• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2005. gada 20. septembra noteikumi Nr. 725 "Noteikumi par obligātajām nekaitīguma un marķējuma prasībām uztura bagātinātājiem un uztura bagātinātāju reģistrācijas kārtību". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.09.2005., Nr. 152 https://www.vestnesis.lv/ta/id/117261-noteikumi-par-obligatajam-nekaitiguma-un-markejuma-prasibam-uztura-bagatinatajiem-un-uztura-bagatinataju-registracijas-kartibu

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jūrmalas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.13

Jūrmalas pilsētas pašvaldības nolikums

Vēl šajā numurā

23.09.2005., Nr. 152

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 725

Pieņemts: 20.09.2005.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Precizēts 28.09.2005., Latvijas Vēstnesis Nr.154 (3312)

Ministru kabineta noteikumi Nr.725

Rīgā 2005.gada 20.septembrī (prot. Nr.53 48.§)

Noteikumi par obligātajām nekaitīguma un marķējuma prasībām uztura bagātinātājiem un uztura bagātinātāju reģistrācijas kārtību

Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 4.panta otro un 10.1daļu, 13.panta trešo daļu un 20.panta otro daļu un Likuma par budžetu un finanšu vadību 5.panta devīto daļu

 

I. Vispārīgie jautājumi

1.Noteikumi nosaka obligātās nekaitīguma un marķējuma prasības uztura bagātinātājiem, kurus izplata, realizē un noformē kā pārtikas produktus un galapatērētājiem piegādā tikai fasētā veidā, kā arī uztura bagātinātāju reģistrācijas un ar to saistīto izmaksu segšanas kārtību.

2. Šie noteikumi neattiecas uz zālēm.

3.Šo noteikumu ievērošanas uzraudzību un kontroli veic Pārtikas un veterinārais dienests.

II. Obligātās nekaitīguma prasības

4.Uztura bagātinātāji ir pārtikas produkti parastā uztura papildināšanai. Tie ir koncentrētas uzturvielas (vitamīni un minerālvielas) vai citas vielas, kurām ir uzturvērtība vai fizioloģiska ietekme, atsevišķi vai kombinācijās, un tos izplata un realizē devās — kapsulās, pastilās, tabletēs, dražejās un citos veidos, pulvera maisiņos, ampulās un citā iesaiņojumā, kas paredzēts lietošanai mazos un nomērītos daudzumos.

5.Uztura bagātinātāju ražošanā atļauts izmantot šo noteikumu 1.pielikumā minētos vitamīnus un minerālvielas norādītajos savienojumos, kuri atbilst nekaitīguma prasībām, kas noteiktas pārtikas apriti regulējošajos normatīvajos aktos un normatīvajos aktos par uztura bagātinātājiem.

III. Reģistrācijas kārtība

6.Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīs ražotus un reģistrētus uztura bagātinātājus, kuru sastāvā ir tikai šo noteikumu 1.pieliku­mam atbilstoši vitamīni un minerālvielas, atļauts ievest izplatīšanai un izplatīt Latvijā, par to rakstiski paziņojot Latvijas Pārtikas centram un Pārtikas un veterinārajam dienestam un nosūtot uztura bagātinātāja marķējuma paraugu.

7.Latvijas Pārtikas centrs veido sarakstu, kurā iekļauj informāciju par šo noteikumu 6.punktā minētajiem uztura bagātinātājiem, un publicē to savā mājas lapā internetā.

8.Uztura bagātinātājus, uz kuriem neattiecas šo noteikumu 6.punkts, atļauts ievest un izplatīt Latvijā tikai pēc to reģistrēšanas Latvijas Pārtikas centrā šajos noteikumos noteiktajā kārtībā.

