• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Publiskie pārskati. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.07.2005., Nr. 114 https://www.vestnesis.lv/ta/id/112981

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzaicinājumi nokārtot saistības

Vēl šajā numurā

21.07.2005., Nr. 114

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Publiskie pārskati

Valsts aģentūras „Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra” 2004.gada publiskais pārskats

1.Iestādes vadītāja ziņojums

Godātie lasītāji!

Nododot jūsu vērtējumam valsts aģentūras „Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra” (LIAA) pārskatu par tās darbību 2004.gadā, vēlamies iepazīstināt jūs ar LIAA paveikto aizvadītājā gadā.

Saskaņā ar LR Ministru kabineta rīkojumu Nr.814 2003.gada 24.decembrī (prot. Nr.65,29.§) tika reorganizēta bezpeļņas organizācija valsts akciju sabiedrība „Latvijas Attīstības aģentūra” un izveidota valsts aģentūra „Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra”, kas sāka darbu 2004.gada 1.februārī.

Saskaņā ar 27.01.2004. starp Ekonomikas ministriju un valsts aģentūru „Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra” noslēgto pārvaldes līgumu, LIAA Vidēja termiņa darbības un attīstības stratēģiju 2004. – 2006. gadam un LIAA Darbības plānu 2004. gadam, LIAA 2004. gadā īstenoja pasākumus divos galvenajos darbības virzienos: investīciju piesaiste un tirdzniecības veicināšana un valsts atbalsta programmu privātajiem komersantiem ieviešana un administrēšana.

Veicot savus pamatuzdevumus, LIAA ir izpildījusi 2004.gadā ieplānotos kvantitatīvos rādītājus, kuru izpilde ir sīkāk atspoguļota pārskatā.

Investīciju piesaistes un tirdzniecības veicināšanas jomā kopumā 2004.gadā strādāts ar 80 investīciju projektiem. No kopīgā projektu skaita 2004.gadā 12 gadījumos tika pieņemts pozitīvs lēmums par investīciju veikšanu Latvijā. Kopējais prognozētais investīciju apjoms būs 60 miljons LVL un paredzēts izveidot 705 darba vietas.

LIAA darbības rezultātā tika uzsākti vairāk nekā 110 eksporta projekti, no kuriem 50 projekti jau ir īstenošanas stadijā. Šobrīd turpinās darbs ar 60 projektiem. Eksporta jomā ir apstrādāti pieprasījumi sekojošās nozarēs: mašīnbūve, metālapstrāde, kokapstrāde, IT, elektronika, tekstils, pārtika, ķīmija, farmācija, būvmateriāli, u.c. Nozīmīgākie pieprasījumi ir saņemti no šādām valstīm: Lielbritānija, Norvēģija, Vācija, Somija. Pavisam eksporta pieprasījumi tika saņemti no 18 valstīm. Kopējais prognozētais eksporta apjoms projektu realizācijas gadījumā sastādīs 35 miljonus LVL.

LIAA ir ieviesusi 4 valsts atbalsta programmas privātajiem komersantiem to konkurētspējas celšanai un jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādei.

2004. gada 12. augustā tika uzsākta projektu pieteikumu pieņemšana šādās 3 valsts atbalsta programmās, kas tiek finansētas no Eiropas Reģionālās attīstības fonda:

• „Atbalsts komercdarbības infrastruktūras modernizācijai”

• „Atbalsts konsultācijām un komercsabiedrību dalībai starptautiskās izstādēs un tirdzniecības misijās”

• „Atbalsts jaunu produktu un tehnoloģiju attīstībai”

2004. gada 1. novembrī tika uzsākta projektu pieteikumu pieņemšana valsts atbalsta programmā „Atbalsts nodarbināto kvalifikācijas celšanai, pārkvalifikācijai un tālākizglītībai”, kas tiek finansēts no Eiropas Sociālā fonda.

2004. gadā, laika posmā no 12. augusta līdz 31. decembrim:

• Klientu apkalpošanas nodaļā tika pieņemti 149 projektu pieteikumi par kopējo pieprasīto atbalsta apjomu 42 960 167.19 LVL;

Efektīvākas sabiedrības informēšanai un dialoga veidošanai LIAA izveidotajā interneta mājas lapas adresē liaa@gov.lv visiem interesentiem ir nodrošināta informācijas pieejamība un atklātība par iestādes darbu, tās funkcijām, uzdevumiem, normatīviem aktiem, kas regulē LIAA darbību, aktualitātēm, sniegtajiem pakalpojumiem, sadarbības iespējām investīciju piesaistē, eksporta veicināšanā un LIAA administrētajām valsts atbalsta programmām.

2005.gadā tiks turpināts darbs trijos galvenajos virzienos: investīciju piesaistē un tirdzniecības veicināšanā, valsts atbalsta programmu privātajiem komersantiem administrēšanā, kā arī īstenojot konsultatīvo atbalstu, valsts un privātās partnerības projektu uzsākšanā valsts un pašvaldību sektorā.

Ar cieņu, LIAA direktors A.Ozols


2.Valsts aģentūras Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (turpmāk LIAA) izveidošanas mērķis

LIAA darbības mērķis ir sekmēt uzņēmējdarbības (komerc­darbības) attīstību, veicinot ārvalstu investīciju apjoma pieaugumu un palielinot Latvijas uzņēmēju (komersantu) konkurētspēju Latvijā un starptautiskajos tirgos.


3.LIAA funkcijas un uzdevumi

LIAA funkcijas ir:

• veicināt Latvijas uzņēmēju (komersantu) ārējo tirdzniecību;

• iesaistīt Latvijas ekonomikā ārvalstu investīcijas;

• īstenot pasākumus saskaņā ar valsts atbalsta programmām privāto uzņēmēju (komersantu) atbalstam;

• īstenot pasākumus uzņēmējdarbības (komercdarbības) vides uzlabošanā;

• ieviest valsts un privātās partnerības projektus.

Lai īstenotu noteiktās funkcijas, LIAA veic šādus uzdevumus:

• veicina investīciju projektu izstrādi un atbalsta konkurētspējīgus projektus;

• izstrādā priekšlikumus valsts atbalsta programmām, kas paredzētas privāto uzņēmēju (komersantu) atbalstam;

• izveido, ievieš un administrē valsts atbalsta programmu līdzekļu vadības, uzraudzības un kontroles institucionālo sistēmu;

• analizē uzņēmējdarbības (komercdarbības) vidi un izstrādā priekš­likumus tās uzlabošanai;

• īsteno aģentūras pārstāvniecību darbību;

• izstrādā priekšlikumus valsts un privātās partnerības attīstības veicināšanai un atbalsta attiecīgu projektu izstrādi un īstenošanu;

• sniedz informatīvus, konsultatīvus, juridiskus un citus publiskos pakalpojumus valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī fiziskajām un juridiskajām personām.


4.LIAA juridiskais statuss un struktūra

Saskaņā ar LR Ministru kabineta rīkojumu Nr.814 2003.gada 24.decembrī (prot. Nr.65,29.§) tika reorganizēta bezpeļņas organizācija valsts akciju sabiedrība „Latvijas Attīstības aģentūra” un izveidota valsts aģentūra „Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra”, kas sāka darbu 2004.gada 1.februārī.

Valsts aģentūra “Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra” ir Ekonomikas ministrijas pārraudzībā esoša valsts iestāde, kas darbojas saskaņā ar Publisko aģentūru likumu, Ministra kabineta noteikumiem Nr.746 „Valsts aģentūras „Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra” nolikums” un citiem normatīvajiem aktiem.

LIAA organizatoriskā struktūra ir izveidota atbilstoši Publisko aģentūru likuma prasībām un apstiprināta 02/02/2004 ar LIAA direktora rīkojumu Nr.11. LIAA darbu vada direktors.

LIAA 2004.gadā tika izveidoti šādi departamenti: Investīciju un tirdzniecības veicināšanas departaments, Valsts atbalsta programmu ieviešanas departaments, Projektu kontroles departaments, Juridiskais departaments, Finanšu departaments, Iekšējā audita departaments, Mārketinga un sabiedrisko attiecību departaments.

LIAA 2004.gadā tika izveidotas šādas nodaļas: Korporatīvās vadības nodrošinājuma nodaļa, Personāla vadības nodaļa, Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas nodaļa, Informācijas tehnoloģiju nodaļa, Lietvedības nodaļa un Saimnieciskā nodaļa.

Lai īstenotu paredzēto mērķi un veiktu noteiktās funkcijas, LIAA ir tiesīga veidot teritoriālās struktūrvienības Latvijā, kā arī pārstāvniecības ārvalstīs. LIAA 2004.gadā bija sekojošas pārstāvniecības ārvalstīs: Nīderlandē, Norvēģijā un Dānijā, Lielbritānijā, Vācijā, Zviedrijā, Francijā, Krievijā un Kazahstānā.


