• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ķīnas Tautas Republikas ārlietu ministra vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.08.2005., Nr. 132 https://www.vestnesis.lv/ta/id/114825

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par atbalstu vētras seku likvidēšanai Ziemeļeiropā

Vēl šajā numurā

23.08.2005., Nr. 132

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ķīnas Tautas Republikas ārlietu ministra vizīti Latvijā

19.augustā, tiekoties ar Latvijas valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, Ķīnas Tautas Republikas ārlietu ministrs Li Džaosins uzsvēra – Ķīna ir ieinteresēta dibināt arvien ciešākus politiskos, ekonomikas, izglītības un kultūras kontaktus ar Latviju kā Eiropas Savienības dalībvalsti. Sarunā atzīmēts, ka Latvija atrodas reģionam stratēģiski nozīmīgā vietā un tas ir svarīgs priekšnoteikums Ķīnas turpmākai interesei par ekonomisko sakaru padziļināšanu ar Latviju. Ķīnas ārlietu ministrs sacīja, ka pēc Latvijas prezidentes valstsvizītes Ķīnā pagājušajā gadā par 80% pieaudzis tirdzniecības apjoms. Ķīna vēlas arī aktīvi turpināt dažādu līmeņu abpusējos kontaktus un vizītes. Ministrs augstu novērtēja Latvijas straujo izaugsmes tempu, iekšzemes kopprodukta apjomu, norādot, ka Ķīna apsveic un apbrīno Latvijas dinamisko attīstību.

Sarunā liela uzmanība pievērsta arī starptautiskām aktualitātēm, īpaši ANO reformām un gaidāmajai ANO Ģenerālajai asamblejai šā gada septembrī. Abas puses apmainījās viedokļiem par šābrīža globālo situāciju saistībā ar reformām, kā arī prezidente interesējās par Ķīnas nostāju dažādos ANO reformu jautājumos.

Valsts prezidenta preses dienests

Pie Ministru prezidenta

19.augustā Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar Ķīnas Tautas Republikas (KTR) ārlietu ministru Li Džaosinu, kurš ieradās Latvijā oficiālā vizītē. Sarunas sākumā ārlietu ministrs izteica gandarījumu par iespēju viesoties Latvijā un tikties savstarpējās sarunās, kā arī nodeva sveicienus no ĶTR premjerministra.
Amatpersonas atzinīgi vērtēja Latvijas un Ķīnas divpusējās attiecības. Ķīnas ārlietu ministrs akcentēja abu valstu savstarpējo politisko uzticēšanos un sadarbību. “Lai arī mūsu valstis atrodas tālu viena no otras un ir atšķirīgas, mēs tomēr varam atrast daudz kopīga un mācīties viens no otra, savstarpēji atbalstīt un būt labi partneri,” teica Ķīnas ārlietu ministrs. Savukārt Ministru prezidents norādīja: „Latvija ir atvēra un ieinteresēta sadarbībā ar Ķīnu, tās ekonomikai ir liels potenciāls, un tā paver plašas iespējas rast kopējas intereses.”
Ministru prezidents norādīja uz iespējām savstarpējo sadarbību attīstīt un palielināt, veicināt uzņēmēju sakarus, kultūras apmaiņu, kā arī sadarbību izglītībā un zinātnē.
Abas amatpersonas bija vienisprātis, ka liels potenciāls ir veiksmīgi iedibinātajām draudzīgajām attiecībām un sadarbībai starp sadraudzības pilsētām Ķīnā un Latvijā.
Ministru prezidents augstu novērtēja Ķīnas ekonomiskos panākumus, kā arī izteica gatavību attīstīt sadarbību transporta, tranzīta un loģistikas jomā, norādot uz Latvijas izdevīgo ģeogrāfisko stāvokli, kas paver iespējas Latvijai kļūt par loģistikas centru Baltijas valstu vidū.
Tikšanās laikā amatpersonas norādīja uz nepieciešamību veicināt uzņēmēju līdzdalību tirdzniecības gadatirgos, tādējādi palielinot iespējas sadarboties pārtikas, elektronikas, informācijas tehnoloģiju jomā, stiprinot kontaktus banku un tūrisma nozarē. Savukārt Ķīnas ārlietu ministrs atbalstīja iespējas sadarboties transporta jomā, it īpaši jūrniecības nozarē.
Ķīnas ārlietu ministrs pateicās par Latvijas pausto starptautisko atbalstu Ķīnā organizēt 2008.gada olimpiskās spēles un 2010. gada pasaules “Expo” izstādi.
Sarunas nobeigumā Ķīnas ārlietu ministrs solīja nodot ĶTR premjerministram ielūgumu apciemot Latviju un ielūdza Ministru prezidentu apmeklēt Ķīnu, kā arī atzinās, ka paspējis iemīlēt Latviju un tās skaisto galvaspilsētu Rīgu.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Pie ārlietu ministra

19.augustā Latvijas ārlietu ministrs Artis Pabriks tikās ar Ķīnas Tautas Republikas (ĶTR) ārlietu ministru Li Džaosinu, kurš Latvijā oficiālā vizītē ieradās pēc ārlietu ministra ielūguma.
Latvijas un ĶTR attiecības pēdējos gados piedzīvo strauju attīstību – ne tikai politiskā dialoga jomā, bet jo īpaši ekonomikā. To vēlreiz apliecina šā gada vizīšu, t.sk. ārlietu ministru, apmaiņa. No 23. līdz 25.augustam notiek arī kārtēja Latvijas un ĶTR Apvienotās komitejas ekonomiskās sadarbības jautājumos sanāksme Rīgā.
Abas puses pievērsās divpusējās sadarbības jautājumiem – tika runāts par politiskā dialoga turpināšanu, apmainoties ar dažādu līmeņu vizītēm, kā arī tālāk attīstot konsultāciju mehānismu ārlietu ministriju starpā, par sadarbības tālāku paplašināšanu ekonomikā, izglītībā un kultūrā. Pozitīvi tika novērtēta jau pašreizējā pilsētu sadarbība, kā arī iespēja to paplašināt. Puses bija vienotas, ka labas perspektīvas ir sadarbībai transporta nozarē.
Abi ministri apmainījās viedokļiem arī par starptautiskajām aktualitātēm, izvērsti apspriežot jautājumu par Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) reformu. Vienāds viedoklis tika pausts par reformas nepieciešamību un tās pārskatāmību. Sarunā uzsvērts, ka vienlīdzīgām iespējām ANO jābūt kā mazajām, tā lielajām valstīm. Latvijas ārlietu ministrs atzīmēja, ka mūsdienu situācija prasa nesaistīt ANO pārveidi tikai ar Drošības padomes reformu. Svarīgi, lai reforma skartu arī citas ANO institūcijas, piemēram, Cilvēktiesību komisiju. Latvija atbalsta ANO ģenerālsekretāra priekšlikumu par komisijas aizstāšanu ar Cilvēktiesību padomi. Puses apmainījās arī viedokļiem par situāciju Korejas pussalā un citiem aktuāliem jautājumiem.
Vizītes laikā parakstīts Protokols par apmaiņu ar ratifikācijas rakstiem par Līgumu par savstarpējo tiesisko palīdzību krimināllietās, kas tika parakstīts Valsts prezidentes vizītes laikā ĶTR 2004. gada 15.aprīlī.
Latvijas ārlietu ministrs Artis Pabriks apmeklēja Ķīnu oficiālā vizītē no šā gada 22. līdz 27. maijam.

Ārlietu ministrijas Preses centra un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!