9.Ja tiek iesniegti dokumenti par tāda uztura bagātinātāja reģistrāciju, kurš papildus šo noteikumu 1.pielikumā minētajiem vitamīniem un minerālvielām satur arī citas vielas un to savienojumus un pieteiktajā produkta dokumen­tācijā (tehniskajos noteikumos, ražotāja apliecinājumā, oriģinālmarķējumā, lietošanas instrukcijā, produkta sertifikātos vai izplatīšanai Latvijā iesniegtajā marķējuma paraugā) ietvertā informācija par produkta īpašībām vai ietekmi liecina, ka produkts varētu būt zāles, Latvijas Pārtikas centrs pieprasa Zāļu valsts aģentūras atzinumu (ja tāds nav iesniegts Latvijas Pārtikas centrā) par to, ka attiecīgais produkts nav reģistrējams kā zāles. Samaksu par Zāļu valsts aģentūras atzinumu sedz iesniedzējs saskaņā ar Zāļu valsts aģentūras publisko maksas pakalpojumu cenrādi.

10.Latvijas Pārtikas centrs veido un uztur reģistrēto uztura bagātinātāju reģistru. Reģistrā iekļauj šādu informāciju:

10.1. ražotāja nosaukumu, adresi un reģistrācijas numuru;

10.2.izplatītāja nosaukumu, adresi un reģistrācijas numuru;

10.3.uztura bagātinātāju sastāvdaļu sarakstu un uzturvielu vai vielu ar uzturvērtību vai fizioloģisko ietekmi daudzumu diennakts devā (ieskaitot izmantoto augu un to daļu nosaukumus latviešu un latīņu valodā);

10.4.uztura bagātinātāju ieteicamo diennakts devu;

10.5.uztura bagātinātāju pagatavojuma veidu, fasējuma un iepakojuma vienības lielumu;

10.6.marķējuma tekstu;

10.7.lietošanas instrukcijas (ja iesniedzējs to uzskata par nepieciešamu) paraugu.

11.Lai reģistrētu šo noteikumu 8.punktā minētos uztura bagātinātājus, ražotājs, izplatītājs vai tā pilnvarota persona (turpmāk — iesniedzējs) iesniedz Latvijas Pārtikas centrā šādus dokumentus:

11.1. iesniegumu (2.pielikums), kurā norādīta šāda informācija:

11.1.1.ražotāja un izplatītāja (izplatītāju) nosaukums, adrese un reģistrācijas numurs Uzņēmumu reģistrā;

11.1.2.produkta nosaukums, sastāvdaļas un to daudzums masas vai tilpuma vienībās vienā fasējuma vienībā;

11.2.ražotāja apstiprinātus normatīvi tehniskos dokumentus vai produkta aprakstu, kurā norādītas produkta īpašības, sastāvs, specifiskās sastāvdaļas un to daudzums;

11.3.informāciju par produkta sastāvā esošajiem augiem, norādot to zinātnisko botānisko nosaukumu latviešu un latīņu valodā, katra auga izmantoto daļu (piemēram, ziedi, sakne) un tā pagatavojuma veidu (piemēram, izvilkums, pulveris), būtisko bioloģiski aktīvo vielu grupu nosaukumus, zināmos attiecīgā auga izmantošanas veidus, pieļaujamās devas, ierobežojumus un brīdinājumus par izmantošanu, iespējamo kaitīgumu un īpašu glabāšanu;

11.4.marķējuma teksta izdruku (nosūtot arī elektroniski uz e-pasta adresi: info@lpc.gov.lv);

11.5.lietošanas instrukcijas (ja iesniedzējs to uzskata par nepieciešamu) izdruku (nosūtot arī elektroniski uz e-pasta adresi: info@lpc.gov.lv);

11.6.ražotāja izsniegtu produkta atbilstības apliecinājumu, apstiprinājumu vai normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā Latvijā oficiāli atzītu ārvalstīs izdoto produktu, procesu vai pakalpojumu atbilstības novērtēšanas apstiprinājumu vai apliecinājumu;

11.7.Pārtikas un veterinārā dienesta izsniegtu pārtikas uzņēmuma atzīšanas vai reģistrācijas apliecības kopiju vai farmācijas darbību regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā saņemtas speciālas atļaujas (licences) kopiju farmaceitiskās darbības veikšanai, kas izsniegta iesniedzējam;

11.8.dokumentus, kuru nepieciešamību nosaka citi pārtikas apriti regulējošie normatīvie akti.

