• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2005. gada 26. jūlija noteikumi Nr. 546 "Licencēšanas noteikumi nekustamā īpašuma tirgus vērtības noteikšanai". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.07.2005., Nr. 119 https://www.vestnesis.lv/ta/id/113552

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.547

Noteikumi par atliktajām piegādēm

Vēl šajā numurā

29.07.2005., Nr. 119

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 546

Pieņemts: 26.07.2005.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Ministru kabineta noteikumi Nr.546

Rīgā 2005.gada 26.jūlijā (prot. Nr.43 42.§)

Licencēšanas noteikumi nekustamā īpašuma tirgus vērtības noteikšanai

Izdoti saskaņā ar likuma “Par Valsts zemes dienestu” 7.pantu

 

I. Vispārīgie jautājumi

1.Noteikumi nosaka kārtību, kādā individuālajam komersantam vai komerc­sabiedrībai izsniedz licenci nekustamā īpašuma tirgus vērtības noteik­šanai (turpmāk – licence) un pagarina (pārreģistrē) tās derīguma termiņu, kā arī nosaka, kādos gadījumos licence netiek izsniegta un kādos gadījumos licences dar­bība var tikt apturēta vai licence anulēta.

2.Licenci izsniedz Valsts zemes dienests. Valsts zemes dienests izveido komisiju, kura licencē komersantus nekustamā īpašuma tirgus vērtības noteik­šanai (turpmāk – komisija). Komisijas sastāvā iekļauj Tieslietu ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Finanšu ministrijas un Valsts zemes dienesta pārstāvjus (ar balsstiesībām), kā arī pa vienam pārstāvim (bez balsstiesībām) no nekustamā īpašuma vērtētāju sertificēšanas institūcijām, kuras ir akreditētas Latvijas Nacionālajā akreditācijas birojā (turpmāk – sertificēšanas institūcija).

3.Komisija izsniedz licenci Eiropas Savienības dalībvalstīs reģistrētiem ko­mersantiem.

4.Licence ir dokuments, kas licencētajai personai dod tiesības sistemātiski un par atlīdzību noteikt nekustamā īpašuma tirgus vērtību.

5.Licences derīguma termiņš nevar būt īsāks par vienu gadu un ilgāks par pieciem gadiem. Licences derīguma termiņš nav ilgāks par licencētās personas vai tās nodarbināto sertificēto vērtētāju profesionālās kvalifikācijas sertifikātu derīguma termiņu.

6.Licenci pirmo reizi izsniedz uz vienu gadu.

7.Licenci izsniedz uz noteikta parauga veidlapas (1.pielikums), to paraksta Valsts zemes dienesta ģenerāldirektors un komisijas priekšsēdētājs. Licencē norāda šādu informāciju:

7.1.licencēšanas institūcijas pilnu nosaukumu;

7.2.licences reģistrācijas numuru;

7.3.komersanta firmu;

7.4.komersanta firmas reģistrācijas numuru komercreģistrā;

7.5.licencējamo darbības veidu;

7.6.licences izsniegšanas datumu;

7.7.licences derīguma termiņu;

7.8.pēdējo licences derīguma termiņa pagarināšanas (pārreģistrācijas) da­tu­mu.

8.Komersantu, kas šajos noteikumos noteiktajā kārtībā ir saņēmis licenci (turpmāk – licencētā persona), reģistrē licencēto personu reģistrācijas žurnālā (turpmāk – žurnāls). Žurnāls ir publiski pieejams. Jebkurai personai ir tiesības saņemt šādu informāciju par licencēto personu:

8.1.licencētās personas nosaukums;

8.2.licences numurs;

8.3.licences derīguma termiņš.

9.Jebkura persona Valsts zemes dienestā var saņemt informāciju par licenču izsniegšanu konkrētām licencētajām personām, licenču derīguma termiņa pagarināšanu (pārreģistrāciju) vai licenču anulēšanu.

