• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Esam ieinteresēti Apvienotās Karalistes atbalstā mūsu ceļam uz Eiropas Savienību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.10.2000., Nr. 348/349 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11441

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ir kopīgi paveikts ievērojams darbs un ir vērojamas pozitīvas tendences

Vēl šajā numurā

05.10.2000., Nr. 348/349

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Esam ieinteresēti Apvienotās Karalistes atbalstā mūsu ceļam uz Eiropas Savienību

3. oktobrī Latvijā oficiālā vizītē ieradās Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes parlamenta apakšpalātas spīkere Betija Būtroida

A3.JPG (11234 BYTES)

Vakar, 4.oktobrī, Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume tikās ar Lielbritānijas parlamenta augšpalātas spīkeri Betiju Būtroidu

Pie Saeimas priekšsēdētāja

Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes parlamenta apakšpalātas spīkeres B.Būtroidas un Saeimas priekšsēdētāja J.Straumes tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas skar sadarbību starp abām valstīm un Latvijas virzību uz Eiropas Savienību un NATO.

Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra, ka attiecības starp Latviju un Apvienoto Karalisti vērtējamas kā sekmīgas. Notikušas vairākas nozīmīgas vizītes gan parlamenta augstāko amatpersonu, gan komisiju līmenī. J.Straume sacīja, ka Latvija ir ieinteresēta ciešāku kontaktu veidošanā starp abu valstu parlamentu komitejām, un pauda cerību, ka Apvienotās Karalistes parlamenta Ārlietu komiteja drīzumā varētu apmeklēt Latviju. Veiksmīga ir sadarbība starp abu valstu parlamentu kanceleju vadību.

Saeimas priekšsēdētājs akcentēja, ka Latvijas svarīgākie ārpolitiskie mērķi ir integrācija Eiropas Savienībā un NATO, tāpēc Latvija ir ieinteresēta Apvienotās Karalistes atbalstā šiem centieniem. Savukārt, runājot par ekonomiskās sadarbības attīstību, J.Straume sacīja, ka Apvienotā Karaliste ir viena no svarīgākajām Latvijas ekonomiskās sadarbības partnerēm, tostarp — sestā lielākā investētājvalsts Latvijā. Viņš piebilda, ka tomēr vēlētos redzēt lielāku britu uzņēmēju klātbūtni mūsu valstī.

B.Būtroida bija vienisprātis par labas sadarbības iespējām starp abu valstu parlamentiem. Apliecinājums tam ir arī fakts, ka Apvienotās Karalistes parlamenta apakšpalātā darbojas Latvijas un Apvienotās Karalistes parlamentu sadarbības grupa. B.Būtroida sacīja, ka britu parlaments ar interesi seko līdzi Latvijas progresam un īpaši iepriecinošs ir temps, kādā mūsu valstī notiek pārmaiņas. Apsveicams ir Latvijas entuziasms virzībā uz ES un NATO. "Eiropas Savienība nebūtu pilnīga savienība, ja tajā nebūtu Baltijas valstu," teica B.Būtroida.

Pārrunājot Latvijas un Krievijas divpusējās attiecības, J.Straume sacīja, ka mūsu valsts tiecas tās veidot konstruktīvas un abpusēji ieinteresētas. Latvijas prioritātes attiecībās ar Krieviju ir jau sagatavoto līgumu parakstīšana, starpvaldību komisijas darba rezultatīva norise, parlamentāro kontaktu nostiprināšana, kā arī pārrobežu un reģionālās sadarbības veicināšana. Viņš minēja Latvijas paveikto — sabiedrības integrācijas programmas pieņemšanu un īstenošanu, kā arī Pilsonības likuma, Izglītības likuma un Valsts valodas likuma pieņemšanu atbilstoši Eiropas ekspertu un institūciju ieteikumiem.

Apvienotās Karalistes parlamenta apakšpalātas spīkere pauda sajūsmu par Latvijā redzēto un izteica īpašu prieku par iespēju apmeklēt Rīgas Centrāltirgu. "Tikšanās ar valsts amatpersonām ir ļoti svarīgas, bet vislabāk par konkrētās valsts dzīvi var uzzināt, viesojoties skolās, slimnīcās, arī tirgū. Man šie iespaidi ir ļoti krāsaini un daudzpusīgi", sacīja augstā viešņa.

Saeimas preses dienests

A2.JPG (20572 BYTES)

Vakar, 4.oktobrī, Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga tikās ar Lielbritānijas parlamenta augšpalātas spīkeri Betiju Būtroidu         Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

 

Pie Valsts prezidentes

Tikšanās laikā apspriesti Latvijas un Lielbritānijas divpusējo attiecību jautājumi, abu valstu parlamentārie kontakti, kā arī ES paplašināšanās gaita. Abas puses bija vienisprātis, ka Latvijas un Lielbritānijas sadarbība būtu paplašināma, tajā skaitā finansu jomā. B.Būtroida iepazīstināja V.Vīķi-Freibergu ar sieviešu parlamentāriešu darbību Lielbritānijas parlamentā. Runājot par diskusiju, kas daudzās pasaules valstīs izvērtusies saistībā ar iespējamo kvotu noteikšanu sieviešu iesaistei parlamentā, abas puses bija vienisprātis, ka kvotu noteikšana neatspoguļo cilvēka profesionālās spējas un būtu diskriminējošs noteikums.

V.Vīķe–Freiberga un B.Būtroida apmainījās viedokļiem par ES paplašināšanās procesu. Valsts prezidente pateicās Lielbritānijai par atbalstu Latvijai eirointegrācijā, kā arī iepazīstināja ar Latvijas un ES sarunu gaitu.

Valsts prezidenta preses dienests

 

A1.JPG (26736 BYTES) Pie Ministru prezidenta

Vakar, 4. oktobrī, pie Ministru prezidenta Andra Bērziņa viesojās Lielbritānijas parlamenta Pārstāvju palātas spīkere Betija Būtroida (attēlā pa kresi) .

Tikšanās laikā Ministru prezidents informēja Lielbritānijas parlamenta spīkeri par Latvijas prioritātēm iestāšanās procesā Eiropas Savienībā un integrāciju citās Eiropas struktūrās. A.Bērziņš atzina, ka šajā procesā pozitīvs piemērs ir ārvalstu investoru atbalsts. Sarunas laikā minēta otrdien notikusī Ārvalstu investoru padomes sēde, kas atzīta par lietderīgu pasākumu abām dalībnieku pusēm.

Viešņa interesējās par sabiedrības integrācijas procesu Latvijā. Ministru prezidents atzina, ka tiek intensīvi strādāts šajā jautājumā, bet vēl ir daudz darāmā. B.Būtroida augstu novērtēja paveikto Latvijas minoritāšu integrācijā un izteicās, ka starptautiskās organizācijas atbalsta Latvijas centienus.

Lielbritānijas parlamenta spīkere pievērsās Latvijas tiesu sistēmas un bezdarba jautājumiem Latvijā. Ministru prezidents informēja spīkeri par gaidāmajām valsts investīcijām šajā jomā un par to, ka bezdarba līmenim valstī ir tendence samazināties.

B.Būtroida uzsvēra, ka viens no galvenajiem viņas vizītes uzdevumiem ir gūt tiešus iespaidus par Latviju, kontaktējoties ar tās iedzīvotājiem.
A7.JPG (27848 BYTES) A10.JPG (32327 BYTES)

Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes parlamenta apakšpalātas spīkere Betija Būtroida, iepazīstot Rīgu, Rīgas Centrāltirgu

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Valdības preses departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!