• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Krievi saulaini sagaida Pērsonu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.2000., Nr. 350/352 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11552

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvijas valodu domstarpības"

Vēl šajā numurā

06.10.2000., Nr. 350/352

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Krievi saulaini sagaida Pērsonu"

"Dagens Nyheter"

— 2000.09.27.

Jērans Pērsons pašlaik apmeklē Maskavu, un darba kārtībā ir ES un Krievijas attiecības. Krievijas premjerministrs Kasjanovs izcēlis divas problēmas, ar kurām Pērsonam varētu nākties cīnīties, kad Zviedrija nākamgad kļūs par ES priekšsēdētājvalsti.

Ja varam ticēt premjerministram Jēranam Pērsonam un viņa namatēvam Krievijas premjerministram Mihailam Kasjanovam, Zviedrijas un Krievijas attiecības ir tikpat saulainas kā trešdien laiks Maskavā. Pērsons atrodas divu dienu oficiālā vizītē Krievijā un vakardienu veltīja sarunām ar savu krievu kolēģi.

Vienīgais tumšais mākonis parādījās, kad laipnais Kasjanovs preses konferencē uzsvēra, ka Krievija ir noraizējusies par informācijas trūkumu par militāro sadarbību Eiropas Savienībā un ka Maskava vēlas, lai visas jaunās kandidātvalstis "atbilst ES standartam, runājot par cilvēktiesībām, it īpaši attieksmē pret nacionālajām minoritātēm".

Šis izpušķotais formulējums sevī slēpj skaidri nepateiktus draudus ES kandidātēm Igaunijai un Latvijai, kuru attieksmi pret saviem krieviski runājošajiem iedzīvotājiem Krievija ir asi kritizējusi. Valodas jautājums ir inficējis Baltijas valstu un Krievijas attiecības, turklāt Kasjanova iestarpinājums norāda uz ļoti lielu iespējamību, ka šī jautājuma risināšana var tikt uzticēta Jēranam Pērsonam, kad Zviedrija gadu mijā pārņems ES prezidentūru.

Citādi, kā jau teikts, bija tikai spoža saule. Likās, ka Pērsons pēc tikšanās, kurā kungi cita starpā diskutēja par zviedru eksportuzņēmumu situāciju, ir acīmredzami apmierināts. Kasjanovs konstatēja, ka tirdzniecības apmaiņa pēc pēdējo gadu apsīkuma ir augusi. Viņš solīja mazāk birokrātijas un ka "vecmodīgie" likumi, kas traucē ekonomikas attīstību, tiks atcelti. Jēranam Pērsonam ar palīdzības organizācijas SIDA starpniecību līdzi bija 120 pavisam svaigu miljonu no zviedru nodokļu maksātājiem, ko izmantos, lai attīrītu notekūdeņus Krievijas Baltijas jūras anklāvā Kaļiņingradā.

"Šis ir mans piektais Krievijas apmeklējums, un es varu vienīgi konstatēt, ka šādas tikšanās kļūst aizvien ikdienišķākas. Tas ir labi", uzsvēra premjerministrs Pērsons.

Trešdien Jērans Pērsons Kremlī tiksies ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Gaidāms, ka Pērsons cita starpā runās arī par Raula Vallenberga lietu.

Ēriks Olsons

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!