• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pārmetumi "Latvijas Vēstnesim" ir nepamatoti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.10.2005., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118048

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiesībsargi: jaunā likuma efekts vēl neskaidrs

Vēl šajā numurā

04.10.2005., Nr. 157

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pārmetumi “Latvijas Vēstnesim” ir nepamatoti

Nedēļas nogalē un vakar masu medijos izskanēja ziņas, ka kļūdainas publikācijas dēļ Latvijas Republikas oficiālajā laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā nav iespējams piemērot tā, kā to sākotnēji iecerējusi Saeima.
Pārmetumi laikrakstam gan ir nevietā, jo piektdien, 30.septembrī, “Latvijas Vēstnesī” izsludinātais likums “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” ir publicēts bez kļūdām. Tā teksts ir identisks dokumentam, kuru redakcija ar Valsts prezidentes parakstu un Prezidenta kancelejas oficiālo zīmogu saņēma no Valsts prezidenta kancelejas. Savukārt Valsts prezidenta kanceleja dokumentus saņem no Saeimas.
Vakar vakarā aģentūra LETA, kas aizvadītās nedēļas nogalē pirmā cēla satraukumu par it kā nepareizi publicēto likumu, paziņoja, ka pēc speciāli sasauktās Juridiskās komisijas sēdes, kurā noklausīta Saeimas 15.septembra sēdes fonogramma, izpētīta sēdes stenogramma un “Latvijas Vēstnesī” publicētie likumu grozījumi, noskaidrots, ka deputāti balsojumā tomēr atbalstījuši bargāko soda normu. Tā nosaka, ka jāpiemēro visi trīs soda veidi kopā.
Pārpratums ar grozījumiem kodeksā, visticamāk, esot radies, jo Saeimas interneta mājaslapā pēc 15.septembra sēdes ievietota “maigāka” likuma redakcija, nekā izlēmuši deputāti. Atbildīgo institūciju – Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) un Ceļu policijas – pārstāvji to bija uzskatījuši par pareizu, tādēļ viņos izbrīnu radīja “Latvijas Vēstnesī” 30.septembrī publicētā versija, kas paredz administratīvo arestu kā obligātu soda mēru papildus naudas sodam un tiesību atņemšanai.
Juridiskās komisijas vadītājs Mareks Segliņš uzsvēra, ka, tiklīdz reibums pārsniegs vienu promili, uzreiz tiks piemēroti visi trīs minētie soda veidi.
“Saeima tā nobalsojusi, ka autovadītājs tiks sodīts jau pēc pirmās reizes, jo viena promile ir nopietns reibums,” sacīja M.Segliņš.
Dīvaini, ka CSDD un Ceļu policijas darbiniekus pārsteidza nevis sākotnējā, bet gan likuma oficiālā versija, kas atbilstoši likumam bija publicēta valsts oficiālajā laikrakstā. Tāpēc laikam vēlreiz nepieciešams atgādināt normatīvo aktu izsludināšana: publicēšana likumā noteiktajos termiņos un kārtībā ir oficiālā laikraksta “Latvijas Vēstnesis” pienākums, kas tam noteikts ar likumu. Un “Latvijas Vēstneša” kompetencē neietilpst publicēšanai iesniegto normatīvo aktu satura pārbaude, pat vēl vairāk – laikraksts nav tiesīgs izsludināšanai iesniegtajos dokumentos mainīt ne burtu.
Lai vēlreiz skaidrotu normatīvo aktu izsludināšanas kārtību mūsu valstī un precizētu visu iesaistīto pušu atbildību, kā arī uzklausītu komentārus un viedokļus, “Latvijas Vēstnesis” gatavo plašāku publikāciju par šo jautājumu kādā no laikraksta turpmākajiem laidieniem.

“Latvijas Vēstnesis”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!