• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kā izskaust "sieviešu" un "vīriešu" profesijas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.08.2005., Nr. 136 https://www.vestnesis.lv/ta/id/115317

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pārmija dzelzceļam un biznesa attīstībai

Vēl šajā numurā

30.08.2005., Nr. 136

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kā izskaust “sieviešu” un “vīriešu” profesijas

Piektdien, 26.augustā, sākta projekta “Profesiju segregāciju cēloņu mazināšana” īstenošana Eiropas Kopienas “Equal” programmas ietvaros. Šajā projektā kā partnere iesaistījusies arī Valmieras pilsētas dome.
Projekts paredz mazināt sabiedrībā pastāvošos stereotipus par dzimumu lomām darba tirgū, kuru rezultātā rodas profesiju dalījums “sieviešu” un “vīriešu” profesijās, un novērst situāciju, kad tehniskajās nozarēs dominē vīrieši, bet humanitārajās jomās un apkalpojošajās nozarēs – sievietes. Pastāvot profesiju sadalījumam jeb segregācijai tehniskajās nozarēs, šajās jomās trūkst kvalificēta darbaspēka un netiek izmantots sieviešu potenciāls tajās, jaunieši neizvēlas perspektīvām profesijām atbilstošu izglītību, sievietes dominē zemāk apmaksātās profesijās, trūkst sociālā līdzsvara darba vietās un netiek izmantots sieviešu kā iespējamo uzņēmēju potenciāls, informē projekta sabiedrisko attiecību vadītāja Ilze Šēfere.
“Problēmas risināšanai esam atraduši, mūsuprāt, inovatīvu un integrētu pieeju, apvienojot pavisam 20 visdažādāko nozaru organizācijas ne tikai nacionālā, bet arī reģionālā līmenī. Risinot problēmu no izglītības un karjeras veidošanas, sieviešu nodarbinātības, pašvaldību politikas plānošanas un stereotipu mazināšanas viedokļa, ceram veicināt vienlīdzīgu iespēju nodrošināšanu darba tirgū,” uzsver Sabiedrības integrācijas fonda direktors Nils Sakss.
Projekta īstenošanā sadarbojas pavisam 20 sadarbības partneri – augstskolas, nevalstiskās organizācijas, valsts institūcijas, pašvaldības, pieaugušo izglītības centri un privātuzņēmēji. Projekta īstenošana ilgs līdz 2007.gadam; tā ietvaros tiks veikti pētījumi par profesiju segregācijas jeb sadalījuma cēloņiem, analizēta skolēnu nākotnes plānu izvēle, veikti profesionālo karjeru un izglītības izvēli veicinoši pasākumi un nodrošinātas darba prakses iespējas uzņēmumos skolēniem, kā arī analizētas eksakto studiju programmas augstskolās. Lai atbalstītu sievietes, kuras vēlas darboties tehniskajās nozarēs, tām tiks nodrošināta apmācības un darba iespēja, kā arī sniegts finansiāls atbalsts un konsultācijas sievietēm, kuras vēlas uzsākt uzņēmējdarbību tehniskajā sfērā. Projekta ietvaros tiks analizētas pašvaldību (arī Valmieras pilsētas) attīstības stratēģijas un izstrādātas rekomendācijas no dzimumlīdztiesības perspektīvas, vienlaikus veicot stereotipu mazinošus pasākumus projekta atbalstam.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!