• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārzemju presē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.08.2005., Nr. 134 https://www.vestnesis.lv/ta/id/115046

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Laika relativitātes vēsturiskais vektors

Vēl šajā numurā

25.08.2005., Nr. 134

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārzemju presē

Šveices “Neue Zürcher Zeitung” intervijā Šveices ārlietu ministre Mišelīna Kalmī-Reja pauž pārliecību, ka personu brīvas pārvietošanās attiecināšana arī uz desmit jaunajām ES dalībvalstīm, par ko 25.septembrī tiks rīkots referendums, ir gan uzņēmēju, gan darba ņēmēju interesēs. Lai gan ministre priekšroku dod divpusējām attiecībām ar ES, viņa tomēr domā, ka nav jāņem atpakaļ iesniegums par uzņemšanu Savienībā, ko Šveice iesniedza deviņdesmito gadu sākumā.
Kalmi-Reja norāda, ka attiecību paplašināšana un padziļināšana ar citām pasaules valstīm, ieskaitot ASV, ir ilgāks process. Šveiciešiem savas intereses jāaizstāv ne tikai Eiropā, bet arī citos pasaules reģionos.

Krievijas “Pravda”: “Pēc “krāsaino revolūciju” virknes Krievijas politiskā darbība postpadomju telpā manāmi aktivizējusies.” Raksta autors, atsaucoties uz “vārdā nenosauktu augstu stāvošu avotu Kremlī”, norāda, ka “šobrīd nepieciešams civilizēts dialogs ar ES un ASV par savstarpējām attiecībām agrākās PSRS teritorijā. Tam jāveicina Krievijas pozīciju nostiprināšana NVS”.

Franču “La Libre”: “Statistikas rādītāji ir tuvu katastrofāliem. Valstī nav nedz dzimstības veicināšanai piemērotu higiēnisko apstākļu, nedz ekonomisko nosacījumu.” Eksperti piedāvā citus risinājumus un iespējas, tomēr piebilst, ka šajā jomā valsts un veselības ministrijas politika ir pārāk neefektīva (gan līdzekļu sadalē, gan aprīkojuma nodrošinājuma ziņā). Ne velti rakstā šī krīze nosaukta par “demogrāfisko bedri”.

Vācu “Der Spiegel”: “Angela Merkele un Gerhards Šrēders dara, ko spēj, lai dabūtu savā pusē austrumvāciešus. Taču plaši izplatītā neapmierinātība pirms vispārējām vēlēšanām septembrī ir kļuvusi simboliska. Austrumvāciešu neprognozējamība būs izšķirīgā kārts vēlēšanās. Arī šoreiz vēlēšanu rezultāts varētu izšķirties valsts austrumos, taču laiks, kad austrumvācieši ticēja solījumiem vēlēšanu kampaņas laikā, ir pagājis. Viņi vairs necer uz reāliem problēmu risinājumiem un ir noskaņoti balsot par kreisajām partijām. Ja arī tās nespēj piedāvāt risinājumu, tad vismaz runā austrumu valodā. Un tā ir valoda, kuru, kā šķiet, nesaprot neviena no vadošajām Vācijas politiskajām partijām.”

ASV “The Washington Times” autors, pamatojot savu viedokli ar ekonomikas procesu darbības principiem, prognozē cenu krišanos naftas tirgū, vairāk gan pievēršoties ASV kontekstam. Viņš norāda, ka nav nepieciešami nekādi valsts politikas pasākumi cenu regulācijai, jāļauj vien darboties tirgus likumsakarībām.

Krievijas “Ria Novosti”: Pēc Mihaila Margelova domām, trešais pasaules karš rit jau pēdējos desmit gadus, proti, pret teroristu organizācijām, kas ir savstarpēji saistītas, to darbībai aptverot gandrīz visu pasauli. Viņaprāt, nav atšķirības starp Al Qaeda un čečenu teroristiem. Terorismu vienīgi ar militāriem līdzekļiem apkarot nevar – tā vietā nepieciešams darboties četros pamatvirzienos: finansiālā, informatīvā, politiskā un masu iznīcināšanas ieroču izplatības kontrolē.

Pēc ĀM Ārzemju preses analīzes nodaļas materiāliem

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!