5.LIAA darbības plānotie rezultāti un to izpildes izvērtējums

LIAA vidēja termiņa darbības un attīstības stratēģijā un kārtējā gada darbības plānā noteiktie uzdevumi un to izpildes izvērtējums

Saskaņā ar 27.01.2004. starp Ekonomikas ministriju un valsts aģentūru „Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra” noslēgto pārvaldes līgumu, LIAA Vidēja termiņa darbības un attīstības stratēģiju 2004. – 2006. gadam un LIAA Darbības plānu 2004. gadam LIAA 2004. gadā īstenoja pasākumus divos galvenajos darbības virzienos:

• investīciju piesaiste un tirdzniecības veicināšana,

• valsts atbalsta programmu privātajiem komersantiem ieviešana un administrēšana.

Identificētie investīciju projekti, pieņemtie lēmumi par investīciju projektu veikšanu

Investīciju piesaistes un tirdzniecības veicināšanas jomā kopumā 2004.gadā strādāts ar 80 investīciju projektiem. No kopīgā projekta skaita 2004.gadā 12 gadījumos tika pieņemts pozitīvs lēmums par investīciju veikšanu Latvijā. Kopējais prognozētais investīciju apjoms būs 60 miljons LVL un paredzēts izveidot 705 darba vietas. Investīciju projekti tika apstrādāti sekojošās nozarēs: mašīnbūve, metālapstrāde, kokapstrāde, IT, elektronika, tekstils, pārtika, ķīmija, farmācija, būvmateriāli, u.c. Projekti pārsvarā ir saistīti ar jaunu ražotņu izveidošanu Latvijā. Nozīmīgākie investīciju projekti ir saņemti no Lielbritānijas, ASV, Īrijas, Zviedrijas, Islandes. Pavisam investīciju projekti bija piesaistīti no 20 valstīm.

LIAA kopumā tika saņēmusi vairāk kā 500 dažādus biznesa pieprasījumus no ārvalstu kompānijām un institūcijām, daļa no tiem ir investīciju pieprasījumi. Vairāk kā 100 no šiem pieprasījumiem ir investīciju projekti sākuma stadijā, kam tiek veikts regulārs follow-up, atgādinot par ieinteresētību sadarboties, sūtot informāciju par biznesa vidi Latvijā, tiek aicināts apmeklēt Latviju u.tml.

Nozīmīgākie investīciju projekti, kuros pieņemts lēmums par to īstenošanu Latvijā

• „Jeld-Wen” (ASV) ir izveidojusi uzņēmumu Latvijā SIA „Jeld-Wen” Latvia, plānotās investīcijas 2004.-2005.gadā būs 66 milj. EUR, 100 darbavietas. Uzņēmums atradīsies Aizkrauklē, ražos kokšķiedru plātnes durvīm. Šāda veida paraugrūpnīca Eiropā eksportēs produkciju uz Angliju un Spāniju apmēram 30 milj.LVL gadā. Ir nokārtotas visas formalitātes zemes iegādei Aizkrauklē. Norit projekta izstrāde un saskaņošana. Projekta pēcapkalpošanas (follow-up) procesā ir sniegtas konsultācijas sakarā ar kompānijas pārstāvja dzīvošanas iespējām Latvijā.

• „Ballinadee Engineering” (Īrija) nodibinājusi kompāniju SIA „Ballinadee Engineering Latvia”, kas nodarbosies ar lauksaimniecībai nepieciešamu instrumentu un lopu barošanas iekārtu ražošanu. Plānotās investīcijas 1,5 milj. EUR, 50 jaunas darbavietas. Līdz 2 gadiem paredzēts īrēt telpas „Nordic Industrial Park”, un tur septembrī uzsāka ražošanas izmēģinājumus. Ir izraudzīta vieta rūpnīcas celtniecībai Tukumā, tiek precizēti ar zemes nomu saistītie nosacījumi, kā arī vērtēts zemes gabals kā tāds no komunikāciju un celtniecības viedokļa.

• „Syntagon” (Zviedrija), kas specializējas organiskajā sintēzē, ir reģistrējis uzņēmumu „Syntagon Latvia” ar mērķi izveidot Latvijā organiskās ķīmijas laboratoriju. Plānots, ka sākotnēji laboratorijā tiks nodarbināti 5 Latvijas ķīmiķi- zinātnieki, ar laiku izveidojot 25 kvalificētas darbavietas ķīmijas un bioloģijas sektorā. Plānotās investīcijas līdz 3 milj. EUR.

• „International Greetings” (Lielbritānija) ražotnes pārcelšanu uz Latviju. Tā ir trešā lielākā kompānija pasaulē, kas ražo apsveikumu kartiņas, iepakojuma papīrus, lentas un pušķus. 7. decembrī Liepājā notika preses konference par šī projekta publiskošanu.

• „Qm Optics” (Zviedrija) pieņemts lēmums par ražotnes izveidošanu Latvijā.

Plānotais investīciju apjoms 100 000 EUR investīcijas, 12 jaunas darba vietas.

Investīciju projektu identifikācijai LIAA izmanto sekojošus paņēmienus:

• LIAA darbojas kā atbalsta institūcija ārvalstu kompānijām, kurā tās ir vērsušās ar interesējošiem jautājumiem par investīciju iespējām, ražotņu izvietošanas, pārnešanas iespējām;

• Investīciju projektus identificē LIAA pārstāvniecības ārvalstīs, tiekoties ar ārvalstu kompānijām un piedāvājot Latviju kā vietu investīcijām;

• Dalība starptautiskās izstādēs, kuru laikā ir mērķtiecīgi uzrunātas un atlasītas kompānijas, kā arī tikšanās ar ārvalstu kompānijā starptautiskās konferencēs un semināros;

• Tiešā mārketinga kampaņas ārvalstīs, uzrunājot atlasītas mērķa kompānijas.

• Investīciju projektu identificēšana Latvijā. LIAA ir sagatavojusi apkopojumu par Latvijas investīciju projektiem, tai skaitā pašvaldību. Projekti nodoti LR vēstniecībām un goda konsuliem ārvalstīs, kā arī LIAA pārstāvniecībām darbam, lai meklētu ieinteresētas ārvalstu kompānijas.

Uzsāktie un īstenotie eksporta projekti

2004.gadā tika uzsākti vairāk nekā 110 daudzsološi un nopietni eksporta projekti, no kuriem 50 projekti jau ir īstenošanas stadijā (panākta vienošanās par pasūtījumu veikšanu Latvijā/ noslēgti līgumi/ veikti pasūtījumi) un to prognozējamais darījumu apjoms tuvāko gadu laikā būs 15 miljoni LVL. Šobrīd turpinās darbs ar 60 nopietniem eksporta projektiem, kuru prognozējamais apjoms ir 20 miljoni latu. Kopējais prognozētais eksporta apjoms projektu realizācijas gadījumā sastādīs 35 miljonus latu. Eksporta jomā tika apstrādāti pieprasījumi sekojošās nozarēs: mašīnbūve, metālapstrāde, kokapstrāde, IT, elektronika, tekstils, pārtika, ķīmija, farmācija, būvmateriāli, u.c. Nozīmīgākie pieprasījumi ir saņemti no Lielbritānijas, Norvēģijas, Vācijas un Somijas. Pavisam eksporta pieprasījumi bija saņemti no 18 valstīm.

Kopumā LIAA ir saņēmusi un atbildējusi uz vairāk nekā 250 biznesa pieprasījumiem un piedāvājumiem no ārvalstu kompānijām - ir nosūtīta pieprasītā informācija, Latvijas uzņēmumu saraksti. Pieprasījumi ir ievietoti ExIm datu bāzē internetā, kā arī nosūtīti vairāk nekā 200 Latvijas uzņēmumiem, kas potenciāli var piedāvāt pieprasīto produkciju vai pakalpojumus.

Eksporta Projektu ietvaros Latvijas uzņēmumus ir apmeklējušas vairāk kā 20 ārvalstu kompānijas, no kurām kā nozīmīgākās ir „Caterpiller” (Lielbritānija), „Mould Group AB”(Zviedrija), „Trevise Networks”(Norvēģija), „TRW Automotive” (Vācija) , „Prodigy Worldwide”(Lielbritānija), „Ryeshoy&Co” (Dānija), „Air International” (UK), „Pleyma” (Vācija), „LT-tukku” (Somija), „Norderk”(Norvēģija), „Pine Direct”(Velsa), „TK Back”(Vācija), „Enermet”( Somija), „OTTO”(Vācija), „SCS Standart Computersystem AG”(Vācija), „Red Wawe Design” (UK), „Safwat Ghaly”( Zviedrija), „Tradekonsultanst”(Norvēģija), „Swed Eksport&MSG” (Zviedrija), „JVL Products” (UK), „Mediworld” (UK), „Dragons of Walton Street”(UK), „Groupe Rapp-Mobilier EUROPEEN”(Francija) u.c.

Pārstāvniecības ārvalstīs

2004. gadā ir atvērtas 3 jaunas LIAA pārstāvniecības – Nīderlandē, Norvēģijā un Dānijā. Aktīvi un rezultatīvi ir darbojušās esošās pārstāvniecības Lielbritānijā, Vācijā, Zviedrijā, Francijā, Krievijā un Kazahstānā, kas tika atvērtas 2003.gadā.

