• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pieauguši mājsaimniecību tēriņi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.07.2005., Nr. 119 https://www.vestnesis.lv/ta/id/113540

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pirmskara Latvijas armijas vadītāji

Vēl šajā numurā

29.07.2005., Nr. 119

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pieauguši mājsaimniecību tēriņi

Pērn vidējie mājsaimniecības patēriņa izdevumi vienam cilvēkam mēnesī bijuši 114 lati, secinājusi Centrālās statistikas pārvalde (CSP). Gadu iepriekš tie bija 100 lati.

Patēriņa izdevumu struktūra sociālekonomiskajās grupās, procentos

PATERINS2.JPG (25483 bytes)

Mājsaimniecības patēriņa izdevumu struktūra 2004.gadā, procentos

PATERINS1.JPG (23722 bytes)

Aizvadītajā gadā, tāpat kā iepriekš, lielāki patēriņa izdevumi bija pilsētu mājsaimniecībās – 128 lati (Rīgas mājsaimniecībās – 151 lati), bet lauku mājsaimniecībās patēriņa izdevumi bija ievērojami zemāki – 85 lati, liecina Centrālās statistikas pārvaldes mājsaimniecību budžetu pētījuma provizoriskie dati.
Ne visi patēriņa izdevumi lēšami naudas izteiksmē. Ievērojamu daļu, sevišķi laukos, veido pašu saražotās produkcijas patēriņš.
Pērn straujāk patēriņa izdevumi pieauguši lauku mājsaimniecībās – par 17% jeb 12 latiem mēnesī, pilsētu mājsaimniecībās patēriņa izdevumu pieaugums bija par 13% (14 lati).
Visvairāk tiek tērēts uzturam (31%). Lieli ir arī izdevumi par mājokli un komunālajiem pakalpojumiem (13%). Trešā prioritāte – transporta izmaksas (12%).
Kopumā vidēji visās mājsaimniecībās izdevumi pārtikai, mājokļa uzturēšanai un komunāliem maksājumiem, transportam, kā arī apģērba un apavu iegādei bija 62% no to patēriņa izdevumiem. Salīdzinājumā ar mūsu kaimiņvalstīm Lietuvā pārtikas izdevumi bija 39% no mājsaimniecības patēriņa izdevumiem, bet Igaunijā – 28%.
Aizvadītajā gadā salīdzinājumā ar 2003.gadu vidēji Latvijā visstraujāk auguši izdevumi transportam (par 26%), sakariem (par 24%) un veselībai (par 23%).
Speciālisti secinājuši, ka vislabāk dzīvo uzņēmēju un citu pašnodarbināto mājsaimniecības (neņemot vērā nodarbinātās lauksaimniecībā), kurām patēriņa izdevumi bija 214 latu vidēji uz vienu cilvēku mēnesī, kā arī algotu darbu strādājošo mājsaimniecības – 121 lats.
Uzņēmēju un citu pašnodarbināto mājsaimniecībās patēriņa izdevumi pārtikai bija 19%, bet algoto darbu strādājošo mājsaimniecībās – 28% no kopējiem patēriņa izdevumiem. Turpretī uzņēmēju un pašnodarbināto mājsaimniecības, kas darbojas lauksaimniecībā, pārtikas iegādei atvēlēja gandrīz pusi (43%) no saviem patēriņa izdevumiem. Savukārt pensionāru mājsaimniecības pārtikai tērēja 44%, bet mājokļa uzturēšanas izdevumu segšanai – 19% no kopējiem patēriņa izdevumiem.
Kā liecina pētījuma dati, visaugstākais patēriņa izdevumu līmenis bija Rīgas mājsaimniecībās (151 lats). Reģionos patēriņa izdevumi bija par 27–46% zemāki.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!