• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aizvadīts pirmais struktūrfondu apguves gads. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.08.2005., Nr. 129 https://www.vestnesis.lv/ta/id/114517

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Komercreģistra ieraksti jāaktualizē

Vēl šajā numurā

17.08.2005., Nr. 129

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aizvadīts pirmais struktūrfondu apguves gads

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) apkopojusi pieredzi un rezultātus, kas sasniegti, pieņemot projektu pieteikumus Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzekļu saņemšanai.

ZVIEDRIJA.JPG (21602 bytes)
ES struktūrfondu naudu var izmantot visdažādākajiem mērķiem. Piemēram, Zviedrijā ES nauda ieguldīta arī kādā akmens apstrādes muzejā
Foto no Eiropas Komisijas Audiovizuālās bibliotēkas

2004.gada 12.augustā LIAA sāka projektu pieteikumu pieņemšanu Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) līdzfinansētajās programmās:
1) “Atbalsts komercsabiedrības infrastruktūras modernizācijai”;
2) “Atbalsts jaunu produktu un tehnoloģiju attīstībai”;
3) “Atbalsts konsultācijām un komercsabiedrību dalībai starptautiskās izstādēs un tirdzniecības misijās”.
Savukārt 2004.gada 1.novembrī sākta projektu pieņemšana Eiropas Sociālā fonda (ESF) līdzfinansētajā programmā “Atbalsts nodarbināto kvalifikācijas celšanai, pārkvalifikācijai un tālākizglītībai”.
Šo valsts atbalsta programmu (VAP) vadība notiek atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem, kas nosaka atbalsta sniegšanas kārtību. LIAA strādā atbilstoši ES normām, kā arī Latvijas Republikas Finanšu un Ekonomikas ministriju izstrādātajiem noteikumiem un prasībām.
Gada laikā LIAA pieņēmusi 264 projektu pieteikumus, kuru kopējais pieprasītā atbalsta apjoms ir 47 495 235,75 lati. Tas atbilst 59 procentiem no visiem piešķirtajiem līdzekļiem laika posmam no 2004. līdz 2006.gadam. Aģentūras direktora lēmums par pieteiktā projekta apstiprināšanu nosūtīts 174 atbalsta pretendentiem, bet ar 154 atbalsta saņēmējiem parakstīti līgumi. Šobrīd savus projektus LIAA administrētajās VAP veiksmīgi pabeiguši 23 uzņēmumi, kuri kopumā saņēmuši vairāk nekā divus miljonus latu.
Visvairāk projektu – 116 – iesniegts atbalsta saņemšanai konsultācijām un uzņēmēju līdzdalībai starptautiskajās izstādēs, bet vislielākā summa – 44,545 miljoni latu – ir pieprasīta komercsabiedrību infrastruktūras modernizācijai.
Visaktīvākā nozare ES struktūrfondu līdzekļu piesaistīšanā bijusi apstrādes rūpniecība – šīs nozares uzņēmumi iesnieguši 93 projektu pieteikumus par kopējo summu 38,733 miljoniem latu. Rūpniecībā visvairāk projektu – 16 – šobrīd pieteikts metālu un to izstrādājumu ražošanai. Liela summa pieprasīta arī tā dēvētajai citur neklasificētajai (piemēram, mēbeļu) ražošanai – pieteikti 14 projekti par 5,98 miljoniem latu. Ievērojamu projektu skaitu iesnieguši kokapstrādes uzņēmumi, kuri kopumā vēlas saņemt 3,54 miljonus latu.
LIAA direktors Andris Ozols uzskata, ka aizvadītais darba gads bijis veiksmīgs. Viņš arī norāda, ka aģentūra ne vien nodrošinājusi VAP īstenošanu, bet arī mudinājusi uzņēmējus aktīvāk pieteikties ES struktūrfondu līdzekļiem. Šajā nolūkā LIAA veikusi plašu izskaidrošanas darbu plašsaziņas līdzekļos un veidojusi dialogu ar uzņēmējiem, rīkojot seminārus un konferences. “Būtiski, ka LIAA lielu uzmanību pievērš reģionu uzņēmējiem, kuri pagaidām ir kūtrāki par saviem Rīgas kolēģiem, – pavasarī notika piecas lielas konferences tieši Latvijas reģionu uzņēmējiem. Mēs darām visu, lai katrs aktīvais un patiesi ieinteresētais Latvijas uzņēmējs varētu realizēt savas ieceres ar ES struktūrfondu līdzekļu atbalstu,” norāda Andris Ozols.

Pēc LIAA informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!