• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pusotrs miljons sociālajiem pakalpojumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.08.2005., Nr. 123 https://www.vestnesis.lv/ta/id/113911

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

05.08.2005., Nr. 123

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pusotrs miljons sociālajiem pakalpojumiem

Lai uzlabotu alternatīvās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus, Latvijā tiks īstenoti 16 Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansēti projekti.

Šo projektu kopējās izmaksas ir vairāk nekā pusotrs miljons latu. Iecerēts veidot, attīstīt vai paplašināt dienas centrus vairākām sociālās atstumtības riska grupām, piemēram, pensionāriem, invalīdiem, jaunajām māmiņām, no vardarbības cietušām sievietēm u.c. Sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas centru telpas tiks izremontētas un pielāgotas cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem. Savukārt citi projekti paredz veidot specializētas darbnīcas un iegādāties jaunas darba iekārtas, skaidro Labklājības ministrijas (LM) Komunikācijas departamenta sabiedrisko attiecību speciālists Juris Vīgulis.
Valstī trūkst alternatīvu sociālo pakalpojumu. Tā ir sena problēma. Kā zināms, Latvijā ir attīstīti institucionalizēti ilgstošās sociālās aprūpes pakalpojumi, piemēram, vecāka gadagājuma cilvēkiem un cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem. Pieprasījums pēc pansionātiem ir lielāks, nekā valsts un pašvaldības spēj nodrošināt. Taču daudzi varētu dzīvot ārpus pansionātiem, savā pašvaldībā saņemot institucionālajai aprūpei alternatīvus pakalpojumus, kā tas ir citviet Eiropā, skaidro LM speciālisti.
Projekti iecerēti, lai cilvēki varētu apgūt nepieciešamās darba iemaņas, atjaunotu patstāvīgai dzīvei nepieciešamās sociālās un pašaprūpes prasmes. Turklāt, kā prognozē LM, alternatīvu pakalpojumu pieejamība vietējā pašvaldībā palīdzēs ne tikai konkrētiem klientiem atgūt neatkarīgu dzīvi – ieguvēji būs arī viņu ģimenes locekļi.
Piemēram, Strenču psihoneiroloģiskā slimnīca iecerējusi izveidot četras specializētās darbnīcas cilvēkiem ar psihiskās veselības traucējumiem. Tur pusgada laikā tiktu apmācīti un darba iemaņas galdniecībā, veļas mazgāšanā, dārzkopībā, apzaļumošanā, amatniecībā un rokdarbos iegūtu 40 cilvēki. Projekta izmaksas ir vairāk nekā 127 tūkstoši latu.
Savukārt Daugavpils rajona padome Naujenē bērnu nama telpās grib izveidot atbalsta centru “Avotiņi” nepilngadīgām, neprecētām grūtniecēm un jaunajām māmiņām. Centrs būs paredzēts astoņām jaunietēm, kuras varēs iegūt nepieciešamās sociālās prasmes un iemaņas, saņemt speciālistu (psihologa, narkologa, pediatra u.c.) palīdzību. Šāda veida palīdzība Latgales reģionā līdz šim nav piedāvāta. Projekta izmaksas – gandrīz 114 tūkstoši latu.
Pavisam konkursam tika iesniegti 42 projektu pieteikumi, no kuriem apstiprināti 16.

Fakti:

* 12 projektus īstenos pašvaldības vai to struktūrvienības, divus – valsts iestādes, pa vienam – privātuzņēmums un nevalstiska organizācija.
* Katra projekta izmaksas ir atšķirīgas, tās svārstās no 15 līdz 156 tūkstošiem latu.
* 80% no īstenojamo projektu izmaksām sedz ERAF, bet 20 % ir valsts un pašvaldības finansējums.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!