• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Zelta sultāns". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.2000., Nr. 350/352 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11572

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Žēl zaudētā laika"

Vēl šajā numurā

06.10.2000., Nr. 350/352

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Zelta sultāns"

"Vesti"

— 2000.09.28.

Ik stundu viņš gūst četrus miljonus dolāru peļņas.

Nē, viņš nav naftas karalis. Viņš ir parasts karalis. Visbagātākais karalis pasaulē. Halīfi no "Tūkstoš un vienas nakts" pasakām salīdzinājumā ar viņu ir nožēlojami derviši. Ap Brunejas sultānu Hasanalu Bolkiahu valda tāda greznība, ka to aprakstīt nespētu pat Šeherezada.

 

Dievišķā atblāzma

Sena leģenda vēsta, ka Bolkiahu dinastiju 1365. gadā aizsākuši četrpadsmit pusdievišķas izcelsmes un varoņu auguma brāļi, kuri līdz kolonizatoru atnākšanai pārvaldījuši ne vien visu Borneo salu, kurā vietu radis nelielais Brunejas sultanāts, bet arī visas tuvākās Indonēzijas salas. Pašlaik valdošais 29. Brunejas sultāns Bolkiahs Muizadins Vadaulāhs Muda Hasanals ir pusdievišķo senču pēctecis.

Viņš ir vecākais no trim Mudas Omara ali Saifudina II dēliem. Tēvs 1967. gada rudenī labprātīgi atteicās no troņa un oficiāli pasludināja Hasanalu par savu pēcteci. Bolkiahs ir ieguvis spožu mājas izglītību, pēc tam beidzis institūtu "Viktorija" Kualalumpurā (Malaizija) un visbeidzot — Karalisko akadēmiju Sandhērstā (Lielbritānija). 1968. gadā 22 gadu vecumā viņš uzkāpa tronī.

Jaunais valdnieks nesāka izgudrot velosipēdu un devās jau pirms viņa labi iestaigāto ceļu. Galvenais valsts uzplaukuma avots ir ienākumi no naftas, kas ieguldīti pasaules lielāko kompāniju akcijās, zemes un nekustamajos īpašumos.

Varētu valdīt bez bēdu

Jaunā sultāna uzkāpšana tronī sakrita ar visaktīvākajām Brunejas naftas un gāzes atradņu izstrādnēm, ar pasaules naftas tirgus uzplaukumu. Pirmoreiz ievērojamas naftas un gāzes rezerves nelielajā purvainajā zemes pleķī, ko sauc par Bruneju, atklāja angļu kolonisti 20. gadsimta sākumā. Angļu un holandiešu kompānija "Royal–Dutch Shell", par kuras paju īpašnieku tūdaļ pat kļuva Bolkiahu dinastija, urba urbumu pēc urbuma.

Naftas dolāri veidoja 90 procentu valsts budžeta. Pārējo — ienākumi no akcijām un nekustamā īpašuma gandrīz vai visās pasaules valstīs. Brunejas valdnieki būtu varējuši valdīt bez bēdu, nododoties dīkai dzīvei un izpriecām. Taču 29. sultānu tāda iespēja nevaldzināja.

Valdnieks un viņa brāļi

Savu nelielo, bet ienesīgo saimniecību Hasanals Bolkiahs sāka pārvaldīt, balstoties uz jaunākajiem brāļiem prinčiem Džefriju un Muhamedu. Sultāns, 1984. gadā vienlaikus ieņēmis premjerministra un aizsardzības ministra posteņus, brāļus iecēla attiecīgi par finansu un ārlietu ministriem.

Tomēr radnieciskās jūtas netraucēja Hasanalu 1998. gadā atņemt princim Džefrijam ministra portfeli par to, ka tas, pēc dabas būdams slaists un pleibojs, izputināja vienu no lielākajām valsts celtniecības kompānijām "Amedeo". Nepārtrauktajā uzdzīvē viņš pilnīgi pārstāja atšķirt savējo no valsts kabatas. Džefrijs bija patiesi sašutis: "Jaukt abas kabatas ir laba ģimenes tradīcija". Taču valstij bija sagādāts desmitiem miljonu dolāru zaudējums.

Hasanals paņēma finansu ministra portfeli savās rokās un kopš tā laika nav uzticējis to nevienam citam. Šajā trīsvienībā — premjerministrs, aizsardzības ministrs, finansu ministrs — viņš uzstājas līdz pat šim brīdim. Turklāt viņš ir arī Brunejas musulmaņu reliģiozais galva. Viņa nepiekāpība un stingrība palīdzējusi simtkāršot monarha un pēc tam arī valsts kasi un dzīvot ar tādu vērienu, ka Brunejas sultāns ir iekļuvis Ginesa rekordu grāmatā kā planētas visbagātākais cilvēks.

