• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2005. gada 13. septembra noteikumi Nr. 691 "Ogļūdeņražu meklēšanas, izpētes un ieguves noteikumi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.2005., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/116617

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.692

Grozījumi Ministru kabineta 2003.gada 23.decembra noteikumos Nr.736 "Noteikumi par ūdens resursu lietošanas atļauju"

Vēl šajā numurā

15.09.2005., Nr. 147

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 691

Pieņemts: 13.09.2005.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.691

Rīgā 2005.gada 13.septembrī (prot. Nr.51 12.§)

Ogļūdeņražu meklēšanas, izpētes un ieguves noteikumi

Izdoti saskaņā ar likuma “Par zemes dzīlēm” 4.panta ceturto daļu, 10.panta otro, ceturto, septīto un desmito daļu

 

I. Vispārīgie jautājumi

1.Noteikumi nosaka ogļūdeņražu meklēšanas un ogļūdeņražu izpētes un ieguves darbu licencēšanas kārtību, ogļūdeņražu meklēšanas un ogļūdeņražu izpētes un ieguves kārtību Latvijas teritorijā un ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā, kā arī maksas apmēru par zemes dzīļu izmantošanas atļauju (licenci) un maksāšanas kārtību.

2.Noteikumos lietoti šādi termini:

2.1.eksperimentālā ogļūdeņražu ieguve — ogļūdeņražu ieguve no izpētes urbuma;

2.2.iegula — telpiski norobežots ogļūdeņražu uzkrājums zemes dzīlēs;

2.3.licenciāts — komersants, kuram šo noteikumu noteiktajā kārtībā ir izsniegta atļauja (licence);

2.4.licences laukums jūrā—Ministru kabineta noteiktais laukums ogļūdeņražu meklēšanai, izpētei un ieguvei Latvijas Republikas teritoriālajā jūrā, ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā (turpmāk — jūra), kuru ierobežo līnijas ar noteiktām ģeogrāfiskā platuma un garuma koordinātām, kā arī valstu robežas, to ekonomisko zonu robežas un krasta līnijas, kurās licenciātam ir tiesības veikt ogļūdeņražu meklēšanas vai izpētes un ieguves darbus;

2.5.licences laukums uz sauszemes — Ministru kabineta noteiktais laukums Latvijas Republikas teritorijā uz sauszemes, kurā licenciātam ir tiesības veikt ogļūdeņražu meklēšanas vai ogļūdeņražu izpētes un ieguves darbus;

2.6.operators — ogļūdeņražu izpētes un ieguves darbu vadītājs;

2.7.ogļūdeņražu ieguve — darbi, kas tiek veikti, lai licences laukumā iegūtu ogļūdeņražus, arī ogļūdeņražu ieguves ierīču būvdarbi, ierīču uzstādīšana un izmantošana ogļūdeņražu ieguves urbumu ierīkošanai, naftas sūknēšanai, gāzes vai ūdens iesūknēšanas darbiem, ogļūdeņražu priekšapstrāde, uzkrāšana un uzglabāšana, kā arī ogļūdeņražu transportēšana līdz iekraušanas vietai;

2.8.ogļūdeņražu izpēte — ģeoloģiski, ģeofizikāli, ģeoķīmiski un citi darbi, lai novērtētu ogļūdeņražu iegulas apjomu un to vērtību, arī izpētes urbuma ierīkošana un eksperimentālā ogļūdeņražu ieguve, urbuma dokumentēšana, kā arī iegūto datu apstrāde un novērtēšana;

2.9.ogļūdeņražu meklēšana — ģeoloģiski, ģeofizikāli un ģeoķīmiski darbi, lai atrastu turpmākai izpētei perspektīvas ogļūdeņražu iegulas, kā arī minētajos darbos iegūto datu apstrāde un novērtēšana.

II. Licencēšanas vispārīgā kārtība Latvijas Republikas teritorijā un ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā

3.Komersants var uzsākt un veikt ogļūdeņražu meklēšanu, kā arī ogļūdeņražu izpēti un ieguvi tikai tad, ja tas ir saņēmis atļauju (licenci) šajos noteikumos paredzētajā kārtībā.

4.Ekonomikas ministrija izsniedz šādas atļaujas (licences):

4.1.atļauja (licence) ogļūdeņražu meklēšanai;

4.2.atļauja (licence) ogļūdeņražu izpētei un ieguvei.

5.Ekonomikas ministrija atļauju (licenci) izsniedz:

5.1.ogļūdeņražu meklēšanai (bez konkursa);

5.2.ogļūdeņražu izpētei un ieguvei jūrā vai valsts īpašumā esošajās zemēs konkursa kārtībā, izņemot šo noteikumu 68.punktā noteikto gadījumu;

5.3.ogļūdeņražu izpētei un ieguvei (bez konkursa) zemēs, kas nav valsts īpašumā, zemes īpašnieka vai viņa pilnvarotas personas izvēlētam komersantam, ja tas atbilst šo noteikumu 71. un 76.punktā minētajām prasībām.

6.Atļauju (licenci) ogļūdeņražu meklēšanai un ogļūdeņražu izpētei un ieguvei izsniedz un reģistrē Ekonomikas ministrija.

7.Licences laukuma noteikšanas ierosinātājs (turpmāk — ierosinātājs) jūrā var būt Ekonomikas ministrija vai komersants, kas vēlas veikt ogļūdeņražu meklēšanas vai ogļūdeņražu izpētes un ieguves darbus jūrā.

8.Licences laukuma noteikšanas ierosinātājs uz sauszemes var būt attiecīgā zemesgabala īpašnieks vai viņa pilnvarota persona.

9.Zemes īpašnieki vai viņu pilnvarotā persona var savus zemes īpašumus apvienot vienā licences laukumā, ja šiem zemes īpašumiem ir kopējas robežas. Zemes īpašnieki vai viņu pilnvarotā persona iesniedz Ekonomikas ministrijā kopīgu iesniegumu par licences laukuma noteikšanas ierosināšanu.

10.Ekonomikas ministrija priekšlikumu par licences laukumu ogļūdeņražu meklēšanai, kā arī ogļūdeņražu izpētei un ieguvei sagatavo, pamatojoties uz ierosinātāja iesniegumu.

11.Ogļūdeņražu meklēšanas vai ogļūdeņražu izpētes un ieguves darbu ierosinātājs iesniedz Ekonomikas ministrijā iesniegumu licences laukuma noteikšanas ierosināšanai (1.pielikums).

12.Ekonomikas ministrija 30 dienu laikā izskata iesniegumu.

