• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ārlietu ministra nostāju ANO reformu jautājumos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.2005., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/116684

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas iespējām pievienoties UNIDROIT konvencijai

Vēl šajā numurā

15.09.2005., Nr. 147

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ārlietu ministra nostāju ANO reformu jautājumos

13.septembrī, ārlietu ministrs Artis Pabriks pirms došanās vizītē uz Amerikas Savienotajām Valstīm, kur no 14. līdz 20.septembrim piedalīsies ANO Ģenerālajā asamblejā, izteica gatavību aktīvi paust Latvijas intereses un nepiekrist klusējošam vairākumam attiecībā uz ANO reformu.
Ministrs atzina, ka ANO, kas tika izveidota pirms 60 gadiem, vairs nevar pastāvēt līdzšinējā veidolā, lai sasniegtu tai izvirzītos mērķus. Nepieciešamas izmaiņas gan ANO Drošības padomē, gan Cilvēktiesību komisijā. Ja vienošanās netiks panākta šajā sesijā, tad ir būtiski izveidot redzējumu, kā pie tās nonākt jau tuvākajā laikā.
Ārlietu ministrs uzsvēra, ka pašreizējā sistēma Cilvēktiesību komisijā sevi neattaisno un ir atbalstāma stingrāku kritēriju noteikšana tām dalībvalstīm, kas darbojas šajā komisijā, proti, tur vajadzētu būt valstīm, kurās nav cilvēktiesību pārkāpumu.
Latvija ANO Ģenerālās asamblejas laikā atbalstīs tādu Drošības padomes reformas modeli, kas padarītu ANO darbotiesspējīgāku. Gadījumā, ja tiktu lemts par ANO Drošības padomes paplašināšanu, tad Latvija iestāsies pret veto tiesību piešķiršanu jaunajām Drošības padomes dalībvalstīm, jo tas sarežģītu nopietnu lēmumu pieņemšanu.
Ministram vizītes laikā ASV būs vairākas divpusējās tikšanās, tostarp ar Kirgizstānas, Maķedonijas un Ēģiptes diplomātiem. 17.septembrī A.Pabriks piedalīsies Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministru sanāksmē, 19.septembrī – ES un Krievijas sarunās, bet 20.septembrī – ES un ASV sarunās.
Vizītes laikā ASV ministrs viesosies arī Sanfrancisko, kur apmeklēs Hūvera universitātes arhīvu un runās par vairāku Latvijai nozīmīgu vēstures dokumentu atdošanu. Plānotas tikšanās arī ar uzņēmējiem un ASV dzīvojošajiem latviešiem.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!