LIAA ir noorganizējusi 8 lielu ārvalstu investoru vizītes Latvijā: Jeld Wen (kokapstrāde, ASV); SEKAB (bioetanola ražošana, Zviedrija); Servier (farmācija, Francija); Delta 3 (loģistika, Francija); Internatinal Greating (poligrāfija, UK); Natuzzi (mēbeles, Itālija); ASV IT kompānija;L’Oreal (Francijas kosmētikas ražošanas uzņēmums).

Kopumā investīciju projektu ietvaros Latviju ir apmeklējušas vairāk nekā 50 kompānijas, no kurām nozīmīgākās ir: „High Seas Plc”(UK), „QM Optics” (Zviedrija), „Axa” (Vācija), ”Dalkia”(Francija), „Caterpiller” (UK), „Mould Group AB”(Zviedrija), „Mitsui” (Japāna), „Simmons&Simmons” (Nīderlande), SIA Tal Holding (Izraēla), „TK Back”(Vācija), ”Agco A/S”(Dānija), „Enermet”( Somija), „APTA” (ASV), ), „AXA (Vācija), „Plastipak” (ASV), „Euroarti” (Indija), „Fender Sturrock” (Skotija), „American Life Insurance Company” (ASV), „Exigen” (ASV), „Travel Scotland” (Skotija), „Com.Tec” (Luxemburga), „CE Asset Management” (Šveice), „Sofal” (Portugāle), „Marlborough Stirling” (Anglija), „KANGaROO”(Vācija).

Tika sagatavoti 12 investīciju un eksporta veicināšanas semināri un kontaktbiržas ārvalstu uzņēmēju delegācijām no Francijas, ASV, Japānas, Somijas (Ālandu salām), Nīderlandes, Lielbritānijas, Zviedrijas, Grieķijas, Austrijas, Norvēģijas un Baltkrievijas. Kā nozīmīgākās jāmin: Austrijas ekonomistu apvienības uzņēmēju delegācija ( 20 uzņēmēji); Nīderlandes inženiernozaru uzņēmēju kontaktbirža (16 Nīderlandes uzņēmumi un 40 Latvijas metālapstrādes uzņēmumi); Norvēģijas nekustamo īpašumu kompāniju vizīte (20 pārstāvji); Japānas kompānijas „Mitsui” biznesa delegācijas vizīte (15 pārstāvji); Japānas delegācijas „Nippon Keidanren’s” vizīte Baltijas valstīs (14 pārstāvji); Grieķijas biznesa delegācijas vizīte (28 pārstāvji).

Konsultācijas Latvijas uzņēmumiem

Sadarbībā ar Ārlietu ministriju tika noorganizēta (17.06.2004) Latvijas uzņēmumu tikšanās ar LIAA pārstāvniecību vadītājiem (Vācija, Francija, Zviedrija, Krievija) un LR vēstniecību ekonomiskajiem diplomātiem (Zviedrija, Norvēģija, Somija, Krievija, Itālija, Austrija). Tikšanās notika kontaktbiržas veidā, kuras laikā katrs uzņēmējs varēja tikties ar attiecīgās valsts pārstāvi, saņemt konsultāciju par iespējām iekļūt izvēlētajā tirgū, kā arī iepazīstināt LIAA pārstāvniecību vadītājus un ekonomiskos diplomātus ar uzņēmumu interesēm. Kontaktbiržā piedalījās vairāk kā 70 uzņēmumu pārstāvji.

Papildus konsultācijām LIAA ir noorganizējusi uzņēmējiemeksporta prasmju apmācību seminārus:

• sadarbībā ar Kanādas vēstniecību Latvijā un Kanādas valdības atbalstu – seminārs un Kanādas speciālistu konsultācijas par eksportu uz Kanādu, kurā piedalījās 17 uzņēmumu pārstāvji.

• 9 Latvijas uzņēmēji piedalījās apmācību seminārā Tallinā (26.-28.04.), kurš tika organizēts sadarbībā ar Šveices importa atbalsta organizāciju SIPPO.

• Sadarbībā ar Ekonomikas ministriju noorganizēts seminārs Latvijas uzņēmējiem par sadarbības iespējām ar Ķīnu. Seminārā piedalījās vairāk kā 80 uzņēmēji.

Noorganizēta Latvijas uzņēmēju dalība 4 starptautiskās izstādēs un gadatirgos:

• „Hannover Messe 2004” mašīnbūves un elektronikas nozarē Vācijā (19.-24.04.2004.). Piedalījās 17 dalībnieki un izveidoti 510 kontakti;

• „Alihankinta” izstāde mašīnbūves un elektronikas nozarē Tamperē, Somijā (17.-19.09.2004.). Piedalījās 8 uzņēmēji un izveidoti 160 kontakti;

• Starptautiskais inženiernozaru gadatirgus „Elmia Subcontractor 2004” Jončēpingā, Zviedrijā (09. – 12. 11.2004.). Piedalījās MASOC un 5 uzņēmumi, izveidoti 250 kontakti;

• „International Furniture Fair Tokyo 2004” mēbeļu izstāde Tokijā Japānā (24.-27.11.2004.). Piedalījās 3 uzņēmēji un izveidoti 100 kontakti.

2004. gadā tika sniegtas konsultācijas vai piedāvātas sadarbības iespējas ar ārvalstu kompānijām vairāk kā 200 Latvijas uzņēmumiem, kuri ir vērsušies LIAA, lai saņemtu pakalpojumus: biznesa piedāvājumus, konsultācijas biznesa partneru atrašanā, informāciju par LIAA darbību un iespējām, plānotajiem pasākumiem, LIAA pārstāvniecībām („Grindeks”, „Olainfarm”, „Brocēni”, „Aurora Baltika”, ”Dzintars”, u.c.).

Kopumā tika noorganizētas 15 Latvijas uzņēmēju tirdzniecības misijas ārvalstīs, kurās kopā piedalījās vairāk kā 300 Latvijas uzņēmēji. Piecas no šīm tirdzniecības misijām tika noorganizētas Valsts prezidentes vizīšu ietvaros (Malta, Ķīna, Portugāle, Spānija, Kazahstāna). Kopā šajās misijās ir piedalījušies 176 uzņēmēji un izveidoti 444 kontakti. No tiem 255 kontaktus paši uzņēmēji uzskata par daudzsološiem un perspektīviem turpmākā biznesa attīstībā.

Nozīmīgākās tirdzniecības misijas

• Latvijas Tirdzniecības misija uz Baltkrieviju (pilotprojekts) 26.-28. janvārī. Misijas rezultātā ir noslēgts kravu aģentēšanas līgums ar Baltkrievu OOO „NORDWESTTRANS” par kravu piegādi no Polijas uz Latviju.

• Latvijas uzņēmēju vizīte Maltā 16.-18. februārī, Valsts prezidentes vizītes ietvaros. Vizītē piedalījās 18 uzņēmēji, kuri galvenokārt pārstāvēja ostas un tur strādājošās kompānijas, kā arī tūrisma nozari. Vizītes ietvaros notika biznesa forums un seminārs, par sadarbības iespējām tirdzniecības un investīciju jomā.

• Kokrūpnieku tirdzniecības misija uz Lielbritāniju 19. – 22. janvārī. Katram no 5 tirdzniecības misijas dalībniekiem bija noorganizētas 5 - 8 individuālās tikšanās, kas notika Furniture Show Birmingenas NEC un Londonā. Tika arī apmeklēta izstāde Furniture Show Birmingenas NEC.

• Kokrūpnieku tirdzniecības misija uz Lielbritāniju 25. – 29. aprīlī. Tirdzniecības misijā piedalījās 4 Latvijas uzņēmumi. Katram dalībniekam bija noorganizētas 5 - 7 individuālās tikšanās, kuras notika starptautiskās celtniecības izstādes Interbuild Birmingham NEC telpās un citur Londonā.

• Tirdzniecības misija uz Dāniju 22- 26.martā. Misijā piedalījās 5 Latvijas dažādu nozaru uzņēmumi, tika organizētas 28 tikšanas ar dāņu uzņēmējiem, prognozējamais darījumu apjoms misijas rezultātā ir 0,95 milj. LVL.

• Daudznozaru Tirdzniecības misija uz Baltkrieviju 21.-23. aprīlī. Vizītē piedalījās 7 Latvijas uzņēmumi, kuriem notika individuālās tikšanās gan kontaktbiržas laikā, gan apmeklējot atsevišķus uzņēmumus. Kontaktbiržā piedalījās 15 baltkrievu uzņēmēji. Paralēli LIAA organizēja semināru Baltkrievijas valsts institūciju un privāto struktūru pārstāvjiem „Latvijas pieredze ārvalstu investīciju piesaistes jomā”, kurā piedalījās vairāk kā 50 dalībnieki.