 

Zelta pods

Hasanals Bolkiahs nevēlējās dzīvot savu vecāku pilī, kas drīzāk atgādināja koka būdu. Jauno rezidenci, ko viņš uzcēla savai dinastijai — fantastisku pili ar milzīgu zelta kupolu Brunejas galvaspilsētā Bandarseribegavanā, nosauca par astoto pasaules brīnumu.

Šī celtne arī iekļuvusi Ginesa rekordu grāmatā. Pils atrodas tālu no galvaspilsētas centra zaļumos slīkstošā nomalē. Tās teritorija platības ziņā pielīdzināma Vatikānam. No augšas viss izskatās kā vairāki lieli savstarpēji savienoti lidlauki. Milzīgais pils zelta kupols slejas pāri "cietokšņa" sienām. Automašīnām šajā rajonā aizliegts apstāties.

Pašā pilī ir 1876 istabas un zāles, kurās redzamas retas, antikvāras lietas un vissmalkākā izstrādājuma paklāji pilnīgā saskaņā ar austrumnieku priekšstatiem par greznību. Daļa zāļu atvēlēta dižo gleznotāju oriģināldarbiem (Renuāra audeklu, piemēram, Brunejas sultāns iegādājās par 70 miljoniem dolāru). Pilī ir 257 vannasistabas ar zelta krāniem, no zelta darināti pat klozetpodi.

Pils teritorijā ir helikopteru laukums, slēgts hipodroms ar gaisa kondicionētāju (sultāns ir kaislīgs zirgu cienītājs), zirgu stallis ar 200 tīršķirnes auļotājiem, garāža 700 automašīnām, kas aizpildīta tikai par trešdaļu (mašīnu skaitā 50 rollsroisu, ir arī rozā kadiljaks ar zelta jumtu). Greznajā parkā mirdz apzeltīti laternu stabi. Sultānam ir pašam savs boings — lidojoša pils ar baseinu — un desmits sporta lidmašīnu.

Pils interjera papildināšanai un atjaunošanai ik gadu tiek tērēti desmitiem miljonu dolāru. Miljonus prasa arī sultāna un viņa vairāku simtu cilvēku lielās svītas ārzemju braucieni. Tie ir īsti svētki Armani, Versačes, Ninas Riči vadošajiem pasaules modes namiem. "Mēs varētu apģērbt veselas valstis ar to, ko no mums nopirkuši šīs ģimenes locekļi", atzinās kāds no Armani kompānijas pārstāvjiem.

1996. gadā Brunejas galvaspilsētā notika grandiozas svinības sakarā ar sultāna 50. dzimšanas dienu. Bija uzaicinātas visas pasaules monarhu dinastijas. Uz skatuves dziedāja Maikls Džeksons (par 17 miljonu dolāru lielu honorāru).

Hasanalam Bolkiaham nav svešas arī pasaulīgās izpriecas. Viņš arī tagad savos piecdesmit četros gados palicis tāds pats aizrautīgs sportists kā jaunībā. Taču līdz ar patiesi aristokrātiskiem sporta veidiem jāšanu un golfu viņš dievina arī badmintonu. Dabiski, ka šajā kaislībā līdz ar viņu jādalās arī viņa tuvākajiem cilvēkiem.

 

Stjuartes vīrs

Sultāna harēms nav liels: tikai divas sievas. Turklāt, tāpat kā savulaik viņa tēvs, viņš apprecēja vienu no savām māsīcām. Bet pēc dažiem gadiem, kvēli iemīlējies kādā stjuartē, paņēma par sievu arī viņu. Sievas sultānam dzemdējušas četrus prinčus un sešas princeses. Viena no princesēm nesen savā 18. dzimšanas dienā saņēma tēva dāvanu — aerobusu A–340 simts miljonu dolāru vērtībā.

Hasanals Bolkiahs mīl skaistas sievietes. Pirms diviem gadiem viņš nolēma papildināt savu pieticīgo harēmu un aicināja uz to uzreiz trīs skaistules. Viņš kāzu dāvanās apsolīja: pirmajai — itāļu aktrisei Marijai Kučinotei — apzeltītu "Ferrari", otrajai — itāļu televīzijas zvaigznei Marijai Matei — zelta kroni ar dimantiem un safīriem, bet trešajai — tumšādainajai supermodelei Tairei Benksai — salu Klusajā okeānā. Daiļavas nezkādēļ atteicās.

 

Piena upes

Piebāzis pasaulē vislielāko naudas zutni un iemūžinājis dzimtas ligzdu ar majestātiskām celtnēm, Hasanals Bolkiahs ar tādu pašu aizrautību sāka labiekārtot valsti. Liela bagātības daļa aiziet valsts militārās varenības stiprināšanai, lai, ja nu kas gadās, dotu pienācīgu prettriecienu jebkuram ienaidniekam. Lai gan armija nav liela (4450 militāristu, no kuriem 250 ir sieviešu), taču tā ir teicami apgādāta ar jaunākajiem angļu un franču ieročiem.

