• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Likumsargi piketā vēršas pie sabiedrības. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.08.2005., Nr. 129 https://www.vestnesis.lv/ta/id/114540

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgā šodien lielais futbols

Vēl šajā numurā

17.08.2005., Nr. 129

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Likumsargi piketā vēršas pie sabiedrības

Vakar, 16.augustā, iepretim Ministru kabineta ēkai, kā arī pie Raiņa pieminekļa Esplanādē piketēja vairāki simti policijas darbinieku no teju visiem Latvijas rajoniem un visām policijas struktūrvienībām. Piketa mērķis bija pievērst valdības uzmanību Latvijas Iekšlietu ministrijas struktūrvienībās esošajai krīzes situācijai, kuras pamatā ir zemā policijas atalgojuma, materiāli tehniskā un sociālā nodrošinājuma problēmas.

POL.JPG (22167 bytes)
Policistu pikets pie Ministru kabineta ēkas
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

Latvijas Policistu biedrības (LPB) valdes priekšsēdētājs Agris Sūna “LV” atzina, ka, viņaprāt, pikets esot izdevies. Kā iepriekš tika prognozēts, tajā piedalījušies ap tūkstoš cilvēku, kuri pārstāvēja gan robežsardzi, gan policiju, gan ugunsdzēsējus. A.Sūna pauda prieku par policistu atsaucību. Rīgā savas intereses aizstāvēja likumsargi arī no Latgales.
Aprunāties ar piketētājiem bija ieradušies arī valdības pārstāvji – Ministru prezidents Aigars Kalvītis un iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons. Kā vēsta ziņu aģentūra LETA, A.Kalvītis norādījis, ka algas netiks paaugstinātas ne policistiem, ne robežsargiem, ne arī ugunsdzēsējiem, kamēr Valsts policijas vadība nebūs izteikusi konkrētus priekšlikumus par to, kas būtu uzlabojams iekšlietu sistēmā.
A.Sūna norādīja, ka LPB esot gatava piedāvāt savus priekšlikumus par to, kādi uzlabojumi būtu veicami, lai šīs sistēmas struktūrvienības varētu pilnvērtīgi funkcionēt.
Ar šā piketa starpniecību, pēc A.Sūnas sacītā, esot sperts liels solis – tikusi informēta sabiedrība par kritisko stāvokli, kādā atrodas Iekšlietu ministrijas struktūrvienības. Jāpiezīmē, ka pirmo reizi Latvijas vēsturē policijas darbinieki, ugunsdzēsēji un robežsargi sanāk vienuviet, lai piketētu. A.Sūna pavēstīja, ka šis ir pirmais un vienīgais gadījums Latvijā. Līdzīgi noticis 1998.gadā Īrijā. Arī tad policijas darbinieki piketējuši, lai pievērstu uzmanību viņu zemajam atalgojumam.
Par situācijas nopietnību Latvijā tikušas informētas arī pārējās Eiropas Savienības dalībvalstis – LPB izsūtījusi informāciju saviem kolēģiem šo valstu policistu biedrībās.
Pašlaik policijas darbinieki pelna vidēji 180 līdz 190 latus mēnesī (pēc nodokļu nomaksas). Pēc A.Sūnas teiktā, tās ir vienas no zemākajām, ja ne pat zemākās policistu algas visā Eiropas Savienībā. Arī Lietuvā un Igaunijā amata brāļi saņemot vairāk. Kaimiņvalstīs policista alga nav mazāka par 350 latiem. Šādu samaksu par savu darbu pieprasa arī Latvijas policisti.
Tieši zemās algas ir viens no iemesliem, kādēļ no darba policijā aiziet daudz kvalificētu speciālistu, un šā atalgojuma dēļ arī nav viegli iesaistīt jaunus darbiniekus. Tas savukārt var būt par cēloni tam, ka policija nebūs spējīga pildīt savas tiešās funkcijas sabiedriskās kārtības nodrošināšanā.
Ja nākamā gada budžeta grozījumos netiks atvēlēti līdzekļi šo problēmu risināšanai, A.Sūna brīdina, ka Latvijas Iekšlietu ministrijas struktūrvienību darbinieki varētu spert nākamo soli un doties gājienā.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!