• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Cer nepieļaut kavēšanos pārejā uz eiro. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.08.2005., Nr. 125 https://www.vestnesis.lv/ta/id/114129

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vai apdrošinātāji izmanto autovadītāju nezināšanu?

Vēl šajā numurā

10.08.2005., Nr. 125

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Cer nepieļaut kavēšanos pārejā uz eiro

Lai gan mazliet sarukusi, gada inflācija arī jūlijā nav noslīdējusi zem 6% atzīmes, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotā informācija. Tas kārtējo reizi liek bažīties par to, cik reālas ir Latvijas iespējas samazināt inflāciju atbilstoši Māstrihtas kritēriju prasībām, lai, kā plānots – 2008.gada 1.janvārī – pievienotos eiro zonai.

Kā zināms, valsts gatavība dalībai Eiropas Ekonomikas un monetārajā savienībā (EMS) tiek vērtēta pēc vairākiem kritērijiem, kas cita starpā paredz, ka inflācijas līmenis nedrīkst pārsniegt triju inflācijas ziņā vislabāko Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidējo rādītāju vairāk nekā par 1,5%. Lai iekļautos šajos kritērijos, Latvijai divos gados vidējā inflācija jāsamazina līdz 2%–3%, kas šķiet grūti izpildāms uzdevums, jo īpaši ņemot vērā ne visai iepriecinošās inflācijas prognozes.
Lai nepieļautu novirzes no eiro ieviešanas plāna, valdība izveidojusi augsta līmeņa vadības komiteju, kuras uzdevums ir nodrošināt eiro ieviešanas procesa saskaņotu virzību. Pirmdien notika jau otrā vadības komitejas sanāksme, kurā tika apspriesta komitejas un darba grupu turpmākā darba organizācija un iezīmēts eiro ieviešanas galveno pasākumu laika plāns.
Svarīgākie atskaites punkti šajā procesā ir Ministru kabineta noteiktais eiro ieviešanas termiņš – 2008.gada 1.janvāris, kā arī Latvijas dalība valūtas kursa mehānismā II (VKM II), kas ir aptuveni divus gadus ilgs pārbaudes mehānisms. Šajā laikā mūsu valstij jānodrošina nacionālās valūtas kursa stabilitāte attiecībā pret eiro. Paredzams, ka 2007.gada vidū ES institūcijas sniegs savu vērtējumu par to, kā Latvijai veicies ar eiro ieviešanas kritēriju izpildi. Pozitīva vērtējuma gadījumā varēsim pievienoties EMS un ieviest eiro.
Atbilstoši Ministru kabineta lēmumam paralēli eiro ieviešanas procesa vadības komitejai izveidotas arī piecas darba grupas konkrētu uzdevumu risināšanai, lai laikus sagatavotu un īstenotu ES vienotās valūtas ieviešanai nepieciešamos pasākumus naudas un maksājumu sistēmas, finanšu sistēmas, normatīvo aktu, uzņēmējdarbības un sabiedrības informēšanas jomā. Šīs darba grupas strādā vadības komitejas pakļautībā. Noteicošā loma eiro ieviešanā būs valsts administrācijas darba grupai, kas nodrošinās iedzīvotājiem un uzņēmējiem iespēju izmantot eiro gan skaidro un bezskaidro maksājumu veikšanai, gan arī aizpildot nodokļu deklarācijas un citus dokumentus.
Darba grupām līdz 14.oktobrim jāsagatavo darba plāni jomās, par kurām tās ir atbildīgas saistībā ar eiro ieviešanu, bet vadības komitejai kopējais rīcības plāns eiro ieviešanai Latvijā jāizstrādā un jāiesniedz Ministru kabinetam līdz šā gada 1.novembrim.
Lai nodrošinātu efektīvu eiro ieviešanu, vadības komitejai jāizstrādā Eiropas vienotās valūtas ieviešanas stratēģija un rīcības plāns. Savukārt par vadības komitejas lēmumu īstenošanu, darba grupu savstarpējo koordinēšanu un eiro ieviešanas administratīvo atbalstu atbildēs eiro projekta vadītājs, kuram būs jāizstrādā eiro ieviešanas struktūrplāns. Pašlaik ir izsludināts konkurss uz eiro projekta vadītāja vietu.
Vadības komiteju vada Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Valentīna Andrējeva, tajā ir FM, Latvijas Bankas, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas, Ekonomikas ministrijas, Tieslietu ministrijas un Valsts kancelejas pārstāvji.

Gita Kronberga, “LV”
gita.kronberga@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!