10.Komisija licencēto personu sarakstu reizi pusgadā publicē laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” (saraksts atbilst stāvoklim 1.janvārī un 1.jūlijā), kā arī nodrošina aktualizēta licencēto personu saraksta publicēšanu Valsts zemes die­nesta mājas lapā internetā (www.vzd.gov.lv).

11.Ja licence nozaudēta, licencētā persona 10 darbdienu laikā informē komisiju un iesniedz komisijai iesniegumu par licences dublikāta izsniegšanu.

12.Iesniedzot komisijai dokumentus svešvalodās, tiem pievieno tulkoju­mu latviešu valodā, ja minētie dokumenti nav angļu valodā.

II. Komisija

13.Komisijas sastāvā ir komisijas priekšsēdētājs, komisijas priekšsēdētāja vietnieks un ne mazāk kā četri komisijas locekļi.

14.Komisijas sastāvu un komisijas sekretāru apstiprina Valsts zemes dienesta ģenerāldirektors, pamatojoties uz šo noteikumu 2.punktā minēto institūciju pilnvarojumu.

15.Komisijai ir šādas tiesības un pienākumi:

15.1.pieprasīt valsts informācijas sistēmām un publiskajiem reģistriem informāciju par pretendentu;

15.2.izskatīt visus saņemtos iesniegumus;

15.3.pieprasīt, lai pretendents iesniedz iesniegumu, kas noformēts atbilstoši šo noteikumu 27. un 37.punkta prasībām;

15.4.pieprasīt, lai pretendents iesniedz papildu informāciju, ja tā nepieciešama komisijas kompetencē esoša jautājuma objektīvai izlemšanai;

15.5.uzaicināt uz sēdi pretendentus, kuru iesniegumi tiek izskatīti;

15.6.atsevišķu jautājumu izskatīšanai pieaicināt ekspertus un konsultantus (bez balsstiesībām);

15.7. veikt licenču uzskaiti;

15.8. pamatojoties uz sertificēšanas institūcijas atzinumu, apturēt licences darbību uz trim mēnešiem;

15.9. pamatojoties uz sertificēšanas institūcijas atzinumu, atjaunot licen­ces darbību;

15.10.anulēt licenci šādos gadījumos:

15.10.1.uz tiesas lēmuma pamata, ja licencētā persona pārkāpusi normatīvos aktus, kas saistīti ar licences izmantošanu;

15.10.2.ja licencētā persona ir pārtraukusi uzņēmējdarbību un par to ir izdarīts ieraksts komercreģistrā;

15.11.informēt Valsts ieņēmumu dienestu, ja komisijai ir informācija par nelicencētu darbību nekustamā īpašuma tirgus vērtības noteikšanā.

16.Komisijas sēdes komisijas priekšsēdētāja uzdevumā organizē komisijas sekretārs. Sekretārs:

16.1.sagatavo sēdes darba kārtību;

16.2.ne vēlāk kā piecas darbdienas pirms komisijas sēdes pa elektronisko pastu nosūta komisijas locekļiem uzaicinājumu un sēdes darba kārtību.

17.Komisijas sēdes vada komisijas priekšsēdētājs, viņa prombūtnes lai­kā– komisijas priekšsēdētāja vietnieks.

18.Komisija ir lemttiesīga, ja sēdē piedalās vairāk nekā puse no balsstiesīgajiem komisijas locekļiem. Komisija sēdēs balso atklāti un pieņem lēmumus ar balsu vairākumu. Ja balsu skaits sadalās līdzīgi, izšķirošā ir komi­sijas priekšsēdētāja balss.

19.Komisijas sēdes tiek protokolētas. Protokolu paraksta sēdes vadītājs un komisijas sekretārs.

20.Komisijas darbu materiāltehniski nodrošina Valsts zemes die­nests.

21.Komisijas lietvedību kārto komisijas sekretārs. Komisijas sekretārs nodrošina pretendentu iesniegto dokumentu glabāšanu un ir par to atbildīgs.

22.Komisija regulāri, bet ne retāk kā reizi pusgadā iesniedz Valsts zemes dienesta ģenerāldirektoram un Tieslietu ministrijai pārskatu par paveikto darbu.

