• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Armēnijas aizsardzības ministra vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.09.2005., Nr. 142 https://www.vestnesis.lv/ta/id/115943

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Kambodžas vēstnieka iepazīšanās vizīti

Vēl šajā numurā

07.09.2005., Nr. 142

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Armēnijas aizsardzības ministra vizīti Latvijā

Otrdien, 6.septembrī, Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar Armēnijas aizsardzības ministru Seržu Sargsjanu, kurš ieradās Latvijā darba vizītē.

Tikšanās laikā Ministru prezidents atzinīgi novērtēja parakstīto vienošanos starp Latvijas un Armēnijas aizsardzības ministrijām par sadarbību aizsardzības jomā.
Aigars Kalvītis un Seržs Sargsjans bija vienisprātis, ka ir jāpadziļina abu valstu sadarbība aizsardzībā un jāveido ciešāki kontakti. Svarīgi ir izveidot līgumu tiesisko pamatu abu valstu attiecībām, jo pašreiz nav noslēgti divpusēji līgumi starp Latviju un Armēniju.
Ministru prezidents apliecināja atbalstu Armēnijas vēlmei virzīties uz transatlantiskajām struktūrām un plāniem tuvāku attiecību veidošanai ar NATO.
Aigars Kalvītis atzina, ka Eiropas Savienības (ES) kontekstā Latvijai ir svarīga jauno kaimiņu politika un tai ir paredzama nozīmīga loma Kaukāzā.
Ministru prezidents apliecināja atbalstu ciešāku attiecību veidošanai starp ES un jaunajiem kaimiņiem un pauda vēlmi, lai Apvienotās Karalistes ES prezidentūras laikā līdz šā gada beigām tiktu noslēgti rīcības plāni starp ES un jaunajiem kaimiņiem, tai skaitā Armēniju.
Aigars Kalvītis ar gandarījumu atzīmēja, ka sekmīgi attīstās abu valstu attiecības visaugstākajā līmenī un šā gada beigās Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga ieradīsies valstsvizītē Armēnijā. Ministru prezidents izteica vēlmi, lai nākamajā gadā tiktu noslēgti divpusēji sadarbības līgumi vai nu Armēnijas valdības vadītāja vizītes laikā Latvijā, vai Aigara Kalvīša vizītes ietvaros Erevānā.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Otrdien, 6.septembrī, Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas deputāti tikās ar Armēnijas Republikas aizsardzības ministru Seržu Sargsjanu.
Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas skar divpusējo attiecību padziļināšanas iespējas aizsardzības jomā, kā arī sadarbību starptautisko organizāciju ietvaros.
Aizsardzības un iekšlietu komisijas sekretārs D.Turlais īsumā iepazīstināja ar komisijas galvenajiem darbības virzieniem un sadarbību ar valstīm, kuras izrādījušas interesi par Latvijas pieredzi likumdošanas saskaņošanā ar Eiropas Savienības (ES) acquis. Kļūšana par ES un NATO locekli bija nemainīgs un prioritārs mērķis kopš Latvijas neatkarības iegūšanas, akcentēja D.Turlais.
Armēnijas aizsardzības ministrs S.Sargsjans uzsvēra Latvijas un Armēnijas savstarpējo attiecību nozīmīgumu, ņemot vērā abu valstu līdzīgos vēsturiskos notikumus, kas ir labs pamats turpmākajai sadarbības paplašināšanai. Armēnija ir īpaši ieinteresēta Latvijas eirointegrācijas pieredzes pārņemšanā, jo tā ir iekļauta ES kaimiņu politikā. Stāstot par drošības un aizsardzības politiku Armēnijā, S.Sargsjans informēja par armijas karaspēka izvietojumu un nepieciešamo starptautisko organizāciju kontroli miera nodrošināšanai. Aizsardzības ministrs arī informēja, ka Armēnijai pēdējos gados izveidojusies cieša sadarbība ar NATO miera uzturēšanas programmu ietvaros.
Tikšanās ietvaros arī pārrunāta politiskā situācija Dienvidkaukāzā. Armēnijas pārstāvis uzsvēra konstruktīva dialoga veidošanas nepieciešamību ar kaimiņvalstīm.

