• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2000. gada 26. septembra noteikumi Nr. 342 "Fundamentālo un lietišķo pētījumu projektu izvērtēšanas un finansēšanas kārtība". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.2000., Nr. 350/352 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11483

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.343

Grozījumi Ministru kabineta 1997.gada 16.decembra noteikumos Nr.417 "Uzturēšanās atļauju izsniegšanas un reģistrēšanas kārtība"

Vēl šajā numurā

06.10.2000., Nr. 350/352

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 342

Pieņemts: 26.09.2000.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.342

Rīgā 2000.gada 26.septembrī (prot. Nr.46, 28.§)

Fundamentālo un lietišķo pētījumu projektu izvērtēšanas un finansēšanas kārtība

Izdoti saskaņā ar likuma "Par zinātnisko darbību" 31.panta trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā izvērtējami un finansējami fundamentālo un lietišķo pētījumu projekti (turpmāk — projekts).

2. Projektus finansē, pamatojoties uz konkursa rezultātiem, atbilstoši likumam "Par valsts un pašvaldību pasūtījumu". Konkursu izsludina valsts pasūtītājs — Latvijas Zinātnes padome — laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un laikrakstā "Zinātnes Vēstnesis".

II. Projektu pieteikšana un ekspertīze

3. Projekta pieteicējam nepieciešamas publikācijas izdevumos, kuri ir iekļauti Latvijas Zinātnes padomes apstiprinātajā vispāratzīto recenzējamo zinātnisko izdevumu sarakstā, vai patenti, vai jaunas konkurētspējīgas izstrādnes (piemēram, tehnoloģijas, aparāti, metodikas), kurām ir konkrēts pamatots lietojums.

4. Projekta pieteicējs līdz 1.jūnijam iesniedz Latvijas Zinātnes padomē projekta pieteikumu nākamā gada finansējumam (1.pielikums) divos eksemplāros, kā arī elektroniskā veidā MS Word formātā. Projekta pieteikumu pēc tā reģistrācijas iesniedz attiecīgajā zinātnes nozares ekspertu komisijā.

5. Ekspertu komisijā katru projekta pieteikumu izvērtē vismaz divi eksperti, kuri nepārstāv projekta pieteicēja institūciju. Eksperti ir augsti kvalificēti attiecīgās zinātnes nozares zinātnieki, kas atbilst Latvijas Zinātnes padomes noteiktajiem kritērijiem.

6. Eksperti divu nedēļu laikā pēc projekta pieteikuma saņemšanas izvērtē projektu un vērtējumu (2.pielikums) iesniedz attiecīgajā komisijā.

7. Eksperti sniedz savu vērtējumu atbilstoši šādiem kritērijiem:

7.1. paredzamo rezultātu zinātniskā nozīmība;

7.2. projekta izpildes iespējas un nodrošinājums;

7.3. projekta vadītāja un izpildītāju zinātniskā kvalitāte;

7.4. paredzamo rezultātu praktiskā nozīmība Latvijas kultūrā, izglītībā un tautsaimniecībā;

7.5. projekta finansu līdzekļu izlietošanas efektivitāte.

8. Paredzamo rezultātu zinātnisko nozīmību eksperts vērtē pēc projekta mērķu un uzdevumu zinātniskās aktualitātes un plānotā zinātniskā ieguvuma salīdzinājumā ar esošajiem sasniegumiem attiecīgajā zinātnes nozarē Latvijā un pasaulē.

9. Projekta izpildes iespējas eksperts vērtē pēc projekta vadītāja (zinātnieka, kurš ir formulējis projekta mērķi un uzdevumus, sagatavojis projekta pieteikumu un var vadīt projekta īstenošanu) un izpildītāju (zinātnieka, zinātnieku grupas vai zinātniskās institūcijas, kas uzņemas projekta īstenošanu) iepriekšējās zinātniskās darbības (piemēram, publikācijas, patenti, disertācijas, dalība starptautiskos projektos) un pētījumu materiāltehniskā nodrošinājuma. Projekta nodrošinājumu raksturo tās zinātniskās institūcijas materiāltehniskais stāvoklis, starptautiskās sadarbības un cita veida kooperācijas iespējas, kurā ir plānots veikt pētījumus.

10. Izvērtējot projekta vadītāja un izpildītāju zinātnisko kvalitāti, ņem vērā viņu zinātnisko kvalifikāciju, attīstības iespējas (aizstāvētās disertācijas, doktorantu un gados jaunu izpildītāju iesaiste projektā) un iepriekšējā zinātniskā devuma kvalitāti.

11. Projekta vadītāja un izpildītāju iepriekšējā zinātniskā devuma kvalitāti nosaka:

11.1. monogrāfijas;

11.2. publikācijas starptautiski citējamos zinātniskos žurnālos (SCI);

11.3. patenti un jaunas izstrādnes;

11.4. publikācijas zinātniskos žurnālos.

12. Projekta rezultātu praktisko nozīmi Latvijas kultūrā, izglītībā un tautsaimniecībā vērtē pēc plānoto rezultātu praktiskās lietošanas iespējām un to tiešas vai netiešas ietekmes uz Latvijas kultūras, izglītības un tautsaimniecības attīstību.