23.Komisija izskata jautājumu par licences darbības apturēšanu vai licences anulēšanu, ja saņemtas sūdzības par licencētās personas darbu nekustamā īpašuma vērtēšanā vai tādu tiesību normu pārkāpumiem, kuras saistītas ar nekustamā īpašuma vērtēšanu.

24.Komisija 30 dienu laikā no licences darbības apturēšanas vai licences anulēšanas dienas publicē laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” un Valsts zemes dienesta mājas lapā internetā (www.vzd.gov.lv) informāciju par licences darbības apturēšanu vai licences anulēšanu.

25. Komisijas lēmumu par atteikumu izsniegt licenci, licences anulēšanu, atteikumu pagarināt (pārreģistrēt) licences derīguma termiņu vai licences darbības apturēšanu var apstrīdēt 30 dienu laikā pēc tā pieņemšanas, iesniedzot attiecīgu iesniegumu Valsts zemes dienesta ģenerāldirektoram. Valsts zemes dienesta ģenerāldirektora lēmumu var pārsūdzēt tiesā.

III. Prasības pretendentiem un licences saņemšanai nepieciešamie dokumenti

26.Komersantiem ir tiesības pretendēt uz licences saņemšanu, ja:

26.1.individuālais komersants ir saņēmis sertificēšanas institūcijas sertifikātu;

26.2.komercsabiedrībā saskaņā ar darba līgumu pamatdarbā ir nodarbināts vismaz viens sertificēšanas institūcijas sertificēts vērtētājs ar pārstāvības tiesībām.

27.Lai pieprasītu licenci:

27.1.individuālais komersants iesniedz komisijai iesniegumu uz noteikta parauga veidlapas (2.pielikums), tam pievienojot šādus dokumentus:

27.1.1.komersanta reģistrācijas apliecības kopiju;

27.1.2.profesionālās darbības civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līguma kopiju;

27.1.3.sertificēšanas institūcijas atzinumu par pretendenta profe­sionālo darbību nekustamā īpašuma vērtēšanā, kas izsniegts ne agrāk kā divus mēnešus pirms iesnieguma iesniegšanas dienas;

27.2.komercsabiedrība iesniedz komisijai iesniegumu uz noteikta parauga veidlapas (3.pielikums), tam pievienojot šādus dokumentus:

27.2.1.komersanta reģistrācijas apliecības kopiju;

27.2.2.komercsabiedrībā strādājošo sertificēto vērtētāju profesionālās darbības civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līgumu kopijas;

27.2.3.komercsabiedrībā strādājošo sertificēto vērtētāju darba līgumu un sertifikātu kopijas;

27.2.4.sertificēšanas institūcijas atzinumu par visu nekustamā īpašuma vērtēšanā sertificēto pretendenta darbinieku profesionālo darbību, kas izsniegts ne agrāk kā divus mēnešus pirms iesnieguma iesniegšanas dienas.

IV. Iesnieguma izskatīšana

28.Komisija 30 dienu laikā no iesnieguma saņemšanas dienas izskata iesniegumu un pieņem lēmumu par licences piešķiršanu vai pamatotu atteikumu izsniegt licenci.

29.Ja jautājuma objektīvai izlemšanai trūkst informācijas vai līdz iesnieguma izskatīšanai komisija saņēmusi pamatotu sūdzību par pretendenta darbu, komisija iesniegumu neizskata un triju dienu laikā pēc komisijas sēdes nosūta pretendentam attiecīgu paziņojumu, kurā informē par komisijas lēmumu un pieprasa nepieciešamās ziņas vai dokumentus (turpmāk – paziņojums).

30.Ja 30 dienu laikā pēc šo noteikumu 29.punktā minētā paziņojuma nosūtīšanas pretendents nav iesniedzis nepieciešamās ziņas vai dokumentus, iesniegumu neizskata un to nosūta atpakaļ pretendentam.

31.Atkārtotu iesniegumu var iesniegt tikai pēc visu paziņojumā minēto trūkumu novēršanas.

