• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par uzlabojumiem kopējos lidojumu drošības noteikumos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.09.2005., Nr. 153 https://www.vestnesis.lv/ta/id/117499

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru 2005.gada 22.septembra sanāksmē

Vēl šajā numurā

27.09.2005., Nr. 153

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par uzlabojumiem kopējos lidojumu drošības noteikumos

Eiropas Komisija 22.septembrī ierosināja pārskatīt lidojumu drošības regulu, kura pieņemta pēc 2001.gada 11.septembra uzbrukumiem un kuras mērķis bija noteikt visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm kopīgus standartus, kā pretoties terorisma draudiem. Pateicoties šim tiesību aktam, kas bijis spēkā gandrīz trīs gadus, ir izdevies stiprināt aviācijas nozares drošību un saskaņot kontroli. Tomēr aptuveni 40 pārbaudēs, ko Eiropas Komisija veikusi kopš 2004.gada februāra, lai pārliecinātos par regulas pareizu piemērošanu, ir konstatēti vairāki trūkumi un vajadzības, tādēļ Eiropas Komisija nāca klajā ar ierosinājumu veikt šādu pārskatīšanu. Kopienas pilnvaras tiks paplašinātas, aptverot drošības pasākumus lidojuma laikā un gaisa satiksmi no trešajām valstīm. Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Žaks Baro, kas atbildīgs par transportu, sacīja: “Kopš 2001.gada uzbrukumiem aviācijas aizsardzība pret teroristu uzbrukumiem ir ievērojami uzlabojusies. Tomēr jaunā regula dos iespēju darboties efektīvāk un ātrāk reaģēt uz draudiem, kas nepārtraukti mainās. Tādēļ es apliecinu, ka transporta droša ekspluatācija un drošība tiek uzskatīta par prioritāti.”
Ceturtdien paustais ierosinājums izriet no Eiropas Komisijas gada ziņojuma par 2002.gada regulas īstenošanu, kurā secinājumi izdarīti, balstoties uz pārbaudēm, ko Eiropas Komisija veikusi kopš 2004.gada februāra. To rezultāti liecina, ka, neraugoties uz atsevišķiem trūkumiem, Kopienas regulas īstenošanas rezultātā drošības pasākumi Eiropas Savienības lidostās ir ievērojami uzlaboti un saskaņoti. Tomēr ziņojumā izcelti vairāki iespējami uzlabojumi.
Pirmkārt, lai darbotos efektīvāk un ātrāk reaģētu uz draudiem, jāatvieglina grozījumu izdarīšana par šā tiesību akta tehniskākiem aspektiem, lai pielāgotos tehnoloģijas progresam un ieviestu izmaiņas, pamatojoties uz pārbaudēs konstatēto un terorisma apkarošanā gūto pieredzi.
Otrkārt, jāprecizē un jāvienkāršo dažas kopējās prasības, lai noteikumi kļūtu saskaņotāki un vieglāk piemērojami un lai novērstu to, ka atkārtotos atsevišķās lidostās konstatētie trūkumi, kam bieži bija nepieciešami steidzami novēršanas pasākumi.
Treškārt, esošie noteikumi jāpapildina, lai varētu noteikt kopējus noteikumus kravas pārvadājumiem un drošībai lidojuma laikā tā, kā tie noteikti pasažieru kontrolei lidostās, un vajadzības gadījumā varētu kopīgi reaģēt uz pasākumiem, kādus prasa trešās valstis.
Pašreiz spēkā esošais tiesību akts pieprasa dalībvalstīm izstrādāt valsts drošības un kvalitātes kontroles plānus un garantēt, ka lidostu iestādes un aviosabiedrības piemēro kopīgus obligātos standartus. Tas arī piešķir Eiropas Komisijai pilnvaras veikt pārbaudes un nodrošināt pareizu Kopienas noteikumu piemērošanu. Kopš 2004.gada februāra veiktas vairāk nekā 40 pārbaudes, kā rezultātā bijis iespējams veikt ievērojamus uzlabojumus. Eiropas Komisija ir apņēmusies stingri īstenot šādu rīcību.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!