• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrijas 2005. gada 8. septembra informācija Nr. 6100-03/207 "Par standarta LVS 89:2004 "Ķīmisko vielu aroda ekspozīcijas robežvērtības darba vides gaisā" būtiskajām prasībām". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.09.2005., Nr. 149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/116906

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.381

Par M.Rozes komandējumiem

Vēl šajā numurā

20.09.2005., Nr. 149

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ekonomikas ministrija

Veids: informācija

Numurs: 6100-03/207

Pieņemts: 08.09.2005.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrijas dienesta informācija Nr.6100-03/207

Rīgā 2005.gada 8.septembrī

Par standarta LVS 89:2004 “Ķīmisko vielu aroda ekspozīcijas robežvērtības darba vides gaisā” būtiskajām prasībām

Saskaņā ar Ministru kabineta 2005.gada 3.maija protokollēmuma Nr.25 trešā paragrāfa 2.punktu tālāk dotas prasības, kas izriet no Latvijas valsts standarta LVS 89:2004 “Ķīmisko vielu aroda ekspozīcijas robežvērtības darba vides gaisā” un kuras ir jāievēro, lai izpildītu Ministru kabineta 2002.gada 3.septembra noteikumus Nr.399 “Darba aizsardzības prasības, saskaroties ar ķīmiskajām vielām darba vietās”.

1. Darbības lauks

Aroda ekspozīcijas robežvērtības (AER) ir paredzētas darba vides gaisa kvalitātes novērtēšanai, lai nepieļautu ķīmisko vielu nelabvēlīgu iedarbību uz darbinieku veselību. AER jāņem vērā, projektējot un organizējot tehnoloģiskās iekārtas un procesus.

2. Termini, definīcijas, saīsinājumi, skaidrojumi

Aroda ekspozīcijas robežvērtība (AER) ir tāda ķīmiskās vielas koncentrācija darba vides gaisā, kas visā darba laikā ar 8 stundu darba dienas ilgumu (vai arī pie cita iedarbības ilguma, bet ne vairāk par 40 stundām nedēļā) darbinieka organismā visā dzīves laikā neizraisa saslimšanu un novirzes veselībā, kuras konstatējamas ar mūsdienu izmeklēšanas metodēm.

Aroda ekspozīcijas robežvērtības mērvienība ir mg/m3, pie temperatūras 20o C un spiediena 101.3 kPa.

Gāzu un tvaiku koncentrācijas (C) var izteikt arī neatkarīgās no temperatūras un gaisa spiediena mērvienībās — ppm (ml/m3), kas ir tilpuma miljonā daļa.

Pārejas formulas sekojošas:

                        Vielasmolmasa
C(mg / m3) = ––––––––––––– x C(ppm), pie 20°C
                                24.04

                            Vielasmolmasa
C(mg / m3) = ––––––––––––– x C(ppm), pie 25°C
                                    24.44

                                24.04
C(ppm) = ––––––––––––– x C(mg / m3), pie 20°C
                    Vielasmolmasa

                      24.44
C(ppm) = ––––––––––––– x C(mg / m3), pie 25°C
                   Vielasmolmasa

Aroda ekspozīcijas robežvērtību lielumi ir noteikti kā vidējie aritmētiskie 8 stundu darba dienai (vidējā maiņas koncentrācija) vai kā īslaicīgie (parauga ņemšanas ilgums līdz 15 min). Šajā periodā ņem vienu vai vairākus citu citam sekojošus gaisa paraugus, kuros veic nepieciešamās analīzes. Rezultātus salīdzina ar noteiktās ķīmiskās vielas AER.

Ķīmiskās vielas AER darba videi tiek noteikta, ņemot vērā vielas fizikāli ķīmiskās īpašības, toksiskumu, veselības epidemioloģiskos pētījumus, tehnoloģiskā procesa nosacījumus, kā arī izvērtējot literatūrā esošos datus par ķīmiskajām vielām ar līdzīgu struktūru.

Aroda ekspozīcijas koncentrācija — ķīmiskās vielas koncentrācija darba vides gaisā.

Aerosols — dispersa sistēma, kas sastāv no cietām vai šķidrām daļiņām izkliedētām (suspendētām) gaisā.

Darba vide — darba vietas visu faktoru sistēma, kurā darbinieks atrodas, pildot darba pienākumus.

Darba vieta — vieta, kurā darbiniekam ir nepieciešams atrasties vai kurp viņam jādodas darba pienākumu veikšanai un kura tieši vai netieši atrodas darba devēja kontrolē.

