• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Olimpisko medaļu gaismas apspīdētā tikšanās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.10.2000., Nr. 360/362 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11755

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidenta paziņojums

Par likuma otrreizēju caurlūkošanu

Vēl šajā numurā

13.10.2000., Nr. 360/362

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Olimpisko medaļu gaismas apspīdētā tikšanās

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

S1.JPG (47145 BYTES) Vakar, 2000.gada 12.oktobrī, Rīgas pilī Latvijas Republikas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga, tiekoties ar Sidnejas olimpisko spēļu medaļniekiem: Aigaru Fadejevu (sudrabs, 50 km soļošana), Vsevolodu Zeļoniju (bronza, džudo) un Igoru Vihrovu (zelts, vingrošana, brīvās kustības)

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga:

Uzruna, tiekoties ar olimpisko medaļu ieguvējiem Rīgas pilī 2000.gada 12.oktobrī

Cienījamie sportisti,

tuvinieki un treneri!

Jūs esat uzkāpuši pašā sporta Olimpā vārda burtiskajā nozīmē, un jūs esat mums atnesuši pilnu komplektu olimpisko medaļu. Ko viena maza valsts vairāk varētu vēlēties kā pati savu zeltu, sudrabu un bronzu! Mums ir piepildījušās mūsu visu karstākās vēlēšanās, un jūs jau ļoti labi zināt, ka visa Latvija dzīvoja jums līdzi, ka puse Latvijas raudāja prieka asaras tajā brīdī, kad tika pasludinātas jūsu uzvaras, un jums blakus domās bija ne tikai jūsu tiešie tuvinieki un ģimene, kas, protams, visdzi-ļāk pārdzīvoja šos jūsu lielos sasniegumus. Es vēlētos šeit jums izteikt savu apbrīnu par jums kā cilvēkiem –—tieši savu personīgo apbrīnu.

Es jums, Igor, gribētu izteikt savu apbrīnu par to, ka jūs tik ilgus un garus gadus esat spējis neatlaidīgi trenēties sporta veidā, kam savā ziņā ir savs vientulības aspekts, kaut gan tas noris vingrotavā, trenažieru zālē, bet tas tomēr prasa apbrīnojamu mērķtiecību, apbrīnojamu izturību, apbrīnojamu spēju turpināt un sevi pilnveidot arī tad, kad rezultāti ne vienmēr ir tādi, kas jau droši garantētu tā, ka atliek tikai teikt — jā, man atliek tikai turpināt, un tas zelts man tikpat kā jau ir kabatā. Es domāju, šī spēja turpināt tad, kad nemaz nav droši, kādi būs rezultāti, un jūsu spēja tieši jūsu olimpiskajā sniegumā sasniegt perfekciju caur to, ka jūs atdevāt šajā sniegumā tiešām visu, kas jums bija dodams, tas var mums visiem kalpot par paraugu. Un es esmu pārliecināta, ka paaudžu paaudzēs bērni, puisīši un meitenītes un tāpat arī pieaugušie varēs uz jums raudzīties kā uz cilvēku, kuru sev var ņemt par iedvesmu. Jūs esat ierakstījis savu vārdu mūsu sporta vēsturē ar zelta burtiem. Un es novēlu jums turpmākajā dzīvē un sportošanā vislabākos panākumus. Lai jums ir laimīga dzīve!

