• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par revīzijas rezultātiem rīcībā ar valsts mantu un finansu līdzekļiem Zemkopības ministrijas Centrālajā aparātā 1998.gadā un 1999.gada 9 mēnešos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.02.2000., Nr. 47/50 https://www.vestnesis.lv/ta/id/1178-par-revizijas-rezultatiem-riciba-ar-valsts-mantu-un-finansu-lidzekliem-zemkopibas-ministrijas-centralaja-aparata-1998-gada-un-1...

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar nešaubīgu pārliecību un apņēmību : "Gods kalpot Latvijai!"

Vēl šajā numurā

15.02.2000., Nr. 47/50

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Numurs: 5.1-2-338/99

Pieņemts: 25.01.2000.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts budžeta revīzijas departamenta Kolēģijas lēmums Nr.5.1-2-338/99

Rīgā 2000.gada 25.janvārī

Par revīzijas rezultātiem rīcībā ar valsts mantu un finansu līdzekļiem Zemkopības ministrijas Centrālajā aparātā 1998.gadā un 1999.gada 9 mēnešos

Valsts kontroles Valsts budžeta revīzijas departamenta kolēģija: departamenta direktore G.Kalniņa–Priede un kolēģijas locekļi R.Bērziņa, B.Breidaks un M.Prāma izskatīja revīzijas rezultātus par rīcību ar valsts mantu un finansu līdzekļiem Zemkopības ministrijas Centrālajā aparātā 1998.gadā un 1999.gada 9 mēnešos un

konstatēja:

Zemkopības ministrijas Centrālais aparāts (turpmāk ZM CA) sastāv no 11 departamentiem ar 27 nodaļām, tā uzturēšanai paredzēto līdzekļu uzskaiti veic Zemkopības ministrijas Budžeta un finansu departamenta sastāvā ietilpstošā Centrālā aparāta grāmatvedība. Departamenta darbību reglamentē 1997.gada 6.janvārī apstiprinātais nolikums.

ZM CA grāmatvedības funkcijās ietilpst grāmatvedības uzskaites, atskaites un kases operāciju, saimniecisko darījumu norēķinu kārtošana, pamatlīdzekļu un mazvērtīgā inventāra uzskaites nodrošināšana, darba algas un komandējumu naudas aprēķināšana un budžeta līdzekļu taupīgas izlietošanas nodrošināšana.

Saskaņā ar likumu "Par valsts budžetu 1998.gadam" Zemkopības ministrijas Centrālā aparāta finansējums ieņēmumu daļā bija paredzēts Ls 1 111 603, tai skaitā Ls 1 080 943 valsts dotācijas, Ls 13 560 maksas pakalpojumi un Ls 17 100, kas izmantoti ministrijas iestāžu grāmatvedības pārskatu datorizētai apstrādei un uzskaitīti atsevišķi. Izdevumi plānoti Ls 1 112 943 apmērā, izlietoti — Ls 1 112 370. 1999.gadā ZM CA uzturēšanas izdevumi plānoti Ls 1 139 842, 9 mēnešos izlietoti Ls 852 042.

Zemkopības ministrijas Centrālajā aparātā pieļauti atsevišķi pārkāpumi un nelietderīga rīcība ar finansu līdzekļiem un valsts mantu, konstatētas neprecizitātes grāmatvedības uzskaitē un atskaitēs.

1999.gadā grāmatvedības uzskaite salīdzinājumā ar 1998.gadu ir pasliktinājusies. Zemkopības ministrijas vadība nav apstiprinājusi pārbaudāmā perioda grāmatvedības uzskaites kontu plānu, tā neizpildot LR Finansu ministrijas 1998.gada 15.decembra rīkojumu Nr.794. 1999.gadā ieviesta datorizēta grāmatvedības uzskaites programma "Locis", kura apgūta nepilnīgi. Nav nodrošināta likuma "Par grāmatvedību" 2.panta izpilde. Nav sintētiskās un analītiskās uzskaites datorizdruku visiem kontiem un tādēļ trešā persona nevar gūt skaidru priekšstatu par ministrijas saimnieciskajiem darījumiem. Netiek ievērots likuma" Par grāmatvedību" 11.pants, nav salīdzināšanas aktu par prasību un parādu summu kalendārā gada beigās. Grāmatvedībā nav uzskaites par nomas līgumu izpildi.

Pārbaudot norēķinu savlaicīgumu, konstatēti atsevišķi gadījumi, ka saņemtie rēķini uzskaitīti un norēķini par tiem tiek veikti ar trīs un vairāk mēnešu aizkavēšanos.

