• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Meli par Austrumeiropu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.10.2000., Nr. 345/347 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11416

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mēs Eiropas Savienībai esam saistoši, mūs gaida kā pilntiesīgu dalībvalsti

Vēl šajā numurā

04.10.2000., Nr. 345/347

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Meli par Austrumeiropu"

Bija pēdējais laiks sagraut eiro noliedzēju apgalvojumu, ko viņi plaši izmanto kampaņas laikā — proti, melus, ka, dāņiem referendumā nobalsojot pret pievienošanos eiro, tiks uzlabotas Austrumeiropas valstu izredzes tikt uzņemtām ES. Nekas nevar būt nepareizāks. Jūnija kustības, Sociālistiskās tautas partijas un Vienības saraksta apgalvojuma bezgaumību pastiprina fakts, ka ES kandidātvalstis tiek pieķēdētas eiro pretinieku ratiem, lai gan neviens no "nē" flanga nav pat papūlējies runāt ar šo valstu oficiālajiem pārstāvjiem. Tā ir visīstākā dezinformācija, kas liecina, ka eiro pretinieki kampaņas pēdējā, izšķirošajā fāzē sāk "zaudēt pulveri".

Tagad uz viņu raidīto uguni tiek atbildēts ar pretuzbrukumu. Pirms dažām dienām trīs Baltijas valstu premjerministri un ārlietu ministri paziņoja "Berlingske Tidende", ka dāņu "nē" var aizkavēt viņu uzņemšanu ES, jo Dānija ir paplašināšanās stingrākā aizstāve un vadošais spēks, kas iestājas par Baltijas valstu uzņemšanu ES.

Un vakar vairāku Austrumeiropas vēstniecību pārstāvji teica laikrakstam "Jyllands–Posten", ka viņi nevēlas, lai viņu valstis būtu gūsteknes eiro pretinieku kampaņā. Visi aptaujātie vēstnieki pauda bažas, ka Dānija, eiro pretiniekiem gūstot pārsvaru, zaudēs savu ietekmi ES, un tādējādi kandidātvalstis zaudēs svarīgu sabiedroto.

Eiro pretinieku arguments, ka ES stingrās prasības pret valstīm, kas vēlas pievienoties eiro, sašķels Eiropu divās daļās, radot jaunu plaisu starp Rietumiem un Austrumiem, ir ķerts no zila gaisa. Tieši otrādi — var pat apgalvot, ka paplašināšanās ir atkarīga no kopējās valūtas. Eiro panākumi ir nosacījums politisko un ekonomisko spēku koncentrācijai, kas vedīs vienoto Eiropu pretim mērķim.

Kādēļ gan nevar gaidīt uz Monetāro savienību vēl dažus gadus, kamēr Austrumeiropas valstis būs tai gatavas? Atbilde ir tāda, ka viss paplašināšanās process var sabrukt, ja iespējas netiks izmantotas laikus. Kad Krievija konsolidēs spēkus, situācija var mainīties, jeb, kā to pirms pāris dienām "Berlingske Tidende" teica Latvijas premjerministrs Andris Bērziņš: "Ja paplašināšanās aizkavēsies, pār mums atkal var nolaisties Krievijas ēna."

Gudri teikts. Un par šiem vārdiem būtu vērts padomāt, pirms ceturtdien balsosim par vai pret eiro.

"Berlingske Tidende"

— 2000.09.23.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!