Saeimas preses dienests

Pie aizsardzības ministra

Otrdien, 6.septembrī, aizsardzības ministrs Einars Repše parakstīja vienošanos ar Armēnijas aizsardzības ministru Seržu Sargsjanu par starpvalstu sadarbību aizsardzības jomā. Parakstītā vienošanās būs nozīmīgs solis turpmākai starpvalstu sadarbībai.
Sarunā Latvijas aizsardzības ministrs E.Repše norādīja, ka pēc kļūšanas par NATO dalībvalsti Latvija ir pastiprinājusi savu palīdzību Dienvidkaukāza valstīm un tagad ir laiks aktivizēt Latvijas un Armēnijas divpusējo sadarbību aizsardzības jomā.
Armēnijas aizsardzības ministrs S.Sargsjans pastāstīja par situāciju savā valstī, un ministri pārrunāja aizsardzības reformu procesu gaitu Armēnijā. Armēnijas aizsardzības ministrs norādīja, ka diemžēl nepietiekamu finansiālo līdzekļu un ekipējuma trūkuma dēļ tā pašlaik nevar sasniegt NATO un ES standartus, tomēr tas ir Armēnijas nākotnes mērķis. Viņš norādīja, ka Armēnija pilnībā plāno reorganizēt savus bruņotos spēkus līdz 2015.gadam, tādēļ ir īpaši ieinteresēta sadarboties ar Latviju kā valsti, kurai ir līdzīga pieredze. Armēnijas ministrs norādīja, ka ir ieinteresēts iepazīties ar Latvijas bruņoto spēku struktūru, pieredzi civilmilitārajā sadarbībā, kā arī starptautiskajās operācijās. Armēnijas bruņoto spēku karavīri šobrīd pilda dienesta pienākumus Irākā un Kosovā.
Abu valstu ministri vienojās par praktisku militāri politiskā līmeņa kontaktu uzsākšanu starp abām valstīm aizsardzības jomā. S.Sargsjans pateicās par Latvijas atbalstu un aicināja Latvijas aizsardzības ministru apmeklēt Armēniju.
Armēnijas aizsardzības ministrs tikās arī ar NBS komandieri viceadmirāli Gaidi Andreju Zeibotu un citām valsts amatpersonām. Trešdien Armēnijas aizsardzības ministrs S.Sargsjans apmeklēs 3.Reģionālo nodrošinājuma centru Ādažos.

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departaments

Pie ārlietu ministra

Otrdien 6.septembrī, ārlietu ministrs Artis Pabriks tikās ar Armēnijas aizsardzības ministru Seržu Sargsjanu, kurš no 5. līdz 7.septembrim oficiālā vizītē uzturas Rīgā.
Sarunas gaitā ārlietu ministrs pauda ieinteresētību sakaru veicināšanā ar Armēniju un citām Eiropas Savienības kaimiņvalstīm. A. Pabriks uzsvēra nepieciešamību veicināt sadarbību ekonomikā un kultūrā. Ministrs arī informēja Armēnijas aizsardzības ministru par Latvijas vēlmi veidot konstruktīvas attiecības ar Krieviju.
S.Sargsjans atzīmēja, ka Armēnija sevi izjūt kā Eiropas ģimenes locekli, taču vēl ir daudz darāmā reformu jomā. Armēnijas aizsardzības ministrs īsumā dalījās savos vērtējumos par situāciju Kaukāza reģionā.
Latvijas ārlietu ministrs un Armēnijas aizsardzības ministrs bija vienisprātis, ka oktobrī plānotā Valsts prezidentes vizīte Armēnijā sniegs jaunus impulsus divpusējo attiecību veicināšanā. A.Pabriks pauda gatavību apmeklēt Armēnijas galvaspilsētu Erevānu.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!