• Latvijas uzņēmēju delegācijas vizīte Ķīnā 12.-18. aprīlī Valsts prezidentes vizītes uz Ķīnu ietvaros. Vizītē piedalījās 49 uzņēmēji. Notika semināri un individuālās tikšanās Šanhajā, Sjiaņā, Pekinā un Honkongā. Notika Šanhajas finansu un speciālās ekonomiskās zonas Podong apmeklējums, Tjendzinas starptautiskās ostas un brīvo ekonomisko zonu apmeklējums, tikšanās ar Ķīnas IT / Elektronikas pārvaldi, Honkongas Convention and Exhibition Centre un Hong Kong International Terminals Ltd. apmeklējums.

• Latvijas uzņēmumu tirdzniecības misija uz Ukrainu 17.-18. jūnijā Latvijas-Ukrainas starpvaldību komisijas 6.sēdes ietvaros. Vizītē piedalījās 39 deviņu dažādu nozaru (loģistika, tranzīts, IT, pārtika, vieglā rūpniecība, finanses, zivju pārstrāde, tūrisms, kokapstrāde) uzņēmumu pārstāvji. Vizītes ietvaros notika biznesa forums, kuram sekoja individuālās tikšanas starp Latvijas un Ukrainas uzņēmējiem.

Juridiskās konsultācijas ārvalstu investoriem, diplomātiskajām pārstāvniecībām un citām institūcijām

2004.gada pirmajā pusgadā LIAA ir saņēmusi vairāk nekā 260 informācijas pieprasījumus par Latvijas ekonomisko stāvokli, nodokļu sistēmu, likumdošanu, darba spēka pieejamību, pieejamo finansiālo atbalstu un iespējamiem atvieglojumiem, ražošanas izveidošanas aspektiem un nosacījumiem, informāciju par dažādu nozaru attīstību Latvijā u.tml. LIAA maksimāli ātri (dienas laikā, vai padziļinātas informācijas sagatavošanas gadījumumā nedēļas laikā) ir sniegusi atbildi uz visiem informācijas pieprasījumiem, sagatavojot detalizētas atbildes par specifiskiem jautājumiem, nosūtot vispārīgu informāciju par biznesa vidi, nozaru prezentācijas, īsus pārskatus u.tml.

Visi informācijas pieprasījumi ir ievietoti vienotā ārvalstu kompāniju datu bāzē, kurā ir iespējama biznesa pieprasījumu šķirošana pēc valsts, no kuras nāk pieprasījums, nozīmīguma, aktualitātes.

Informācijas pieprasījumu skaits ir strauji audzis pēc LIAA pārstāvniecību darbības uzsākšanas un pēc Latvijas iestāšanās ES.

Ir uzlabojusies LIAA sadarbība ar LR ekonomiskajiem diplomātiem, kuri ir izmantojuši LIAA pieredzi ārvalstu investoru apkalpošanā un informāciju par nodokļu jautājumiem Latvijā. LIAA speciālisti ir sagatavojuši pārskatu par Latvijas nodokļiem un izmaiņām tajos pēc iestāšanās ES. Informatīvais materiāls ir nodots darbam visām LR vēstniecībām ārvalstīs, tādejādi sekmējot kvalitatīvas informācijas sagatavošanu potenciālajiem ārvalstu investoriem un sadarbības partneriem.

Eiropas Informācijas centrs (EIC)

2004. gadā LIAA Eiropas Informācijas Centrs (EIC) ir sniedzis vairāk kā 1835 konsultācijas investīciju un eksporta veicināšanā.

2004.gadā ir veikta plaša informatīvā kampaņa visā Latvijas teritorijā un nodrošināta jebkuram interesentam viegli pieejama informācija, lai sagatavotu projekta pieteikumu valsts atbalsta saņemšanai – novadīti 58 informatīvi semināri un sniegtas 2411 konsultācijas par jautājumiem, kas saistīti ar LIAA administrētajām Valsts atbalsta programmām.

Ņemta dalība 12 dažādos semināros un konferencēs par dažādiem uzņēmējus interesējošiem tematiem – ES vienotais tirgus, ES ārējā tirdzniecības politika, ES standartizācija, ES politikas, EIC piedāvātie pakalpojumi, u.c.

EIC vairākos Eiropas Komisijas izsludinātajos projektos, sadarbībā ar citiem EIC 2004.gada laikā realizēti 3 projekti, uzsākts darbs pie 2 jauniem projektiem, 1 projekts nodots realizācijai LIAA.

• ES paplašināšanās kampaņas ietvaros tika realizēts projekts, kura ietvaros tika realizētas vairākas būtiskas sadaļas:

- Interneta mājas lapas izstrāde uz Exim bāzes www.eic.lv, lapa sastāv no divām daļām aktīvās un fiksētās informatīvās sadaļas, Internet projekts tika speciāli sagatavots šīs kampaņas realizācijai;

- Informatīvā stenda sagatavošana;

- Vairāku prezentāciju izstrāde – “ES Vienotais tirgus”, “EK finansēšanās avoti”,” Eiropas Kopienas programmas”;

- Noorganizēti divi semināri Valmierā un Rīgā par ES paplašināšanās iespējām, kurus vidēji apmeklēja 70 dalībnieki;

- Izstrādātas faktu lapas par dažādām EK programmām – “Life”, “e-Content”, “eTEN” u.c.;

- Visas nepieciešamās dokumentācijas izstrāde atbilstoši EK prasībām.

• Piedalīšanās EIC BusTEN projektā - tas ir ES pārrobežu projekts, ko kopīgi realizē 23 partneri 11 valstīs. Projekts mērķis veicināt biznesa sadarbību starp ES valstīm un tās robežvalstīm- kandidātvalstīm, organizējot seminārus, sagatavojot faktu lapas un kā gala pasākums ir “Partnership event 2004” Berlīnē. Mēs piedalījāmies, kā EIC Orebro uzaicinātie partneri un šī sadarbība paredzēja veikt aptauju starp uzņēmējiem, sagatavot faktu lapas par Latvijas lielākajām nozarēm, kā arī piedalīties ar 2-3 uzņēmumiem Berlīnes pasākumā. No Latvijas piedalījās 2 firmas – SIA “Balteks” un AS “JAUDA”. Kopumā katrai no firmām vidēji bija 15 tikšanās.

• Starptautiskais biznesa forums “ Partenariat Go-East” š.g. 7.-8.jūnijā Salā, Zviedrijā. Pasākuma mērķis ir veicināt un atbalstīt starp robežu sadarbību gan starp Eiropas, gan Āzijas valstu uzņēmējiem, uzaicinot piedalīties kopumā 23 valstis , starp tām – Indija, Ķīna, Kazahstāna, Krievija, Uzbekistāna, Sīrija, u.c. Pārstāvētās nozares: kokapstrāde (neietverot mēbeļu rūpniecību), metālapstrāde, pārtikas rūpniecība, tūrisma sektors un pirmo reizi šāda veida pasākumā tiek iekļauti produkti invalīdiem, jo šī produkcija aizvien vairāk tiek attīstīta visās Eiropas valstīs un ir zināmā mērā saistīta ar pārējām nozaru grupām. No Latvijas piedalījās 15 uzņēmumi.

• Dalība vinnētā tendera “European Business Co-operation Schemes for SMEs in the Framework of Enlargement” projektā CROSS-Bo:

- izskatīts un parakstīts sadarbības līgums ar EIC Malar Region;

- ievietota informācija EIC mājas lapā: www.eic.lv ar informāciju par projektu, tā būtību, pasākumiem tā ietvaros un nepieciešamo atsauksmi no uzņēmumiem;

- informācijas izsūtīšana tieši kokapstrādes un metālapstrādes uzņēmumiem par projektu un lūgums aizpildīt anketu (kopumā 250 uzņēmumiem);

- otrā partneru sanāksme 12.-14.septembrī Klaipēdā, kur tika sniegtas atskaites par tiktāl paveikto, saņemta jaunākā informācija par Woodworking Enterprise; skarti budžeta iemaksas jautājumi, u.c.

Sadarbība ar Ārvalstu investoru padomi Latvijā

2004. gadā sadarbībā ar Ārvalstu investoru padomi Latvijā (ĀIPL) tehniski un saturiski tika noorganizētas divas Latvijas valdības un ĀIPL Augstā līmeņa tikšanās.

16. un 17.martā notika septītā Latvijas valdības un ĀIPL Augstā līmeņa tikšanās, kurā piedalījās valdības augstākās amatpersonas un ĀIPL pārstāvēto kompāniju mātes uzņēmumu vadītāji. Tikšanās laikā tika pārrunāts panāktais progress Pasākumu plāna uzņēmējdarbības vides uzlabošanai izpildē, Latvijas tautsaimniecības konkurētspēja Eiropas Savienībā (ES), Latvijas tiesiskā un administratīvā ietvara gatavība ES Struktūrfondu ieviešanai, tautsaimniecības attīstības politika, investīciju klimata pilnveidošana, administratīvo kavēkļu mazināšanas jomas un pasākumi, kas nepieciešami, lai veicinātu turpmāku investīciju piesaisti Latvijai.