13.Ja ierosinātājs nav iesniedzis visu 1.pielikumā norādīto informāciju un dokumentus, Ekonomikas ministrija lūdz tos iesniegt 30 dienu laikā. Ja ierosinātājs noteiktajā termiņā nav iesniedzis prasīto, Ekonomikas ministrija pieņem lēmumu noraidīt iesniegumu un par to informē ierosinātāju, nosūtot iesniegumu atpakaļ.

14.Ierosinātājs var iesniegt iesniegumu atkārtoti.

15.Ja iesniegums un tam pievienotā informācija un dokumenti atbilst šo noteikumu prasībām, Ekonomikas ministrija sagatavo Ministru kabineta rīkojuma projektu par licences laukuma noteikšanu.

16.Zemes īpašnieks vai viņa pilnvarotā persona saskaņā ar šo noteikumu 93.punktu var ierosināt paplašināt ogļūdeņražu meklēšanas vai ogļūdeņražu izpētes un ieguves licences laukumu uz blakus esošajiem zemesgabaliem, ja par to vienojas attiecīgo zemesgabalu īpašnieki. Šajā gadījumā zemes īpašnieki vai viņu pilnvarotā persona iesniedz Ekonomikas ministrijā iesniegumu par grozījumu izdarīšanu licences laukumā (2.pielikums).

17.Šo noteikumu 91.punktā minētajā gadījumā licenciāts var ierosināt paplašināt ogļūdeņražu meklēšanas vai ogļūdeņražu izpētes un ieguves licences laukumu jūrā vai valsts īpašumā esošajā zemē. Lai ierosinātu izdarīt grozījumus licences laukumā, licenciāts iesniedz Ekonomikas ministrijā iesniegumu par grozījumu izdarīšanu licences laukumā (2.pielikums).

18.Ekonomikas ministrija iesniegumu par grozījumu izdarīšanu licences laukumā izskata un attiecīgu Ministru kabineta rīkojuma projektu sagatavo šo noteikumu 12., 13., 14. un 15.punktā noteiktajā kārtībā.

19.Licenciāts ir ogļūdeņražu meklēšanas vai ogļūdeņražu izpētes un ieguves darbos iegūto ģeoloģisko un ģeofizikālo datu īpašnieks.

20.Ja ogļūdeņražu meklēšanas vai ogļūdeņražu izpētes darbi ir saistīti ar kuģu kustību vai gaisa kuģu izmantošanu, licenciātam jāsaņem attiecīga atļauja šīm darbībām un jāievēro normatīvie akti par kārtību, kādā izsniedzamas atļaujas ārvalstu zinātniskās pētniecības kuģiem, kā arī speciālajiem aviācijas darbiem.

21.Ekonomikas ministrija un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūra rīkojas ar ogļūdeņražu meklēšanas vai ogļūdeņražu izpētes un ieguves darbos iegūtajiem ģeoloģiskajiem un ģeofizikālajiem datiem un informāciju atbilstoši Informācijas atklātības likuma 5.panta otrajai daļai un 7.pantam.

III. Ogļūdeņražu meklēšanas darbu licencēšanas kārtība

22.Atļaujā (licencē) ogļūdeņražu meklēšanai norāda:

22.1.pamatojumu atļaujas (licences) izsniegšanai;

22.2.informāciju par licenciātu (komersanta firma, reģistrācijas numurs, reģistrācijas vieta un juridiskā adrese);

22.3.atļaujas (licences) darbības laiku;

22.4.licences laukumu un tā virsotņu ģeogrāfiskās koordinātas;

22.5.ogļūdeņražu meklēšanas darbu programmu;

22.6.kārtību, kādā nododama informācija, dati, pārskati un paraugi, kas iegūti ogļūdeņražu meklēšanas darbos.

23.Atļauja (licence) ogļūdeņražu meklēšanai nav ekskluzīva. Uz vienu ogļūdeņražu meklēšanas licences laukumu var izsniegt vairākas atļaujas (licences).

24.Ja licenciātam ir atļauja (licence) ogļūdeņražu meklēšanai, tā nenodrošina priekšrocību saņemt atļauju (licenci) ogļūdeņražu izpētei un ieguvei.

25.Atļauja (licence) ogļūdeņražu meklēšanai tiek izsniegta uz laiku līdz pieciem gadiem.

26.Pēc Ministru kabineta rīkojuma pieņemšanas par licences laukuma noteikšanu ogļūdeņražu meklēšanas darbiem Ekonomikas ministrija 15 dienu laikā par to informē ierosinātāju.

27.Pēc Ministru kabineta rīkojuma pieņemšanas par licences laukuma noteikšanu ogļūdeņražu meklēšanai uz sauszemes, kas nav valsts īpašumā esoša zeme, zemes īpašnieks vai viņa pilnvarota persona izvēlas komersantu (turpmāk—pretendents), kas pretendēs uz atļaujas (licences) saņemšanu ogļūdeņražu meklēšanai.

28.Pēc Ministru kabineta rīkojuma pieņemšanas par licences laukuma noteikšanu ogļūdeņražu meklēšanai jūrā vai valsts īpašumā esošajās zemēs Ekonomikas ministrija publicē laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”, kā arī Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī uzaicinājumu pretendentiem pieteikties atļaujas (licences) saņemšanai ogļūdeņražu meklēšanas darbiem.

29.Lai saņemtu atļauju (licenci) ogļūdeņražu meklēšanai Ministru kabineta noteiktajā licences laukumā, pretendents iesniedz Ekonomikas ministrijā iesniegumu atļaujas (licences) saņemšanai ogļūdeņražu meklēšanai (3.pielikums). Iesniegumam pievieno 3.pielikumā norādītos dokumentus.

30.Ekonomikas ministrija 30dienu laikā izvērtē pretendenta iesnieguma atbilstību 3.pielikumā noteiktajām prasībām. Ja iesniegtā informācija un dokumenti atbilst minētajām prasībām, Ekonomikas ministrija izsniedz atļauju (licenci) ogļūdeņražu meklēšanas darbiem.

31.Ja pretendents nav iesniedzis visu 3.pielikumā norādīto informāciju un dokumentus, Ekonomikas ministrija lūdz tos iesniegt 30dienu laikā. Ja pretendents noteiktajā termiņā nav iesniedzis prasīto, Ekonomikas ministrija pieņem lēmumu noraidīt iesniegumu un informē par to pretendentu, nosūtot iesniegumu atpakaļ.

32.Pretendents var iesniegt iesniegumu atkārtoti.