12.Lai produktu, kurš ražots trešajās valstīs, reģistrētu par uztura bagātinātāju, Latvijas Pārtikas centrs saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa Regulu (EK) Nr.882/2004 par oficiālo kontroli, ko veic, lai nodrošinātu atbilstības pārbaudi saistībā ar dzīvnieku barības un pārtikas aprites tiesību aktiem un dzīvnieku veselības un dzīvnieku labturības noteikumiem, pieprasa, lai iesniedzējs papildus šo noteikumu 11.punktā minētajiem doku­mentiem iesniedz Latvijas Pārtikas centrā arī Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalsts kompetentās institūcijas izdotu atbilstības novērtēšanas apliecinājumu, kurš apliecina uztura bagātinātāju ražošanas (ieskaitot kvalitātes kontroli) atbilstību labai ražošanas praksei, vai atbilstoši Eiropas vai starptautiskās standartizācijas organizācijas standartam attiecīgajā jomā akreditētas atbilstības novērtēšanas institūcijas inspekcijas ziņojumu par ražotāja — pārtikas uzņēmuma atbilstību vienam no šādiem normatīvajiem aktiem:

12.1.Ministru kabineta 2004.gada 8.aprīļa noteikumiem Nr.269 “Higiēnas prasības pārtikas apritē”;

12.2.Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa Regulai (EK) Nr.852/2004 par pārtikas produktu higiēnu.

13.Ja mainīts reģistrētā uztura bagātinātāja marķējums, ražotājs, ražošanas vai lietošanas nosacījumi, iesniedzējs 30 dienu laikā par to informē Latvijas Pārtikas centru.

14.Kad saņemts šo noteikumu 11.1.apakšpunktā minētais iesniegums, Latvijas Pārtikas centrs izsniedz iesniedzējam rēķinu uztura bagātinātāja dokumentu ekspertīzes izdevumu samaksai.

15.Izdevumus, kas saistīti ar uztura bagātinātāju dokumentu ekspertīzi, sedz iesniedzējs šādā apmērā:

15.1.par viena šo noteikumu 8.punktā minētā uztura bagātinātāja dokumentu ekspertīzi— 70,98 lati (bez PVN);

15.2.par iepriekš reģistrēta uztura bagātinātāja, kuru paredzēts izplatīt jaunā formā, dokumentu ekspertīzi, kā arī par to uztura bagātinātāju, kas reģistrēti pēc 2004.gada 1.maija, atkārtotu dokumentu ekspertīzi, ja mainījies uztura bagātinātāja sastāvs vai marķējums, — 35,49 lati (bez PVN).

16.Latvijas Pārtikas centrs 30 dienu laikā pēc šo noteikumu 11.punktā minēto dokumentu saņemšanas un šo noteikumu 15.punktā minētās samaksas saņemšanas Latvijas Pārtikas centra pamatbudžeta kontā veic šo noteikumu 8.punktā minēto uztura bagātinātāju dokumentu ekspertīzi un iepriekš reģistrēta uztura bagātinātāja, kuru paredzēts izplatīt jaunā formā, dokumentu ekspertīzi un pieņem lēmumu.

17.Ja šo noteikumu 16.punktā minētais lēmums ir pozitīvs, Latvijas Pārtikas centrs izsniedz iesniedzējam lēmumu par uztura bagātinātāja reģistrāciju un reģistrē attiecīgo uztura bagātinātāju. Ja produkts neatbilst pārtikas apriti regulējošo normatīvo aktu prasībām, Latvijas Pārtikas centrs izsniedz iesniedzē­jam pamatotu lēmumu par reģistrācijas atteikumu.