32.Ja pieņemts lēmums par licences piešķiršanu, komisijas sekretārs triju darbdienu laikā rakstiski informē pretendentu par licences saņemšanas kārtību, valsts nodevas apmēru, konta numuru, uz kuru jāpārskaita valsts nodeva, un licences saņemšanas termiņu.

33.Pretendents var saņemt licenci, kad viņš ir iesniedzis komisijai (komisijas sekretāram) maksājuma dokumenta kopiju, kas apliecina valsts nodevas samaksu.

34.Pretendentam piešķirtā licence jāizņem 30 kalendāra dienu laikā no lēmuma pieņemšanas dienas. Ja minētajā termiņā pretendents neizņem licenci, tā tiek anulēta. Šādā gadījumā pretendents var iesniegt iesniegumu par jaunas licences piešķiršanu.

35.Komisija neizsniedz licenci, ja:

35.1.pretendenta iesniegtie dokumenti satur nepatiesas ziņas;

35.2.pretendents nav iesniedzis visus šo noteikumu 27.punktā minētos dokumentus.

36.Uzsākot licencēto darbību, licencētajai personai jāveic profesionālās darbības civiltiesiskās atbildības apdrošināšana atbilstoši riskiem, kuri saistīti ar nekustamā īpašuma tirgus vērtības noteikšanu.

V. Licences derīguma termiņa pagarināšana (pārreģistrācija)

37.Lai pagarinātu (pārreģistrētu) licences derīguma termiņu:

37.1.individuālais komersants ne vēlāk kā mēnesi pirms licences derīguma termiņa beigām iesniedz komisijai adresētu iesniegumu uz noteikta parauga veidlapas (4.pielikums), tam pievienojot:

37.1.1.profesionālās darbības civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līguma kopiju;

37.1.2. pārskatu par pretendenta darbību, kurā norādīta šāda informācija:

37.1.2.1.licences darbības laikā veiktie nekustamā īpašuma tirgus vērtības noteikšanas darbi, norādot nekustamā īpašuma veidu, nekustamā īpašuma adresi, vērtības noteikšanas datumu un mērķi;

37.1.2.2. nepieciešamās nekustamā īpašuma tirgus informācijas datu bāzes un izpildīto vērtēšanas darbu arhīva esības apliecinājums, kā arī norāde par nekustamā īpašuma tirgus informācijas un nekustamā īpašuma tehnisko datu avotiem (līgumu kopijām);

37.1.3.sertificēšanas institūcijas atzinumu (rekomendāciju), kurā iekļauta šāda informācija:

37.1.3.1.atzinums par pretendenta profesionālo darbību nekustamā īpašuma vērtēšanā;

37.1.3.2.pretendenta darbības novērtējums nekustamā īpašuma vērtēšanas jomā licences darbības laikā;

37.1.3.3.ieteicamais licences pagarinājuma termiņš;

37.2.komercsabiedrība ne vēlāk kā mēnesi pirms licences derīguma termiņa beigām iesniedz komisijai adresētu iesniegumu uz noteikta parauga veidlapas (5.pielikums), tam pievienojot:

37.2.1.komercsabiedrībā strādājošo sertificēto vērtētāju profesionālās darbības civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līgumu kopijas;

37.2.2.pārskatu par pretendenta darbību, kurā norādīta šāda informācija:

37.2.2.1.licences darbības laikā veiktie nekustamā īpašuma tirgus vērtības noteikšanas darbi, norādot nekustamā īpašuma veidu, nekustamā īpašuma adresi, vērtības noteikšanas datumu un mērķi;

37.2.2.2.komercsabiedrības vadītāja izziņa (apliecinājums) par nepie­ciešamās nekustamā īpašuma tirgus informācijas datu bāzes un izpildīto vērtēšanas darbu arhīva esību, kā arī norāde par nekustamā īpašuma tirgus infor­mācijas un nekustamā īpašuma tehnisko datu avotiem (līgumu kopijām);

37.2.3.sertificēšanas institūcijas atzinumu (rekomendāciju), kurā iekļauta šāda informācija:

37.2.3.1.atzinums par visu nekustamā īpašuma vērtēšanā sertificēto pre­ten­denta darbinieku profesionālo praksi;

37.2.3.2.pretendenta darbības novērtējums nekustamā īpašuma vērtēšanas jomā licences darbības laikā;

37.2.3.3.ieteicamais licences pagarinājuma termiņš.

