• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Austrumu latviešu mākslinieki Rīgā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.10.2005., Nr. 158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118142

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Savai pilsētai

Vēl šajā numurā

05.10.2005., Nr. 158

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Austrumu latviešu mākslinieki Rīgā

Piektdien, 30.septembrī, Rīgas Latviešu biedrības namā atklāja Maskavas latviešu izcelsmes mākslinieku darbu izstādi.

DIVIVIEN.JPG (13360 bytes)
Īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās Ainars Latkovskis un māksliniece Māra Daugaviete
Foto: Andris Kļaviņš

Izstādes atklāšanā piedalījās īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās Ainars Latkovskis, Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs Valdis Rūmnieks un Maskavas Latviešu kultūras biedrības priekšsēdētājs Jānis Dambītis, kā arī Rīgas un Maskavas mākslinieki.
Deviņu latviešu izcelsmes Maskavas mākslinieku darbi skatāmi Rīgas Latviešu biedrības Baltajā zālē. Projektu atbalsta Latvijas Republikas vēstniecība Krievijas Federācijā, un tas saņēmis Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāta finansiālu atbalstu. Jānis Anmanis, kas ir Rīgas Latviešu biedrības mākslas komisijas eksperts, augstu vērtēja darbu profesionālo līmeni. Jānis Anmanis labi pazīst latviešu diasporu Krievijas galvaspilsētā, jo desmit gadus bija Latvijas vēstniecības Kultūras institūta direktors un Maskavas Latviešu svētdienas skolas direktors, mācīja bērniem zīmēšanu, rīkoja mākslas izstādes un veidoja dzīvo saikni ar Latviju. Tagad šos amatus no viņa pārņēmusi Maskavas māksliniece Māra Daugaviete.
Kā ļoti interesantu darbu mākslinieci Jānis Anmanis atzina Žannu Zutlēvicu – Maskavas profesionālo mākslinieku savienības locekli, daudzu izstāžu dalībnieci, kuras darbi atrodas privātās kolekcijās ASV, Kanādā, Francijā, Itālijā, Vācijā, Holandē un Latvijā. Jaunās paaudzes mākslinieku Dmitriju Salmanu un viņa tēvu profesoru Juriju Salmanu iedvesmo Rīgas torņi. Dēlam izstādes ekspozīcijā ir triptihs “Rīga… Rudens sapnis”, arī “Sapnis”, profesoram – “Aicinājums uz Rīgu”, “Rīgas melodijas”, “Tikšanās. Dzintara spārni” un citi darbi.
Izstādē ar saviem darbiem rīdziniekus priecē mākslinieces Lūcijas Daugavietes dzimta. Lūcija dzimusi Latvijā 1926.gadā. 1957.gadā beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas tēlniecības nodaļu un dzīvo Maskavā. Viņa ir Maskavas Mākslinieku savienības locekle, daudzu izstāžu dalībniece. Skaisti ir L.Daugavietes dekoratīvie keramikas šķīvji. Lūcijas meita Māra Daugaviete 1978.gadā beigusi Maskavas Poligrāfijas institūtu. Viņas gleznas glabājas privātajās kolekcijās septiņās Eiropas valstīs un ļoti daudzos muzejos bijušajā PSRS teritorijā. Ģimenes tradīcijas turpina Māras meitas Maija Arseņjeva un Māra Uvarova. Savā ikdienas darbā Maija ir teātra tērpu māksliniece, Māra – topošā scenogrāfe. Abas jaunās mākslinieces uz Rīgu atvedušas gleznas un litogrāfijas darbus. Līdzīgi ir ar Zutlēvicu dzimtu – Verneru, Žannu un Jeļenu. Viņu darbos jaušams dienvidnieciskais kolorīts, jo Verners un Žanna dzimuši Erevānā.
Maskavas Latviešu kultūras biedrība ir kā maza saliņa daudznacionālajā lielpilsētā ar divpadsmit miljoniem iedzīvotāju tiem latviešu kopienas pārstāvjiem, kas vēlas saglabāt etniskās saites, izjust tēvzemes tuvumu, dzirdēt latviešu valodu. Rīgas Latviešu biedrībā pirmo reizi pretī pasniegta roka austrumos mītošajiem tautiešu māksliniekiem.

Andris Kļaviņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!