18.Latvijas Pārtikas centra lēmumu par uztura bagātinātāja reģistrāciju vai reģistrācijas atteikumu var apstrīdēt Veselības ministrijā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas. Veselības ministrijas lēmumu var pārsūdzēt tiesā.

19.Ja tiek saņemta jauna informācija vai veikta esošās informācijas atkārtota pārbaude, uz kuru pamatojoties var secināt, ka uztura bagātinātājs, kas atbilst šo noteikumu prasībām un ir reģistrēts vai pieteikts reģistrācijai Latvijas Pārtikas centra uztura bagātinātāju reģistrā, var radīt draudus cilvēku veselībai, Latvijas Pārtikas centram ir tiesības pieprasīt papildu informāciju un kompetento institūciju izvērtējumu un uz laiku apturēt lēmuma par uztura bagātinātāja reģistrāciju darbību vai atlikt pieteiktā produkta reģistrāciju Latvijas Pārtikas centra uztura bagātinātāju reģistrā. Par minētā lēmuma darbības apturēšanu Latvijas Pārtikas centrs informē dalībvalstis, Eiropas Komisiju un Pārtikas un veterināro dienestu. Jauno lēmumu nosūta lēmuma adresātam triju darbdienu laikā un par to izdara attiecīgu atzīmi Latvijas Pārtikas centra uztura bagātinātāju reģistrā.

IV. Marķēšana

20.Uztura bagātinātājus marķē kārtībā, kas noteikta normatīvajos aktos par pārtikas preču marķēšanu. Marķējumā ietver šādas papildu norādes:

20.1. uzrakstu “uztura bagātinātājs”;

20.2.uzturvielu vai vielu, kas uztura bagātinātāju raksturo, nosaukumus vai norādi par šo uzturvielu vai vielu īpašībām;

20.3. uztura bagātinātāja ieteicamo diennakts devu;

20.4.sastāvdaļu daudzumu (uzturvielām vai vielām ar uzturvērtību vai fizioloģisko ietekmi) masas vai tilpuma vienībās diennakts devā (šo noteikumu 1.pielikumā minētie vitamīni un minerālvielas jānorāda noteiktajās mērvienībās);

20.5.vitamīnu un minerālvielu daudzumu vienā fasējuma vienībā procentos no ieteicamās diennakts devas, kas norādīta normatīvajos aktos par pārtikas preču marķēšanu;

20.6.ieteikumu neizmantot uztura bagātinātājus kā pilnvērtīga un sabalansēta uztura aizvietotājus;

20.7.brīdinājumu, ka uztura bagātinātājs jāglabā bērniem nepieejamā vietā;

20.8. brīdinājumu nepārsniegt ieteicamo diennakts devu.

21.Uztura bagātinātāju normatīvi tehniskajos dokumentos, marķējumā, lietošanas instrukcijā, noformējumā un cita veida informācijā, kā arī uztura bagātinātāju reklāmā nedrīkst izvietot vai lietot norādes vai atsauces par to, ka uztura bagātinātājs novērš saslimšanu, ārstē vai izārstē slimības, vai atsauces uz šādu iespēju un nedrīkst ietvert jebkādas tiešas vai netiešas atsau­ces par to, ka līdzsvarots un daudzveidīgs uzturs nespēj nodrošināt pietiekamu uzturvielu daudzumu.

V. Noslēguma jautājumi

22.Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2004.gada 27.aprīļa noteikumus Nr.441 “Obligātās nekaitīguma prasības uztura bagātinātājiem un prasības to marķējumam” (Latvijas Vēstnesis, 2004, 69.nr.).