22. oktobrī notika astotā Latvijas valdības un ĀIPL Augstā līmeņa tikšanās, kuras laikā tika pārrunāti sekojoši jautājumi: Uzņēmējdarbības vides regulējums pēc iestāšanās Eiropas Savienībā (ES), tai skaitā nodokļu regulējuma jautājumi, obligāto un pieļaujošo ES likumdošanas normu ieviešana, brīvas preču plūsmas ES teritorijā nodrošinājums un pārrobežu plūsmas uz un no trešajām valstīm, ES fondu apgūšanas gaita; makroekonomiskā situācija Latvijā un ilgtermiņa attīstības perspektīvas, tai skaitā gaidāmā eiro ieviešana, inflācija, tekošā konta deficīts, budžeta politika; tūrisma kā Latvijai perspektīvas nozares attīstība, tai skaitā viesnīcu, restorānu un citu pakalpojumu sfēru attīstības tendences, transporta infrastruktūra un pārvadājumi, kā arī pozitīva Latvijas tēla veidošana un koordinēta informācijas izplatīšana.

ĀIPL darbojas piecas komitejas, kas izskata dažādus ar uzņēmējdarbības vides uzlabošanu saistītus jautājumus: nodokļu, nekustamā īpašuma, juridiskā ostas, pretkorupcijas un muitas. (Katra sēde notiek vienu reizi mēnesī).

Pārrunātie jautājumi un uzņēmēju izvirzītās rekomendācijas tika apspriestas Vadības grupā uzņēmējdarbības vides uzlabošanai, lai Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra sadarbībā ar citām valsts un pašvaldību institūcijām varētu izstrādāt konkrētus priekšlikumus Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plāna (Plāns) papildināšanai. 2004. gada Plāna būtiskākie pasākumi bija: nodokļu un nodokļu administrācijas, uzņēmējdarbības tiesiskās vides pilnveidošanas, Latvijas gatavība dalībai ES tranzīta režīmā un investīciju vides strukturālo reformu jomā.

Sadarbība ar nevalstiskām organizācijām

No 2004.gada 1.oktobra līdz 31.decembrim tika nodrošināta 3 Tautsaimniecības padomes sēžu, 2 Tautsaimniecības padomes Vadības komitejas sēžu un 3 Mazo un vidējo uzņēmumu un amatniecības padomes sēžu norise.

Sadarbība ar uzņēmējus pārstāvošām organizācijām (Ārvalstu investoru padomi Latvijā, Tautsaimniecības padomi, Mazo un vidējo uzņēmumu un amatniecības padomi, nozaru ekspertu padomēm un prioritāro nozaru uzņēmumiem un uzņēmumu asociācijām) tika apzināti un analizēti izaugsmi kavējošie juridiskie faktori un uzņēmēju rekomendācijas uzņēmējdarbības vides pilnveidošanai un administratīvo šķēršļu mazināšanai.

Tika izstrādāti priekšlikumi administratīvo procedūru vienkāršošanai un labvēlīgas nodokļu politikas izveidei un nodokļu sloga samazināšanai; iepriekš minēto aktivitāšu rezultātā tika sagatavots Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākuma plāna 2005.gadam projekts, kas š.g. 14.janvārī tika iesniegts Ekonomikas ministrijā.

Tika izvērtēti un sniegti atzinumi par normatīvo aktu un to projektu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi;

Kopš 2004.gada 1.novembra tiek nodrošināta Komercdarbības uzsācēju un komersantu portāla www.mazaisbizness.lv administrēšana, kas izpaužas informācijas izvērtēšanā un aktualizēšanā, kas svarīga komercdarbības uzsācējiem un citiem komersantiem.

Naftas resursu centrs

2004.gada 8.jūlijā Odin Energi AS un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai tika izsniegtas divas ogļūdeņražu izpētes un ieguves licences darbu veikšanai Baltijas jūras Latvijas šelfa daļā 1500 km² platībā. Pirms licenču saņemšanas Odin Energi AS pārskaitīja Latvijas valsts budžetā Ls 150 000.

Odin Energi AS atbilstoši licencēm uzsāka datu bāzes izveidošanu, 100 km seismisko datu papildināšanu un pārstrādi, kā arī seismisko un urbšanas datu apkopošanu.

Odin Energi AS apmaksātās vietējo kadru apmācības tiks uzsāktas pēc kopdarbības līguma parakstīšanas 2005.gadā.

Valsts atbalsta programmu privātajiem komersantiem ieviešana un administrēšana

LIAA izstrādāja un 18.maijā iesniedza Ekonomikas ministrijā apstiprināšanai vadlīnijas atbalsta saņemšanai šādām valsts atbalsta programmām:

• „Atbalsts jaunu produktu un tehnoloģiju attīstībai”;

• „Atbalsts komercdarbības infrastruktūras modernizācijai” apakšprogrammai „Infrastruktūras attīstībai nepieciešamo pieslēgumu izveide un rekonstrukcijai”;

• „Atbalsts komercdarbības infrastruktūras modernizācijai” apakšprogrammai „Komercsabiedrības pilnveidošana atbilstoši starptautisko standartu prasībām”;

• “Atbalsts komercdarbības infrastruktūras modernizācijai” apakšprogrammai „Dalītās infrastruktūras izveide”;

• “Atbalsts nodarbināto kvalifikācijas celšanai, pārkvalifikācijai un tālākizglītībai”;

• ”Atbalsts konsultācijām un komercsabiedrību dalībai starptautiskās izstādēs un tirdzniecības misijās” apakšprogrammai „Konsultāciju pakalpojumi”;

• ”Atbalsts konsultācijām un komercsabiedrību dalībai starptautiskās izstādēs un tirdzniecības misijās” apakšprogrammai „Komercsabiedrību dalība starptautiskajās izstādēs, gadatirgos un tirdzniecības misijās”.

LIAA ir ieviesusi 4 valsts atbalsta programmas privātajiem komersantiem to konkurētspējas celšanai un jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādei. Valsts atbalsta programma „Atbalsts mazo un vidējo komercsabiedrību riska kapitālam” atbilstoši Ekonomikas ministrijas 24.03.2004. vēstulei Nr. 3.24.01/32 vairs nav VA „Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra” kompetencē.

2004. gada 12. augustā tika uzsākta projektu pieteikumu pieņemšana šādās 3 valsts atbalsta programmās, kas tiek finansētas no Eiropas Reģionālās attīstības fonda:

• „Atbalsts komercdarbības infrastruktūras modernizācijai”

• „Atbalsts konsultācijām un komercsabiedrību dalībai starptautiskās izstādēs un tirdzniecības misijās”

• „Atbalsts jaunu produktu un tehnoloģiju attīstībai”

2004. gada 1. novembrī tika uzsākta projektu pieteikumu pieņemšana valsts atbalsta programmā „Atbalsts nodarbināto kvalifikācijas celšanai, pārkvalifikācijai un tālākizglītībai”, kas tiek finansēts no Eiropas Sociālā fonda.

LIAA interneta mājas lapā regulāri ievietota visjaunākā informācija par valsts atbalsta programmām, vadlīnijām atbalsta saņemšanai, projektu pieteikuma piemēri, atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem, kā arī sniegta plaša un padziļināta informācija uzņēmējiem.

2004. gadā, laika posmā no 12. augusta līdz 31. decembrim:

• Klientu apkalpošanas nodaļā tika pieņemti 149 projektu pieteikumi par kopējo pieprasīto atbalsta apjomu 42 960 167.19 LVL;

• Klientu apkalpošanas nodaļā pieņemtas 3 gala atskaites;

• Klientu apkalpošanas nodaļa bija noformējusi 1116 atbalsta pretendenta lietas un to kopijas;

• Nosūtītas 125 vēstules atbalsta pretendentam par papildus informācijas pieprasīšanu projektu pieteikuma izvērtēšanai;

• Valsts atbalsta programmu ieviešanas departamentā bija saņemtas un darbiniekiem nodotas izvērtēšanai 140 atbalsta pretendenta iesniegtās papildus informācijas;

• Sagatavoti un atbalsta pretendentam nosūtīti 37 LIAA direktora parakstīti lēmumi par pieteiktā projekta apstiprināšanu;

• Sagatavoti un atbalsta pretendentam nosūtīti 27 LIAA direktora parakstīti lēmumi par atteikumu piešķirt valsts atbalstu pieteiktajam projektam;

• Cilvēkresursu un uzņēmējdarbības attīstības projektu izvērtēšanas un Inovāciju un infrastruktūras attīstības projektu izvērtēšanas nodaļas pilnībā izvērtēja atbilstību administratīvajiem vērtēšanas kritērijiem 95 projekta pieteikumus, kuri tika nodoti tālākai izvērtēšanai Projektu kontroles departamentam vai Vērtēšanas komisijai, vai nodoti arhīvā;

• Pēc grantu shēmas projekta pieteicēja iesnieguma par administratīvā akta apstrīdēšanu saņemšanas, bija sagatavotas un nosūtītas Ekonomikas Ministrijai 13 atbalsta pretendenta lietu kopijas;

• Finanšu Ministrijai tika sagatavota un nosūtīta 1 atbalsta pretendenta lieta ar lūgumu izvērtēt projekta atbilstību komercdarbības atbalsta programmai.