Ministrija, pārvaldot valsts nekustamo īpašumu, nav ievērojusi 1995.gada 28.novembra Ministru kabineta noteikumu Nr.365 "Kārtība, kādā aprēķināma nomas maksa par neapdzīvojamo telpu izmantošanu ministriju un citu valsts institūciju valdījumā esošajās ēkās" 3.punktu, kurā paredzēts, ka nomas maksu nosaka īpašuma valdītājs, bet ne tā apsaimniekotājs — SIA "Augstceltne". Neatbilstoši šo pašu noteikumu 4., 6. un 8.punktam ministrijas noslēgtajos nomas līgumos ar SIA "Augstceltne" par iznomātajām telpām noteikta nepamatoti zema nomas maksa.

Bezpeļņas organizācijas valsts uzņēmuma "Lauksaimnieku centrs" darbība saistīta ar ZM CA apkalpošanu un atbilst ministrijas struktūrvienības statusam. Izveidojot minēto iestādi, sadārdzinās ZM CA apkalpojošā autotransporta izmaksas, jo par sava autotransporta izmantošanu ministrijai jāmaksā pievienotās vērtības nodoklis, bet transporta vadītājiem un BOVU "Lauksaimnieku centra" štata darbiniekiem noteikta salīdzinoši ar budžeta iestādēm paaugstināta darba samaksa, jo valsts uzņēmumam nav jāievēro darba samaksas nosacījumi atbilstoši Ministru kabineta 1996.gada 10.septembra noteikumiem Nr.351 "Par darba samaksas sistēmu atsevišķu no valsts budžeta finansējamo iestāžu darbiniekiem". BOVU "Lauksaimnieku centra" pakalpojumos iekļauta arī dažādu ministrijas pieaicināto speciālistu pakalpojumu apmaksa.

Neievērojot 1995.gada 19.jūlija likuma "Par valsts un pašvaldību finansu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu" 4.panta prasības, 1995.gada 11.septembrī nelikumīgi noslēgts aizdevuma līgums ar Latvijas Lauksaimniecības kopdarbības nacionālo savienību (LLKNS) G.Kleinberga personā, kuru no ZM puses parakstījis valsts sekretārs J.Lapše, piešķirot aizdevumu Ls 8736 apmērā uz diviem gadiem ar samaksu par aizdevumu 4% gadā. Ne aizdevums, ne aizdevuma procenti līgumā minētajā termiņā nav atmaksāti. ZM nebija griezusies tiesu instancēs ar prasības par parāda Ls 10 065,81 piedziņu no LLKNS. Minētā summa atrodas ZM CA debitoru uzskaitē. Pēc revīzijas 1999.gada 9.decembrī Zemkopības ministrija iesniegusi prasības pieteikumu parāda piedziņai Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesā.

Kolēģija atzīst, ka par nelikumīgi piešķirtā aizdevuma pamatsummu Ls 8736 Zemkopības ministrijas Centrālajam aparātam nosakāms uzrēķins. Nepareizi izlietoti līdzekļi ZM CA bilancē neesoša transportlīdzekļa uzturēšanai. No ministrijas līdzekļiem apmaksātas BO VU "Lauksaimnieku centrs" piederošās automašīnas "Audi–80" valsts numurs BK 16 izmaksas 1998.gadā Ls 1875,03 un 1999.gadā Ls 598,86, pavisam Ls 2473,89, kolēģija atzīst, ka par šo summu Zemkopības ministrijas Centrālajam aparātam nosakāms uzrēķins.

Kolēģijas sēdē piedalījās un paskaidrojumus sniedza Zemkopības ministrijas Budžeta un finansu departamenta direktore B.Bāne un Grāmatvedības un pārskatu nodaļas vadītāja Ā.Prodniece.

Pamatojoties uz likuma "Par Valsts kontroli" 33.panta 3.punktu un Valsts kontroles revīzijas reglamenta 54. un 59.pantu, Valsts budžeta revīzijas departamenta kolēģija

nolēma:

1. Noteikt uzrēķinu Zemkopības ministrijas Centrālajam aparātam Ls 11 209,89 apmērā, kas ieskaitāms valsts budžetā.

2. Revīziju lietā Nr.5.1-2-338/99.g. slēgt. Par veiktajiem pasākumiem revīzijā konstatēto trūkumu novēršanā paziņot Valsts kontrolei līdz 2000.gada 1.martam.

Lēmumu var pārsūdzēt LR Valsts kontroles padomē mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas, iesniedzot sūdzību Valsts budžeta revīzijas departamentā.

Departamenta direktore G.Kalniņa–Priede

Kolēģijas locekļi: R.Bērziņa, B.Breidaks, M.Prāma

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!