• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pašvaldību izpilddirektoru ikmēneša sanāksmi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.10.2000., Nr. 353/354 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11594

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kad rudens saule apmirdz liela latvieša mūžu

Vēl šajā numurā

10.10.2000., Nr. 353/354

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pašvaldību izpilddirektoru ikmēneša sanāksmi

Pēdējā laikā bieži dzirdams, ka nepieciešama plašāka diskusija par problēmām, kas saistītas ar jaunā Komerclikuma spēkā stāšanos. Šāda diskusija trešdien, 4.oktobrī, izvērtās Latvijas Pašvaldību izpilddirektoru asociācijas ikmēneša sanāksmē, kas bija veltīta Komerclikumam un ar to saistītajām izmaiņām pašvaldību uzņēmumu darbībā. Sanāksmē piedalījās arī Latvijas Privatizācijas aģentūras valdes priekšsēdētaja vietnieks Viktors Šadinovs un Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāra vietnieks Jānis Endziņš, kuri strādājuši arī darba grupā, kas sagatavoja likumprojekta variantu likumam par Komerclikuma spēkā stāšanās kārtību. (Komerclikums "LV" publicēts 2000. gada 4.maija laidienā, savukārt Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likuma projekts publicēts 2000. gada 15.septembra laidienā.) V.Šadinovs stāstīja par Komerclikuma (KCL) būtību un no tā izrietošajiem pašvaldību uzņēmumu reorganizācijas variantiem (runu skat. blakus), savukārt J.Endziņš skaidroja pašvaldībām piederošo uzņēmumu reorganizācijas procesu. J.Endziņš iepazīstināja klātesošos ar šībrīža situāciju, KCL spēkā stāšanās likumprojektā piedāvāto pārejas posmu un ar pašvaldībām piederošo uzņēmumu reorganizācijas niansēm. J.Endziņš uzsvēra, ka KCL, neraugoties uz dažkārt dzirdēto skepsi sabiedrībā, ir ļoti nepieciešams, ko apstiprina pēdējo valdību deklarācijas, kurās KCL minēts, atzinums, ka KCL saskaņošana ar ES direktīvu prasībām ir pozitīvs solis.

Runājot par pārejas perioda īpatnībām, viņš paskaidroja Uzņēmumu reģistra (UR) un daudzminētā Komercreģistra (KR) pārejas posma koncepciju: kā informācijas kopums par visiem uzņēmumiem un uzņēmējsabiedrībām šobrīd darbojas UR. Ar nākamo — 2001.gadu — kā atsevišķs informācijas kopums tiks izveidots KR, kurā tiks ierakstīti visi jaunie komersanti, kas sāks darboties ar 2001.gada 1.janvāri, un visi esošie uzņēmumi, uzņēmējsabiedrības, kas atbilstoši pārejas modelim sakārtos savus pamatdokumentus, pārvaldes institūcijas. J. Endziņš Komercreģistru tēlaini salīdzināja ar baltu lapu, kurā visiem būs pakāpeniski jāpierakstās. UR kā valsts iestāde turpinās darboties, bet papildus UR būs jākārto arī Komercreģistrs KCL paredzētajā kārtībā. Nobeigumā J. Endziņš teica, ka šobrīd ir iespējas katram izskatīt KCL spēkā stāšanās likumprojektu un sūtīt priekšlikumus darba grupai. Viņš atzina, ka līdz šim no pašvaldībām nav saņemts neviens priekšlikums, un apsolīja izskatīt visus priekšlikumus neatkarīgi no to formas.

Atbildot uz jautājumiem par izmaiņām, ko ienesīs KCL, V. Šadinovs atzina, ka līdz ar jauno kārtību pārveidotais uzņēmums sastapsies ar konkurenci pašvaldībai piegādājamo pakalpojumu izpildē, ja pakalpojumu spēs nodrošināt arī cits uzņēmums, tādēļ pasūtījuma izpilde varētu tikt uzdota konkursa kārtībā. Vaicāts par to, vai pašvaldības uzņēmumu pārreģistrēt pēc šobrīd spēkā esošiem noteikumiem vai sagaidīt KCL spēkā stāšanos, V. Šadinovs ieteica nenovilcināt reorganizāciju līdz pēdējam brīdim. Jebkurā gadījumā uzņēmums būs jāpārveido saskaņā ar KCL prasībām, vienīgi pirmajā gadījumā pielāgošanās termiņš būs viens gads, bet nogaidīšanas gadījumā — divi gadi. Viņš ieteica katrai pašvaldībai kā īpašniekam atsevišķi izvērtēt sev vēlamāko variantu un katra pašvaldības uzņēmuma šībrīža situāciju.

Kristīne Valdniece, "LV" pašvaldību lietu redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!