38.Iesniegumu par licences derīguma termiņa pagarināšanu (pārreģistrāciju) iesniedz un izskata šajos noteikumos noteiktajā kārtībā 30 dienu laikā no iesnieguma iesniegšanas dienas. Licencei, kurai pagarina (pārreģistrē) derīguma termiņu, paliek iepriekšējais numurs, un derīguma termiņa pagarinājums sākas ar nākamo dienu pēc licences derīguma termiņa pēdējās dienas.

39.Ja pieņemts lēmums pagarināt (pārreģistrēt) licences derīguma termiņu, komisijas sekretārs triju darbdienu laikā rakstiski informē pretendentu par iespēju saņemt pārreģistrēto licenci, valsts nodevas apmēru, konta numuru un samaksas termiņu.

40.Pretendents var saņemt pārreģistrēto licenci, kad viņš ir iesniedzis komisijai (komisijas sekretāram) maksājuma dokumenta kopiju, kas apliecina valsts nodevas samaksu.

41.Pretendentam pārreģistrētā licence jāizņem 30 kalendāra dienu laikā no lēmuma pieņemšanas dienas. Ja minētajā termiņā pretendents neizņem pārreģistrēto licenci, tā tiek anulēta. Šādā gadījumā pretendents var iesniegt iesnie­gumu par jaunas licences piešķiršanu.

42.Komisija nepagarina (nepārreģistrē) licences derīguma termiņu, ja:

42.1.pretendents nav iesniedzis visus šo noteikumu 37.punktā minētos dokumentus;

42.2.pretendenta iesniegtie dokumenti satur nepatiesas ziņas;

42.3.iesniegums iesniegts vēlāk par šajos noteikumos noteikto termiņu.

43. Ja pieņemts lēmums nepagarināt (nepārreģistrēt) licences derīguma termiņu, komisijas sekretārs triju darbdienu laikā pēc sēdes rakstiski informē pretendentu, nosūtot komisijas lēmuma izrakstu ar pamatotu atteikumu pagarināt licences derīguma termiņu.

VI. Noslēguma jautājumi

44.Līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai izsniegtās licences ir spēkā līdz tajās no­rādītā termiņa beigām.

45.Ja komercsabiedrībā pēc licences saņemšanas ir mainījies šo noteikumu 26.2.apakšpunktā minētais nosacījums, licencētā persona mēneša laikā rakstiski informē komisiju un atkārtoti iesniedz šo noteikumu 27.2.4.apakšpunktā minēto dokumentu.

46.Noteikumi stājas spēkā ar 2005.gada 1.augustu.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Tieslietu ministre S.Āboltiņa

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2005.gada 1.augustu.

 

1.pielikums

Ministru kabineta

2005.gada 26.jūlija noteikumiem Nr.546

LICE.JPG (109041 bytes)

Tieslietu ministre S.Āboltiņa

 

2.pielikums

Ministru kabineta

2005.gada 26.jūlija noteikumiem Nr.546

01.JPG (46108 bytes)

Tieslietu ministre S.Āboltiņa

 

3.pielikums

Ministru kabineta

2005.gada 26.jūlija noteikumiem Nr.546

02.JPG (54666 bytes)

Tieslietu ministre S.Āboltiņa

 

4.pielikums

Ministru kabineta

2005.gada 26.jūlija noteikumiem Nr.546

03.JPG (39842 bytes)

Tieslietu ministre S.Āboltiņa

 

5.pielikums

Ministru kabineta

2005.gada 26.jūlija noteikumiem Nr.546

04.JPG (44282 bytes)

Tieslietu ministre S.Āboltiņa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!