Brunejas soicālās apdrošināšanas sistēma tiek uzskatīta par vienu no labākajām pasaulē. Vidējais ienākums uz vienu Brunejas iedzīvotāju arī ir viens no lielākajiem pasaulē: 20–22 tūkstoši dolāru gadā, nerēķinot monarha kases ienākumus, kurai ir atsevišķa grāmatvedība. Šo lielo ienākumu dēļ 1992. gadā Ekonomikās sadarbības un attīstības organizācija Bruneju svītroja no Āzijas jaunattīstības zemju saraksta.

Brunejas pilsoņiem nav jāmaksā nekādi nodokļi. Tomēr viņi ir nodrošināti ar bezmaksas izglītību un visaugstākā līmeņa medicīnisko apkalpošanu. Pēc savas izvēles uz valsts rēķina viņi var mācīties jebkuras pasaules valsts jebkurā augstākajā mācību iestādē. Reizi gadā, arī uz valsts rēķina, katram brunejietim ir tiesības doties svētceļojumā uz Meku.

Dāsno automobiļu iegādes bezprocentu kredītu dēļ tagad Brunejā katram cilvēkam pieder vairākas automašīnas. Sastrēgumi Brunejas ielās ir tikpat lieli kā pasaules lielākajās galvaspilsētās. Tagad brunejieši iegādājas arī personiskās lidmašīnas — arī ar bezprocentu kredītu palīdzību.

 

Darbi un dienas

Valsti sultāns pārvalda ar dekrētu palīdzību. Viņam palīdz četri padomdevēju orgāni. Visa likumdošanas un izpildvara pieder valsts galvam, tas Brunejas sultanātu padara par absolūtu monarhiju. Darbojas tikai nozaru arodbiedrības, tām nav vienotas centralizētas organizācijas. Tā tad arī ir visa valsts politiskā dzīve.

Pēdējā laikā sultānam radušās jaunas rūpes: viņš nolēmis padarīt Bruneju par lielu lauksaimniecības produkcijas piegādātāju, tādēļ iegādājies Austrālijā rančo, kas ir vairākkārt lielāks par pašu Bruneju. Ar projektu paveicās, un "Brunejas izcelsmes" liellopu gaļu jau pilnā sparā iepērk Japāna.

Vai bagātajiem ir savas dīvainības? Nē, tas ir svarīgs solis tuvāk nākotnei, kad līdzās iemītajam "naftas ceļam" vajadzēs meklēt citus ceļus valsts kases papildināšanai.

Protams, ka sultānam rūp, kā rokās būs vara pēc viņa. 1998. gada augustā par likumīgo troņmantnieku Hasanals Bolkiahs oficiāli pasludināja savu vecāko dēlu 24 gadus veco princi Billāhu. Tajā dienā rollsroisu skaits pilspriekšā pārsniedza jebkuras saprātīgās robežas. Bet princis Billāhs nespēja aizturēt asaras, kad tēvs viņa jostai piesprādzēja ar dārgakmeņiem inkrustētu čūskveida malajiešu dunci krisu — augstākās varas simbolu. Ar zeltu izšūtā tērpā un ar briljantiem rotātu zelta kroni galvā princis noskūpstīja tēva labo roku, un tajā pašā brīdī nodārdēja 19 lielgabalu salūta zalve.

Lai eksperti apgalvo, ka naftas sultanātā atlicis labi, ja gadiem 20, tagad jau tas vairs nav tik svarīgi. Nafta savu ir paveikusi. Ar milzīgajiem ienākumiem un saprātīgo ekonomisko politiku ne Brunejai, ne tās monarhiem izputēšana nedraudēs pat pēc tam, kad fontāns izsīks.

 

Izziņa

Bruneja — Darusalama (Bruneja — miera miteklis) — Dienvidaustrumu Āzijas valsts Kalimantānas (Borneo) salas ziemeļrietumu krastā. Iedzīvotāju skaits — 300 tūkstošu, galvenokārt malajieši, kā arī ķīnieši, dajaki, kadajani. Galvaspilsēta — Bandarseribegavana. Oficiālās valodas — malajiešu un angļu.

Bolkiahs Hasanals ir 29. Brunejas sultāns. Dzimis 1946. gada 15. jūlijā. Par sultānu pasludināts 1967. gada 5. oktobrī. Kronēts 1968. gada 1. augustā. Ieņem premjerministra, aizsardzības ministra un finansu ministra posteņus. Ir Brunejas musulmaņu reliģiskais galva. Karalisko gaisa kara spēku goda maršals.

No 1888. līdz 1983. gadam Bruneja bija Lielbritānijas protektorāts. Kopš 1984. gada 1. janvāra — neatkarīga valsts Sadraudzības valstu sastāvā. Oficiālais statuss — konstitucionāla monarhija. Bruneja ietilpst Dienvidaustrumu Āzijas valstu asociācijas, islāma konferences organizācijas sastāvā, ir ANO locekle.

"LV" piebilde: Bruneja diplomātiskās attiecības ar Latvijas Republiku nodibinājusi 2000. gada 14. jūlijā.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!