Finanšu departamenta Plānošanas un analīzes nodaļā:

• Sagatavoti un nosūtīti 2.līmeņa starpniekinstitūcijai (CFLA) grantu shēmu progresa pārskati (6.gab);

• Izveidota naudas plūsmas kontroles sistēma, lai būtu iespējams sagatavot un nosūtīt 2.līmeņa starpniekinstitūcijai (CFLA) prognozes par struktūrfondu atmaksām;

• Tika sagatavota Vadošās iestādes (Finanšu ministrijas) pieprasītā informācija, kas nepieciešama Nacionālo programmu „Atbalsts programmas vadībai” un „Citi tehniskās palīdzības pasākumi” projektu sagatavošanai (oktobris-decembris).

Projektu kontroles departamentā

• 9. septembrī uzsākta pārbaužu veikšana projektu īstenošanas vietās;

• Projektu kontroles departamentā tika saņemtas 56 atbalsta pretendentu lietas projektu īstenošanas vietu pārbaudēm vērtēšanas par projektu pieteikumu atbilstību administratīvajiem vērtēšanas kritērijiem ietvaros, un 24 granta finansējuma saņēmēja lietas projektu ieviešanas pārbaudēm, kuras attiecīgi tika nodotas pārbaužu veikšanai Projektu fiziskās kontroles un uzraudzības un Projektu atbilstības kontroles nodaļām;

• 61 projektiem tika veiktas pārbaudes to īstenošanas vietās, no tām 56 par projektu pieteikumu atbilstību administratīvajiem vērtēšanas kritērijiem ietvaros, un 5 projektu ieviešanas pārbaudes par īstenojamo projektu atbilstību noslēgtajam līgumam ar Granta finansējuma saņēmēju;

• 19 projektiem tika noteikti ieviešanas pārbaužu termiņi projektu īstenošanas vietās;

• Pārbaudes uz vietas tika veiktas 62 projektu īstenošanas vietās, no tām Rīgā - 22, Liepājā - 6, Jelgavā – 5, Valmierā -3, Siguldā - 2, Pļaviņās - 2, Saldū -2, Daugavpilī -2, Brocēnos -2, pa vienai Ogrē, Viļakā, Varakļānos, Salaspilī, Ventspilī, Mārupē, Saulkalnē, Tukumā, Ozolniekos, Dundagā, Dobelē, Valkā, Jēkabpilī, Gulbenes rajonā, Bauskas rajonā, Vilces pagastā;

• Tika veikta procedūru, kas saistītas ar Pārbaužu veikšanu projektu īstenošanas vietās, Papildināšana un precizēšana (t.sk. pārbaudes lapu, instrukciju).

Sabiedrības informēšana par Valsts atbalsta programmām

Lai sekmētu apguvi par ES strukturālajiem fondiem, veicinātu projektu identifikāciju un paātrinātu projektu pieņemšanas uzsākšanu 2004.gadā tika organizēta informatīvā kampaņa „Proti izmantot Eiropas naudu”, kuras ietvaros LIAA regulāri novadīja informāciju ar sekojošu komunikācijas kanālu palīdzību: semināriem, televīziju (LTV-1 raidījums „Viss notiek rubrika „Proti izmantot ES naudu” tika novadīti 23 raidījumi), radio (Latvijas Radio–1 raidījums Proti izmantot ES naudu” tika novadīti 23 raidījumi), biznesa laikrakstiem (laikrakstos „Dienas Bizness” un „Bizness&Baltija” – kopā 64 publikācijas) un reģionālajiem laikrakstiem (168 publikācijas). Tika novadīti 58 informatīvi semināri un sniegtas 2411 konsultācijas par jautājumiem, kas saistīti ar LIAA administrētajām Valsts atbalsta programmām.

LIAA kopā ar Ekonomikas ministriju organizēja Latvijas uzņēmēju konferenci „Valsts atbalsts uzņēmējdarbībai”, informatīvos seminārus centrālo un reģionālo mediju pārstāvjiem, Saeimas deputātiem, Saeimas ES informācijas centra darbiniekiem, banku, biznesa konsultantu asociācijām utt.

Tika izdotas divas informatīvās brošūras par Valsts atbalsta programmām un nozarēm, kas tiek atbalstītas un līdzekļu saņemšanas procedūru.


5.Pārvaldes līgumā noteiktie kvantitatīvie rādītāji un to izpildes izvērtējums

Darbības rādītājs

Plāns 2004

Fakts 2004

Identificētie investīciju projekti

16

80

Pieņemts lēmums par investīciju projektu veikšanu

6

12

Noorganizētas lielo ārvalstu investoru vizītes

4

8

Ārvalstīs atvērtās pārstāvniecības

3

3

Latvijas uzņēmumi, kuri izmantojuši LIAA konsultācijas

150

200

Juridiskās konsultācijas ārvalstu investoriem, diplomātiskajām pārstāvniecībām u.c. institūcijām

130

260

Uzsāktie un īstenotie eksporta projekti

40

110

EIC apkalpotie apmeklētāji

2000

4246

Reģionos noorganizētie semināri

12

12

Latvijas dalībnieku skaits Nacionālajos stendos starptautiskās izstādēs

20

33

Tirdzniecības misijas ārvalstīs

5

15

Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas plāna dokumentācijas sagatavošana iesniegšanai Ministru kabinetā

1

1

Noslēgti līgumi par atbalstu komercdarbības infrastruktūras modernizācijai

30

14

Noslēgti līgumi par atbalstu konsultācijām un komercsabiedrību dalībai starptautiskās izstādēs un tirdzniecības misijās

10

12

Noslēgti līgumi par atbalstu jaunu produktu un tehnoloģiju attīstībai

0

0

Noslēgti līgumi par atbalstu nodarbināto kvalifikācijas celšanai, pārkvalifikācijai un tālākizglītībai

0

0

 

6. 2004.gadā LIAA notikušās būtiskākās pārmaiņas

Saskaņā ar LR Ministru kabineta rīkojumu Nr.814 2003.gada 24.decembrī (prot. Nr.65,29.§) tika reorganizēta bezpeļņas organizācija valsts akciju sabiedrība „Latvijas Attīstības aģentūra” un izveidota valsts aģentūra „Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra”, kas sāka darbu 2004.gada 1.februārī.


7.Pasākumi, kas vērsti uz izmaksu samazinājumu un pieejamības nodrošināšanu

Pasākumi, kas vērsti uz izmaksu samazināšanu

LIAA tika izveidota finanšu resursu vadības sistēma izmaksu plānošanai pa finansējumiem un pa departamentiem. LIAA tika apzinātas visas vajadzības kopumā pa aģentūru, ieskaitot arī ārvalstu ekonomiskās pārstāvniecības. Pērkot pakalpojumus, LIAA izsludināja cenu aptaujas vai konkursus. Rezultātā preces un pakalpojumi tika iepirkti par visizdevīgāko cenu.

2004.gada sākumā struktūrvienības sagatavoja budžetus visam finanšu gadam. Šie budžeti tika pārskatīti reizi ceturksnī, apzinot iespējamo izmaksu samazinājumu un meklējot izmaksu optimizācijas iespējas.

LIAA, kā ēkas Pērses ielā 2, Rīgā, apsaimniekotājs, veica uzlabojumus, kas vērsti uz ekspluatācijas izmaksu samazināšanos. Divos stāvos tika nomainīti logi, veikta siltummaiņas skalošana un ierīkota apkures sistēmas automātiskā regulēšana. Šo uzlabojumu rezultātā samazināsies apkures izmaksas.

Interneta mājas lapas uzturēšana un nodrošināšana

LIAA interneta mājas lapas adrese ir liaa@gov.lv. Internets sniedz iespēju piedāvāt gan plaša apjoma informāciju, gan arī nodrošināt informācijas sniegšanas savlaicīgumu un operativitāti. Tās mērķis ir efektīvāka sabiedrības informēšana un dialoga veidošana, tādējādi nodrošinot informācijas pieejamību un atklātību par iestādes darbu, tās funkcijām, uzdevumiem, normatīviem aktiem, kas regulē LIAA darbību, aktualitātēm, sniegtajiem pakalpojumiem, sadarbības iespējām investīciju piesaistē, eksporta veicināšanā un LIAA administrētajām valsts atbalsta programmām. LIAA interneta mājas lapā regulāri tiek ievietota visjaunākā informācija par investīciju un eksporta veicināšanas pasākumiem un valsts atbalsta programmām, vadlīnijām atbalsta saņemšanai, projektu pieteikuma piemēri, atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem, kā arī sniegta plaša un padziļināta informācija masu medijiem.

