• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2005. gada 26. jūlija noteikumi Nr. 562 "Noteikumi par ģimenes valsts pabalsta un piemaksas pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta un piemaksas piešķiršanas un izmaksas kārtību". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.07.2005., Nr. 119 https://www.vestnesis.lv/ta/id/113509

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.563

Noteikumi par pabalsta apmēru transporta izdevumu kompensēšanai invalīdiem, kuriem ir apgrūtināta pārvietošanās, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību

Vēl šajā numurā

29.07.2005., Nr. 119

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 562

Pieņemts: 26.07.2005.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.562

Rīgā 2005.gada 26.jūlijā (prot. Nr.43 78.§)

Noteikumi par ģimenes valsts pabalsta un piemaksas pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta un piemaksas piešķiršanas un izmaksas kārtību

Izdoti saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likuma 6.panta trešo daļu, 15.panta pirmo un otro daļu, 16.panta pirmo daļu un 17.panta pirmo un otro daļu

 

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka ģimenes valsts pabalsta (turpmāk – pabalsts) un piemaksas pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu (turpmāk – piemaksa) apmēru, tā pārskatīšanas kārtību, kā arī pabalsta un piemaksas piešķiršanas un izmaksas kārtību.

2. Pabalstu piešķir:

2.1. vienam no bērna vecākiem – no bērna piedzimšanas dienas;

2.2. bērna aizbildnim vai adoptētājam – no aizbildnības vai adopcijas nodibināšanas dienas;

2.3. personai, kura faktiski audzina bērnu, tai skaitā audžuvecākam, – no dienas, kad atbilstoši likuma "Par bāriņtiesām un pagasttiesām" 15.panta 11.punktam bērna personisko interešu aizsardzībai pieņemts bāriņtiesas (pagasttiesas) lēmums par pabalsta izmaksas pārtraukšanu personai, kura bērnu faktiski neaudzina.

3. Piemaksu piešķir:

3.1. vienam no bērna vecākiem – no bērna invaliditātes noteikšanas dienas;

3.2. bērna aizbildnim vai adoptētājam – no aizbildnības vai adopcijas nodibināšanas dienas, ja bērnam invaliditāte bijusi noteikta agrāk;

3.3. personai, kura faktiski audzina bērnu, – no dienas, kad atbilstoši likuma "Par bāriņtiesām un pagasttiesām" 15.panta 11.punktam bērna personisko interešu aizsardzībai pieņemts bāriņtiesas (pagasttiesas) lēmums par pabalsta izmaksas pārtraukšanu personai, kura bērnu faktiski neaudzina.

4. Nosakot pabalsta apmēru par otro bērnu un nākamajiem bērniem ģimenē, pabalsta pieprasītāja ģimenes kopējā bērnu skaitā ieskaita arī bērnus, kurus ģimene faktiski audzina, pamatojoties uz bāriņtiesas (pagasttiesas) lēmumu, kā arī adoptētos un aizbildnībā esošos bērnus.

5. Pabalsta pieprasītāja ģimenes kopējā bērnu skaitā ieskaita, bet pabalstu un piemaksu neizmaksā:

5.1. par bērnu, kurš izbraucis no Latvijas Republikas uz pastāvīgu dzīvi ārvalstī;

5.2. par bērnu, kurš ievietots valsts, pašvaldības vai privātā bērnu aprūpes un audzināšanas iestādē un atrodas pilnā iestādes apgādībā, bet kura vecākiem nav atņemtas bērna aprūpes vai bērna aizgādības tiesības;

5.3. par bērnu, kura personisko interešu aizsardzībai pieņemts bāriņtiesas (pagasttiesas) īpašs lēmums par pabalsta izmaksas pārtraukšanu personai, kura bērnu faktiski neaudzina.

