• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Abramovičs liek uz Goru". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.2000., Nr. 350/352 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11567

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Amato vietā - izskatīgais Rutelli"

Vēl šajā numurā

06.10.2000., Nr. 350/352

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Abramovičs liek uz Goru"

"Izvestija"

— 2000.09.20.

Amerikāņu zinātnieki prognozē prezidenta vēlēšanu rezultātus.

Vašingtonā notika tagadējās vēlēšanu kampaņas politisko prognožu prezentācija. Tajā piedalījās septiņi Amerikā pazīstami profesori, Amerikas politisko zinātņu asociācijas biedri. Katram no viņiem ir savs modelis, kā aprēķināt katra kandidāta iespējas uzvarēt. Viņi vienprātīgi apgalvoja, ka nav šaubu par demokrātiskās partijas favorīta un tagadējā viceprezidenta Ela Gora uzvaru vēlēšanās, kas notiks 7. novembrī. Laikraksta "Izvestija" korespondents Jevgēņijs Bajs satikās ar vienu no prognozētājiem, politisko zinātņu profesoru Alanu Abramoviču no Emori universitātes Atlantā.

— Kas ir jūsu izstrādātā modeļa pamatā?

— Tas pamatojas uz trijiem galvenajiem rādītājiem. Pirmais ir iekšzemes kopprodukta pieauguma līmenis vēlēšanu gada pirmajā pusgadā. Otrais — esošā prezidenta iedzīvotāju atbalsta līmenis vasaras vidū un trešais — vai politiskā kandidāta partija atrodas pie varas astoņus gadus vai vairāk. Pēdējo rādītāju es saucu par "izmaiņu vektoru". Tas objektīvi parāda vēlētāju vēlmi nomainīt politiskos darbiniekus, un šobrīd tas liecina par labu mūsu favorīta konkurentam republikānim Džordžam Bušam. Bet pirmie divi rādītāji pilnībā aizēno viņa efektu. IKP pieaugums pirmajā pusgadā svārstījās uz piecu procentu atzīmes. Tas nav sensacionāls, bet visai stabils un labvēlīgs rādītājs Goram. Klintona darbības pozitīvs novērtējums jūlijā veidoja 59–60 procentu, kas ir ļoti augsts rādītājs prezidentam, kurš aizņem Balto namu astoņu gadu garumā.

— Vai prezentācijas laikā figurēja prognozes par to, ar cik lielu pārsvaru uzvarēs Els Gors?

— Es uzskatu, ka viņš uzvarēs ar nelielu, bet neapstrīdamu balsu pārsvaru. Es dodu Goram apmēram 53–54 procentus, un Bušam — 47–48 procentus. Citi mani kolēģi prognozē lielāku pārsvaru, un dod Goram 60 procentu. Manuprāt, tas ir maz iespējams. Es aprēķinos neizmantotu tādus ekonomiskos rādītājus kā bezdarba vai inflācijas līmenis, jo tie attiecas uz atsevišķām ekonomikas sfērām. Taču IKP pieauguma līmenis atspoguļo tās vispārējo stāvokli. Manis veiktie aprēķini pēdējās trīs vēlēšanu kampaņās pilnībā piepildījās. 1992. gadā es pareģoju Klintona uzvaru ar 46, 7 procentiem un kļūdījos tikai par desmito procenta daļu — viņš ieguva 46,6 procentus. 1996. gadā es devu Klintonam 56,4 procentus — viņš savāca 54,6 procentus. Turklāt tagadējo prognozi es izsludināju jau vairākas nedēļas atpakaļ, kad Bušs apsteidza Goru visās sabiedrības aptaujās.

— Vai jūs neņemat vērā kaut kādus neparedzamus notikumus? Ja, piemēram, benzīna cena pieaugs līdz katastrofālam līmenim un tas izraisīs iedzīvotāju masveida neapmierinātību?

— Mana modeļa pamatā ir tas, ka no vasaras vidus līdz vēlēšanu datumam nekas katastrofāls nenotiek. Protams, garantēt to neviens nevar. Var izraisīties skaļš skandāls, kas būtu spējīgs ieviest korekcijas ainā. Mans modelis, kā visas pārējās politisko prognožu metodes, nav ideāls. Bet šobrīd Els Gors kontrolē situāciju un nekas neliecina par to, ka viņš šo kontroli varētu zaudēt. Mani kolēģi un es esam pārliecināti par viņa uzvaru vēlēšanās par 90 procentiem.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!