IV. Ogļūdeņražu meklēšanas darbu kārtība

33.Licenciāts ne vēlāk kā 30 dienas pirms attiecīgo darbu uzsākšanas iesniedz Ekonomikas ministrijā ogļūdeņražu meklēšanas darbu izpildes grafiku. Darbu izpildes grafikā jānorāda atļaujā (licencē) noteiktajā darbu programmā paredzēto meklēšanas darbu plānotie uzsākšanas un pabeigšanas termiņi.

34.Licenciātam ir pienākums licencē (atļaujā) noteiktajā kārtībā iesniegt Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūrā datus, paraugus un informāciju, kas iegūta ogļūdeņražu meklēšanas darbos.

35.Veicot seismisko izpēti jūrā, licenciātam ir tiesības seismiskos mērījumus turpināt licences laukumam blakus esošajā teritorijā, nepārsniedzot 2000metru attālumu no licences laukuma robežas. Licenciāts par minētajiem darbiem un to veikšanas laiku informē Ekonomikas ministriju un noslēdz rakstisku vienošanos par seismisko darbu veikšanu (turpmāk — vienošanās) ar blakus esošā licences laukuma licenciātu, ja tāds ir. Licenciāts rakstisko vienošanos piecu dienu laikā pēc tās parakstīšanas iesniedz Ekonomikas ministrijā un uzsāk darbu.

36.Veicot seismisko izpēti uz sauszemes, licenciātam ir tiesības seismiskos mērījumus turpināt licences laukumam blakus esošajā teritorijā, nepārsniedzot 500 metru attālumu no licences laukuma robežas. Licenciāts noslēdz rakstisku vienošanos ar attiecīgās teritorijas zemes īpašnieku par seismiskās izpētes darbiem un to veikšanas laiku. Licenciāts rakstisko vienošanos piecu dienu laikā pēc tās parakstīšanas iesniedz Ekonomikas ministrijā un uzsāk darbu.

V. Ogļūdeņražu izpētes un ieguves darbu licencēšanas vispārīgā kārtība

37.Atļaujā (licencē) ogļūdeņražu izpētei un ieguvei norāda:

37.1.pamatojumu atļaujas (licences) izsniegšanai;

37.2.informāciju par licenciātu (komersanta firma, reģistrācijas numurs, reģistrācijas vieta un juridiskā adrese);

37.3.atļaujas (licences) darbības laiku;

37.4.licences laukumu un tā virsotņu ģeogrāfiskās koordinātas;

37.5.ogļūdeņražu izpētes darbu sadalījumu pa gadiem;

37.6.minimālo izpētes darbu programmu un tās izmaksas;

37.7.kārtību, kādā nododama informācija, dati, pārskati un paraugi, kas iegūti ogļūdeņražu izpētes un ieguves darbos.

38.Atļauja (licence) ogļūdeņražu izpētei un ieguvei tiek izsniegta uz laiku līdz 30gadiem, tai skaitā izpētei — līdz pieciem gadiem. Ja atļauja (licence) ogļūdeņražu izpētei un ieguvei ir izsniegta uz īsāku laikposmu, Ekonomikas ministrija var pagarināt ogļūdeņražu izpētei un ieguvei atļaujas (licences) derīguma termiņu uz laiku, kas kopā ar iepriekš noteikto termiņu nepārsniedz 30gadus.

39.Atļauja (licence) ogļūdeņražu izpētei un ieguvei dod ekskluzīvas tiesības pagarināt atļaujas (licences) derīguma termiņu ogļūdeņražu ieguvei līdz 30gadiem.

40.Ministru kabineta rīkojuma projektā ogļūdeņražu izpētei un ieguvei uz sauszemes paredz licences laukumu, ne mazāku kā 15hektāru platībā.

41.Ja vairāki komersanti vēlas kopīgi veikt ogļūdeņražu izpētes un ieguves darbus, tie izveido personālsabiedrību, kas pretendē uz atļaujas (licences) saņemšanu.

42.Ja atļauja (licence) tiek izsniegta personālsabiedrībai, tad atļaujā (licencē) norāda personālsabiedrībā ietilpstošos komersantus.

43.Ekonomikas ministrija izsniedz atļauju (licenci) ogļūdeņražu izpētei un ieguvei, pamatojoties uz ogļūdeņražu izpētes un ieguves darbu licencēšanas komisijas (turpmāk — komisija) lēmumu.

44.Komisiju septiņu locekļu sastāvā pēc ekonomikas ministra priekšlikuma apstiprina Ministru kabinets. Komisijā ir Ekonomikas ministrijas, Finanšu ministrijas, Tieslietu ministrijas un Vides ministrijas deleģēti pārstāvji.

45.Komisija ir lemttiesīga, ja tās sēdē piedalās vairāk nekā puse komisijas locekļu. Komisijas sēdes protokolē.

46.Komisijas darbu tehniski nodrošina Ekonomikas ministrija.

VI. Ogļūdeņražu izpētes un ieguves darbu licencēšanas kārtība jūrā vai valsts īpašumā esošajās zemēs

47.Ekonomikas ministrija 180 dienu laikā pēc Ministru kabineta rīkojuma pieņemšanas par licences laukuma noteikšanu izsludina licencēšanas konkursu ogļūdeņražu izpētei un ieguvei jūrā vai valsts īpašumā esošajās zemēs (turpmāk — konkurss).

48.Uzaicinājumu piedalīties konkursā (turpmāk — uzaicinājums) publicē laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” un Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī.

49.Uzaicinājumā norāda šādu informāciju:

49.1.konkursa izsludinātāju (Ekonomikas ministrija);

49.2.atļaujas (licences) veidu;

49.3.konkursa nolikuma saņemšanas vietu, laiku un kontaktpersonu;

49.4.maksu par konkursa nolikuma saņemšanu — 350 latu;

49.5.pieteikuma iesniegšanas termiņu;

49.6.citu informāciju, kas dalībniekiem var būt nepieciešama, lai kvalitatīvi sagatavotu pieteikumu konkursam.

50.Konkursa pieteikuma iesniegšanas termiņš nevar būt mazāks par 90 kalendāra dienām kopš uzaicinājuma publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” un Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī.

51.Konkursa nolikumu izstrādā un apstiprina Ekonomikas ministrija.

