• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Skolotāji piketēs un gatavosies streikam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.10.2005., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118040

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Stiprinās sociālo dialogu

Vēl šajā numurā

04.10.2005., Nr. 157

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Skolotāji piketēs un gatavosies streikam

Jau ceturtdien, 6.oktobrī, Latvijas skolotāji atkal pulcēsies piketā. Šoreiz pie Saeimas nama, kur tautas kalpi sāks izskatīt nākamā gada valsts budžeta projektu. Pedagogi atsāk protesta akciju sēriju, jo nav apmierināti ar valdības piedāvāto darba samaksas palielinājumu – tā vakar lēma Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) valde. Skolotāju pikets paredzēts arī dienā, kad valsts budžeta projekts tiks izskatīts otrajā lasījumā. Vienlaikus pedagogi apspriedīsies par gatavību streikam – plānots, ka līdz 17.oktobrim ziņas būs apkopotas un 19.oktobrī LIZDA padome lems par skolotāju streika iespējamo norises laiku un veidu.
Kā žurnālistiem pastāstīja LIZDA valdes priekšsēdētāja Astrīda Harbaceviča, brīdinājuma streiks, iespējams, notiks jau šogad. Ja arī turpmāk pedagogu prasības paaugstināt algas netiks ņemtas vērā, skolotāji var lemt par beztermiņa streika sākšanu.
Valsts budžeta projekts paredz nākamgad palielināt darba samaksu pedagogiem divas reizes – par 20 latiem no 1.janvāra un vēl par 20 latiem no 1.septembra. LIZDA pastāv uz 60 latus lielu algas palielinājumu, turklāt no 1.janvāra. Kā “Latvijas Vēstnesim” norādīja LIZDA valdes priekšsēdētājas vietnieks Jānis Krastiņš, pedagogu prasības nav pēkšņas – skolotāji par algu palielināšanu vienojušies ilgstošās sarunās, tā grafiks apstiprināts arī Ministru kabinetā. Skolotāji nav saņēmuši jau šogad 1.septembrī solīto algas pielikumu, tāpēc nav ar mieru atkāpties no savām prasībām – 60 latu no 1.janvāra. Tam būtu nepieciešami aptuveni 20 miljoni latu papildus tiem līdzekļiem, kas jau ieplānoti pedagogu darba samaksas palielināšanai nākamā gada budžeta projektā. Arodbiedrību aprēķini liecina, ka jau šāgada valsts budžeta ieņēmumi būs līdz 70 miljoniem latu lielāki, nekā plānots, arī nākamgad būs rezerve, tāpēc izšķiršanās par skolotāju algu palielināšanu ir vairāk politiskās gribas, ne finanšu resursu jautājums.
Ja skolotāju algas nākamgad palielinātos par 60 latiem, viņu darba samaksa būtu 1,5 valsts noteiktie iztikas minimumi. Pašlaik skolotāju algas ir 1,1 līdz 1,2 iztikas minimumu līmenī, informēja A.Harbaceviča. 60 latu pielikums nav vienīgā pedagogu prasība – tikpat strikti skolotāji pastāv arī uz to, ka turpmākajiem algu palielināšanas soļiem jābūt īstenotiem katra gada 1.janvārī, nevis 1.septembrī. Nākamā gada valsts budžetā LIZDA prasa paredzēt līdzekļus arī minimālās darba samaksas palielināšanai valstī līdz 100 latiem.
“Varbūt simt deputātu galvas būs gaišākas un ar lielāku pretimnākšanu nekā valdībai,” cerot uz Saeimas labvēlību pedagogu problēmu risināšanā, cerību pauda A.Harbaceviča. Vēl jo vairāk tāpēc, ka pēc skolotāju piketa pie valdības ēkas septembra sākumā LIZDA tikusies ar visām koalīcijas partiju Saeimas frakcijām un guvusi sapratni un atbalstu. Vai tas pārvērtīsies arī reālā algas palielinājumā, rādīs budžeta pieņemšanas gaita.

Liena Pilsētniece, “LV”

liena.pilsetniece@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!