Darba vides kaitīgie faktori — ķīmiskie, fizikālie, bioloģiskie, psihosociālie faktori, kuru iedarbība noteiktos apstākļos var izraisīt darbinieku traumu, saslimšanu vai saindēšanos.

Ekspozīcija — ķīmiskās vielas klātbūtne darbinieka elpošanas zonā, izteikta kā vielas koncentrācija, kura noteikta ekspozīcijas mērījumos un attiecas uz to pašu laika periodu, kā tas izmantots robežvērtības noteikšanā.

Elpošanas zona — telpas daļa ap darbinieka seju, kurā darbinieks elpo. Tehniskiem nolūkiem precīzāka ir sekojoša definīcija: puslode (vispārīgi pieņemta 0,3m rādiusā), kura apņem cilvēka seju ar centru viduspunktā starp acīm: puslodes pamats ir novietots uz līnijas, kas iet caur galvas vidu un balseni.

Gaisa analīze — ķīmiskas un fizikālas procedūras, lai izmērītu (noteiktu) ņemtajā gaisa paraugā kaitīgās (-o) vielas (-u) koncentrāciju.

Gaisa paraugs — darba vides gaisa daudzums, kuru ņem gaisa analīzei (vai analīzēm).

Individuālais gaisa uztvērējs — ierīce, kas uztver gaisu darbinieka elpošanas zonā.

Īslaicīgā aroda ekspozīcijas koncentrācija — kaitīgās vielas vidējā koncentrācija, kas noteikta īslaicīgos mērījumos (15 min vai kā norādīts, definējot īslaicīgo AER).

Kancerogēna viela — viela, kas, iedarbojoties uz cilvēka organismu, var radīt ļaundabīgus audzējus.

Kaitīgā viela — viela, kura, nonākot saskarē ar cilvēka organismu, rada no darba atkarīgu slimību, veselības traucējumus, arodslimību, traumu.

Ķīmiskais riska faktors — ķīmisks elements, savienojums vai to maisījums.

Nepastāvīga darba vieta — darba vieta, kurā darbinieks atrodas darba dienas daļu (mazāk nekā 50% no noteiktā darba laika vai mazāk nekā 2 stundas nepārtraukti).

Pastāvīga darba vieta — darba vieta, kurā darbinieks atrodas savas darba dienas lielāko daļu (vairāk nekā 50% no noteiktā darba laika vai vairāk nekā 2 stundas nepārtraukti).

Vidējā maiņas koncentrācija — kaitīgās vielas vidējā koncentrācija darba vidē maiņas laikā
(8 st.).

Aroda ekspozīcijas robežvērtības dotas divās tabulās:

1.tabula “Aroda ekspozīcijas robežvērtības darba vides gaisā, balstoties uz ES komisijas EC 2000.gada 8.jūnija direktīvu 2000/39/EC, 1991.gada 29.maija direktīvu 91/322/EC un 2003.gada 27.marta ES direktīvu 2003/18/EC”.

2.tabula “Ķīmisko vielu aroda ekspozīcijas darba vides gaisam”. Tabulā dotas LVS 89:1998 2.un 3.pielikuma aroda ekspozīcijas robežvērtības, kuras pārskatītas un koriģētas atbilstoši jaunākajai informācijai par ķīmisko vielu kaitīgumu. Tabulā doti ķīmisko vielu CAS Nr., nosaukumi alfabēta secībā pēc IUPAC nomenklatūras (treknā drukā “bold”), sinonīmi, formula un AER vērtība. Ķīmisko vielu sinonīmi papildus parādīti informatīvajā pielikumā.

Ja ailē AER doti divi lielumi, tad skaitītājā norādīta aroda ekspozīcijas robežvērtība, ņemot vērā astoņu stundu ekspozīciju, saucējā — robežvērtība (īslaicīgā) — 15 minūšu laika periodam (piemēram, toluolam 50/150, t.i., 8 st. AER 50 mg/m3 un īslaicīgā 150 mg/m3).

3. Vispārīgā daļa. Darba vides gaisa ekspozīcijas novērtējums

Novērtējamo darba veidu un darba vietu raksturo ar aroda ekspozīcijas novērtējumu:

— darba vides riska faktoru novērtējumu;

— ķīmisko vielu identifikāciju;

— ķīmiskās vielas koncentrācijas noteikšanu.

Ja darba vides gaisā ir vairākas ķīmiskas vielas, tad kontrolē dažas visraksturīgākās un bīstamākās.

Gaisu analīzei ņem darbinieka elpošanas zonā darba procesa laikā (tipiskos darba apstākļos).