52.Konkursa nolikumā nosaka:

52.1.informāciju par konkursa priekšmetu;

52.2.pieteikumu noformēšanas, iesniegšanas un reģistrēšanas kārtību;

52.3.pieteikumu saturu un kvalifikācijas prasības konkursa dalībniekiem atbilstoši šo noteikumu 53.punktam;

52.4.pieteikumu derīguma termiņu;

52.5.konkursa nolikuma skaidrošanas kārtību;

52.6.pieteikumu grozīšanas, papildināšanas un atsaukšanas kārtību;

52.7.pieteikumu atvēršanas kārtību;

52.8.pieteikumu vērtēšanas kārtību un kritērijus atbilstoši šo noteikumu 54.punktam;

52.9.komisijas tiesības un pienākumus;

52.10.konkursa neatmaksājamās dalības maksas lielumu — 1500 latu — un tās maksāšanas kārtību;

52.11.pieteikuma sagatavošanas paraugu;

52.12.citu informāciju, kas nepieciešama konkursa norisei.

53.Licencēšanas konkursam dalībnieks tiek kvalificēts. Dalībnieka kvalifikāciju atbilstoši konkursa nolikumā noteiktajam paraugam apliecina šādi dokumenti un informācija:

53.1.dalībnieka pieteikuma veidlapa;

53.2.informācija par dalībnieku;

53.3.informācija par dalībnieka pieredzi, kas raksturo tā spēju veikt ogļūdeņražu izpētes un ieguves darbus licences laukumā;

53.4.minimālā ogļūdeņražu izpētes darbu programma, kas ietver izpētes darbu apjomus, termiņus un izmaksas;

53.5.dokuments, kas apliecina, ka dalībnieks ir ieviesis kvalitātes vadības sistēmu atbilstoši LVS EN ISO 9001 : 2000 “Kvalitātes pārvaldības sistēmas — Prasības” vai līdzvērtīgam standartam;

53.6.dokuments, kas apliecina, ka dalībnieks ir ieviesis Eiropas Parlamenta un Padomes 2001.gada 19.marta Regulu (EK) Nr.761/2001, ar ko organizācijām atļauj brīvprātīgi piedalīties Kopienas vides vadības un audita sistēmā (EMAS), vai LVS EN ISO 14001 : 2005 “Vides pārvaldības sistēmas — Prasības vadlīniju pielietošanai”, vai tam līdzvērtīgu vides pārvaldības standartu;

53.7.dalībnieka gada pārskati par diviem pēdējiem finanšu gadiem;

53.8.komersanta reģistrācijas apliecības kopija;

53.9.bankas galvojums (garantija) vai līdzvērtīgs dokuments, kas apliecina, ka dalībnieks spēj finansiāli nodrošināt minimālās ogļūdeņražu izpētes darbu programmas izpildi;

53.10.dokuments, kas apliecina, ka dalībnieks ir samaksājis dalības maksu.

54.Atļaujas (licences) piešķiršanai konkursa nolikumā iekļauj šādus kritērijus:

54.1.dalībnieka finanšu rādītāji;

54.2.veids, kādā dalībnieks piedāvā veikt ogļūdeņražu izpēti un sākt tā ieguvi (minimālā darbu programma);

54.3.darba pieredze ogļūdeņražu izpētē un ieguvē.

55.Konkursa dalībnieku atbilstību kvalifikācijas prasībām vērtē komisija.

56.Komisija izskata dalībnieku pieteikumus un vērtē tikai tos, kuri atbilst šo noteikumu 53.punktā un konkursa nolikumā noteiktajām prasībām.

57.Komisija vērtē dalībnieku pieteikumus, piešķirot tiem punktus atbilstoši šo noteikumu 54.punktā noteiktajiem kritērijiem.

58.Konkursa nolikumā nosaka punktu piešķiršanas kārtību katram kritērijam.

59.Komisijas sēdes ir slēgtas, izņemot pieteikumu atvēršanas sēdi.

60.Komisija par konkursa uzvarētāju atzīst to dalībnieku, kura pieteikumam piešķirts visvairāk punktu, bet ne mazāk, kā noteikts konkursa nolikumā.

61.Ja pieteikums neatbilst šiem noteikumiem vai konkursa nolikumam, komisija to nevērtē, bet sastāda par to attiecīgu protokolu un rakstiski informē pretendentu 15dienu laikā pēc komisijas sēdes.

62.Ja vairāku dalībnieku pieteikumi saņem vienādu punktu skaitu, tad par uzvarētāju tiek atzīts tas dalībnieks, kura pieteikums saņem augstāko punktu skaitu par minimālo darba programmu un dalībnieka pieredzi ogļūdeņražu izpētes un ieguves darbos.

63.Ja licencēšanas konkursā ir saņemts tikai viens pieteikums un tas atbilst šajos noteikumos un nolikumā noteiktajām prasībām, tad komisija ir tiesīga nolemt, ka attiecīgais pretendents ir konkursa uzvarētājs.

64.Komisija pēc dalībnieka atzīšanas par uzvarētāju piešķir tam atļauju (licenci).

65.Konkursa rezultātus 15 dienu laikā pēc komisijas lēmuma pieņemšanas publicē laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”, nosūta publicēšanai Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī un rakstiski paziņo visiem konkursa dalībniekiem.

66.Konkurss ogļūdeņražu izpētei un ieguvei ir atzīstams par nenotikušu, ja:

66.1.nav saņemts neviens pieteikums;

66.2.ar komisijas lēmumu ir noraidīti visi iesniegtie pieteikumi;

66.3.konkursa uzvarētājs ir atteicies no atļaujas (licences).

67.Ja konkurss atbilstoši šo noteikumu 69.punktam atzīts par nenotikušu, Ekonomikas ministrija 180dienu laikā izsludina jaunu konkursu, paziņojot par to laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” un Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī.

68.Licencēšanas konkurss nav jārīko, ja licences laukums tiek paplašināts šo noteikumu 91.punktā noteiktajā gadījumā.

VII. Ogļūdeņražu izpētes un ieguves darbu licencēšanas kārtība zemēs, kas nav valsts īpašums

69.Pēc Ministru kabineta rīkojuma pieņemšanas par licences laukuma noteikšanu ogļūdeņražu izpētes un ieguves darbiem Ekonomikas ministrija 15dienu laikā par to informē ierosinātāju.

70.Pēc Ministru kabineta rīkojuma pieņemšanas par licences laukuma noteikšanu ogļūdeņražu izpētes un ieguves darbiem zemes īpašnieks vai viņa pilnvarota persona izvēlas pretendentu, kas pretendēs uz atļaujas (licences) saņemšanu ogļūdeņražu izpētes un ieguves darbiem.

71.Lai saņemtu atļauju (licenci) ogļūdeņražu izpētei un ieguvei Ministru kabineta noteiktajā licences laukumā, pretendents iesniedz Ekonomikas ministrijā iesniegumu (4.pielikums). Iesniegumam pievieno 4.pielikumā minētos dokumentus.

