• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pirmdiena ar sirpi debesīs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.09.2005., Nr. 154 https://www.vestnesis.lv/ta/id/117613

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Apšauba likumu grozījumu efektivitāti

Vēl šajā numurā

28.09.2005., Nr. 154

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pirmdiena ar sirpi debesīs

Lai Latvijā novērotu pilnu Saules aptumsumu, nākamajām paaudzēm jāgaida līdz 2142.gadam, taču daļēju spīdekļa aptumsumu varēsim vērot jau nākampirmdien, 3.oktobrī.

APTUMSUMS.JPG (6564 bytes)
Latvijā daļējie Saules aptumsumi novērojami reizi divos līdz četros gados. Iepriekšējais Latvijā novērojamais daļējais Saules aptumsums bija 2003.gada 31.maijā
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Latvijas Astronomijas biedrība (LAB) atgādina, ka drīzumā gaidāms interesants astronomisks notikums. Tas būs daļējs Saules aptumsums, jo pilnie aptumsumi, kad Mēness pilnībā aizsedz spožo disku un uz vairākām minūtēm iestājas tumsa, ir retums. Pēdējo reizi šī dabas parādība Latvijā bija skatāma 1954.gadā, bet nākamā – teju pēc pusotra simta gadu. Kā skaidro speciālisti, daļējas aizsegšanas gadījumā atkarībā no aptumsuma fāzes Saules diskā var pamanīt robu vai arī tas izskatās pēc sirpja.
LAB norāda, ka aptumsuma novērošana mūsdienās ir vairāk emocionāls nekā zinātnisks pasākums. Tomēr 3.oktobrī Latvijas Universitātes Astronomiskajā tornī Raiņa bulvārī 19 tiek pulcēti interesenti, kuri grib skatīt šo dabas parādību.
Savukārt visiem iedzīvotājiem LAB atkārtoti uzsver, ka Saules aptumsuma novērojumu laikā uz spīdekli nekādā gadījumā nedrīkst skatīties ar tālskati, teleskopu vai ilgstoši skatīties ar neapbruņotām acīm. Pretējā gadījumā var sabojāt redzi. Novērojumiem speciālisti iesaka īpaši blīvu filtra materiālu. Kā brīdina LAB, šim nolūkam neder parastās saulesbrilles, kompaktdisku vai disketes materiāls. Visdrošākā metode ir Saules attēla projicēšana uz ekrāna, piemēram, izmantojot tālskati vai teleskopu, attēlu var projicēt uz ekrānu, turklāt to vienlaikus var aplūkot daudzi interesenti.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Uzziņai:

* Aptumsums Rīgā: sākums 11.24, maksimālā fāze 12.24,beigas 13.25.

* Latvijas rietumu daļā aptumsums sāksies un beigsies līdz pat sešām minūtēm agrāk, bet austrumu daļā līdz pat sešām minūtēm vēlāk.

Avots: LAB

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!