• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Zviedrija iestāsies pēc pieciem gadiem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.10.2000., Nr. 353/354 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11621

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

10.10.2000., Nr. 353/354

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Zviedrija iestāsies pēc pieciem gadiem"

"Expressen"

— 2000.09.29

Premjerministrs Jērans Pērsons prognozē, ka Zviedrija pievienosies Valūtas savienībai EVS, pirms to izdarīs Dānija.

Viņš nesaka, kad tautas nobalsošana notiks Zviedrijā, taču tas, ko viņš runā, liecina, ka viņš tic Zviedrijas dalībai vēlākais pēc pieciem gadiem.

"Es esmu satraukts par nākamo konjunktūras lejupslīdi. Gan Dānijai, gan Zviedrijai ir mazas valūtas. Mēs esam atkarīgi no apkārtējās pasaules. Mēs esam ievainojami, un uz mūsu valūtām tiks izdarīts milzīgs spiediens, ja konjunktūras lejupslīdē mums nebūs aizsardzības, ko nozīmē atrašanās lielā valūtas savienībā. Es to nevēlos pieredzēt", pagājušajā naktī paskaidroja premjerministrs.

Jērans Pērsons cer uz ilgstošu konjunktūras augšupeju — septiņiem gadiem. Jau divus gadus mēs atrodamies augstā konjunktūrā. Tas nozīmē, ka Zviedrija saskaņā ar premjerministra prognozi būs EVS dalībniece pēc pieciem gadiem.

Tas varētu nozīmēt, ka premjerministrs plāno rīkot tautas nobalsošanu diezgan drīz pēc 2002. gada vēlēšanām.

Jērans Pērsons prognozēja un cerēja uz dāņu "jā", tādēļ ir dabīgi, ka šonakt viņš mazināja dāņu "nē" nozīmi:

"Kad pienāks mūsu referendums, neviens vairs nerunās par tautas nobalsošanu Dānijā."

Pēc trim mēnešiem Zviedrija pirmo reizi kļūs par ES priekšsēdētājvalsti. Jerans Pērsons cer, ka dāņu referenduma rezultāts tad jau būs aizmirsts.

Jērana Pērsona risks ir tāds, ka dāņu "nē" var izraisīt lavīnu, kas velsies pāri Eiropai. Šī ir pirmā reize, kad tauta tieši pauž savu nostāju pret politiķu izstrādāto Valūtas savienības projektu (tautas nobalsošanā Francijā runa bija par visu Māstrihtas līgumu). Šajā pārbaudē tauta pateica "nē". Iespējams, ka dāņi politiķiem sagādā lielākas problēmas nekā pārējās ES tautas. Tomēr dāņu "nē" var iedvesmot uz tautas pretestību pret EVS vairākās valstīs. Eiropas Savienība tiks ierauta krīzē, kurā tiks apšaubīts viss projekts.

Vai tu kaut ko esi mācījies no dāņu tautas nobalsošanas?

"Priekšvēlēšanu kampaņa ir bijusi pārāk ilgstoša. Cilvēki paspēja nogurt vairākas reizes. Šī turklāt ir bijusi priekšvēlēšanu kustība, ko pārāk daudz ietekmēja sabiedrības aptaujas."

Šī bija arī priekšvēlēšanu kampaņa, kurā apvienotā vara — arodbiedrības, darba devēji un lielās partijas — teica tautai, ka tai ir jābalso par. Par šo lietu varbūt vajadzētu padomāt zviedru "jā" pusei. Tauta vairs neakceptē, ka priekšniecība saka, kas tai ir jādomā un par ko jābalso.

Pērs Vendels

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!