• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Vajadzētu precizēt Lietuvas rēķinu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.10.2000., Nr. 360/362 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11799

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Vara kā problēma"

Vēl šajā numurā

13.10.2000., Nr. 360/362

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Vajadzētu precizēt Lietuvas rēķinu"

"Rossijskaja gazeta"

— 2000.10.10.

Septembra beigās Viļņas starptautiskajā tribunālā beidzās mēnešiem ilgusī prāva pret komunismu, kas tika kvalificēts kā teroristiska ideoloģija. Cita starpā Krievijai tika piestādīts rēķins par Lietuvas okupāciju 1940.—41.g. un 1944.—91.g. 280 miljardu dolāru apmērā.

Lēmums saistīts ar PSRS un Vācijas līguma "Par draudzību un robežu" parakstīšanas kārtējo gadadienu. Kā atzīmē Lietuvas un Polijas MIL, šī akcija veikta, lai paātrinātu Lietuvas iestāšanos ES un NATO. Bet interesanti, ka Viļņas antikomunistiskajā "verdiktā" nekas slikts netiek teikts par Staļinu un Molotovu. Vai, piemēram, Atanu Snečku, Lietuvas Kompartijas un Padomju Lietuvas vadītāju.

— Droši vien Lietuvas prasītāji nav aizmirsuši, ka Lietuvas valsts veidošanās laikā no 1919. līdz 20.g. tai tika atņemts Viļņas apgabals kopā ar pašu Viļņu, t.i., ceturtā daļa Lietuvas teritorijas. Galvaspilsēta tika pārcelta uz Kauņu — līdz pat 1939.—40.gg. ziemai. Un tikai PSRS, tāpat kā pati Lietuva, neatzina atņemto reģionu par poļiem piederošu, katru gadu Varšavai un Nāciju līgai pieprasot atdot Lietuvai tās vēsturisko teritoriju.

Pēc tam, kad PSRS un Vācija sadalīja Poliju, Viļņas apgabals tika atdots Lietuvai. Par to tās līderis A.Smetona gari un, jādomā, patiesi, pateicās "varenajai Padomju savienībai un tās izcilajiem vadoņiem J.Staļinam un V.Molotovam". Un tieši PSRS pirmā pārcēla savu vēstniecību uz Viļņu.

1939.gada martā Vācija piespieda Lietuvu, lai tā atdod visu Klaipēdas rajonu: republika gandrīz pilnībā tika atstumta no Baltijas. Un atkal tikai PSRS nosodīja šo akciju, uzstājoties, lai Lietuvai tiktu dotas tiesības uz brīvu tranzītu caur Klaipēdu. Un raksturīgi — tieši 1939.gada PSRS un Vācijas dokumenti garantēja šādu tranzītu, par ko A.Smetona atkal pateicās Staļinam un Molotovam…

1945.gada Klaipēdas apgabalu atkal atdeva Lietuvai, bet līdz tam Vācija taču to bija "pievienojusi" Austrumprūsijai. Taču PSRS neatstāja reģionu Kaļiņingradas apgabala sastāvā, bet pēc tam atdeva Lietuvai, lai arī padomju Lietuvai.

Jāatgādina, ka saskaņā ar arhīva dokumentiem par ienākumiem no Klaipēdas ostas un tam tuviem rajoniem 1946.—88.g. tika izveidoti vairāk nekā 70% šodien strādājošo rūpniecības, enerģētikas un transporta uzņēmumu. Arī šodien tranzīts caur Klaipēdu (pirmām kārtām Krievijas kravas) Lietuvai dod 650—700 miljonu dolāru gadā.

Šajā sakarā jauns aspekts: tieši Klaipēdas šelfā, ieskaitot daļu Kuršu kāpas, Lietuva gatavojas apzināt lielus naftas un gāzes resursus. To izpēte notikusi 90. gadu sākumā. Pēc ekspertu atzinumiem, šīs atradnes rūpnieciska izstrāde Lietuvai ļaus samazināt naftas, kā arī naftas produktu importu vismaz par 40%. Tas izdarāms, pateicoties tam, ka gandrīz par 40% palielināsies noslogotība tuvējām, turklāt Baltijā lielākajām naftas pārstrādes rūpnīcām un termināliem Butingē un Mažeiķos, kuri, starp citu, celti padomju periodā (!).

Lietuvas pretenzijas Krievijai nāktos precizēt ar atbildes prasību.

Aļģirds Mičkevičs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!