• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Nerādiet ar pirkstu uz dāņiem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.10.2000., Nr. 355/357 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11675

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Pasaulpolitiskā atbildība"

Vēl šajā numurā

11.10.2000., Nr. 355/357

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Nerādiet ar pirkstu uz dāņiem"

Pēc dāņu "nē" eiro grūtākas varētu kļūt gaidāmās Eiropas Savienības reformas. Turklāt runa joprojām ir par tālāku nacionālās suverenitātes nodošanu. Ar ES komisāru Mišelu Barnjē, kas ir atbildīgs par reformām, sarunājas Nikolauss Blome.

Die Welt:

Kurš ir vainīgs dāņu "nē" eiro?

Mišels Barnjē

: Dāņiem ir ļoti strikti uzskati par suverenitāti un attiecīga politiskā kultūra. Es to respektēju. Tā bija viņu brīva izvēle — pievienoties vai nepievienoties eiropiešu naudai.

Welt

: Vai ietekmi atstāja arī pārējo 14 ES dalībvalstu politiskā blokāde pret Austriju?

Barnjē

: Dānijā reaģēja uz to, ko varētu uzskatīt par iejaukšanos kādas dalībvalsts iekšējās lietās. Taču patiesie iemesli ir meklējami dāņu kultūrā, vēsturē un sabiedrībā.

Welt

: Vai tā ir mācība Eiropai?

Barnjē

: Dāņu "nē" ir nopietns brīdinājums labāk izskaidrot lietas. Pirmkārt: neviena dalībvalsts ES neatsakās no savas suverenitātes. Tā to dala, lai kopā ar citām būtu spēcīgāka nekā viena pati. Otrkārt: visi runā par "nacionālajām interesēm". Kā 2000. gadā, ņemot vērā globalizāciju un pasaules finansu tirgu, tās abas ir vislabāk aizsargāt? Ar Eiropu. Kopā mēs esam stiprāki.

Welt

: Jā, tā ir arī jaunā Nicas ES līguma pamatideja: vēl vairāk kopīgā. Taču tieši pret to balsoja dāņi?

Barnjē

: Dāņu votums neatstās negatīvas sekas uz Nicas ES līgumu. Mēs uzticamies premjerministram Rasmusenam. Pēc jau zināmajiem dāņu apsvērumiem citu konsekvenču nebūs. Tomēr referendums Dānijā apstiprina kaut ko tādu, ko ES Komisija jau pirms kāda laika prasīja kā pirmo: ES reformām Nicā noteikti ir jānodrošina arī "ciešāka sadarbība". Tagad tas ir vēl svarīgāk nekā pirms referenduma.

Welt

: Tātad tas ir ES dalībvalstu dalījuma sākums tādās, kuras vēlas sadarboties arvien ciešāk, un tādās, kurām jau tagad pietiek?

Barnjē

: 15 ES dalībvalstīm ir atšķirīgi priekšstati par to, ko turpmāk vēl var kopā darīt Eiropas politiskās integrācijas virzienā. Atbilde ir — atsevišķu grupu "pastiprināta sadarbība".

Welt

: Vai tas nozīmē "divu ātrumu" Eiropu?

Barnjē

: Kopš 1957. gada kopējā ceļā mēs vairāk vai mazāk visi kopā esam nonākuši zināmā punktā. Aiz tā vairs atpakaļceļa nav. Taču, sākot ar šo brīdi, uz šī ceļa būs divi atšķirīgi ātrumi. Dažiem izlūkiem ir jādodas pa priekšu ...

Welt

: Vai nabaga Dānijas ministru prezidentam Nicā vajadzētu atzīt par labu "lēmumu pieņemšanu ar balsu vairākumu"? Tā taču atkal nozīmēs atteikšanos no suverenitātes?

Barnjē

: Pagaidiet! Nedrīkst rādīt ar pirkstiem tikai uz Dāniju vien; jautājumā par lēmumu pieņemšanu ar valsu vairākumu ir arī citi bloķētāji. Pašreizējais stāvoklis sarunās par reformām manī izraisa lielas bažas, jo pašreiz mums ir vairāk grūtību nekā izredžu uz panākumiem. Mēs atrodamies grūtākajā fāzē, un mums ir vajadzīgs politisks impulss no pašas augšas.

Welt

: Tātad ES pēc votuma Dānijā ir nonākusi krīzē?

Barnjē

: Vēl nē.

"Die Welt"

— 2000.10.02.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!