Aigar, jums es vēlētos izcelt jūsu izturību un jūsu spēju iet līdz savu spēju limitam un vēl tālāk. Es apbrīnoju to, ka tajā brīdī, kā jūs pats teicāt, kad šķita, ka nu es nomiršu un vairāk nevaru, jūs tomēr varējāt, jūs tomēr atradāt sevī vēl rezerves un gājāt tālāk. Otrs, ko es pie jums īpaši apbrīnoju, ir jūsu spēja abstrahēties no tā, ko runā ļaužu valodiņas, ko runā jūsu pašu kolēģi, varbūt žurnālisti, un iet savu ceļu, turpināt to uz priekšu un ticēt savai zvaigznei, ticēt tam, ko jūs esat iecerējis. Jūs savā sasniegumā esat parādījis vizualizācijas spēku. Jūs bijāt iztēlojies to ainu, ka jūs atnesīsit medaļu un uzkārsit to savam dēliņam ap kaklu. Precīzi jūsu sapnis ir piepildījies, te atkal mums ir paraugs, ka mums visiem vajag sapņot, mums vajag uzstādīt sev augstus mērķus, un tad ir labas izredzes, ka varbūt tie arī realizēsies. Apsveicu jūs no sirds un novēlu jums vislabākās sekmes vēl spožai nākotnei, es esmu pārliecināta!

Vsevolod, jūsu sports ir ļoti neparasts ar to, ka tas prasa ne tikai spēku un veiklību, bet arī gudrību un, varētu pat teikt, savā ziņā viltību. Jūs esat mums iedvesmojošs kā mazai zemei, kas nav varena lielvalsts ar milzīgiem militāriem spēkiem. Jūsu uzvara ir pierādījums tam, ka ir iespējams savu pretinieku uzvarēt taisnīgā cīņā ar veiklību, ar izmaņu, ar izjūtu, ar plānošanu un, protams, ar neatlaidīgu, grūtu un ilgstošu treniņu. Arī jums mana dziļākā apbrīna un sirsnīgākie laba vēlējumi. Lai jums dzīvē labi klājas!

Lai jums visiem trim ir laimīga dzīve! Un lai jums visiem trim turpinās jūsu tik spoži tagad iezīmējušās sportistu karjeras!

S2.JPG (60387 BYTES)
Vakar, 12. oktobrī, uz svinīgo pieņemšanu Rīgas pils Ģerboņu zālē Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga sagaidīja Sidnejas 2000. gada Olimpisko spēļu medaļu ieguvējus Igoru Vihrovu, Aigaru Fadejevu un Vsevolodu Zeļoniju, kā arī izcilo sportistu ģimenes locekļus un trenerus

S6.JPG (27424 BYTES)
Pie Valsts prezidentes un Imanta Freiberga kunga: zelta medaļnieks Igors Vihrovs ar ģimeni...

S4.JPG (21793 BYTES)
...sudraba medaļnieks Aigars Fadejevs ar dzīvesbiedri ...

S5.JPG (24787 BYTES)
... bronzas medaļnieks Vsevolods Zeļonijs ar ģimeni un treneri Oļegu Baskinu ..

S3.JPG (26352 BYTES)
... Aigars Fadejevs ar ģimeni un treneri Aigaru Rumbenieku

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Valts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga klātesošajiem teica uzrunu, kurā apliecināja dziļu cieņu, apbrīnu, gandarījumu un lepnumu par mūsu mazās valsts sportistu lielajiem panākumiem. Runā V.Vīķe–Freiberga vērsās pie katra goda viesa, uzsverot tā sportiskos sasniegumus un personības mirdzumu. Sportisti saņēma atzinības rakstus un piemiņas veltes no Valsts prezidentes. Fotografējoties kopā ar sportistiem, V.Vīķe–Freiberga sacīja, ka nekad neesot jutusies nonākusi tik spožā sabiedrībā, jo to apstaro olimpisko medaļu gaisma.

Pēc sarunas ar prezidenti sportisti atzina, ka tas viņiem bijis liels gods — ierasties uz pieņemšanu pie Valsts prezidentes, kura, kā apgalvoja A.Fadejevs, ir liels sporta draugs, pazinēja un atbalstītāja. V.Vīķe-–Freiberga solījusi palīdzēt risināt tos jautājumus, kas sportistiem ir svarīgi, kā arī atbalstīt bērnu un jauniešu sportisko nodarbju veicināšanu, kas neļautu jaunajai paaudzei iestigt narkomānijas un alkoholisma dūkstī. Valsts prezidente ir ieinteresēta, lai sports valstī būtu augstā līmenī.

