• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atjaunota dzelzceļa vēstures daļa. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.08.2005., Nr. 123 https://www.vestnesis.lv/ta/id/113917

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītība ārpus skolas

Vēl šajā numurā

05.08.2005., Nr. 123

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atjaunota dzelzceļa vēstures daļa

Vakar svinīgi atklāja Latvijas dzelzceļa vēstures muzeja brīvdabas ekspozīciju.

VILCIENS03.JPG (20130 bytes) VILCIENS01.JPG (17259 bytes)

Viens no vizuāli krāšņākajiem eksponātiem – dīzeļlokomotīve TEP 60

Satiksmes ministrs Ainārs Šlesers un LDz valdes priekšsēdētājs Andris Zorgevics sabiedrības apskatei nodod veco dzelzceļa tehniku

Ekspozīcijas izveide ir muzeja kompleksa iekārtošanas noslēguma posms. 1996.gadā pēc ekspozīcijas pārcelšanas no Gogoļa ielas 3 uz agrākajām dzelzceļa remontdarbnīcām Uzvaras bulvārī Pārdaugavā tika sākts intensīvs mūsu valsts dzelzceļa vēstures izpētes darbs. Ar aktīvu akciju sabiedrības “Latvijas dzelzceļš” (LDz) atbalstu iekārtotas muzeja telpas, savākts vairāk nekā 14 000 ekspozīcijas vienību. Protams, liela uzmanība pievērsta ritošā sastāva vienību restaurācijai. Kolekcijā ir 28 šādi eksponāti, taču vairums no tiem muzeja rīcībā nonāca ļoti sliktā tehniskā stāvoklī. 2004. un 2005.gadu mijā muzeja speciālisti kopā ar LDz struktūrām un remonta uzņēmumiem izstrādāja ritošā sastāva komplektācijas, saglabāšanas un eksponēšanas koncepciju, kuras īstenošanas rezultāti vakar tika nodoti publiskai apskatei. Jāpiebilst, ka šogad svinama Latvijas dzelzceļa 86.jubileja.
Ekspozīcijā lieliski restaurēta un krāsota atgriezusies tvaika lokomotīve TE 036, elektrolokomotīve VL 26, dīzeļlokomotīve TEP 60 un sliežu ceļu lāgošanas un blīvēšanas mašīna VPR 1200. Pēdējais eksponāts atceļojis no Daugavpils Dzelzceļa remonta servisa. Protams, tehnika aplūkojama tās dabiskajā vidē – uz sliežu ceļiem, kuriem līdzās ir arī elegants perons.
Jauno ekspozīciju atklāja satiksmes ministrs Ainārs Šlesers un LDz valdes priekšsēdētājs Andris Zorgevics, piedaloties arī citiem LDz darbiniekiem un muzeja pārstāvjiem. A.Zorgevics uzsvēra uzņēmuma un muzeja kolektīvu lielo ieguldījumu jaunās ekspozīcijas sagatavošanā un norādīja – ar šo darbu tiek pausta cieņa pret aizgājušo gadu dzelzceļa darbinieku veikumu. Viņš arī izteica pārliecību, ka ievērojami pieaugs muzeja apmeklētāju skaits. Šobrīd muzeju ik mēnesi apmeklē vidēji 500 cilvēki.

Juris Bārtulis, “LV”
juris.bartulis@vestnesis.lv

VILCIENS02.JPG (17734 bytes)
Sevišķi daudz pūļu ieguldīts tvaika lokomotīves TE 036 atjaunošanā
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!