23.Uztura bagātinātājus, par kuriem Latvijas Pārtikas centrs ir izsniedzis pozitīvu lēmumu saskaņā ar Ministru kabineta 2004.gada 27.aprīļa noteiku­miem Nr.441 “Obligātās nekaitīguma prasības uztura bagātinātājiem un prasības to marķējumam” un kuri atbilst šo noteikumu prasībām, atļauts izplatīt arī pēc šo noteikumu spēkā stāšanās dienas.

24.Uztura bagātinātājus, par kuriem Latvijas Pārtikas centrs ir izsniedzis pozitīvu lēmumu saskaņā ar Ministru kabineta 2004.gada 27.aprīļa noteikumiem Nr.441 “Obligātās nekaitīguma prasības uztura bagātinātājiem un prasības to marķējumam” un kuru sastāvā izmantoti vitamīni vai minerālvielas un to savienojumi, kas nav minēti šo noteikumu 1.pielikumā, ja šie uztura bagātinātāji izplatīti Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīs pirms 2002.gada 12.jūlija, atļauts izplatīt līdz 2009.gada 31.decembrim.

25.Uztura bagātinātājus, kuri ražoti trešajās valstīs un par kuriem Latvijas Pārtikas centrs līdz 2006.gada 1.janvārim ir izsniedzis pozitīvu lēmumu, atļauts turpināt izplatīt pēc 2006.gada 1.janvāra, ja Latvijas Pārtikas centrā ir saņemts šo noteikumu 12.punktā minētais ziņojums par atbilstību šo noteikumu 12.2.apakšpunktā minētajam normatīvajam aktam vai Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalsts kompetentās institūcijas izdots atbilstības novērtēšanas apliecinājums, kurš apliecina uztura bagātinātāju ražošanas (ieskaitot kvalitātes kontroli) atbilstību labai ražošanas praksei.

26.Uztura bagātinātājus, kuri neatbilst Ministru kabineta 2004.gada 27.aprīļa noteikumu Nr.441 “Obligātās nekaitīguma prasības uztura bagātinā­tājiem un prasības to marķējumam” prasībām, bet par kuriem Latvijas Pārtikas centrs līdz 2004.gada 2.maijam ir izsniedzis pozitīvu atzinumu un kuri saražoti vai ievesti izplatīšanai Latvijā līdz 2005.gada 31.jūlijam, atļauts turpināt izplatīt, kamēr beidzas to krājumi (ievērojot derīguma termiņu), bet ne ilgāk kā līdz 2006.gada 1.martam.

27.Šo noteikumu 12.1.apakšpunkts zaudē spēku ar 2006.gada 31.decembri.

28. Šo noteikumu 12.2.apakšpunkts stājas spēkā ar 2006.gada 1.janvāri.

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 2002.gada 10.jūnija Direktīvas 2002/46/EK par dalībvalstu likumu tuvināšanu attiecībā uz uztura bagātinātājiem.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Veselības ministrs G.Bērziņš

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2005.gada 24.septembri.

 

1.pielikums

Ministru kabineta

2005.gada 20.septembra noteikumiem Nr.725

Vitamīni un minerālvielas,
ko var izmantot uztura bagātinātāju ražošanā

Nr.
p.k.

Vitamīni un
minerālvielas

Lietojamie vitamīnu un minerālvielu savienojumi

1

2

3

1.

Vitamīni

1.1.

A vitamīns (µg RE)

Retinols, retinilacetāts, retinilpalmitāts, beta-karotīns

1.2.

D vitamīns (µg)

Holekalciferols, ergokalciferols

1.3.

E vitamīns (mg α-TE)

D-alfa-tokoferols, DL-alfa-tokoferols, D-alfa-tokoferilacetāts, DL-alfa-tokoferilacetāts, skābais D-alfa-tokoferilsukcināts

1.4.

K vitamīns (µg)

Filohinons (fitomenadions)

1.5.

B1 vitamīns (mg)

Tiamīna hlorīds, tiamīna mononitrāts

1.6.

B2 vitamīns (mg)

Riboflavīns, nātrija riboflavīna fosfāts

1.7.