72.Iesniegumu vērtē komisija.

73.Komisija 60 dienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas izvērtē, vai pretendenta iesniegtais iesniegums un informācija atbilst 4.pielikumā noteiktajām prasībām.

74.Ja pretendents nav iesniedzis visus 4.pielikumā noteiktos dokumentus un informāciju, komisija lūdz iesniegt to 30 dienu laikā. Ja pretendents noteiktajā termiņā nav iesniedzis nepieciešamos dokumentus, komisija pieņem lēmumu noraidīt iesniegumu un par to informē pretendentu, nosūtot iesniegumu atpakaļ.

75.Ja iesniegums atbilst 4.pielikumā noteiktajām prasībām, komisija to izvērtē, piešķirot punktus atbilstoši 5.pielikumā noteiktajiem vērtēšanas kritērijiem.

76.Minimālais punktu skaits, kas jāsaņem, lai komisija varētu pieņemt lēmumu par atļaujas (licences) piešķiršanu, ir 21 punkts.

77.Ja iesniegums atbilst izvirzītajiem vērtēšanas kritērijiem, kas noteikti 5.pielikumā, un tā vērtējums nav zemāks par šo noteikumu 76.punktā noteikto minimālo punktu skaitu, komisija lemj par atļaujas (licences) izsniegšanu ogļūdeņražu izpētes un ieguves darbiem.

78.Ja iesniegums neatbilst vērtēšanas kritērijiem, kas noteikti 5.pielikumā, vai tā vērtējums ir zemāks par šo noteikumu 76.punktā noteikto minimālo punktu skaitu, komisija pieņem lēmumu noraidīt iesniegumu un nosūta to atpakaļ pretendentam.

79.Pretendents var iesniegt iesniegumu atkārtoti.

80.Ekonomikas ministrija atļauju (licenci) ogļūdeņražu izpētei un ieguvei izsniedz, pamatojoties uz komisijas lēmumu.

VIII. Ogļūdeņražu izpētes un ieguves darbu kārtība

81.Licenciāts operatora funkcijas var veikt pats vai nodot to veikšanu citam komersantam. Neatkarīgi no tā, kas veic operatora funkcijas, par ogļūdeņražu izpētes un ieguves darbu norisi licences laukumā un to atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām atbildīgs ir licenciāts.

82.Lai uzsāktu jebkurus ogļūdeņražu izpētes darbus, licenciāts ne vēlāk kā 30dienas pirms attiecīgo darbu sākšanas iesniedz Ekonomikas ministrijā:

82.1.minimālās darbu programmas izpildes grafiku, kurā norādīti atļaujā (licencē) noteiktajā minimālajā darbu programmā paredzēto ogļūdeņražu izpētes darbu plānotie uzsākšanas un pabeigšanas termiņi;

82.2.darba aizsardzības plānu.

83.Ekonomikas ministrija 60dienu laikā pēc dokumentu iesniegšanas var lūgt licenciātu papildināt, grozīt vai iesniegt atkārtoti šo noteikumu 82.punktā minētos dokumentus, ja tie neatbilst noteiktajām prasībām.

84.Licenciāts var uzsākt ogļūdeņražu izpētes darbus, ja 60dienu laikā pēc dokumentu iesniegšanas, to papildināšanas vai grozījumu iesniegšanas nav saņēmis no Ekonomikas ministrijas šo noteikumu 83.punktā minēto lūgumu.

85.Licenciātam ir pienākums izpildīt licencē noteikto minimālo darbu programmu šo noteikumu 82.punktā minētajā darbu izpildes grafikā noteiktajos termiņos.

86.Ja licenciāts, kas saņēmis atļauju (licenci) ogļūdeņražu izpētei un ieguvei jūrā vai uz valsts īpašumā esošās zemes, neizpilda kādu no minimālās izpētes darbu programmas daļām pilnā apjomā, tad tas 60dienu laikā pēc darbu izpildes grafikā noteiktā termiņa beigām iemaksā valsts pamatbudžetā neizpildīto darbu izmaksām atbilstošu naudas summu, kas norādīta ogļūdeņražu izpētes un ieguves atļaujā (licencē).

87.Ja licenciāts vēlas veikt papildu ogļūdeņražu izpētes darbus, kas nav norādīti atļaujā (licencē) noteiktajā minimālajā darbu programmā, tas 30dienu laikā pirms papildu darbu uzsākšanas iesniedz Ekonomikas ministrijā papildus veicamo darbu programmu un tās izpildes grafiku.

88.Ja licenciāts vēlas veikt eksperimentālo ogļūdeņražu ieguvi, tas 15 dienas pirms eksperimentālās ogļūdeņražu ieguves darbu uzsākšanas iesniedz Ekonomikas ministrijā darbu veikšanas grafiku, kurā norāda plānotos ieguves apjomus, kā arī uzsākšanas un pabeigšanas termiņus. 30dienas pēc eksperimentālās ieguves pabeigšanas licenciāts iesniedz Ekonomikas ministrijā un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūrā ziņojumu, kurā norāda faktisko iegūto ogļūdeņražu daudzumu, novēroto debitu un faktiskos darbu veikšanas termiņus.

89.Licenciāts eksperimentālo ogļūdeņražu ieguvi var veikt ne ilgāk kā 180dienas pēc paziņojuma iesniegšanas Ekonomikas ministrijā.

90.Ogļūdeņražu izpētes vai ieguves urbumu uz sauszemes drīkst ierīkot tikai tā, lai jebkura urbuma punkta taisnleņķa projekcija uz ģeoīda virsmas būtu ne tuvāk par 180 m no jebkura tā zemes īpašuma robežas, kas nav iekļauts licences laukumā, izņemot gadījumu, ja licenciāts ir saņēmis attiecīgā zemes īpašuma īpašnieka rakstisku atļauju ierīkot urbumu citādi.

91.Ja licenciāts ogļūdeņražu izpētes darbos noskaidro, ka ogļūdeņražu iegula pārsniedz licences laukuma robežas, viņš par to paziņo:

91.1.Ekonomikas ministrijai, ja ogļūdeņražu iegula ārpus licences laukuma turpinās jūrā vai valsts īpašumā esošajā zemē;

91.2.zemes īpašniekam, ja ogļūdeņražu iegula ārpus licences laukuma turpinās zemē, kas nav valsts īpašums.

92.Licences laukuma paplašināšana notiek šo noteikumu 16., 17. un 18.punktā noteiktajā kārtībā.

