• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurss eksporta veicināšanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.07.2005., Nr. 115 https://www.vestnesis.lv/ta/id/113105

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

22.07.2005., Nr. 115

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurss eksporta veicināšanai

“Latvijas Vēstnesis” jau ziņoja, ka sācies konkurss “Latvijas eksportspējīgākais produkts 2004”. Tagad žūrijas komisija ķērusies pie konkursa otrās kārtas dalībnieku un to produktu izvērtēšanas.

Konkursu rīko Ekonomikas ministrija (EM) sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA), un tā mērķis ir sekmēt mūsu valsts uzņēmumu un produktu konkurētspēju ārvalstu tirgū, kā arī veicināt eksporta apjoma pieaugumu. Par šāda pasākuma lietderību liecina Latvijas ārējās tirdzniecības rādītāji – neraugoties uz eksporta pieauguma straujajiem tempiem, importa apjoms aizvien vēl ir lielāks.
Dalībai konkursā pieteicās 33 uzņēmumi, kas pārstāv dažādas nozares. Izvērtējot pieteikumus, dalībai konkursa otrajā kārtā tika izvēlēti 15 uzņēmumi un to produkti. Tagad žūrijas komisijas uzdevums ir noteikt konkursa uzvarētājus un laureātus trīs kategorijās. Uzņēmumus un produktus vērtējot, tiek ņemti vērā gan eksporta rādītāji 2004.gadā, gan vairāki citi būtiski kritēriji. Komisijas locekļu vidū ir ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš, LIAA direktors Andris Ozols, Latvijas Bankas valdes priekšsēdētāja vietnieks Helmuts Ancāns, EM valsts sekretāra vietniece Zaiga Liepiņa, Latvijas institūta direktors Ojārs Kalniņš un citi valsts un sabiedrisko institūciju pārstāvji.

Krievija apgūta, kārta Eiropai un Amerikai

20.jūlijā žūrijas komisija sāka apmeklēt uzņēmumus – konkursa dalībniekus. Vispirms vērtētāji K.Kariņa un A.Ozola vadībā ieradās a/s “Grindeks”, kuras galvenais eksportprodukts ir “Mildronāts”. Šis šūnu aizsardzības preparāts izstrādāts jau pagājušā gadsimta 70.gados Latvijas Organiskās sintēzes institūtā. “Mildronātu” visvairāk pārdod un pērk Baltijas valstīs, Krievijā un NVS valstīs, bet preparāta ražotāji cer laikā no 2006. līdz 2012.gadam apgūt arī Eiropas Savienības (ES) un ASV tirgu. Uz to cerēt ļauj gan augstie kvalitātes standarti, gan veiksmīgi izvēlētā tirgus niša– pasaules farmācijas tirgū nopērkami tikai divi līdzīgas iedarbības preparāti. K.Kariņš uzsvēra, ka Latvijas uzņēmumiem nepieciešams orientēties tieši uz tā dēvēto nišas produktu ražošanu, jo nevarēsim sacensties, piemēram, ar Ķīnas ražotājiem masu produkcijas izlaidē.

Kompresori ir pieprasīti

Interesants ir SIA “Fonons” eksporta piedāvājums – uzņēmums ražo skrūves tipa gaisa kompresorus. Šie agregāti nodrošina, piemēram, telpu ventilācijas iekārtu, elektrisko sūkņu un medicīnas iestāžu mākslīgās elpināšanas iekārtu darbību. Uzņēmuma direktors Juris Zvirgzds atzina, ka šobrīd šai produkcijai Latvijā īstu konkurentu nav, taču pašmāju tirgū drīz pietrūks pircēju. Tāpēc rit aktīva sadarbība ar ārvalstu partneriem – kompresorus pērk, piemēram, Lietuvas, Igaunijas un Zviedrijas klienti. SIA “Fonons” pārstāvji piedalās arī nozīmīgākajās starptautiskajās izstādēs, tāpēc var rēķināties ar noieta tirgus paplašināšanos. Turklāt uzteicami, ka uzņēmums labprāt nodarbina studentus, tādējādi nodrošinot tiem iespēju praktizēties specialitātē. J.Zvirgzds paredz, ka šogad uzņēmuma apgrozījums pieaugs par aptuveni 40 procentiem, un šāda attīstība būs iespējama, lielā mērā pateicoties eksportam. Nākotnē paredzēta arī jaunas ražošanas ēkas celtniecība.

Tīra pārtika gan Latvijai, gan ārvalstīm

Komisija apciemoja arī SIA “Pure Food”, kuras specializācija ir ogu un augļu pārstrāde un tirdzniecība. Uzņēmums darbojas kopš 1994.gada, taču gardā un dabiskā produkcija Pūrē tika ražota jau padomju laikos. Protams, aizvadītajos 11 gados ražošanas kvalitātes līmenis un apjoms mainījies līdz nepazīšanai. “Pure Food” ražo gan ievārījumus un sulas, gan piedevas jogurtam un konditorejas izstrādājumiem. Uzņēmums saražo apmēram pusi Latvijas ievārījumu tirgū piedāvātās produkcijas, bet apmēram 50 procenti ražojumu tiek eksportēti uz daudzām valstīm, arī uz Krieviju un ASV. Uzņēmuma zīmola popularitāti neapšaubāmi veicina veiksmīgi izvēlētais nosau-kums – kā zināms, angļu valodā vārdu salikums “Pure Food” tulkojams kā “Tīra pārtika”. Šādu nosaukuma versiju uzņēmums attaisno – daļa produkcijas ar īpašas iekārtas palīdzību tiek ražota aseptiskā vidē, nepievienojot konservantus. SIA “Pure Food” valdes priekšsēdētājs Aivars Žimants nākotnē raugās optimistiski, paredzot, ka šogad izdosies saražot 5400 tonnas produkcijas, tātad par 300 tonnām vairāk nekā pērn. Jau šā gada decembrī tiks sākts darbs jaunajā rūpnīcas ēkā, kas spēs nodrošināt gan lielākas ražošanas jaudas, gan modernāku tehnoloģiju izmantošanu. Uzņēmums dod būtisku ieguldījumu arī sociālās vides uzlabošanā, nodarbinot 128 cilvēkus.
Uzņēmumu apmeklēšana un vērtēšana turpināsies līdz jūlija beigām, bet konkursa uzvarētāji tiks pasludināti septembrī.

Juris Bārtulis, “LV”

juris.bartulis@vestnesis.lv

Konkursa dalībnieki un to produkti

a/s “Grindeks” – “Mildronāts”
SIA “Fonons” – skrūves tipa gaisa kompresors
SIA “Pure Food” – jogurta piedevas
a/s “Exigen Latvia”– IT pakalpojumi
a/s “Brīvais vilnis” – “Cara šprotes eļļā”
SIA “Varis Toys” – koka rotaļlietas
a/s “Valmieras stikla šķiedra” – stikla šķiedras diegi
a/s “Valpro Corp” – metāla kannas
a/s “Preiļu siers”– siers “Čedars”
a/s “Liepājas metalurgs” – dzelzsbetona konstrukcijas stiegras
SIA “Biosan” – termokratītājs, centrifūga, UV – bokss
SIA “BFDF” – krēsli sabiedriskām telpām
SIA “MedProInc.” – kalcija dobezilāts
SIA “MSA Lemoks” – vibroakustiskā terapijas ierīce “Vitafons” Biotehniskais centrs – bioreaktori

EM un LIAA informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!