ES paplašināšanās kampaņas ietvaros tika realizēts projekts, kura ietvaros ir izstrādāta Interneta mājas lapa uz ExIm portāla bāzes (www.eic.lv), kur uzņēmējiem ir ērti pieejama informācija par ES vienoto tirgu, ES politikām un Eiropas Informācijas Centra darbību.

Par iespējām saņemt valsts atbalstu interesenti savus jautājumus var sūtīt arī uz e-pasta adresi jautajumi@liaa.gov.lv, bet par iespējām investīciju un eksporta veicināšanai – var sūtīt uz invest@liaa.gov.lv. 2004.gadā tika sniegtas 2411 konsultācijas.

Sabiedrības informēšana un sadarbība ar masu saziņas līdzekļiem

Lai sistematizētu sabiedrības informēšanas aktivitātes un padarītu tās mērķtiecīgākas, 2004.gadā tika izstrādātas divas Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras ( LIAA) sabiedrisko attiecību stratēģijas:

• Sabiedrisko attiecību nodaļas stratēģija ( 2004.gada maijs);

• Informatīvās kampaņas „Latvijas uzņēmēju informēšana par Valsts atbalsta programmām Eiropas Savienības Strukturālo fondu apgūšanai” stratēģija (2004.gada marts).

Masu saziņas līdzekļi (prese, ziņu aģentūras, TV un radio) bija un ir galvenie starpnieki starp LIAA un sabiedrību kopumā.

Instrumenti LIAA sadarbības ar masu saziņas līdzekļiem veidošanai 2004.gadā:

• Pastāvīga LIAA darbības un aktivitāšu analīze, lai izvērtētu attiecīgo aktualitāšu atbilstību masu saziņas līdzekļu un sabiedrības interesēm un informācijas sniegšanas nepieciešamību;

• Preses ziņojumu gatavošana un izplatīšana par LIAA darbību un attīstību;

• Preses konferenču organizēšana par nozīmīgām LIAA aktivitātēm;

• Pastāvīgu kontaktu veidošana un uzturēšana ar masu saziņas līdzekļu pārstāvjiem;

• Individuālas sadarbības attīstīšana ar masu saziņas līdzekļu pārstāvjiem, skaidrojot LIAA viedokli un organizējot vadošo LIAA darbinieku intervijas;

• Publikāciju gatavošana par LIAA aktualitātēm masu saziņas līdzekļiem, kā arī specializētiem izdevumiem;

• Masu saziņas līdzekļu publikāciju analīze par LIAA jautājumu atspoguļošanu.

Liela nozīme sabiedrības informēšanā ir LIAA interneta mājas lapā publicētajai informācijai (sīkāk par to skatīt publiskā pārskatā).

2004.gadā masu saziņas līdzekļi vislielāko interesi ir izrādījuši atspoguļojot informāciju par LIAA un tās administrētajām Valsts atbalsta programmām 485 reizes, bet par investīciju un eksporta veicināšanu – 252 reizes.


8.Atsauksmes par aģentūras darbību

Pozitīvas sadarbības partneru atsauksmes

2004.gadā kā teicamu, sadarbību ar LIAA ir novērtējuši gan Latvijas, gan ārvalstu komersanti. Ļoti augstu vērtējumu, nosūtot pateicības vēstules, kā arī saņemot atsauksmes klientu aptaujas anketās, par sadarbību ar LIAA, tās sniegto atbalstu, pakalpojumu kvalitāti, piedāvātām iespējam un darbinieku augsto profesionalitāti ir snieguši AS Laima tirdzniecības direktors E.Maas, JELD-WEN Inc viceprezidents Dž.Pīrss, SIA ADI valdes priekšsēdētājs J.Bolužs, Rīgas Biznesa skolas direktors J.Grēviņš, AS „Exigen Latvia” ģenerāldirektors G.Urtāns, Port Autonome Du Havre pārstāvis J.M.Lagave, Aland Chamber of Commerce pārstāvis J.Eriksson, Fender Sturrock Ltd izpilddirektors D.Ritchie, L’Oreal pārstāvis M.Lafforgue, Marriott International viceprezidente R.M.Cuddihy, JVL products pārstāvis J.Veitch, Mitsui & Co UK PLC izpilddirektors K.Endo, Edinburgh Chamber of Commerce pārstāvis R.Horam, Cool & Associates prezidents J.P.Cool, Erik Irgens Consulting Services pārstāvis E.Irgens.

Pozitīva informācija presē

2004.gadā masu saziņas līdzekļi ir publicējuši 737 publikācijas par LIAA, tās administrētajām valsts atbalsta programmām un investīciju un eksporta veicināšanu, no kurām 505 bija pozitīvas, 199 bija informatīva rakstura publikācijas, bet 33 – ar ieteikumiem procesa uzlabošanai, no kurām 31 bija par Valsts atbalsta programmām un 2 par Investīciju un tirdzniecības veicināšanas pasākumiem.

Klientu apmierinātība ar pakalpojumiem

LIAA veic savu sniegto pakalpojumu kvalitātes novērtēšanu, regulāri aptaujājot klientus. Pārskata periodā ir saņemtas 48 atsauksmes no ārvalstu kompānijām, kurās LIAA pakalpojumiem sniegts – 44 gadījumos augsts novērtējums un 4 gadījumos apmierinošs vērtējums. No Latvijas uzņēmumiem ir saņemtas 252 pakalpojumu novērtēšanas anketas, kur LIAA pakalpojumiem ir dots apmierinošs vērtējums.

 

9.Iekšējās kontroles sistēmas novērtējums un pasākumi tās pilnveidošanai

Iekšējā kontroles sistēma LIAA ir izveidota, lai nodrošinātu tās mērķu sasniegšanu, resursu aizsardzību, kontroles pasākumu izveidošanu un uzturēšanu, kā arī lai sniegtu LIAA direktoram pamatotu pārliecību, ka:

• LIAA uzdevumus izpilda atbilstoši institūcijas darbības mērķiem un saskaņā ar institūcijā noteikto kārtību un plāniem;

• LIAA darbojas efektīvi, pilnībā ievērojot normatīvajos aktos noteiktās prasības;

• LIAA darbības riskus pastāvīgi uzrauga un novērtē;

• Institūcijas resursi ir nodrošināti pret zaudējumiem.

Izveidojot iekšējās kontroles sistēmu, LIAA ir noteikta institūcijas lielumam un darbībai atbilstoša struktūra un atbilstošs struktūrvienību uzdevumu sadalījums, ir noteikti darbinieku pienākumi un atbildības sadalījums. Ir izstrādāta LIAA procedūru rokasgrāmata Eiropas Savienības struktūrfondu finansējuma administrēšanai, kur ir noteikta kārtība darbinieku pieņemšanai un atbrīvošanai no amata un darbinieku mācību plāna izstrādei. Ir noteikta kārtība ar institūcijas darbību saistīto risku noteikšanai, izvērtēšanai un uzraudzībai. Ir noteikta struktūrvienību funkciju un uzdevumu izpildes kārtība, lai nodrošinātu kontroli par LIAA funkciju un uzdevumu izpildi. Nosakot nepieciešamās kontroles, ir samazināti institūcijas darbības riski un nodrošināta finanšu resursu aizsardzību.

Informācijas un saziņas nodrošināšanai ir izstrādāta kārtība, kas nodrošina patiesas, savlaicīgas un pilnīgas informācijas sniegšanu LIAA vadītājam.

Ir izstrādāti dažādu termiņu un līmeņu darbības plāni atbilstoši LIAA darbības mērķiem un uzdevumiem, kam regulāri notiek izpildes novērtējums.

Iekšējā audita departaments ir veicis auditus un izanalizējis, novērtējis un

pārbaudījis iekšējās kontroles sistēmu Fizisko personu datu aizsardzība, Investīciju un tirdzniecības veicināšana – LIAA, Riska vadība, Finanšu resursu plānošana un Finanšu informācijas plūsma un atskaites sistēmās. Iekšējās kontroles sistēma pārbaudītajās ES struktūrfondu administrēšanas sistēmās ir izveidota un darbojas efektīvi. Attiecībā uz pārējām pārbaudītajām sistēmām, iekšējās kontroles sistēmu būtu ieteicams pilnveidot. Investīciju un tirdzniecības veicināšanas funkcijas un darbības varētu definēt un dokumentēt rakstiskās iekšējās procedūrās kvalitātes vadības sistēmas ieviešanas ietvaros, ko LIAA plāno ieviest 2005. gadā.


10.Informācija par aģentūras sniegto publisko pakalpojumu izcenojumiem un izcenojumu izmaiņas prognoze 2005.gadam

LIAA strādā saskaņā ar LR Ekonomikas ministrijas rīkojumā Nr.119 no 24/03/2004 apstiprināto publisko pakalpojumu cenrādi.

V/a „Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra” publisko pakalpojumu cenrādis

Nr.

p.k.