93.Licenciāts 60 dienu laikā pēc ogļūdeņražu izpētes darbu minimālās un papildu programmas (ja tāda ir) izpildes iesniedz Ekonomikas ministrijā un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūrā ziņojumu, kas satur iegulas raksturojumu un tās novērtējumu, ieskaitot ogļūdeņražu krājumus, kā arī norāda, vai tiks uzsākta ogļūdeņražu ieguve no novērtētās ogļūdeņražu iegulas.

94.Ja ziņojumā par iegulas novērtēšanu licenciāts paziņo, ka tas uzsāks ogļūdeņražu ieguves darbus, tas pirms ieguves darbu uzsākšanas iesniedz Ekonomikas ministrijā:

94.1.ogļūdeņražu iegulas sagatavošanas un ogļūdeņražu ieguves darbu plānu;

94.2.darba aizsardzības plānu.

95.Ogļūdeņražu iegulas sagatavošanas un ogļūdeņražu ieguves darbu plānā licenciāts norāda šādas ziņas:

95.1.plānotos ogļūdeņražu ieguves apjomus pa gadiem, iegulas izmantošanas ilgumu, ogļūdeņražu izpētei un ieguvei plānoto urbumu un gāzes vai ūdens iesūknēšanai plānoto urbumu skaitu, kā arī to izvietojumu;

95.2.tehnoloģisko būvju un iekārtu tehnisko projektu (skiču stadijā) un izvietojuma shēmu;

95.3.plānotos ogļūdeņražu ieguves apjomus un iegulas izmantošanas ilgumu;

95.4.ogļūdeņražu ieguves, transportēšanas, uzglabāšanas un pārkraušanas tehnoloģijas aprakstu.

96.Ekonomikas ministrija 60dienu laikā pēc dokumentu iesniegšanas var lūgt licenciātu papildināt, grozīt vai atkārtoti iesniegt šo noteikumu 94.punktā minētos dokumentus, ja tie neatbilst šo noteikumu 94. vai 95.punktā noteiktajām prasībām.

97.Licenciāts var uzsākt darbu, ja 60 dienu laikā pēc dokumentu iesniegšanas, to papildināšanas vai grozījumu iesniegšanas nav saņēmis no Ekonomikas ministrijas šo noteikumu 96.punktā minēto lūgumu.

98.Licenciāts katru gadu līdz 1.aprīlim iesniedz Ekonomikas ministrijā un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūrā pārskatu par paveiktajiem darbiem un iegūto ogļūdeņražu apjomiem pa mēnešiem iepriekšējā kalendāra gadā atbilstoši iesniegtajam ogļūdeņražu iegulas izmantošanas sagatavošanas un ogļūdeņražu ieguves darbu plānam.

99.Iegūtie ogļūdeņraži jūrā vai uz valsts īpašumā esošas zemes kļūst par licenciāta īpašumu brīdī, kad tie šķērso mērījumu vietu. Mērījumu vieta ir ogļūdeņražu ieguves iekārtas punkts, kurā nafta vai dabasgāze sasniedz ar urbuma atloku saistīto mērīšanas ierīci (skaitītāju).

IX. Maksa par atļauju (licenci)

100.Maksa par atļauju (licenci) ogļūdeņražu meklēšanai ir 500 latu.

101.Maksa par atļauju (licenci) ogļūdeņražu izpētei un ieguvei sauszemē ir 2000latu par vienu licenci.

102.Maksa par atļauju (licenci) ogļūdeņražu izpētei un ieguvei jūrā ir 75000latu.

103.Maksa par atļauju (licenci) samaksājama pirms atļaujas (licences) saņemšanas, un tā ir ieskaitāma valsts pamatbudžetā.

104.Ja mainās licenciāts, maksa par jaunas atļaujas (licences) izsniegšanu ir 250latu. Maksa par atļauju (licenci) samaksājama pirms atļaujas (licences) saņemšanas, un tā ir ieskaitāma valsts pamatbudžetā.

X. Valsts līdzdalība ogļūdeņražu izpētē un ieguvē jūrā vai valsts īpašumā esošajās zemēs

105.Valsts var piedalīties ogļūdeņražu ieguvē uz valsts īpašumā esošas zemes vai jūrā.

106.Valsts savu līdzdalību ogļūdeņražu ieguvē īsteno ar kapitālsabiedrību, kurā visas kapitāldaļas pieder valstij (turpmāk — valsts kapitālsabiedrība).

107.Valsts kapitālsabiedrība var piedalīties ogļūdeņražu ieguvē, apmaksājot noteiktu daļu (turpmāk — valsts līdzdalības daļa) no ogļūdeņražu ieguves izdevumiem un saņemot tai proporcionālu ienākumu daļu.

108.Valsts kapitālsabiedrību izveido sešu mēnešu laikā pēc atļaujas (licences) izsniegšanas.

109.Valsts kapitālsabiedrības kapitāla daļu turētāja ir Ekonomikas ministrija.

110.Nosakot licences laukumu jūrā vai uz valsts īpašumā esošas zemes, Ministru kabineta rīkojuma projektā paredz valsts līdzdalības daļu 10% apmērā katrā licences laukumā vai no 0 līdz 50 procentiem, ja tam ir īpašs pamatojums.

111.Ja ogļūdeņražu ieguvē piedalās valsts, konkursa nolikumā un atļaujā (licencē) iekļauj šādus nosacījumus:

111.1.valsts līdzdalības daļa procentos;

111.2.kapitālsabiedrība apmaksā tikai ogļūdeņražu ieguves izmaksu daļu atbilstoši valsts līdzdalības daļai;

111.3.licenciāts, kas nav valsts līdzdalības daļas pārvaldītājs, sedz valsts līdzdalības daļai atbilstošos ogļūdeņražu ieguves izdevumus līdz brīdim, kamēr licenciāts iesniedz Ekonomikas ministrijā ogļūdeņražu atradnes izmantošanas sagatavošanas un ogļūdeņražu ieguves darbu plānu;

111.4.kapitālsabiedrība saņem ienākumus no ogļūdeņražu ieguves proporcionāli valsts līdzdalības daļai, tajā skaitā arī no eksperimentālās ieguves;

111.5.licenciātam ir jāslēdz kopdarbības līgums ar valsts kapitālsabiedrību, kurā noteikti atļaujas (licences) dalībnieku savstarpējās sadarbības nosacījumi. Kopdarbības līguma projektu pievieno licencēšanas konkursa nolikumam.

112.Kopdarbības līgums jānoslēdz 15 mēnešu laikā pēc atļaujas (licences) izsniegšanas.