6. Pabalsta pieprasītāja ģimenes kopējā bērnu skaitā neieskaita:

6.1. bērnus, kuri miruši līdz pilngadības sasniegšanai;

6.2. bērnus, par kuriem mātei un tēvam atņemtas bērna aprūpes vai bērna aizgādības tiesības;

6.3. bērnus, kuri pēc vecāku laulības šķiršanas saskaņā ar tiesas spriedumu nedzīvo pabalsta pieprasītāja ģimenē;

6.4. aizbildnībā esošus bērnus, par kuriem pabalstu saņem sociālās rīcībspējas vecumu sasniegušie nepilngadīgie vecāki;

6.5. pilngadību sasniegušos bērnus, par kuriem ģimenes valsts pabalsta izmaksa ir izbeigta, ja ģimenes valsts pabalstu piešķir par bērnu, kuru ģimene faktiski audzina, pamatojoties uz bāriņtiesas (pagasttiesas) lēmumu, kā arī par aizbildnībā esošu bērnu.

7. Par bērnu, kurš ir vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādes izlaiduma klases audzēknis, pabalstu piešķir līdz vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādes absolvēšanas gada 31.augustam, bet ne ilgāk kā līdz dienai, kad bērns sasniedz 20 gadu vecumu.

II. Pabalsta un piemaksas apmērs un tā pārskatīšanas kārtība

8. Pabalsta apmērs par pirmo bērnu ģimenē ir seši lati mēnesī.

9. Piemaksas apmērs ir 50 latu mēnesī.

10. Pabalsta un piemaksas apmēru pārskata Ministru kabinets pēc labklājības ministra ierosinājuma atbilstoši valsts budžeta iespējām.

III. Pabalsta un piemaksas piešķiršana

11. Lai saņemtu pabalstu, tā pieprasītājs vai viņa pilnvarota persona jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā:

11.1. iesniedz:

11.1.1. rakstisku pieprasījumu par pabalsta piešķiršanu;

11.1.2. izziņu no vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādes (par katru mācību gadu), ja bērns ir vecāks par 15 gadiem;

11.2. uzrāda:

11.2.1. personu apliecinošu dokumentu;

11.2.2. bērna dzimšanas apliecību;

11.2.3. pilnvaru, ja pabalstu pieprasa pilnvarota persona.

12. Ja pabalsta pieprasītājs ir aizbildnis, papildus šo noteikumu 11.punktā minētajiem dokumentiem pabalsta pieprasītājs uzrāda bāriņtiesas (pagasttiesas) lēmumu par aizbildnības nodibināšanu.

13. Ja pabalsta pieprasītājs ir persona, kura faktiski audzina bērnu, papildus šo noteikumu 11.punktā minētajiem dokumentiem pabalsta pieprasītājs uzrāda bāriņtiesas (pagasttiesas) lēmumu, kas pieņemts bērna personisko interešu aizsardzībai atbilstoši likuma "Par bāriņtiesām un pagasttiesām" 15.panta 11.punktam (ja māte un tēvs bērnu faktiski neaudzina).

14. Šo noteikumu 11.1.2.apakšpunktā minēto izziņu pabalsta pieprasītājs iesniedz, bērnam sasniedzot 15 gadu vecumu, un turpmāk par katru mācību gadu pēc 1.septembra.

15. Pieprasot piemaksu par bērnu invalīdu, papildus šo noteikumu 11.punktā minētajiem dokumentiem pabalsta pieprasītājs iesniedz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas vai tās struktūrvienības (vispārēja vai speciāla profila Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas) atzinumu par invaliditātes noteikšanu.

16. Pabalsta pieprasītāja pienākums ir laikus iesniegt Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas vai tās struktūrvienības atzinumu par invaliditātes termiņa pagarināšanu, lai piemaksas izmaksāšana netiktu pārtraukta.

17. Lēmumu par pabalsta un piemaksas piešķiršanu pieņem Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļa atbilstoši pabalsta pieprasītāja deklarētajai dzīvesvietai.

18. Dokumentus par pabalsta un piemaksas piešķiršanu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļa izskata 10 dienu laikā pēc to iesniegšanas un pieņem lēmumu par pabalsta vai piemaksas piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu vai piemaksu.

19. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļa atsaka piešķirt pabalstu un piemaksu:

19.1. ja persona neatbilst Valsts sociālo pabalstu likumā un šajos noteikumos noteiktajiem pabalsta un piemaksas piešķiršanas nosacījumiem;

19.2. ja pabalsta pieprasītājs neiesniedz un neuzrāda Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā šo noteikumu 11., 12., 13., 14. un 15.punktā minētos dokumentus. Par dokumentu iesniegšanu un uzrādīšanu tiek izdarīta atzīme personas iesniegumā par pabalsta pieprasīšanu.

20. Lēmumu par pabalsta vai piemaksas piešķiršanu vai pamatotu atteikumu piešķirt pabalstu vai piemaksu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļa pabalsta pieprasītājam paziņo rakstiski, norādot tā apstrīdēšanas vai pārsūdzēšanas kārtību.

IV. Pabalsta un piemaksas izmaksa

21. Pabalstu sāk izmaksāt ne vēlāk kā nākamajā kalendāra mēnesī pēc pabalsta piešķiršanas dienas.

22. Ģimenes valsts pabalstu un piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra bez maksas pārskaita pabalsta saņēmēja kontā.

23. Šo noteikumu 5.2.apakšpunktā minētajos gadījumos pabalstu izmaksā, ja bērns starplaikos starp uzturēšanos valsts, pašvaldības vai privātā bērnu aprūpes un audzināšanas iestādē bijis vecāku apgādībā ilgāk par mēnesi un to apliecina valsts, pašvaldības vai privātās bērnu aprūpes un audzināšanas iestādes izziņa.

24. Ja šo noteikumu 11.1.2.apakšpunktā minētā izziņa Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā nav iesniegta līdz 5.septembrim, pabalsta izmaksu pārtrauc ar 1.septembri. Pabalsta izmaksu atjauno ar nākamo kalendāra mēnesi pēc izziņas iesniegšanas dienas. Neizmaksāto pabalstu summu, kas pienākas par iepriek­šējiem mēnešiem, pieskaita pabalstam par kārtējo mēnesi.

25. Pabalstu un piemaksu pārtrauc izmaksāt Valsts sociālo pabalstu likuma 20.pantā minētajos gadījumos.

26. Ja persona tai piešķirto pabalstu un piemaksu nav laikus saņēmusi Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļas vainas dēļ, attiecīgo summu, kas personai pienākas, izmaksā bez termiņa ierobežojuma.

27. Pabalsta saņēmēja vainas dēļ nepamatoti saņemto pabalsta un piemaksas summu pabalsta saņēmējs atmaksā labprātīgi vai tā tiek ieturēta no tiem valsts sociālajiem pabalstiem, kas personai izmaksājami nākamajos mēnešos un no kuriem atļauts izdarīt ieturējumus.

28. Ja persona nepamatoti saņemto pabalsta un piemaksas summu neatmaksā labprātīgi vai valsts sociālo pabalstu izmaksa tiek pārtraukta, pirms parāds ir dzēsts, attiecīgo summu piedzen, ceļot prasību tiesā.

29. Pabalstu un piemaksu pārtrauc izmaksāt ar tā mēneša pirmo datumu, kas seko mēnesim, kad radušies apstākļi, kuru dēļ pārtraucama pabalsta un piemaksas izmaksa (izņemot gadījumus, ja pabalsta un piemaksas piešķiršanas brīdī jau bijis zināms pabalsta un piemaksas izmaksas pārtraukšanas termiņš).

V. Noslēguma jautājums

30. Noteikumi piemērojami ar 2005.gada 1.jūliju.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Labklājības ministra vietā – īpašu uzdevumu ministrs elektroniskās pārvaldes lietās J.Reirs

Redakcijas piebilde: noteikumi piemērojami ar 2005.gada 1.jūliju.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!