13. Katru šo noteikumu 7.punktā noteikto kritēriju eksperts vērtē ar vienu no pieciem vērtējumiem — "izcili", "ļoti labi", "labi", "apmierinoši" vai "neapmierinoši". Komentārā eksperts īsi pamato savu vērtējumu.

14. Ja nepieciešams, eksperts var pieprasīt projekta pieteicējam paskaidrojumus vai papildu informāciju.

15. Ekspertu komisija divu nedēļu laikā pēc ekspertu vērtējumu saņemšanas izskata projekta pieteikumu un ekspertu vērtējumus, sagatavo un iesniedz Latvijas Zinātnes padomē atzinumu par pieteiktajiem projektiem (3.pielikums).

16. Latvijas Zinātnes padome nedēļas laikā pēc ekspertu komisijas atzinuma saņemšanas pieņem lēmumu par projekta finansēšanu. Lēmumu par katra projekta finansējuma apmēru Latvijas Zinātnes padome pieņem divu nedēļu laikā pēc likuma par valsts budžetu kārtējam gadam publicēšanas.

17. Ekspertu komisijas atzinumu un ekspertu vērtējumus ekspertu komisija nosūta projekta pieteicējam mēneša laikā pēc lēmuma par projekta finansēšanu pieņemšanas.

18. Latvijas Zinātnes padome mēneša laikā pēc konkursa noslēguma publicē laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un laikrakstā "Zinātnes Vēstnesis" finansēto projektu sarakstu: projekta nosaukumu, projekta vadītāja vārdu un uzvārdu, kā arī piešķirtā finansējuma apmēru.

III. Projektu finansēšana

19. Latvijas Zinātnes padome projektus finansē no gadskārtējā valsts budžetā zinātniskajai darbībai piešķirtajiem līdzekļiem.

20. Divu nedēļu laikā pēc lēmuma par finansējuma piešķiršanu pieņemšanas Latvijas Zinātnes padome ar projekta vadītāju slēdz līgumu par projekta īstenošanu.

21. Divu nedēļu laikā pēc šo noteikumu 20.punktā minētā līguma noslēgšanas projekta vadītājs slēdz līgumu ar zinātnisko institūciju, ar kuru projekta vadītājs atrodas darba attiecībās vai kurā plānots veikt projektu, par projekta administratīvo un materiāltehnisko nodrošinājumu. Par noslēgto līgumu projekta vadītājs informē Latvijas Zinātnes padomi.

22. Pamatojoties uz šo noteikumu 20. un 21.punktā minētajiem līgumiem, valsts pasūtītājs — Latvijas Zinātnes padome (Izglītības un zinātnes ministrija) — dod rīkojumu asignēt projekta īstenošanai piešķirtos līdzekļus Valsts kasē saskaņā ar likumu "Par budžetu un finansu vadību".

23. Projekta vadītājs nedēļas laikā pēc kārtējā ceturkšņa beigām iesniedz Latvijas Zinātnes padomē ceturkšņa starppārskatu par izlietoto finansējumu. Latvijas Zinātnes padome starppārskatu kopijas divu nedēļu laikā pēc ceturkšņa beigām iesniedz Izglītības un zinātnes ministrijā. Izglītības un zinātnes ministrija sagatavo un iesniedz Finansu ministrijā starppārskatu kopsavilkumu.

24. Latvijas Zinātnes padome ceturkšņa starppārskatu izskata nedēļas laikā pēc tā saņemšanas. Ja Latvijas Zinātnes padome secina, ka projektam piešķirtie līdzekļi tiek izlietoti nelietderīgi, tai ir tiesības pārtraukt projekta turpmāko finansēšanu.

25. Projekta vadītājs līdz nākamā gada 1.februārim iesniedz Latvijas Zinātnes padomē gada pārskatu par projekta izpildes gaitu un iegūtajiem rezultātiem (4.pielikums). Latvijas Zinātnes padome gada pārskata kopiju iesniedz Izglītības un zinātnes ministrijā.

26. Izglītības un zinātnes ministrija līdz nākamā gada 1.martam iesniedz Finansu ministrijā zinātnisko projektu gada pārskatu kopsavilkumu.

27. Ja projektam piešķirtie līdzekļi ir izlietoti nelietderīgi, Latvijas Zinātnes padome nodrošina līdzekļu atmaksu valsts budžetā.

IV. Noslēguma jautājums

28. Projekta pieteicējs šo noteikumu 4.punktā minēto pieteikumu 2001.gada finansējumam iesniedz mēneša laikā pēc šo noteikumu stāšanās spēkā.

 

Ministru prezidents A.Bērziņš 

Izglītības un zinātnes ministrs K.Greiškalns

 

1. pielikums
Ministru kabineta
2000. gada 26. septembra
noteikumiem Nr.342

<<p align="center">

Izglītības un zinātnes ministrs K.Greiškalns

 

2. pielikums
Ministru kabineta
2000. gada 26. septembra
noteikumiem Nr.342

Fundamentālo un lietišķo pētījumu projektu
eksperta vērtējums

Izglītības un zinātnes ministrs K.Greiškalns

 

3. pielikums
Ministru kabineta
2000. gada 26. septembra
noteikumiem Nr.342

Izglītības un zinātnes ministrs K.Greiškalns

 

4. pielikums
Ministru kabineta
2000. gada 26. septembra
noteikumiem Nr.342

Izglītības un zinātnes ministrs K.Greiškalns

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!