• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Medību karstumā aicina nepiemirst likuma burtu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.08.2005., Nr. 126 https://www.vestnesis.lv/ta/id/114236

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

2,3 miljoni iedzīvotāju ir pagātne

Vēl šajā numurā

11.08.2005., Nr. 126

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Medību karstumā aicina nepiemirst likuma burtu

Pīļu medību sezonas atklāšana tradicionāli mednieku aprindās ir liels notikums. Tik plašos pasākumos gadās arī starpgadījumi un pārkāpumi. Lai tos nepieļautu un lai tie nemestu ēnu uz mednieku brālības svētkiem, Valsts meža dienests (VMD) un Valsts policija (VP) kontrolēs notiekošo.

PILE.JPG (15439 bytes)
No sestdienas pīlēm jādubulto modrība, jo tiks atklāta to medību sezona, kurā piedalīsies tūkstošiem mednieku
Foto: Reinis Traidās, A.F.I.

13.augusta pēcpusdienā atklātā pīļu medību sezona ilgs līdz 15.novembrim. Pirmo mēnesi pīles medīt būs atļauts tikai trešdienās, sestdienās un svētdienās, bet no 16.septembra – katru dienu. No sestdienas drīkstēs medīt arī vairākus citus ūdensputnus.

Mednieki kļuvuši apzinīgāki

Ūdensputnu medību sezonas atklāšana mednieku saimei kļuvusi par profesionāliem svētkiem. Bet tiem ir arī sava ēnas puse. Tik plaša mēroga kopāpulcēšanās nereti iet roku rokā ar pārkāpumiem, jo diemžēl daļa mednieku pamanās iemest darvas karoti kopējā medus mucā.
Tomēr salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem uzlabojas Medību likuma ievērošana, – to jau pērn secināja VMD. Kā “LV” rakstīja pirms gada pēc pīļu medību sezonas atklāšanas, VMD sadarbībā ar Valsts policiju rīkotajos reidos medību norises vietās novērots, ka mednieku uzvedība kļuvusi korektāka.
VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes Prevencijas pārvaldes Prevencijas dienestu nodaļas priekšnieks Lauris Arājs spriež, ka reidi devuši vērā ņemamus rezultātus. Viņaprāt, arī tas rosinājis medniekus kļūt apzinīgākiem, viņi pilnveidojuši “savu izpratni par medību tradīcijām, kā rezultātā konstatēto pārkāpumu, īpaši ar alkoholisko dzērienu lietošanu saistīto, ūdensputnu medību atklāšanas dienās ir mazāk”.
To apliecina arī skaitļi – pēc VP datiem 2003.gadā ūdensputnu medību sezonas atklāšanas dienās konstatēti 337 administratīvie pārkāpumi, bet pērn – 225.

Sola stingru kontroli

VMD un policija cer, ka šogad labi iesāktais tiks turpināts un pārkāpumu būs arvien mazāk. Kontrole gan tiek solīta stingra, lai novērstu iespējamos nelaimes gadījumus un pārbaudītu prasību ievērošanu. Sestdien un svētdien Valsts policija sadarbībā ar VMD teritoriālo struktūrvienību darbiniekiem pastiprināti kontrolēs notiekošo gan ūdensputnu medību vietās, kā arī piebraukšanas vietās uz ūdenstilpēm un uz ceļiem pēc medībām, uzsver VP preses un sabiedrisko attiecību birojs.
Lai nesagādātu nepatīkamus brīžus un neapdraudētu apkārtējos, policija aicina medniekus ievērot medību noteikumus un sabiedrisko kārtību ne vien sezonas atklāšanas dienās, bet arī visas sezonas garumā. Profilaktiskie reidi notiks līdz pat novembra vidum.
Kā atgādina VMD Medību daļas vadītājs Jānis Baumanis, medību laikā pie mednieka jāatrodas medību dokumentiem – mednieka apliecībai, medību šaujamieroča atļaujai un mednieka sezonas kartei. Mednieka sezonas kartē jāreģistrē visi nelimitētie dzīvnieki (tajā skaitā medījamie ūdensputni), kuri attiecīgajā sezonā nomedīti. Tā ka katra nošautā pīle ir jāreģistrē.
Medniekiem izvirzītas vairākas prasības. Putnus aizliegts šaut, ja tie atrodas uz ūdens vai lido leņķī, kas ir mazāk par trīsdesmit grādiem no ūdens virsmas, uzsver speciālists. Ir vēl citi būtiski priekšnoteikumi, piemēram, ūdenstilpēs, kurām nav noteikts publiskās ūdenstilpes statuss, medības obligāti jāsaskaņo ar medību tiesību īpašnieku vai lietotāju un jāpiesaka vietējā mežniecībā.

Uzziņai:

* Medījamie dzīvnieki un to medīšanas termiņi ir noteikti Medību noteikumos (publicēti “LV” 30.12.2003.).
* Līdz 15.septembrim pīļu medības atļautas trešdienās, sestdienās un svētdienās.
* No 16.septembra līdz 15.novembrim pīļu medības atļautas katru dienu.

Ilze Apine, “LV”
ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!