• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Melnkalne ir sagatavojusies karam". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.2000., Nr. 350/352 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11570

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

No alfas līdz omegai

Vēl šajā numurā

06.10.2000., Nr. 350/352

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Melnkalne ir sagatavojusies karam"

"Die Welt"

— 2000.09.25.

"Die Welt" saruna ar prezidentu Milo Djukanoviču.

Dienvidslāvijas autonomās republikas Melnkalnes prezidents Milo Djukanovičs, ja amatā paliks Miloševičs, gada laikā grib panākt Melnkalnes neatkarību no Serbijas. Viņš valdībai Belgradā pārmet, ka tā ar Dienvidslāvijas armijas klātbūtni iebiedē vēlētājus Melnkalnē. Kara gadījumā uz Rietumiem orientētais politiķis cer uz "pašu spēkiem".

Ar Djukanoviču sarunājās Boriss Kalnokijs.

Die Welt : Belgradas draudi pret Melknkalni pastiprinās. Vai jūsu valsts ir briesmās?

Milo Djukanovičs : Melnkalne jau ilgāku laiku ir briesmās. Ticiet man, ka mūsu bruņotajiem spēkiem vēlēšanu diena nav mazāk bīstama kā jebkura cita diena. Miloševičs nepārtraukti uz Melnkalni izdara milzīgu spiedienu. Ja Miloševičs pēc šīm vēlēšanām viltojumu rezultātā paliks pie varas, tad šis spiediens uz mums nākošajās nedēļās un mēnešos dramatiski pastiprināsies. Tad Miloševičs var sākt izšķirošo cīņu pret demokrātiju Melnkalnē. Ja viņš to mēģinās, tad tas būs Dienvidslāvijas galīgais sabrukums.

Welt : Vai jūs ticat, ka tad, ja nonāks līdz bruņotam konfliktam ar Serbiju, Melnkalne spēs uzvarēt?

Djukanovičs : Mēs darīsim visu, lai izvairītos no konfrontācijas. Mēs nevēlamies karu, mēs vēlamies mieru. Taču tad, ja tomēr nonāks līdz karam, mums citas izvēles nebūs – tad mēs sevi aizsargāsim. Un es esmu pārliecināts, ka mums tas izdosies. Tas varētu izklausīties dīvaini, jo mēs esam daudz mazāka valsts par Serbiju. Taču tā ir bijis arī citos karos, kuros Miloševičs ir zaudējis. Beigās visu izšķir motivācija – uzvar tas, kuram ir pamatotāks iemesls cīnīties.

Welt : Ko darīs Rietumi, lai palīdzētu Melnkalnei?

Djukanovičs : Valstu savienība ir atklāti un skaidri brīdinājusi Miloševiču. Es domāju, ka Rietumi ir guvuši mācību no četriem kariem, kurus ir izraisījis Miloševičs. Rietumi neļaus viņam sākt arī piekto, bet reaģēs ātri un spēcīgi. Taču tad, ja karš notiks, mēs galvenokārt paļausimies paši uz saviem spēkiem.

Welt : Vai tad, ja Serbijā būs stabila un demokrātiska vadība, Melnkalne atteiksies no centieniem panākt neatkarību?

Djukanovičs : Ja Serbijā drīz nonāks līdz patiesai demokratizācijai, ar valdību, kas mūs respektēs kā līdztiesīgus partnerus, tad es neredzu iemeslu, kāpēc vajadzētu sabrukt kopējai Dienvidslāvijas valstij.

Welt : Vai tad, ja Miloševičs paliks, Melnkalne rīkos referendumu par neatkarību?

Djukanovičs : Ja Miloševičs paliks un savu politiku nemainīs, nākošajā gadā pienāks moments, kad mēs tautai jautāsim tās domas par Melnkalnes neatkarību.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!