• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par izmaiņām nodokļu likumdošanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.08.2005., Nr. 131 https://www.vestnesis.lv/ta/id/114717

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vizuālām izmaiņām muitas darbinieku formas tērpos

Vēl šajā numurā

19.08.2005., Nr. 131

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par izmaiņām nodokļu likumdošanā

Ceturtdien, 18.augustā, Valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināti trīs likumprojekti, kas skar nodokļu likumdošanu. Izmaiņas tiek plānotas likumos par pievienotās vērtības nodokli (PVN), nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) un uzņēmumu ienākuma nodokli (UIN).
Paredzams, ka grozījumi nodokļu likumos tiks izskatīti un virzīti 2006.gada valsts budžeta likuma grozījumu pavadošo likumprojektu paketē.
Finanšu ministrija ir sagatavojusi trīs likumprojektus : “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli””, “Grozījumi likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli”” un “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli””. Daļa izmaiņu likumos tiek veiktas, lai nodrošinātu atbilstību Komerclikumā lietotajai terminoloģijai.
Likuma par PVN grozījumu rezultātā tas tiks saskaņots ar Eiropas Padomes atbilstošās direktīvas normām, kas regulē PVN darbību Eiropas Savienībā. Likumā tiks vienkāršota ar PVN apliekamo personu izslēgšanas kārtība no VID reģistra, lai atvieglotu cīņu ar negodprātīgiem nodokļu maksātājiem. Likuma grozījumi precizēs atskaitāmā priekšnodokļa noteikšanu, kā arī sakārtos citas normas.
Izmaiņas likumā par NĪN savukārt nepieciešamas, lai precizētu normas, kas attiecas uz biedrībām un nodibinājumiem, kā arī uz organizācijām, kurām piešķirts sabiedriskā labuma statuss. Ar 2007.gadu NĪN aprēķinu arī par ēkām, tāpat kā līdz šim par zemi, veiks pašvaldība. Lai tiktu apzināti pilnīgi visi nodokļa maksātāji par ēkām, likuma pārejas noteikumi papildināti ar jaunu punktu, kurš nosaka nodokļa maksātājiem par ēkām pienākumu mēneša laikā rakstveidā informēt pašvaldību, ja līdz 2007.gada 1.februārim nav saņemts nodokļa maksāšanas paziņojums, kā arī attiecīgas soda sankcijas šā pienākuma neizpildes gadījumā.
Izdarot grozījumus likumā par UIN, normatīvajā aktā tiks iekļautas normas, kas atbilst ES Padomes direktīvai par kopēju nodokļu sistēmu, ko piemēro dažādu dalībvalstu uzņēmējsabiedrību pārveides gadījumos. Likumprojektā arī paredzēts, ka agrākajām bezpeļņas organizācijām – dzīvokļu īpašnieku kooperatīvajām sabiedrībām – tiks piemērots īpašs nodokļu režīms. Mainīsies arī zaudēto parādu norakstīšanas kritēriji un tiks noteikts, ka debitoru parādu nodokļa vajadzībām atļauts norakstīt arī tad, ja debitora parādu piedziņa tiesas ceļā nav iespējama lietderības apsvērumu dēļ (debitoru parāda summa ir mazāka nekā ar tās atgūšanu saistītie izdevumi), ja iepriekš veikti visi iespējamie pasākumi parāda atgūšanai.
Visi trīs likumprojekti paredz, ka būs nepieciešamas papildu izmaiņas esošajā likumdošanā, proti, jāizstrādā atbilstoši Ministru kabineta noteikumi.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!