• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Brīvā tirdzniecība ar lauksaimniecības precēm". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.10.2000., Nr. 345/347 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11410

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Brīvība, vienlīdzība, cieņa"

Vēl šajā numurā

04.10.2000., Nr. 345/347

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Brīvā tirdzniecība ar lauksaimniecības precēm"

Šo brīdi mēs gaidījām kopš marta. Pēc septiņu mēnešu ilgām, grūtām sarunām trešdien pusdienlaikā Polija un Eiropas Savienība parakstīja vienošanos par savstarpēju lauksaimniecības preču tirdzniecības liberalizāciju.

Klupšanas akmens sarunās bija importa nodevu paaugstināšana, ko mūsu valdība ieviesa pagājušā gada rudenī, piemērojot to dažiem lauksaimniecības produktiem, pirmām kārtām graudiem, cukuram un cūkgaļai. Eiropas Savienība konsekventi centās panākt nodevu atcelšanu, sasaistot ar to tālāko lēmumu pieņemšanu, savukārt Polijas puse aizstāvējās, pamatojoties, ka nodevu paaugstināšana esot notikusi saskaņā ar starptautiskajiem līgumiem un ka tā vienīgi kompensē mums neizdevīgo tirdzniecības bilanci.

Polija ir pēdējā kandidātvalstīs, ar kuru ES ir parakstījusi vienošanos par tirdzniecības liberalizāciju. Tomēr mums ir pamats apmierinājumam, jo, kā izteicās ES lauksaimniecības komisārs Francs Fišlers, "šī vienošanās ir plašāka un dziļāka par visiem līgumiem, kas pēdējā laikā ir noslēgti ar Viduseiropas un Austrumeiropas valstīm".

Vienošanās stāsies spēkā pēc tās ratifikācijas ES Padomē, visticamāk — no 2001.gada 1.janvāra.

Tas nozīmē, ka:

• abas puses atcels importa muitas nodevas lielākajai daļai lauksaimniecības produktu (vairāk nekā 75 procentiem). Galvenokārt tas attiecas uz dārzeņiem, augļiem, zirga gaļu, dzīviem lopiem, sēnēm;

• pārējiem produktiem tiks noteiktas nemuitojamas kvotas abām pusēm, tas ir, tiks precīzi noteikts, cik daudz un kādus produktus drīkst ievest vai izvest bez muitas nodevām katrā noteiktā gadā. Ik gadu kvotas ir jāpalielina par 10 procentiem;

• tas, ko importētāji ieved virs noteiktajām kvotām, tiks aplikts ar pastāvošajām muitas nodevām;

• Eiropas Savienība atteiksies no savām eksporta subsīdijām.

Kvotu lielums tiek noteikts, balstoties uz pašreizējo tirdzniecības līmeni. Piemēram, Polija ik gadu bez muitas varēs eksportēt 36 tūkstošus tonnu putnu gaļas (ES uz Poliju eksportēs 20 tūkstošus tonnu); 46 tūkstošus tonnu cūkgaļas un tās izstrādājumu (ES — 31 tūkstoti tonnu); abas puses bez muitas varēs eksportēt 9 tūkstošus tonnu siera katra, kā arī 400 tūkstošus tonnu graudu. "Tā ir svarīga vienošanās, kas dos Polijas lauksaimniekiem plašākas iespējas iekļūt ES tirgos. Vispirms tomēr es vēlos viņus brīdināt par nopietno konkurenci, kas viņus sagaida, Polijai iestājoties Eiropas Savienībā," teica ES vēstnieks Polijā Bruno de Tomass.

 

Kristinas Naškovskas komentārs

Tā ir laba vienošanās. Tās panākšana prasīja ne mazumu nervu, taču bija vērts stingri pastāvēt pie sava, lai pēdējā brīdī kaut kur pussolīti piekāptos. Galu galā mums izdevās panākt vislabāko vienošanos no visām kandidātvalstīm — tie nav tikai komisāra Franca Fišlera pieklājības vārdi vien. Polija ievērojami palielināja piekļūšanas iespējas ES tirgiem, kā arī saņēma garantijas, ka mūsu tirgu vairs negraus ES dotētie produkti, jo tiks likvidētas eksporta subsīdijas. Lai arī mums no šā tā nācās atteikties, piemēram, mēs neuzliksim muitas nodevas citrusaugļiem, tad par to nav ko žēloties — patērētāji ar to būs apmierināti, bet budžeta saldo šos zaudējumus nosegs.

Mēs jau sen bijām pārliecinājušies, ka Eiropas Savienībai ir izveicīgi sarunu vedēji, bet par to, ka arī mums tādi ir, pārliecinājāmies tikai tagad.

"Gazeta Wyborcza"

— 2000.09.28.

Kristina Naškovska

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!