• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Gunāram Astram aicina piešķirt Saharova prēmiju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.09.2005., Nr. 138 https://www.vestnesis.lv/ta/id/115527

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nesadegt, aizdedzot personības

Vēl šajā numurā

01.09.2005., Nr. 138

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Gunāram Astram aicina piešķirt Saharova prēmiju

Eiropas Parlamenta Nāciju Eiropas grupa (UEN) atbalstījusi četru Latvijas deputātu iniciatīvu un šā gada Saharova prēmijai izvirza padomju režīma disidentu un brīvības cīnītāju Gunāru Astru.

ASTRA.JPG (11552 bytes)Lai uzrunātu savus kolēģus no citām politiskajām grupām, Nāciju Eiropas grupas Latvijas deputāti sagatavojuši informatīvu materiālu angļu un franču valodā par Gunāru Astru, kas visiem Eiropas Parlamenta deputātiem tiks izplatīts nākamās nedēļas plenārsēdē Strasbūrā (Francijā). Latvijas deputāti īpaši uzsver – Gunāra Astras nominēšana Saharova balvai būtu cieņas apliecinājums simtiem tūkstošu cilvēku, kas ne vien Latvijā, bet arī visā Centrālajā un Austrumeiropā upurēja savas dzīves un dzīvības cīņai par vārda un domas brīvību, pret cilvēku pamattiesību aizskaršanu un komunisma režīmu.
“Gunārs Astra bija izcila personība, cilvēks, kuram tolaik valdošajā baiļu, melu un vajāšanas atmosfērā pietika drosmes nostāties pret represīvo režīmu, neraugoties uz personīgās brīvības zaudēšanu un pastāvīgu vajāšanu. Gunārs Astra bija īstens Andreja Saharova domubiedrs un ideju paudējs, ar kuru Latvija var patiesi lepoties. Lielā mērā pateicoties Gunāram Astram un viņam līdzīgajiem, mūsu valsts šodien ir brīva, tā ir pārstāvēta Eiropas Savienībā un arī tās Parlamentā,” delegācijas vārdā uzrunājot savus kolēģus grupas sēdē, uzsvēra deputāte Inese Vaidere.

Uzziņai:

Gunārs Astra bija viens no spilgtākajiem cīnītājiem pret padomju režīmu par demokrātijas, brīvības un cilvēktiesību atjaunošanu ne tikai Latvijā, bet visā Austrumeiropā. Savas dzīves laikā par “pretpadomju darbību” tiesāts divas reizes. Kopumā ieslodzījumā viņš pavadīja vairāk nekā divdesmit gadus un mira neskaidros apstākļos Krievijā astoņdesmito gadu beigās.
Andreja Saharova balva par domas brīvību pirmo reizi pasniegta 1988.gadā. Tā tiek piešķirta indivīdiem un organizācijām, kas sniegušas nozīmīgu devumu cīņā par cilvēktiesībām pasaulē. Pagājušogad balvu piešķīra Baltkrievijas žurnālistu asociācijai, pasvītrojot Eiropas Parlamenta nepārprotamo atbalstu demokrātiskajai opozīcijai Baltkrievijā.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!