113.Kopdarbības līgumā nosaka:

113.1.kopdarbības vadības institūciju un tās kompetenci;

113.2.licenciāta un valsts kapitālsabiedrības savstarpējās saistības un atbildību;

113.3.licenciāta un valsts kapitālsabiedrības atbildību pret trešām personām;

113.4.ogļūdeņražu ieguves darbu programmas un budžeta sagatavošanas kārtību;

113.5.operatora izvēles kārtību, tā funkcijas, tiesības, pienākumus un atbildību;

113.6.lemjot par kopdarbības jautājumiem, valsts kapitālsabiedrībai un licenciātam ir viņu līdzdalības daļai atbilstošs balsu skaits;

113.7.balsošanas kārtību kopdarbības vadības institūcijā;

113.8.citus nosacījumus, ko puses uzskata par svarīgiem.

114.Kopdarbības līgums jāiesniedz Ekonomikas ministrijā 14dienu laikā pēc tā parakstīšanas.

115.40mēnešu laikā pēc atļaujas (licences) izsniegšanas Ekonomikas ministrija iesniedz izskatīšanai Ministru kabinetā koncepcijas projektu par valsts līdzdalības daļas finansēšanu, paredzot tajā šādus variantus:

115.1.valsts līdzdalības daļa tiek finansēta no valsts budžeta;

115.2.valsts kapitālsabiedrība nepieciešamos līdzekļus aizņemas finanšu tirgū, izmantojot valsts garantiju;

115.3.valsts līdzdalības daļa netiek finansēta.

116.Ja Ministru kabinets lemj par līdzdalības daļas nefinansēšanu, valsts pārdod savu līdzdalības daļu izsolē vai atsakās no tās licenciāta labā un 30dienu laikā par to paziņo licenciātam.

XI. Ogļūdeņražu meklēšanas un ogļūdeņražu izpētes un ieguves darbu pārraudzība

117.Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūra veic ogļūdeņražu meklēšanas un ogļūdeņražu izpētes un ieguves darbu ģeoloģisko pārraudzību:

117.1.darba plānu ģeoloģisko ekspertīzi;

117.2.ģeoloģisko kontroli projektu īstenošanas gaitā;

117.3.ekspertīzes atzinumu sagatavošanu.

118.Valsts pārvaldes institūcijas, veicot ogļūdeņražu meklēšanas un ogļūdeņražu izpētes un ieguves darbu kontroli jūrā izvietotajās ogļūdeņražu ieguves vietās, par plānoto pārbaudi 48stundas pirms tās paziņo Ekonomikas ministrijai un licenciātam. Pārbaudē var piedalīties arī Ekonomikas ministrijas amatpersonas.

XII. Ogļūdeņražu meklēšanas un ogļūdeņražu izpētes un ieguves darbu pārtraukšana

119.Licenciāts ne vēlāk kā 180dienas pirms ogļūdeņražu ieguves darbu pārtraukšanas iesniedz Ekonomikas ministrijā darbu pārtraukšanas plānu, ja:

119.1.licenciāts atsakās no atļaujas (licences);

119.2.beidzas atļaujas (licences) derīguma termiņš;

119.3.licenciāts vēlas izbeigt ogļūdeņražu izpētes vai ieguves vienas vai vairāku iekārtu lietošanu.

120.Darbu pārtraukšanas plānā jāparedz iekārtu demontāžas un demontēto iekārtu transportēšanas kārtība vai turpmākā šo iekārtu iespējamā ekspluatācija, urbuma tamponēšana, augsnes rekultivācija pēc iekārtu demontāžas un citi ar ogļūdeņražu ieguves pārtraukšanu saistīti darbi.

121.Ja licenciāts atsakās no atļaujas (licences) vai paredz izbeigt iekārtu lietošanu neplānotu apstākļu dēļ, tas nekavējoties par to paziņo Ekonomikas ministrijai. Paziņojumā ietver informāciju atbilstoši šo noteikumu 119.punktam un norāda iemeslu, kādēļ tiek izbeigta iekārtu lietošanu.

122.Atļauju (licenci) aptur vai anulē saskaņā ar likuma “Par zemes dzīlēm” 16.pantu.

123.Licenciātam ir pienākums nodrošināt, ka pirms licences laukuma atstāšanas valsts īpašumā esošajās zemēs vai jūrā tiktu izpildītas darbu pārtraukšanas plānā paredzētās ar iekārtu novākšanu, urbuma tamponēšanu, zemes rekultivāciju, kā arī citas ar darbu pārtraukšanu saistītās darbības un izpildītas atļaujā (licencē) noteiktās licenciāta saistības.

XIII. Nepārvaramas varas apstākļi

124.Nepārvaramas varas apstākļi šo noteikumu izpratnē ir ārkārtēji apstākļi, kas nav atkarīgi no licenciāta, nepakļaujas viņa kontrolei un traucē atļaujā (licencē) noteikto pienākumu izpildi. Par nepārvaramas varas apstākļiem uzskatāmas dabas katastrofas, ugunsgrēks, kurā nav vainojams licenciāts, kā arī kara darbība, terorisms, iedzīvotāju nemieri, streiks, augstāko valsts varas un pārvaldes iestāžu aizliegumi vai lēmumi un citi ārkārtēji apstākļi, kas liedz vai kavē licenciātu veikt ogļūdeņražu ieguvi vai pieeju atļaujas (licences) teritorijai.

125.Licenciāts nav atbildīgs par atļaujā (licencē) noteikto saistību neizpildīšanu vai izpildes nokavējumu, ja neizpildīšana vai nokavējums ir saistīts ar nepārvaramas varas apstākļiem.

126.Licenciātam nekavējoties jāziņo Ekonomikas ministrijai par nepārvaramas varas apstākļiem, pievienojot viņa rīcībā esošo informāciju par attiecīgo apstākļu raksturu un to izraisītajām sekām, un jāveic iespējamie darbi seku mazināšanai.

127.Ja nepārvaramas varas apstākļi pārtrauc, aizkavē vai padara neiespējamus ogļūdeņražu izpētes un ieguves darbus, atļaujas (licences) derīguma termiņš, kā arī no atļaujas (licences) izrietošo atsevišķo pienākumu izpildes termiņš ir pagarināms par laikposmu, kas vienāds ar nepārvaramas varas apstākļu ilgumu un laiku, kāds nepieciešams darbības atsākšanai.

128.Ja nepārvaramas varas apstākļu dēļ atļaujā (licencē) minēto mērķu sasniegšana nav iespējama, Ekonomikas ministrija kopīgi ar licenciātu lemj par atļaujas (licences) noteikumu grozīšanu vai atļaujas (licences) darbības pārtraukšanu.