Parauga ņemšanai un analīzei izmanto precīzas instrumentālas analītiskas mēriekārtas.

Paraugu ņemšanu veic visraksturīgākajās darba vietās. Izpildot vienādas darba operācijas ar līdzīgiem darba rīkiem, kontrolē darba vides gaisu pēc darba vietu izlases principa, izvēloties tās gan telpas centrā, gan telpas malās.

4. Ķīmiskās vielas īslaicīgās aroda ekspozīcijas koncentrācijas noteikšana

Gaisa parauga noņemšanas laiks, lai noteiktu īslaicīgo ķīmiskās vielas koncentrāciju, ir līdz 15 min. (fibrogēnas iedarbības vielām līdz 30 min.) un atbilstoši katra konkrēta mērīšanas līdzekļa un metodes prasībām. Šajā periodā ņem vienu vai vairākus paraugus.

Darba maiņas laikā un/vai tehnoloģiskā procesa atsevišķu posmu laikā vienā darba vietā (punktā) ņem ne mazāk kā 3 paraugus. Paraugos veic analīzes. Nosakot fibrogēnas iedarbības aerosolus, ir pieļaujams viens paraugs.

Ķīmiskās vielas koncentrācijas noteikšanu paraugā veic atbilstoši metodei. Iegūtos rezultātus salīdzina ar aroda ekspozīcijas robežvērtību.

5. Ķīmiskās vielas maiņas vidējās aritmētiskās aroda ekspozīcijas koncentrācijas noteikšana

Ķīmiskās vielas maiņas vidējo koncentrāciju nosaka darba vidē maiņas laikā (8st.). Paraugu ņemšanu veic, izmantojot individuālos uztvērējus, visas maiņas laikā vai arī vidējo rādītāju nosaka pēc atsevišķu, maiņas laikā ņemto, analīžu rezultātiem. Pēdējā gadījumā šo rādītāju aprēķina kā vidējo laika periodam, kurā darbinieks veic visas tehnoloģiskā procesa operācijas, t.sk. arī tās, kurās nav kontakta ar šīm vielām. Darba vides novērtējumam jāaptver vismaz 75% no maiņas laika un tie jāveic vairākas darba maiņas. Koncentrāciju aprēķinus veic pēc šādas formulas:

01.JPG (35748 bytes)

Ķīmiskās vielas koncentrācijas noteik­šanu paraugā veic atbilstoši metodei.

Iegūtos rezultātus salīdzina ar AER.

Nepieciešams ievērot arī šādus standartus (ņemot vērā to izmaiņas un papildinājumus):

— LVS EN 481:2004 “Darba vides gaiss. Aerogēno daļiņu lielumu definēšana to mērīšanai gaisā”;

— LVS EN 482:2004 “Darba vides gaiss — Vispārējās prasības ķīmisko aģentu mērīšanas procedūrām”;

— LVS EN 689:2004 “Darba vietas gaiss — Vadlīnijas ieelpojamo ķīmisko vielu ekspozīcijas novērtējumam, salīdzinot ar robežvērtībām, un mērīšanas stratēģija”;

— LVS EN 12970: 2004 “Vides siltuma ergonomika. Ierīces fizikālo lielumu mērīšanai” (ISO 7726:1998).;

— LVS ISO 8756:1994 ”Gaisa kvalitāte — Temperatūras spiediena un gaisa mitruma datu piemērošana”.

 

1. tabula. Aroda ekspozīcijas robežvērtības darba vides gaisā AER noteiktas, balstoties uz Eiropas Savienības komisijas EC 2000.gada 8.jūnija direktīvu 2000/39/EC, 1991.gada 29.maija direktīvu 91/322/EC un 2003.gada 27.marta ES direktīvu 2003/18/EC

ZIP 950kb

 

6. Ķīmisko vielu ekspozīcijas darba vidē kontroles periodiskums

Kontroles periodiskumu nosaka atbilstoši ķīmiskās vielas ekspozīcijas indeksam (EI):

a) Aroda ekspozīcijas koncentrācija (C) tiek izdalīta ar aroda ekspozīcijas robežvērtību (AER), iegūtais lielums tiek no­saukts par ekspozīcijas indeksu (EI):

            C
EI = ––––
        AER

Rezultātiem, kuri atrodas zem metodes noteikšanas robežas, jālieto puse no minimāli iespējamās nosakāmās vērtības.

b) Ja indekss pirmajā maiņā ir EI ≤ 0,1, tad ekspozīcija ir zem robežvērtības. Ja turklāt iespējams pierādīt, ka šie līmeņi ir reprezentatīvi ilgtermiņa darba vides apstākļiem, periodiskos mērījumus var neveikt.

