• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valodu karuselim jāved uz vienotību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.09.2005., Nr. 153 https://www.vestnesis.lv/ta/id/117486

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Darbdiena ciemos svētku gaisotnē

Vēl šajā numurā

27.09.2005., Nr. 153

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valodu karuselim jāved uz vienotību

Vakar arī Latvijā ar pasākumiem, kuros iesaistīti skolēni, studenti un citi interesenti, atzīmēja Eiropas Valodu dienu noslēgumu.

B61.JPG (25282 bytes)
“Valodu karuselī” Vērmaņparkā ukraiņu valodas pratēji gatavojas iepazīstināt ar savas valodas skaņu un rakstību
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Šis ir jau piektais gads, kad Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs valodu jautājumiem tiek veltīta īpaša nedēļa. Valodu dienu mērķis ir parādīt vairāku valodu prasmes nozīmi, tādējādi rosinot un iedrošinot cilvēkus uz valodu mācīšanos neatkarīgi no vecuma, kā arī informēt sabiedrību par visām Eiropas valodām, atainojot to dažādību un daudzveidību.

Valodu dienas Eiropā

2001.gads bija izsludināts par Eiropas valodu gadu, tad ES dalībvalstīs šāds pasākums notika pirmo reizi. Šogad Eiropas Valodu dienu devīze ir “Valoda – sabiedrības vienotāja”. Aizvadītās nedēļas nogalē Briselē notika Eiropu valodu dienām veltītais valodu festivāls. Dalībniekiem festivāls piedāvāja informāciju par jaunajām Eiropas Savienības valstīm, to kultūru, tradīcijām un valodu, izmantojot visas cilvēka maņas: dzirdi, redzi, garšu, ožu, tausti.
Līdzās citām jaunajām ES dalībvalstīm, kas iepazīstināja ar savām valodām, uzrunu angļu un latviešu valodā teica arī izglītības un zinātnes ministre profesore Ina Druviete. Savā uzrunā viņa uzsvēra, ka ikvienas tautas vienojošais spēks ir tās valoda, tāpēc ir svarīgi, lai sabiedrība apzinātos valodas nozīmi nacionālās identitātes saglabāšanā un prastu aizstāvēt savu valodu. Aicinot visus apgūt vairākas svešvalodas kā mūsdienu dzīves pašsaprotamu nepieciešamību, I.Druviete norādīja, ka iegūtās zināšanas ļaus vēl pamatīgāk apjaust dzimtās valodas nozīmību un īpašo statusu. Valodu festivālā klātesošie varēja līdzdarboties latviešu tautas dejās un tautasdziesmās, nogaršot latviešu tradicionālos ēdienus, sajust, kā smaržo Latvijas daba, kā arī fotogrāfijās vērot latviešu svētkus un ikdienu.

Valodu dienas Latvijā

Eiropas Valodu dienas 2005 Latvijā rīkoja Izglītības un zinātnes ministrija, Latvijas Valodu skolotāju asociācija, Valsts valodas aģentūra, Tulkošanas un terminoloģijas centrs, akadēmisko programmu aģentūra. Vakar Rīgas Latviešu biedrības namā notika pasākuma noslēguma konference, kurā pārrunāja valodas politikas vadlīnijas Eiropas Savienībā un Latvijā, valodu izglītību un latviešu valodu jaunajās tehnoloģijās. Konferences dalībniekus uzrunāja arī izglītības un zinātnes ministre I.Druviete. Runātāja atzina, ka apmēram divsimt valodās visās Eiropas Padomes valstīs šai dienā runā par valodas nozīmi. “Zīmīgi, ka 21.gadsimts tiek uzskatīts par valodu novērtēšanas un apguves gadsimtu. Mēs skaidri apzināmies, ka daudzvalodība ir pasaules krāšņums un tā paver jaunas iespējas. Daudzvalodība nebūt nepasliktina dzimtās valodas zināšanas. Tā palīdz apzināties latviešu valodas vērtību un saskatīt tajā īpašo un atšķirīgo. Mums jāmācās novērtēt valodas un dzīvot šajā krāsainajā valodu pasaulē, cienot un respektējot citas valodas. Mums jārod veidi, kā palīdzēt savu valodu apgūt citiem, un nodrošināt nerimstošu interesi par latviešu valodu,” teica I.Druviete. Ministre uzsvēra, ka Latvija ir uz pareizā ceļa, ieviešot skolās bilingvālo izglītību, jo arī Eiropas skolās tā kļūst par ikdienišķu parādību.
Konferences laikā tika apbalvoti ES akcijas “Eiropas atzinības zīme valodu apguvē” 2005.gada uzvarētāji, pasniegta Pasaules valodu skolotāju federācijas (FIPLV) balva Rīgas 25.vidusskolas vācu valodas skolotājai L.Trinkunai un sarīkota Latvijā lietoto valodu mazās vārdnīcas izstāde.
Savukārt pēcpusdienā Vērmaņdārzā notika “Valodu karuselis”, kurā dažādu Latvijā runājošo valodu pārstāvji uzstājās ar priekšnesumiem un notika ar valodām saistītas viktorīnas. Skanēja lietuviešu, igauņu, poļu, krievu, ukraiņu, baltkrievu, angļu, vācu, franču, armēņu, ebreju, ungāru valodas. Arī Latvijas skolās Eiropas valodu nedēļas ietvaros daudzviet notika valodu popularizēšanas akcijas. Skolēni mēģināja noskaidrot, cik un kādās valodās runā to vienaudži, bija konkursi, tikšanās ar dažādu valodu zinātājiem, plakātu izstādes dažādās valodās un citi pasākumi, kuru mērķis bija popularizēt valodu mācīšanos.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!