Niacīns (mg NE)

Nikotīnskābe, nikotīnamīds

1.8.

Pantotēnskābe (mg)

Kalcija D-pantotenāts, nātrija D-pantotenāts, dekspantenols

1.9.

B6 vitamīns (mg)

Piridoksīna hlorīds, piridoksīna fosfāts

1.10.

Folskābe (µg)

Pteroilmonoglutamīnskābe

1.11.

B12 vitamīns (µg)

Ciānkobalamīns, hidroksokobalamīns

1.12.

Biotīns (µg)

D-biotīns

1.13.

C vitamīns (mg)

L-askorbīnskābe, nātrija L-askorbāts, kalcija L-askorbāts, kālija L-askorbāts, L-askorbil-6-palmitāts

2.

Minerālvielas

2.1.

Kalcijs (mg)

Kalcija karbonāts, kalcija hlorīds, citronskābes kalcija sāļi, kalcija glikonāts, kalcija glicerofosfāts, kalcija laktāts, ortofosforskābes kalcija sāļi, kalcija hidroksīds, kalcija oksīds

2.2.

Magnijs (mg)

Magnija acetāts, magnija karbonāts, magnija hlorīds, citronskābes magnija sāļi, magnija glikonāts, magnija glicerofosfāts, ortofosforskābes magnija sāļi, magnija laktāts, magnija hidroksīds, magnija oksīds, magnija sulfāts

2.3.

Dzelzs (mg)

Dzelzs (II) karbonāts, dzelzs (II) citrāts, dzelzs amonija citrāts, dzelzs (II) glikonāts, dzelzs (II) fumarāts, dzelzs (III) nātrija difosfāts, dzelzs laktāts, dzelzs (II) sulfāts, dzelzs (III) difosfāts (dzelzs pirofosfāts), dzelzs (III) saharāts, elementārā dzelzs (karbonil- + elektrolītiski + reducēta ar ūdeņradi)

2.4.

Varš (µg)

Vara (II) karbonāts, vara citrāts, vara glikonāts, vara sulfāts, vara–lizīna komplekss

2.5.

Jods (µg)

Nātrija jodīds, nātrija jodāts, kālija jodīds, kālija jodāts

2.6.

Cinks (mg)

Cinka acetāts, cinka hlorīds, cinka citrāts, cinka glikonāts, cinka laktāts, cinka oksīds, cinka karbonāts, cinka sulfāts

2.7.

Mangāns (mg)

Mangāna karbonāts, mangāna hlorīds, mangāna citrāts, mangāna glikonāts, mangāna glicerofosfāts, mangāna sulfāts

2.8.

Nātrijs (mg)

Nātrija bikarbonāts, nātrija karbonāts, nātrija hlorīds, nātrija citrāts, nātrija glikonāts, nātrija laktāts, nātrija hidroksīds, ortofosforskābes nātrija sāļi

2.9.

Kālijs (mg)

Kālija bikarbonāts, kālija karbonāts, kālija hlorīds, kālija citrāts, kālija glikonāts, kālija glicerofosfāts, kālija laktāts, kālija hidroksīds, ortofosforskābes kālija sāļi

2.10.

Selēns (µg)

Nātrija selenāts, nātrija hidrogēnselenīts, nātrija selenīts

2.11.

Hroms (µg)

Hroma (III) hlorīds, hroma (III) sulfāts

2.12.

Molibdēns (µg)

Amonija molibdāts (molibdēns (VI)), nātrija molibdāts (molibdēns (VI))

2.13.

Fluorīds (mg)

Kālija fluorīds, nātrija fluorīds

2.14.

Hlorīds (mg)

2.15.

Fosfors (mg)

Veselības ministrs G.Bērziņš

 

 

KN-725-P21.JPG (99965 bytes)

KN-725-P22.JPG (82221 bytes)

KN-725-P23.JPG (80820 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!