XIV.Noslēguma jautājumi

129.Pirms šo noteikumu spēkā stāšanās izsludinātie licencēšanas konkursi ogļūdeņražu meklēšanai, izpētei un ieguvei ir spēkā, un šajos konkursos iesniegtie pieteikumi tiek izskatīti un izvērtēti, kā arī atļaujas (licences) ogļūdeņražu meklēšanai, izpētei un ieguvei tiek izsniegtas atbilstoši normām, kas bija spēkā pirms šo noteikumu spēkā stāšanās.

130.Pirms šo noteikumu spēkā stāšanās izsniegtās atļaujas (licences) ir spēkā līdz atļaujā (licencē) noteiktajam termiņam. Licenciātam ir jāievēro atļaujas (licences) nosacījumi un šie noteikumi. Ekonomikas ministrija informē licenciātu par šo noteikumu spēkā stāšanos, ja tie tieši skars tā darbību.

131.Šo noteikumu 44.punktā minēto komisiju izveido triju mēnešu laikā pēc šo noteikumu spēkā stāšanās. Iesniegumu vērtēšana, lai saņemtu atļauju (licenci) ogļūdeņražu izpētei un ieguvei, tiek uzsākta pēc minētās komisijas izveidošanas.

132.Līdz laikam, kamēr tiek nodibināta valsts kapitālsabiedrība valsts līdzdalības īstenošanai ogļūdeņražu ieguvē, atļaujā (licencē) paredzēto Latvijas valsts līdzdalības daļu pārvalda Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra.

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 1994.gada 30.maija Direktīvas 94/22/EEK par atļauju piešķiršanas un izmantošanas noteikumiem ogļūdeņražu meklēšanai, izpētei un ieguvei.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Ekonomikas ministrs A.K.Kariņš

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2005.gada 16.septembri.

 

1.pielikums

Ministru kabineta

2005.gada 13.septembra noteikumiem Nr.691

01.JPG (100220 bytes)

02.JPG (95216 bytes)

Ekonomikas ministrs A.K.Kariņš

 

2.pielikums

Ministru kabineta

2005.gada 13.septembra noteikumiem Nr.691

03.JPG (87933 bytes)

04.JPG (118019 bytes)

Ekonomikas ministrs A.K.Kariņš

 

3.pielikums

Ministru kabineta

2005.gada 13.septembra noteikumiem Nr.691

05.JPG (90676 bytes)

06.JPG (31513 bytes)

Ekonomikas ministrs A.K.Kariņš

 

4.pielikums

Ministru kabineta

2005.gada 13.septembra noteikumiem Nr.691

07.JPG (87226 bytes)

08.JPG (132429 bytes)

09.JPG (33827 bytes)

Ekonomikas ministrs A.K.Kariņš

 

5.pielikums

Ministru kabineta

2005.gada 13.septembra noteikumiem Nr.691

Vērtēšanas kritēriji, lai saņemtu atļauju (licenci) ogļūdeņražu izpētei un ieguvei zemēs, kas nav valsts īpašums

1. Pretendenta finanšu rādītāji. Maksimālais punktu skaits 6 (seši):

1.1. Pašu kapitāls:

1) līdz 70000 latu

— 0,5 punkti

2) no 70001lata – 210000 latu

— 1 punkts

3) no 210001 lata – 350000 latu

— 2 punkti

4) no 350001 lata – 490000 latu

— 2,5 punkti

5) no 490001 lata – 630000 latu

— 3 punkti

6) no 630001 lata – 750000 latu

— 3,5 punkti

7) no 750001 lata – 850000 latu

— 4 punkti

8) no 850001 lata – 950000 latu

— 4,5 punkti

9) no 9500001 lata – 1050000 latu

— 5 punkti

10) virs 1050001 lata

— 6 punkti

1.2. Ieņēmumi. Maksimālais punktu skaits 6 (seši):

1) līdz 140000 latu

— 0,5 punkti

2) no 140001 lata līdz 280000 latu

— 1 punkts

3) no 280001 lata – 420000 latu

— 1,5 punkti

4) no 420001 lata – 560000 latu

— 2,5 punkti

5) no 560001 lata – 700000 latu

— 3 punkti

6) no 700001 lata – 2100000 latu

— 3,5 punkti

7) no 2100001 lata – 4200000 latu

— 4 punkti

8) no 4200001 lata – 6300000 latu

— 4,5 punkti

9) no 6300001 lata – 7700000 latu

— 5 punkti

10) virs 7700001 lata

— 6 punkti

2.Veids, kādā iesniedzējs piedāvā veikt ogļūdeņražu izpēti (minimālā darbu programma) un sākt to ieguvi:

2.1.seismiskie pētījumi 2D

— 4 punkti

2.2.seismiskie pētījumi 3D vai 4D

— 7 punkti

2.3.izpētes urbumi:

2.3.1.par katru līdz pamatklintājam izurbto urbumu

— 10 punktu

2.3.2.par katru urbumu, kas nesasniedz pamatklintāju

— 5 punkti

2.4.citas izpētes metodes

— 2 punkti

3.Pretendenta pieredze ogļūdeņražu ieguvē:

3.1.gadā iegūtais ogļūdeņražu daudzums (vidēji pēdējos piecos gados):

3.1.1.par katru 1 milj. bbl

— 1,5 punkti

3.1.2.nav ieguves

— mīnus 4 punkti

3.2.komersanta praktiskā darba pieredze ogļūdeņražu izpētes un ieguves darbos. Maksimālais punktu skaits 6:

3.2.1.pieredze ir vairāk nekā 21 gads

— 6 punkti

3.2.2.pieredze no 16 – 20 gadiem

— 4 punkti

3.2.3.pieredze no 11 – 15 gadiem

— 3 punkti

3.2.4.pieredze no 5 – 10 gadiem

— 2 punkti

3.2.5.pieredze no 1 – 4 gadiem

— 1 punkts

3.2.6.pieredze ir mazāk nekā 1 gads

— 0,3 punkti

3.2.7.pieredzes nav

— mīnus 4 punkti

3.3.to vadošo darbinieku praktiskā darba pieredze (gados) ogļūdeņražu izpētē un ieguvē, ar kuriem darba attiecības pretendentam ir vairāk nekā seši mēneši.

Par katru vadošā darbinieka (kura pilns dzīves apraksts (CV) ir pievienots iesniegumam) nostrādāto gadu ogļūdeņražu izpētes un ieguves darbos tiek piešķirti 0,5 punkti.

Ekonomikas ministrs A.K.Kariņš 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!