Igors Vihrovs atzina, ka, stāvot uz augstākā goda pjedestāla un dzirdot atskanam valsts himnu, viņu pārņēmis neizsakāms lepnums par sevi un valsti, kuras karogs plīvojis visaugstāk, bet domās viņš pateicies visiem, kas palīdzēja īstenot sapni un sasniegt mērķi. Viņa uzvara Olimpiskajās spēlēs bijis likumsakarīgs ilgu darba gadu rezultāts, kas apvienojumā ar sportisku veiksmi atnesa zelta medaļu. Bet sportā saka — veicas stiprākajam. I. Vihrovam pats būtiskākais sasniegums šķiet sasniegt savu mērķi, kas izvirzīts piecpadsmit gadu vecumā. Ne gods, ne slava, ne nauda, bet piepildīts sapnis ir sportista augstākais vērtību mērs.

Aigars Fadejevs pastāstīja, ka ar prezidenti šai vakarā esot izstrādājis stratēģisku plānu nākamajiem četriem gadiem par zelta medaļas iegūšanu. Apņēmība priecē. Viņaprāt, svarīgi ir tas, ka valsts domā par to, kā mākslinieks, mūziķis vai sportists prezentē savu valsti pasaulē. Liels prieks, ka prezidentes kundze spēj novērtēt to, ka reizēm simt diplomātu nevar paveikt to, ko viens sportists, kurš ir uzvarējis Olimpiskajās spēlēs. Uz šo cilvēku skatās miljardiem visas pasaules iedzīvotāju, kuriem beigu beigās tomēr radīsies apjausma par to, kas ir Latvija un kur tā atrodas. A. Fadejevs atzina, ka viņam ir liels gods ciemoties pie prezidentes, kas labi padarītu darbu pratusi novērtēt. Nav daudz valstu, kuras tā cenšas dzīvot līdzi un atbalstīt savus sportistus. Par savu varēšanu Olimpiskajās spēlēs A.Fadejevs bijis pilnībā pārliecināts, tādēļ nav baidījies dot solījumus Latvijai par saviem sasniegumiem. Lai arī soļošana ir subjektīvi vērtējams sporta veids, kurā daudz kas atkarīgs no tiesnešu sprieduma, sportists mērķtiecīgi, spītējot traumām, četrus gadus gājis pretī uzvarai. To var izdarīt tikai tad, ja tic sev.

Vsevolods Zeļonijs atzina, ka, sasniegto vērtējot, viņam esot prieks gan par sevi, gan valsti, gan savu sporta veidu, gan pārējo sportistu panākumiem. Prieks un lepnums. Vienmēr, kad stāvi uz pjedestāla, tiek pacelts tavas valsts karogs, un sajūtas, kas pārņem šajā brīdī, nav iespējams nedz izstāstīt, nedz aizmirst. V. Zeļonijs ir ieguvis daudzas medaļas Eiropas čempionātos, Labas gribas spēlēs un citās sacensībās un allaž ir lepojies, ka var teicami pārstāvēt valsti savā sporta veidā. Bronzas medaļa Olimpiskajās spēlēs ir augstākais atalgojums par nesaskaitāmajām stundām, kas pavadītas treniņu zālē. Sportists atzina, ka latviešu valodu mācīšoties cītīgāk nekā līdz šim, jo viņam esot lielisks paraugs — Latvijas Džudo federācijas prezidents Mihails Skrebels, kurš zina piecas valodas. Šobrīd viņa latviešu valodu saprotot tikai viņš pats. Varbūt pēc četriem gadiem, kad V.Zeļonijs pārvedīs mājās vēl spožāku medaļu, mēs runāsim latviski.

Marika Līdaka, "LV" iekšlietu redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!