• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Īstais, ja ne pēdējais brīdis sākt. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.10.2005., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118033

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mums abiem viegli attīstīt sadarbību

Vēl šajā numurā

04.10.2005., Nr. 157

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Īstais, ja ne pēdējais brīdis sākt

ANDRIS Vilcāns, Latvijas vēstnieks Azerbaidžānā, intervijā “Latvijas Vēstnesim”

– Kā jūs raksturotu mūsu valstu divpusējās attiecības?
– Latvijas un Azerbaidžānas sadarbības pirmsākumi meklējami vēl pagājušā gadsimta sākumā, kad Latvijas Republikas un Azerbaidžānas Demokrātiskās Republikas diplomāti kopīgi cīnījās par savu valstu atzīšanu de iure. Pēc neatkarības atjaunošanas Latvija tieši ar Azerbaidžānu sāka strauju ekonomisko sadarbību. Tika nodibināts tirdzniecības nams “Aipara”, kam bija zināma loma 90. gadu sākuma enerģētiskās krīzes seku mīkstināšanā (atbilstoši mūsu tālaika iespējām tika īstenota bartera operācija “sviests pret dīzeļdegvielu”). Diemžēl, sākoties Čečenijas karam un nestabilitātes periodam Azerbaidžānā, sadarbība pārtrūka vai arī tai bija epizodisks raksturs. Tagad, pēc Latvijas iestāšanās ES un NATO un uzplaukuma perioda sākuma, Azerbaidžānā ir radušies labvēlīgi apstākļi, lai abu valstu attiecības paceltu jaunā, daudz augstākā līmenī. Azerbaidžānas vēstniecības atvēršana Rīgā un Latvijas vēstniecības atvēršana Baku šogad, kā arī plānotā tiešā avioreisa Rīga–Baku atklāšana 2006. gadā jūtami intensificēs Latvijas un Azerbaidžānas sadarbību.

– Kā jūs raksturotu vizītes nozīmi?

– Šī ir pirmā augstākā līmeņa vizīte abu valstu attiecību vēsturē, kura dod teicamu iespēju detalizēti apspriest kā divpusējo attiecību attīstības perspektīvas, tā arī plašāku starptautiskās politikas jautājumu loku, būtiski paplašināt līgumbāzi, kā arī nodibināt valstu vadītāju ciešākus personiskos kontaktus.

– Latvijas Valsts prezidenti pavada liela Latvijas uzņēmēju grupa...

– Tas ir ļoti būtiski. Azerbaidžāna ekonomiskās attīstības un it īpaši potenciāla ziņā Dienvidkaukāza reģionā ir ārpus konkurences. Iekšzemes kopprodukts šā gada pirmajā pusē palielinājās par 18,9%. Gada beigās sāks funkcionēt naftas vads Baku–Tbilisi–Džeiha, tuvojas beigām sagatavošanas darbi naftas atradņu “Azeri” ekspluatācijai. Nākamgad sāksies gāzes atradņu “Šahdeniz” apguve, ārzemju investīcijas naftas un gāzes sektorā tikai šogad vien sasniegs 2,49 miljardus dolāru. Strauji attīstās tūrisma industrija, sagaidāms, ka dažu gadu laikā Azerbaidžānas kūrorti varēs konkurēt ar Turcijas Vidusjūras piekrasti. Nākamgad paredzēta nacionālās valūtas – manata – denominācija 5000 reizes. Rezultātā sagaidāms, ka līdz 2008. gadam iekšzemes kopprodukts dubultosies. Jūtami palielināsies darba vietu skaits un iedzīvotāju reālie ienākumi. Acīmredzami šis ir īstais, ja ne pēdējais brīdis uzsākt nopietnas biznesa aktivitātes Azerbaidžānā.

Lappusi sagatavojis Jānis Ūdris, “LV”

 janis.udris@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!