c) Ja katrs atsevišķs ekspozīcijas indekss pēdējo trīs maiņu laikā ir EI ≤ 0,25, tad ekspozīcija ir zem robežvērtības. Ja turklāt iespējams pierādīt, ka šie līmeņi ir reprezentatīvi ilgtermiņa darba vides apstākļiem, periodiskos mērījumus var neveikt.

d) Ja visi ekspozīcijas indeksi pēdējās trīs maiņās ir EI ≤ 1 un visu mērījumu ģeometriskais vidējais ir EI ≤ 0,5, tad ekspozīcija ir zem aroda ekspozīcijas robežvērtības.

e) Ja ekspozīcijas indekss ir EI > 1, ekspozīcija ir virs aroda ekspozīcijas robežvērtības.

Laika intervālu nākamajam periodiskajam mērījumam nosaka rezultāts. Maksimālais laika intervāls līdz nākošajam periodiskam mērījumam ir atkarīgs no iepriekšējā mērījumu rezultāta.

Šis intervāls ir:

64 nedēļas, ja aroda ekspozīcijas koncentrācija ir zemāka par ¼ daļu no robežvērtības;

32 nedēļas, ja aroda ekspozīcijas koncentrācija ir robežās starp ¼ daļu un ½ no robežvērtības;

16 nedēļas, ja aroda ekspozīcijas koncentrācija ir robežās ½ no robežvērtības līdz AER.

Periodiskos mērījumus nepieciešams veikt normālos darba apstākļos.

Ja nodarbinātie vienlaicīgi vai pakāpeniski ir pakļauti vairāk kā vienas vielas iedarbībai, tad šis fakts ir jāņem vērā.

Ja darba vides gaisā ir vienlaikus vairākas kaitīgās vielas ar pretēju (antagonisku) iedarbību, tad šo vielu aroda ekspozīcijas robežvērtības paliek tādas pašas, kā katras vielas iedarbības gadījumā.

Ja darba vides gaisā vienlaikus ir vairākas kaitīgas vielas ar līdzīgu (sinerģisku) darbību, tad šo vielu faktisko koncentrāciju summa attiecībā pret AER summu nedrīkst pārsniegt skaitli 1 (viens).

Kopējo iedarbības efektu aprēķina pēc formulas:

    C1          C2                  Cn
–––– + –––– + …… –––– ≤ 1
AER1     AER2              AERn

kur

C1; C2 ; Cn — attiecīgo vielu koncentrācijas darba vides gaisā, mg/m³

AER1; AER2; AERn — attiecīgo vielu aroda ekspozīcijas robežvērtības, mg/m³

Ja šo daļskaitļu summa ir 1, tad tā atbilst kopējās iedarbības robežvērtībai.

Ja darba vides gaisā izdalās ātras iedarbības ķīmiskas vielas, tad jābūt iekārtotai šo vielu kontrolei ar signalizāciju, kas ziņo par AER pārsniegšanu.

Aroda ekspozīcijas koncentrācijas aprēķina piemēru skatīt LVS EN 689 (pielikums B, C, D).

7. Prasības kaitīgo vielu koncentrācijas noteikšanas metodikai un mērīšanas līdzekļiem

Ķīmisko vielu koncentrācijas noteikšanas metodikas struktūru, saturu un izklāstu veido atbilstoši standarta LVS - EN 689 prasībām.

Ķīmisko vielu noteikšanas metodikai un mērīšanas līdzekļu precizitātei jānodrošina specifiskās vielas noteikšana vismaz 0,5 AER līmenī, arī tad, ja darba vides gaisā ir citas vielas.

Noteiktās ķīmiskās vielas koncentrācijas summārā kļūda nedrīkst pārsniegt ±25% .

Ķīmisko vielu koncentrāciju mērījuma rezultātu attiecina uz standarta apstākļiem (gaisa temperatūra 20 °C (293 K) un atmosfēras spiediens 760 mm Hg (101,23 kPa)).

Ķīmisko vielu koncentrāciju noteikšanu ar indikatorcaurulītēm un citām mērīšanas iekārtām veic, ievērojot ražotāja sniegto informāciju, tajā skaitā lietošanas instrukcijas.

Ātras iedarbības kaitīgo vielu nepārtrauktai automatizētai kontrolei darba vidē izmanto ātras darbības gāzu analizatorus.

Pielikums (informatīvs).

Ķīmisko vielu sinonīmi un vielām atbilstošie numuri AER 2. tabulā

ZIP 51kb

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!