībā uz pensiju apdrošināšanu.
Atgādinām, ka šogad 17.martā Saeima pieņēma grozījumus likumā par valsts sociālo apdrošināšanu, kuri paredz, ka ar 2006.gada 1.janvāri par māmiņām, kuras saņem maternitātes pabalstu, tiek veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas viņu apdrošināšanai pret bezdarbu.
Savukārt 4.oktobrī Ministru kabinets akceptēja grozījumus Valsts sociālo pabalstu likumā, kuri paredz, sākot ar nākamo gadu, noteikt jaunu valsts sociālo pabalstu – bērna invalīda kopšanas pabalstu 50 latu. To varēs saņemt viens no vecākiem, kurš kopj bērnu invalīdu.
Tāpat valdībā tika apstiprināti grozījumi likumā par valsts sociālo apdrošināšanu, kas paredz par nestrādājošo cilvēku, kurš kopj bērnu invalīdu, no valsts budžeta līdzekļiem veikt sociālās iemaksas 20% apmērā no 50 latiem valsts pensiju apdrošināšanai. Abi minētie grozījumi vēl jāpieņem Saeimā.

Pēc LM informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!