Publiskais pakalpojums

Cena,

Ls/h bez PVN

1

Biznesa kontaktu dibināšana uzņēmumam un ilglaicīga to uzturēšana gada laikā līdz darījuma līguma parakstīšanai


16,50

2

Darba programmu sagatavošana un organizēšana uzņēmumiem tirdzniecības misiju ietvaros


15,06

3

Tirgus pētījumu, informācijas analīzes veikšana

16,08

4

Tikšanās programmu sagatavošana ārvalstu kompānijām Latvijā, kas vēlas realizēt preces un pakalpojumus uz Latviju


8,81

5

Konsultācijas pašvaldībām uz pašvaldību uzņēmumiem par pieejamajiem aizdevumu līdzekļiem


8,81

6

Atzinumu sniegšana par pašvaldību un pašvaldību uzņēmumu iniciētiem enerģētikas sektora projektiem


12,53

Nr.

p.k.

Publiskais pakalpojums

Cena,

Ls/reklāma

bez PVN

7

Reklāmas izvietošana informatīvajos materiālos

7.1

Latvian Business guide

7.1.1

Reklāma (krāsaina, izmērs A4:62370mm²) uz informatīvā materiāla 2. un 3.vāka – Ls 1300,00


1300,00

7.1.2.

Reklāma informatīvā materiāla nodaļas sākumā un beigās (krāsains logotips, moto, rekvizīti un 350 rakstu zīmes, kopā 31185 mm²)


 

600,00

7.1.3

Reklāma informatīvā materiāla nodaļas beigās (krāsains logotips, rekvizīti un 350 rakstu zīmes, kopā 15592,5 mm²)


350,00

7.2

Nozaru brošūras

7.2.1

Reklāma (krāsaina, izmērs A4: 62370 mm²) uz informatīvā materiāla 2. un 3.vāka – Ls 1200,00


1200,00

7.2.2

Reklāma informatīvā materiāla nodaļas sākumā un beigās (krāsains logotips, moto, rekvizīti un 350 rakstu zīmes, kopā 31185 mm²)


 

600,00

7.2.3

Reklāma informatīvā materiāla nodaļas beigās (krāsains logotips, rekvizīti un 350 rakstu zīmes, kopā 15592,5 mm²)


350,00

2005.gadā izmaiņas aģentūras sniegto publisko pakalpojumu izcenojumiem netiek plānotas.


11. Finansējums un tā izlietojums

Informācija par valsts budžeta līdzekļu izlietojumu 2004.gadā

1.tabula.Aktīvi un pasīvi (kopsavilkuma bilance latos)

Nr.

p.k.

Rādītāji

2004.gada sākumā

2004.gada beigās

1.

Aktīvi:

2037707

1.1.

Ilgtermiņa ieguldījumi

1025821

1.2.

Apgrozāmie līdzekļi

1011886

2.

Pasīvi:

2037707

2.1.

Pašu kapitāls

1325978

2.2.

Kreditori

711729

2.tabula 2004.gada valsts pamatbudžeta līdzekļu izlietojums (latos)

Nr.

p.k.

Rādītāji 2004.gadā

Apstiprināts

likumā

Izpilde

(naudas plūsma)

1.

Ieņēmumi (kopā):

3106007

2903981

1.1.

Dotācija no vispārējiem ieņēmumiem

2366787

2366787

1.2.

Maksas pakalpojumi un citi ieņēmumi

739220

537194

2.

Izdevumi (kopā):

3098957

2883173

2.1.

Uzturēšanas izdevumi (kopā):

2843934

2628628

2.1.1.

Atalgojumi

996910

996580

2.1.2.

Komandējumi

95530

95354

2.1.3.

Kārtējie izdevumi, kas segti no ārvalstu finanšu palīdzības līdzekļiem

0

0

2.1.4.

Subsīdijas un dotācijas

0

0

2.2.

Izdevumi kapitālieguldījumiem (kopā):

255023

254545

2.2.1.

Inventāra iegāde

220723

220380

2.2.2.

Kapitālizdevumi, kas segti no ārvalstu finanšu palīdzības līdzekļiem

0

0

2.2.3.

Kapitālais remonts

0

0

2.2.4.

Investīcijas

0

0

3.tabula Budžeta iestāžu saņemto ziedojumu un dāvinājumu izlietojums

Nr.

p.k.

Rādītāji

Lati

1.

Saņemts (kopā):

241720

1.1.

Ārvalstu juridiskās personas

241720

2.

Izlietots (kopā):

144225

2.1.

Algu izmaksas

8689

2.2.

Sociālās apdrošināšanas iemaksas

3081

2.3.

Komandējumi

12023

2.4.

Pakalpojumu apmaksa

114233

2.5.

Materiālu iegāde

670

2.6.

Grāmatu un žurnālu iegāde

2431

2.7.

Kapitālie izdevumi

3098

12.Personāla izglītošana un kvalifikācijas paaugstināšana

LIAA darba kvalitāte atspoguļojas tās īstenotajās funkcijās, kas ir cieši saistīta ar personāla profesionalitāti. Darbinieku atlase LIAA notiek pēc izstrādātas un apstiprinātas kārtības, īpaša uzmanība tiek pievērsta pretendenta profesionālajai kvalifikācijai. 2004.gadā LIAA 11 darbinieki absolvēja Latvijas augstskolas un no tiem pieci darbinieki ieguva bakalaura, pieci - maģistra, bet viens – doktora grādu. Darbinieku apmācības un kvalifikācijas paaugstināšanas mērķis ir paaugstināt darbinieku prasmju un zināšanu līmeni, atbalstīt un veicināt pašu darbinieku vēlmi pilnveidot savu kvalifikāciju, uzlabot darbinieku saskarsmi, sadarbību un iekšējo komunikāciju, lai panāktu izglītota un augsti profesionāla personāla motivāciju ieguldīt savas zināšanas un prasmes LIAA tālākā veidošanā un attīstībā. Saskaņā ar mācību plānu darbinieki profesionālās zināšanas un prasmes ir paaugstinājuši, piedaloties semināros par Eiropas Savienības struktūrfondu apguvi un administrēšanu, naftas likumdošanas jautājumiem, valsts un privātās partnerības projektu attīstību un dažādās citās mācību programmās un semināros Latvijā un ārpus tās.


13.Prognozes un plāni

Plānotie pasākumi pakalpojumu kvalitātes uzlabošanai

Klientu pakalpojumu kvalitātes uzlabošanai un iekšējās kontroles sistēmas pilnveidošanai ir pieņemts lēmums LIAA ieviest kvalitātes vadības sistēmu atbilstoši starptautiskā standarta ISO 9001:2000 prasībām.

Personāla plānošana un apmācība

Saskaņā ar LIAA Personāla vadības stratēģisko plānu 2004.-2006.gadam un personāla vadības procedūru, kas nosaka LIAA personāla vadības principus un mērķus, kur galvenais personāla vadības mērķis ir administrēt ar personālu saistītos procesus, nodrošinot veselīgu un drošu darba vidi, vienlīdzīgas tiesības visiem LIAA darbiniekiem, darbinieku informētību par LIAA darbību un darba attiecību norisi un adekvātu darbinieku aizsardzību, arī 2005.gadā personāla atlasē tiks saglabāts princips – augsta kvalifikācija, kas balstīta ne tikai uz izglītības līmeni, bet arī uz atbilstošu darba pieredzi.

Attiecīgi noteiktai nepieciešamībai pilnveidot un paaugstināt darbinieku zināšanas un prasmes un atbilstoši mācību plānam, notiks plānota personāla apmācība.

Plānotie pasākumi resursu lietderīgai un taupīgai izmantošanai un administrēšanas sistēmas uzlabošanai

Tiks veikts pētījums par aģentūras finanšu plānošanas un kontroles sistēmu uzlabošanas iespējām. Pētījuma uzdevumi:

• Tiks analizēta valsts iestāžu finanšu vadības organizēšanas prasības;

• Tiks analizēta iestādes reorganizācijas ietekme uz finanšu vadību;

• Tiks veikta izpēte par iespējām izmantot informācijas tehnoloģiju priekšrocības aģentūras finanšu vadībā;

• Tiks izstrādāti priekšlikumi finanšu plānošanas un kontroles sistēmu pilnveidošanai.

Pētījums tiks veikts izmantojot aģentūras iekšējos resursus.

LIAA finanšu saistības

LIAA kopš 2004.gada ir grantu shēmu apsaimniekotājs. LIAA administrēto grantu shēmu kopējā atbalsta summa uzņēmējiem no 2004. līdz 2008.gadam ir 80 miljoni latu, kas nozīmē, ka līdz 2006.gada 31.decembrim LIAA var tikt noslēgti līgumi ar granta finansējuma saņēmējiem par ES struktūrfondu finansējuma izmaksām līdz 80 miljoniem latu.


14.Informācija par Valsts kontroles veiktajām pārbaudēm un rezultātiem

2004.gadā Valsts kontrole pārbaudi LIAA nav veikusi.

 

 

Paziņojums par Variešu pagasta 2004.gada publisko pārskatu

Variešu pašvaldības 2004.gada publiskais pārskats ir pieejams Variešu pagasta padomē, Variešu pagastā, Jēkabpils rajonā, LV-5236.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!